Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2018 21:01 - Описанието на Слава Севрюкова на богомилите
Автор: stoyan80 Категория: История   
Прочетен: 5579 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image

„…Тези аскетични люде се връщат към естеството на природата. Къщите им, доколкото виждам, са бедни, груби. Изглеждат някак недодялани. Стените им – изплетени от клони, уплътнени с кал. С опакото на грапата са изравнявали измазаното.”

„Белязани с позорна дамга, скверните им образи достигат до нас като представители на разбунтувани ангели, благодарение на смъртните им врагове – благочестивите отци. Но тези духовни Кралимарковци разобличават каноническата поквара. Заложили живота си, разбиват еднополюсния църковен модел.”

Тези духовни народни водачи не отхвърлят Бога, а приемат великата свобода Божественост. Въпросните „еретици” се борят за освободеност на духа.”

„Не са неверници! Богопочитанието им е искрено и силно. Те имат освободена , в известен смисъл, по-съвременна представа за Висшата Сила. Нима вярата в каноните прави хората по-добри? Тяхната Светая светих е душата на човека. Творецът, за богомилите, не е аскетично сух и надменно студен, както се приема в Средновековието.

„… Самозаточени в духовното си царство, отказват изгоди заради чувството си за правда и дълг. Не виждам тези отшелници и адепти, притиснати от застрашения от идеите им клир, да са агресивни. Свободата за тях е в духовността, а не в измамните материални придобивки. Но времената са размирни, а светът – жесток. Никаква толерантност.”

„… И се разгаря зверски поход срещу тях. Клеймени като безбожна рат, измъчвани, душени, горени, превръщани в кървава салата… Злокобен век. Чудовищно престъпление. В Европа отеква затуленият вопъл на протеста. Дивашката саморазправа не допуска надежда за един нов свят. Малцината оцелели са прогонени. И те поемат от тук, за да „заразят” цялата земя.”

„С преследванията богомилите се капсулират. В спящ вулкан от Духовност. Неговата лава и днес клокочи в жилите ни.

Жестока съдба. Но какво са могли да им сторят, освен да раняват, жигосват и смазват крехките земни обвивки на „прокълнатите”? А после лицемерно да ги оплакват заради отклоненията им. Всемощен в кръстния си път е Духът!”

„Виждам недостигнала до нас богомилска Библия – ръкописен свитък, изписан върху обработена брезова кора, който един от техните правосвещеници носи винаги със себе си. Скрит в ствола на кухия му бастун.”

„Не, богомилите малодущно не спасяват кожи. Вярват – лишени от тела, Творецът ще ги дари с такива в друг, по-извисен живот, ако са обречени на светостта Доброта. Убедени в превъплъщаването на душите, затворени в тайното си учение, това им дава сила. А Силата, когато е чиста, никога не ползва сила…”

„… Ето, пред мен се разкрива чуден богомилски ритуал. Виждам събрание на тяхното братство. Разположени в церемониален кръг – скромно облечени мъже и жени. След кратка молитва разрязват хляба. Правят го с острие на ножа насочено срещи себе си. Забележете, задължително срещу себе си… Това говори – съзнават жертвата, която ще дадат. Запленяваща мистерия извира от душите им…”

„В зверските гонения богомилите не проклинат мъчителите, клира, страната, народа си. Оттук пламва българската карма. Ако бяха възроптали, едва ли поетото от тях страдание щеше след столетия мощно да натежи на съдбата на нашето племе, огънало се под силата на полумесеца…”

image

„Одеждите им са бели. В контраст с катранените църковни одеяния. Съответстват на светлата богомилска душевност. Виждам и заемащите висш духовен сан техни свещеници. Семпли наметала, за разлика от ярко крещящите власеници на висшия ортодоксален клир – епископи, владици, патриарси. Съшити на ръка от късове едро разкроен груб плат. Коланът на снежнобелите им раса не е въжен, като при монасите. Изработен е от материята на широките им бели одеяния. Накрайникът на колана, доколкото забелязвам, се разширява, разширява… И завършва, оформяйки джоб. В него аскетичните богомилски монаси са държали жизнено потребните за тяхното време огниво и прахан.”

 

„Богомилите, помнете добре, не са рожби на мрака, а стожери, изпреварили времето.”

 

/Източници:
„Прозрения. Свръхфеноменът Слава Севрюкова“, Христо Нанев/




Гласувай:
9



1. krumbelosvet - Вероятно е неумишлено,
16.12.2018 04:44
Но текстът сега може да се възприеме като антибългарски и анти- православен.
цитирай
2. bezistena - Поздрави на синергитичния ви екип с Христо Нанев!
16.12.2018 20:06
Не обръщай внимание на бездуховниците и религиозните фанатици и догматици, те са потомци на плачите на Светите Богомили!
Бъди благословен, както е благословен и Богомилският жречески потомък на Исус и Мария Магдалена Христо Нанев!

И от нашия екип във възхвала и преклонение пред нашите саможертвени Предци Богомилите, които са най – истинските Българи и жертвени персонажи на истинското Българско Свето Православие, което е познанието и служението на Българските Богове Исус и Мария Магдалена!

Разчетоха “Тайната книга на богомилите”. Думите за България изумиха учените, а сега ще ги изкараме от изумението и вцепенението им!
http://bezistena/history/2018/12/16/razchetoha-tainata-kniga-na-bogomilite-dumite-za-bylgariia-i.1638752
цитирай
3. lexparsy - Моите поздравления за този текст, ...
17.12.2018 11:36
Моите поздравления за този текст, който много актуално преди коледните празници си звучи по и най Български и на пук на жизнерадостно празнуващите догмени фанатици...
И богомилите са били гонени и за това че са прозирали истинския смисъл на вярата и религията и даже че думата Коледа носи истинския контекст на празника който няма нищо общо с раждането на Христос.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 446247
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031