Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2007 23:21 - Касабов се изгаври с българската църква
Автор: thetruth Категория: Други   
Прочетен: 16961 Коментари: 27 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2007 23:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Преди няколко дни собственикът на телевизия „СКАТ” и председател на Общинския съвет в град Бургас Валери Симеонов разбра, че не може да прави каквото си иска в ефира на партийната си телевизия. Съветът за електронни медии (СЕМ) наложи
рекордна санкция за гаврата, която бургаската телевизия си направи с пловдивския митрополит Николай в ефира на предаването „Паралакс” с водещ настоящия общински съветник Валентин Кирилов Касабов. В интерес на истината тази „колосална” глоба от 20 000 лв на фона на помията, която се изля от ефира на „най- българската телевизия”, е нищожно налагане на правдата.

За всеки зрител не е изненада, че освен „Атака”,  за тази медия няма нищо свято и ценно. Но до скоро дори и най- черногледите не са очаквали, че „най- българската телевизия” може да насочи лайномета и срещу Българската православна църква. 

 

Предистория

 

В навечерието на местните избори започна да се коментира образуването на широка коалиция от партии, които да издигнат обща кандидатура за кмет и листа за общински съветници в Кърджали с цел разбиването на монопола на ДПС.

С течение на времето името на отец Боян Саръев се оказа почти сигурната формула за обединение на АТАКА, ГЕРБ и ВМРО. Според каноните, има два варианта църковно лице да се впусне в кампанията. Единия е да захвърли расото, а другия е да получи благословията на Църквата и да съчетава духовната с политическата дейност. Саръев обяви категорично, че не би се отказал от своето призвание, на което е посветил целия си живот. За това предприе втория начин – да поиска благословия от пловдивския митрополит Николай. Негово Високо Преосвещенство, спазвайки каноните и устава на Българската православна църква, отказа да даде благословията си.

"Бях на разговори със негово Високо Преосвещенство митрополит Николай Пловдивски.
Той не даде благословията си аз да се занимавам с политика и да се кандидатирам за кмет на град Кърджали.
Той каза, че политиката е за политиците, а духовниците трябва да се занимават с духовното си поприще, което по принцип е така.", призна духовникът и допълни:
"Аз съм съгласен с него. Ако съм решил непременно и задължително, че да се занимавам с политиката, бих го направил, но ще трябва да се разделя със своето призвание, което е и моята духовна същност, а именно - духовенството.
Не бих могъл да направя това. Още повече - аз не съм убеден, че аз съм единственият човек, който би могъл да обедини българите в Кърджали и да разбие монопола на ДПС.", заяви още отец Саръев.

 

Старта на гнусната кампания срещу представителя на БПЦ беше даден от лидера на „Атака”. Волен Сидеров обвини митрополита, че „е подарил Кърджали на ДПС”,  че „играе за партията на Доган”, че „помага за турцизацията на България”. Парадокс: самия лидер на партията, който все още завършва теология, отлично е запознат с църковните канони, и знае, че  владиката е постъпил по единствения възможен начин.

Телевизия „СКАТ” веднага пое щафетата и подхвана втори фронт. Ролята на щурмовак бе поверена на Валентин Касабов. Той нахълта в покоите на митрополита и след кратко интервю скочи да му слага фес на главата. Но черешката на лайняната торта беше предаването му „Паралакс”, в което Касабов се показа като пълен бездушник и еретик.

 

Кой е Валентин Касабов

 

Валентин Касабов е роден на 06.02.1958 год в град Бургас. Завършил българска филология във Великотърновския университет. Работи в много вестници като кореспондент. основател е на първия опозиционен вестник "Бряг" и негов главен редактор от 1990 г. Телевизионни си дебют прави в телевизия „Рент ТВ”. Там той стартира предаването си „Паралакс”. Следва преминаването му в Канал 0, но скоро след това, той отново се връща в „Рент ТВ”. В този период в Бургас се води дива мутренска война между собствениците на „Рент ТВ”  Валери Симеонов, собственик на конкурентната „СКАТ”. Касабов взема дейно участие в нея и редовно прави скандални предавания, в които цел на злостна критика е именно Валери Симеонов.

Всички журналисти в града изпадат в недоумение когато журналистът премества предаването си в конкурентната телевизия „СКАТ”. Всички се чудят как доскорошните върли врагове стават приятели. Какви ли интереси са замесени в това ...?

