Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
25.10.2010 18:55 - Алоето-естествен имунно-модулатор
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 28243 Коментари: 28 Гласове:
24

Последна промяна: 24.10.2019 16:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Човекът познава и използва алое вера от дълбока древност, за да поддържа и здравето и външния си вид. Митове и легенди разказват за употребата му преди хиляди години. През вековете алое вера се споменава в писмените паметници на най-различни народи – египтяни, гърци, римляни, индийци и китайци и араби.За мнозина е изненадващо, че всъщност алоето се състои от 99,0 – 99,5% вода и всички останали 75 различни полезни съставки се съдържат в оставащия едва 0,5 – 1,0%. Многобройните хранителни съставки в алоето са в отличен баланс и макар да са в малки количества, те се грижат за нас в унисон. Съвместното им въздействие е по-мощно, отколкото може да се очаква от механичния им сбор, тъй като те взаимно подпомагат функцията си – ефект, известен като синергизъм. Алое вера има и адаптогенни свойства, или с други думи – то подсилва общата устойчивост на организма към вредни влияния, инфекции и стрес, като компенсира дефицитите от хранителни вещества в него.

image

Още от древността растението е познато с красотата, здравето и дългия живот, с които ни дарява. “Вещества с неизвестна природа” нарича проф. Вл.Филатов, съдържащите се в Алое Вера вещества "са стимулатори и по своя сложен състав наподобяват биохимичната структура на организма. Така те съответстват на финно-механичния състав на мозъчните ензимни системи, които влияят върху обмяната на сигналите между централната нервна система и органите. Под обмяна на сигнали се разбира информацията, която отделните органи изпращат до централната нервна система за дефекти или недостиг, както и предаването на заповедите от централната нервна система до органите за защита и отстраняване на уврежданията чрез мобилизация на имунните и самолекуващи механизми. Биогенните стимулатори на алоето въздействат върху ензимната система на мозъка и най-вече върху онези рецептори, които са свързани с осигуряването на жизнените функции на организма и защитата му срещу заболяване."

image

Не всички видове алое имат еднакви лечебни свойства. Години наред гелът, извлечен от растението Алое Вера Barbadensis Miller се определя като най - здравословен и богат елексир на красота. Срещала съм в нета рецепти за смилане с месомелачка на цялото растение и прибавянето на мед към него, или пък спиртен извлек от неговите листа. По този начин обаче се извличат само част от неговите съставки и в ниска концентрация, което може да компроментира неговия лечебен ефект. За това препоръчвам на всички да ползвате екстракти от това растение, които се предлагат от много фирми на пазара под формата на капсули и гелове. Интересувайте се обаче, дали геловете са придружени от сертификат за качество.

Гелът, извлечен от Алое Вера в промишлени условия, съдържа ценни растителни съставки като витамини, ензими, основни аминокиселини, захари и други. Хранителните и антиоксидантни свойства на гела от алое вера се дължат на богатия коктейл от полезни съставки. Той допринася за естествената защита на епителните тъкани от вредни въздействия, а когато са наранени – подпомага заздравяването им. Най-голямата епителна тъкан е нашата кожа, но към нея трябва да добавим и лигавицата на червата, на бронхиалните тръби и на половите органи. Затова не е изненадващо, че алоето действа еднакво добре както на кожата, така и на възпаления стомах или на астмата. Антиоксидантите в него се борят с разрушителните „свободни радикали” – нестабилните съединения, които се образуват при обмяната на веществата и изобилстват в замърсителите на околната среда.

image

Естественото противовъзпалително и антимикробно действие на съставките на растението подпомагат развитието на клетките и така ускоряват процеса на заздравяване. Но алоето помага не само на хората със здравословни проблеми. Много от тези, които го пият споделят, че се чувстват по-добре като цяло – по-спокойни, по-уравновесени и по-енергични. Това вероятно се дължи на влиянието на алоето върху имунната система, която благодарение на него се балансира и настройва, за да защитава организма по-ефективно от неблагоприятни въздействия.

image

 


Моят личен опит:

Отглеждам си в къщи алое в саксия и съвсем наскоро разбрах, че то не е от най-лечебния вид, листенцата му са тънки, извити и назъбени. Ползвала съм го при болки в ушите, като намачквах малко листенцето за да пусне сок и с капкомерче  го извличах, след което го слагах в ухото. Прибавяла съм го и в хладко чайче, при лечение на настинки. За по-сериозно лечение обаче не препоръчвам да ползвате моя опит, а да се снабдите с качествен гел от него.Вижте във второто клипче, как се избелва алоето в домашни условия.
Важно е да се знае, че всички полезни за човека съставки се намират само и единствено в гела в сърцевината на листото. Той е прозрачен на цвят и има консистенция на желе. Самото листо - зелената част която покрива гела - изпълнява защитни функции. Листото не бива да се използва при преработката на алоето в продукти за пряко употреба, защото съдържа алергени и може да се отрази отрицателно на човешкия организъм.  По тази причина винаги се интересувайте дали производителя на алоевия продукт, който ползвате използва само гела или и външната обвивка на листото. Самият лист не съдържа нищо полезно и следва да се изключи в процеса на обработка.

За алергизиращия ефект от листата научих преди години от един преподавател в курса по билколечение, проведен във фармацевтичния факултет, където той водеше лекции. Доста е трудоемко отделянето на листото от гела в домашни условия, както и съхранението му за по-дълъг период от време. За да нямате проблеми използвайте готов гел, изготвен от реномирани фармацевтични фирми.





Тагове:   здраве,   алое,


Гласувай:
24



1. stela50 - Поздрави ,Късна пролет ...
25.10.2010 21:46
Много интересен и полезен постинг за мен .Малко съм запозната с лечебните качества на алое вера .
Благодаря ти !
цитирай
2. kasnaprolet9999 - stela50
25.10.2010 22:10
Пила съм го на капсули при вирусни заболявания, отскоро ползвам течен гел от него и още е рано да споделя за резултати.Радвам се, че съм те заинтригувала.
цитирай
3. sinewave - Ще издам и нещо важно, което знам от ...
25.10.2010 22:58
Ще издам и нещо важно, което знам от източниците си. Алоето действа най-добре на организма, когато се инжектира подкожно. Което не значи че да се пие е безполезно, а че резултатите са по-бързи и по-видими. Подейства ми невероятно на кожата, разделих се с пърхута, свалих някой друг килограм, а ефектът върху имунната система го потвърждавам. Виждам че този месец изведнъж се покачи броят на хората с простудни и вирусни заболявания, което предполага че употребата на имуностимулатори е твърде важна.
цитирай
4. kometapg - Хубав и полезен постинг! Знам, че ...
26.10.2010 00:25
Хубав и полезен постинг! Знам, че мои познати пиеха алое и против главоболие и им помагаше. Хубава седмица!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - sinewave
26.10.2010 09:16
Алоето го наричат още Растението на безсмъртието, защото е един своеобразен коктейл за тялото и духа.Махатма Ганди е използвал алоето не само като храна, но и като средство за очистване на организма от вредните токсини. Благодаря че сподели.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - kometapg
26.10.2010 09:19
Това е интересно, вероятно смъква и напрежението.Четох още, че навремето Христофор Колумб го е характеризирал като "Доктор в саксия" и никога не тръгвал на морско пътешевствие без него. Благодаря за пожеланието, да ти се връща двойно :)))
цитирай
7. yotovava - Хубав постинг
26.10.2010 10:55
Ползвала съм алоето.
Поздрав
Валя
цитирай
8. kasnaprolet9999 - yotovava
26.10.2010 10:58
Това добре, но не споделяш нищо за резултатите, какви са твоите впечатления?
цитирай
9. yotovava - Вкратце
26.10.2010 11:26
kasnaprolet9999 написа:
Това добре, но не споделяш нищо за резултатите, какви са твоите впечатления?


За първи път пих алое през 1998 г и то ми помогна да калцирам язва. Преди две години купих на свекър ми Алое вера - Хербалайф, той е с половин бял дроб - не е ясно дали е рак, или туберкулоза, но тъй като е много стар, не могат и да го оперират - общо взето се стабилизира и все още е жив. Алоето изчиства организма и подсилва имунната система. Доколкото знам в аптеките се предлагат различни видове и за различни проблеми, но моето мнение и много положително.
цитирай
10. анонимен - За алоето...
26.10.2010 12:01
Алое вера действа на клетъчно ниво и изгражда и лекува клетките отвътре. Няма аналог нито в природата, нито в синтетиката (лекарствата). При диабет дава шанс на хора с диабетично стъпало да избегнат ампутацията поради свойството си да регулира кръвната захар и затваря типичните незарастващи рани.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - yotovava
26.10.2010 13:08
Благодаря ти, че сподели, надявам се тази информация да помогне на хора с подобни проблеми.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - анонимен 10
26.10.2010 13:10
Не ми стана съвсем ясно, при диабетично стъпало как трябва да се приема алоето. Щом като действа на клетъчно ниво, вероятно е вътрешно, но от друга страна когато има рани сигурно е добре да се маже и външно с някакъв крем или направо от течния гел? Ще ми бъде приятно да споделите по-подробно вашият опит.
цитирай
13. cvetnica - Чудна работа, Неви!
26.10.2010 14:01
Ставам фен! Благодаря!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - cvetnica
26.10.2010 14:34
Браво на теб, няма да съжаляваш.
цитирай
15. анонимен - kafe
26.10.2010 15:58
sinewave написа:
Ще издам и нещо важно, което знам от източниците си. Алоето действа най-добре на организма, когато се инжектира подкожно. Което не значи че да се пие е безполезно, а че резултатите са по-бързи и по-видими.