На 16 май 2002 г по време на дело за клевета срещу съпругата му и колега по професия, Касабов заедно с група журналисти влиза в сградата на Бургаския окръжен съд като се стремят да направят своеобразем протест. Според съдиите това е грубо вмешателство в работата на съдебната система.

Съдът наложи административна глоба на Касабова в размер на 2800 лв.

В момента е общински съветник от групата на партия „Атака”. В листата той беше на второ място, плътно зад водача на листата-  негов шеф, бивш опонент и сегашен приятел  Валери Симеонов.

 

„Паралакс”

 

Кулминацията на купчината екстременти, заляли БПЦ, беше предаването „Паралакс”. Както самия Касабов спомена в него, заради това издание му били прекъснали отпуската – още една причина водещия да се надъха максимално за богохулството.

Изданието, протекло над 70 мин, беше с тема „Юда в расо предаде България”. В него бъкаше от махленски обиди, кръчмарски определения и речник, по- просташки от този на пъдарите. За пример – няколко цитата:

 

„... т’ва малко шиленце с педерастко гласченце, което носи титлата митрополит български...”

 

„... черна душа, която чете старинни книги и служи на дявола...”

 

„... тоа нещастник...”

 

„...И си дойдохме на думата, че е ясно, че е работил за ДПС.

„... с тоз с хомосексуално личице...”

 

„... От всичко, което прочетохте, те не са виновни те явно служат на дявола.

 

Гост в студиото беше свещеник Венцислав Илиев. Чудите се какво прави представител на църкват в това богохулно предаване ? Отеца, който и самия той не уточни дали в момента е действащ или „бивш”, е бил и в двата синода, а в момента е  водещ на предаването по телевизия „Скат” „Църквата на мълчанието”.

Преди около 2 години Светия синод излезе със следното изявление по повод предаването на Венцислав Илиев:

 

Светият Синод на Българската Православна Църква изразява дълбокото си недоумение, голямото си огорчение и своя енергичен протест по повод рубриката „Църквата и мълчанието” по телевизия Скат, се казва в изявление на Светия Синод.

Водещ на рубриката е неканоничният свещеник Венцислав Илиев.

В тази рубрика тенденциозно и злонамерено се разпространяват неверни и недоказани упреци към Българската православна църква и нейната йерархия, с което се нарушават Законът, общественият морал и етичният кодекс на медиите, се казва още в съобщението разпространено от  канцеларията на Светия Синод.

 

Коментарите и анализите нека останат за Вас.

 

Дни след излъчването на „Паралакс”, последваха купища от протести и жалби от страна на БПЦ. Стигна се до там, че дори и отец Боян Саръев заклейми постъпката на телевизия „Скат” и спря своето предаване, което се излъчваше в ефира на медията.

Част от интервю, дадено от свещенника на 13 август 2007 г:

 

Благословете, отец Боян, посрещате празника на света Богородица като мъченик след двуседмични драматични совалки между църквата и политиката?


- Не съм аз мъченикът. Мъченик е Негово високопреосвещенство митрополит Николай, който понесе морални страдания и унижения, за да защити здравите православни традиции. Като самоотвержен Христов воин той се бори за канона и пострада незаслужено, но получи венеца на мъченичеството.


- Какъв е този венец?


- Ние молихме Бог да му дава сили да понесе това изпитание. И молитвено съпреживявахме с него.


- Какво ви съветва сърцето, ще поискате ли прошка от своя началник - владиката?

- Аз поисках прошка, признах, че съм виновен. Негово високопреосвещенство ми каза: "Аз защитих каноните и авторитета на свещеника". Заедно се обединихме около идеята, че браним православното християнство.


- Вие работихте и за телевизия СКАТ. Ще продължите ли да водите авторското си предаване “За вярата българска” в медията с толкова скандален имидж?

- В знак на протест срещу цинизма в предаването, в което връчиха фес на моя владика, напуснах телевизията. Не мога да остана в телевизия, която призовава към смърт и се отнася безпощадно към архиереите. Телевизия СКАТ не признава християнските ценности и добродетели. Нямам място повече там.


- Чак сега ли разбрахте това?

- Това предаване “Юда в расо” беше толкова примитивно и просташки направено, че няма равно по глупост и грубост. Толкова унизително...

 

- Как приеха оставката ви в СКАТ?


- Разговарях с моя началник Данчо Хаджиев. Поисках телевизията да се извини на владиката Николай и да прекрати измисленото предаване на Венцислав Илиев “Църквата на мълчанието”, защото той е хулител на БПЦ, изхвърлен от нея, некадърен да си намери място в храма и самозван свещеник. Но ръководството отказа. Хаджиев ми каза, че няма нищо против да спре моето предаване “За вярата българска” временно, докако пожелая да се върна в ефир отново. Сега преговарям за излъчване в друга телевизия.


- Синът ви е в лоното на църквата, дъщеря ви е светски човек. Как те коментират драмата?

 

- Не ме приемат като политик.

 

Подкрепям борбата на „Атака” срещу монопола на ДПС в Кърджали.

Подкрепям борбата на всички партии, коалиции, граждански сдружения и неправителствени организации против политическите действия на партия ДПС.

Аз съм за разграничаването на партия ДПС и българските граждани от турски произход.

Не подкрепям дискриминацията и разделянето на българските граждани според пол, раса, култура, произход, социално положение и др.

Не подкрепям намесването на политически интереси в дейността на Църквата.

Заклеймявам всичски хули, изречени срещу Българската православна църква и нейните представители без значение от кой се изричат.

Не мога да приема телевизия „Скат” да се нарича „най- българската телевизия” след всички действия, който тя предприе срещу представителите на Българската православна църква.

 

 




Гласувай:
0



1. nik666 - -
13.12.2007 00:12
Църквата е гнусен тумор, който е крайно време да бъде изрязан из основи, а безмозъчните кабеларки само се чудят с какво да скандализират чалгализираното общество.
цитирай
2. wanksta - Biatches !
13.12.2007 00:13
А тези "Атака" как само се подиграват,как само се гаврят с народа ни .... Но съвсем скоро и те ще си покажат истинското лице,а не с тези парадирания,които правят.Чисто и просто си правят п*шки с нас.НЯМА ПОЛИТИК,КОЙТО ДА МИЛЕЕ ЗА ДЪРЖАВАТА НИ !
цитирай
3. анонимен - neon
13.12.2007 00:15
nik666, не се продължавай богохулството !
Църквата е била опора на народа ни в най- тежките исторически периоди.
Не трябва да се намесва политиката в духовенството и обратното.
цитирай
4. thomas - Самата БПЦ е гавра...
13.12.2007 00:27
Трудно можеш да се изгавриш с организация, която сама по себе си е гавра. А пък специално отец Николай, известен най-вече с това, че обяви официално Папата за еретик, е гавра с тази гавра...
цитирай
5. анонимен - Иван
13.12.2007 08:08
Какви са тези глупости, че свещенник няма право да се занимава с политика!? Я си спомнете от къде започна Възраждането - от Църквата с най-дейното участие на свещенниците. Имали са и депутати и председатели на НС прегледайте снимки на Народни Събрания от преди 09,09,1944 и после говорете глупости. Българите винаги са уважавали БПЦ защото освен духовен е била и национален стълб. Ако преди 150 г са се говорели подобни приказки още щяхме да сме част от гръцката патриаршия. И гръцката, и руската, и сръбска патриаршия всички се занимават с политика!
цитирай
6. thomas - не се занимават
13.12.2007 08:11
Само се врат насила, за да си придават важност, която времето вече не им отрежда...
цитирай
7. анонимен - Ха-ха
13.12.2007 09:24
Я първо другарят Сидерова да си завърши образованието, да научи каноните на БПЦ и чак тогава да коментира действията на синодалните старци!
цитирай
8. анонимен - товарищи интернационалисти
13.12.2007 10:47
Касабов няма никаква вина
а БПЦ: за красным возходам, розовый закат...

и не злобейте, все пак тук не е вестник труд

долу атака, горе паси
цитирай
9. анонимен - Е да,
13.12.2007 10:51
но може пък нещата, казани за духовника православен да са верни - това, че е хомосексуалист, например?
цитирай
10. анонимен - утре ще поиска
13.12.2007 10:53
и гейпарад да си организира педерастичното попче, и пак скат ще е виноват
цитирай
11. viovioi - интересен блог!!!
13.12.2007 10:55
Сътворен тази нощ в 12 без 10??? Твърде интересно?? БПЧ заслужава гаврата...и нещо отгоре. Да бъде забранена , защото е ерес...и няма нищо общо с истинската вяра и християнска религия.
цитирай
12. анонимен - Въпреки всичко,
13.12.2007 10:59
нужно е да се казва истината. Дори и за духовниците. Трябва да се знае дали има разврат в православните манастири (защото е възможно в някои да има/, да се знае, че кариеризмът към вискоки постове съществува и в църквата...Това всички го знаем, не е ли така? Също аз лично знам за случаи на нарушаване на тайната на изповедта именно от православни свещеници. Трябва да се знае за алчността между свещениците...И за това, защо повечето приличат на доста ояли се, с огромни чревоугоднически шкембета. Че те понякога нямат никаква милост към бедните и нуждаещите се.
И друго, в квартал Надежда в София, в църквата Свети Дух дълго време служеше, а може би още служи свещеник, който е разпопен заради изнасилване в някакво село. И още не си е върнал правата да бъде свещеник. Но въпреки всичко той, което е интересно, иска да си остане свещеник. Защо? Ами, вероятно, защото службата на свещеник в православна църква може да се сведе до разни най-прости практически физически извършвани действия, за които човек, обаче, получава заплата и трудов стаж, нали?
цитирай
13. анонимен - viovioi
13.12.2007 13:08
Какво е БПЧ?????? Да не би в Монтана на църквата да казвате черква??????
цитирай
14. vmitkov - Какво общо?
13.12.2007 14:33
Какво общо има църквата с Христос? Която и да е църква!!! Защото църкви много, а Христос е единствен!!!

Когато си отговорите на този въпрос, ще си отговорите и на много други въпроси, включително и на поставените в настоящия постинг по темата СКАТ и Касабов.
цитирай
15. thetruth - И кой нормален човек ще нарече по...
04.02.2008 23:57
И кой нормален човек ще нарече подобна телевизия "най- бълграрксата" ?!?!
Ебах му мамата и това са думи точно на тия тапанари, показани в колажа...
цитирай
16. анонимен - За ниските страсти
07.04.2008 00:46
Българското общество се саморазпада поради липса на православни ценности. Горните разсъждения на повечето участници са само диагноза на заболяването от духовен СПИН. Няма нужда да изтъкваме заслугите на БПЦ, че 500 години когато не е имало държава тя е била единствената легитимна българска институция. България е била държава на Духа!! И когато светската държавата отново изчезне заради глупостта и простащината българска, то дано поне тогава ви уври главата хулители и безбожници, че без истинска (не сектантска) духовност сте мъртви. На владика Николай, когото хулите без да познавате, трябва ръка да му целувате, само затуй че го има и че е истински и чист духовен пастир. Не може да ви се угоди! Поповете били стари, глупави и развратени. Сами се разобличавате, защото когато дойде млад, интелигентен и чист човек пак го хулите! Носите болестта със себе си.. И ще си понесете последствията от нея.
цитирай
17. nik666 - Драги ми религиозен фанатик,
07.04.2008 01:13
донякъде завиждам на детинската ти вяра в празна догматика. Но всеки път се засягам, когато чуя/прочета нещо подобно. Позволи ми да ти припомня, че ценностите, които ти най-безсрамно и нагло наричаш "православни" не са нито християнски, още по-малко принадлежат на една от хилядите разновидности на въпросното религиозно течение, а именно - православието. Въпросните ценности са съществували много преди една малка секта да започнат да рисуват риби по гърдите си, за да се разпознават един друг и да могат да се спасят от гоненията на император Нерон. Фактът, че въпросната секта (или това в което тя се изроди) се превърна в едно от основните религиозни течения по света не дава никакво право на последователите му да узурпират чисто морални човешки ценности и да ги наричат свои. Това е огромна обида за всеки обикновен човек по света, и няма да се уморя да го повтарям, докато закоравелите от догми глави на всякакви псевдо-проповедници не го проумеят. Всички те са твърде заети със своите боричкания за все по-отмиращата им средновековна власт, произлизаща от наивниците, излъгали се да им повярват. Затова в момента ролята на българското разклонение на религиозното течение "християнство" по-скоро пречи на обществото от колкото помага. Само се огледайте и вижте по какви поводи представители на тази така наречена "институция" вземат отношение. И колко по-често четем за тях във връзка с имотни злоупотреби, отклоняване на средства, връзки с мафиоти и борби за власт. Така че моля, не обиждайте читателите а се опитайте да погледнете реалистично на нещата.
цитирай
18. анонимен - "духовникът" - николай
17.01.2009 14:29
Този митрополит е толкова вярващ християнин, колкото повечето негови православни миряни. Той е способен да хули, обижда и отрича всичко, което според него е нередно. Той е един фанатик, първият, на който е направена писмена забележка от Синода за неговото просташко държание. Ако такива са поповете на православието, което нито е право, нито е славно, то аз се замислям дали да не се отрека от тези смешници и шутовските им ритуали.
цитирай
19. анонимен - В. Касабов е само един кариерист
16.02.2009 14:13
Вальо Касабов от много години се напъва да бъде добър журналист, но не му се отдава на човека. Иначе има желание, вижда се. Не успя да се научи да говори правилно и стилно, което е голям минус в тази професия. Стреми се да чопли злободневни теми, което е похвално, но го прави просташки и недодялано, а не префинено като известните журналисти от националните телевизии. Това за което най го бива е да бъхти за кариерата си. Така се пробута за общински съветник, всички го знаем. Ветропоказател е!
цитирай
20. анонимен - За заслугите си дядо Николай получи ...
09.07.2009 14:45
За заслугите си дядо Николай получи златен Ролекс и скъпо Беемвенце, хвала на такива "хора"
цитирай
21. анонимен - za6to gospon kasabov e s fes
06.12.2009 17:30
za6to gospodin kasabov e s fes nali ima pritencii kam tyrcite i kym tyrsko govorq6tite
цитирай
22. анонимен - 1 ГОСПОДИН КАСАБОВ НЕ Е СЛАГАЛ НИ...
01.01.2010 17:48
1 ГОСПОДИН КАСАБОВ НЕ Е СЛАГАЛ НИКОГА ФЕС.
2 НЕ СЕ ЛЪЖИ ОТ РАСОТО.
3 НЕ ДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ И ДА ИЗОПАЧАВАШ ИСТИНАТА,ЗАЩОТО ЩЕ ТИ СЕ ВЪРНЕ.
цитирай
23. анонимен - http://vbox7.com/play:31eb059f
01.01.2010 17:55
http://vbox7.com/play:31eb059f
цитирай
24. анонимен - На мен пък ми е интересно защо никът ...
26.06.2010 00:03
На мен пък ми е интересно защо никът ти включва точно числото 666? Защо не 123 или която и друга комбинация от цифри? Очевидно за да санкционираш омразата си към Христа и Църквата. Легитимация един вид. Това ще ти изиграе много лоша шега. Да не носиш фамилия от източното средиземноморие като Леви или Коен? Човече, да хулиш Христа и Църквата е като да замеряш небето с лайна... Нали се сещаш :))
цитирай
25. анонимен - критиките са ялови
05.01.2011 13:06
над действията и постъпките на българските владици има много мъгла и нечестивост,за добродетелта им много не може да се каже, но за по голямата част може да се докаже връзки с престъпноста и участие в нея, задкулисни борби ит.н. така че в случая изглежда странно защо не подкрепят инициятива за утвърждаване на християнски ценности, мирише на политика наистина, а що се отнася до предаването има място и за такива,а други като НОВА ТВ това да ни показват как жени и мъже се събличат и говорят за униженито си да не би някой да ги критикува
цитирай
26. анонимен - До Thomas
06.07.2011 19:18
А какъв е ? Католиците са се отцепили от Правата Христова Вяра през 1054г. Всяко отцепление е ерес.Прочети историята и каноните, стига сте писали глупости ! А ти имаш ли поне един прочетен ред от Библията, че коментираш ?!
цитирай
27. анонимен - прости им Господи,те не знаят,какво правят( говорят )
08.08.2012 14:13
Във всяка система действат закони,ненарушими и постоянни,вследствие на които тази система се запазва и остава такава, а не друга. Тези закони са основата,а преди тях е само законотворецът,който се и явява собственик на споменатата подредба на системата.
Тези, които обявяват съответното отношение,без да се съобразяват с този ред означава, че искат да променят тази подредба със своя.
Това се нарича противене,хула,отпадане и завършва с разпад на личноста ви!
Затова се разпадаме и ние и България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thetruth
Категория: Политика
Прочетен: 2496979
Постинги: 85
Коментари: 1221
Гласове: 1401
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930