Не знам, дали ви е известно, но честа грешка, която правят хората е сутрин да пият алое заедно с кафе. Кафето вдига метболизма и разгражда по-бързо алоето.

Трябва поне 2 часа да минат след употреба на кофеин или други подобни стимуланти.

Инак подкожно е най-добре, но по-трудно достъпно.
цитирай
16. анонимен - za diabetichnoto stupalo
26.10.2010 16:19
kasnaprolet9999 написа:
Не ми стана съвсем ясно, при диабетично стъпало как трябва да се приема алоето. Щом като действа на клетъчно ниво, вероятно е вътрешно, но от друга страна когато има рани сигурно е добре да се маже и външно с някакъв крем или направо от течния гел? Ще ми бъде приятно да споделите по-подробно вашият опит.


Най-добре е да се използува гелът от вътре и крем за от вън. Така ще въздействаш на заболяването от повече фронтове.

След като подкожното въздействие приемаме за по-ефикасно, то мазането върху кожата също ще върши работа. Има обаче едно условие. Кожата да приема крема.

Ако крема не съдържа вредни съставки, кожата ще го приеме и крема ще попие много бързо. Ако крема има вредни петролни консерванти, то кожата няма да го иска и крема се кирльосва.

По това можете да познаете дали крема е безвреден.
цитирай
17. kasnaprolet9999 - анонимен 15
26.10.2010 16:33
Това е много полезна информация, аз отскоро го пия, рано сутрин след като се събудя, а кафето го пия, когато отида на работа, мисля че не минават два часа между тях и ще направя съответната корекция във времето. Благодаря!!!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - анонимен 16
26.10.2010 16:36
Благодаря за уточнението. Една съседка, което живее срещу вилата ни в Макоцево е диабетичка и често си разранява краката, когато работи в градината си, после много трудно й зарастват раните и даже с моя прословут крем за невен трудно става. Ще й препоръчам крем с алое да ползва при такива случаи.Благодаря!!!
цитирай
19. tanyarisemova - Здравей маман, запознах се с леч...
26.10.2010 17:34
Здравей маман,
запознах се с лечебните свойства на алоето благодарение на теб . Ти като главен лекар ;) провеждащ моето лечение още след операцията на синусите, ми изписа Алое. Така в продължение на месец пиех алое на фирмата Nature's Way.

Nature's Way е признат лидер в Америка в производството на хранителни и диетични добавки. Компанията е един от най-големите и модерни в техническо отношение производители. Техните новаторски научни разработки и иновативни решения са променили коренно виждането за билковите и хранителните добавки на разпространителите, потребителите, конкуренцията и дори правителството на САЩ, като пренасят своите положителни резултати и по света.
Nature's Way предлага над 500 природни продукта с доказано качество, разпределени в няколко серии: билки, билкови екстракти и формули, пълната гама витамини и минерали, хомеопатични продукти, както и такива с разнообразно предназначение и широк спектър на действие.
http://revita.bg/news/details/157
цитирай
20. kasnaprolet9999 - tanyarisemova
26.10.2010 17:44
Да, така беше, но ти изпи само едно шише и това си беше, а то трябва постоянство в лечението. Тази фирма имаше магазин близо до нас и вие с Додо го открихте. Съвсем наскоро прочетох още информация за лечебните свойства на алоето и това съвсем затвърди отличното ми мнение за неговото приложение. Има и европейски фирми, които го ппроизвеждат, погледни в линка, който съм дала, информацията в него е написана от сътрудници на една немска фирма, също много добра. важното е да не се опитваш да го извличаш сама, заради алергизиращия ефект на листата и невъзможността да го съхраниш за по-дълъг период от време. Нали си ми далеч, та нямам възможност да те контролирам какви ги вършиш :)))
цитирай
21. lila - отивам да опаса саксията:)))
26.10.2010 20:04
отивам да опаса саксията:)))
цитирай
22. kasnaprolet9999 - lila
26.10.2010 22:34
Трябва да си прибера саксията с алоето от стълбището, че ако някой от блока е прочел постинга ми може да направи като теб и да си остана без него:))))
Все пак не ме карай да мисля, че напразно съм поднесла горната информация за алоето, иди до някоя аптека и си вземи едно шише с гел от алое, ако си решила да го пробваш.Поздрави!!!
цитирай
23. iliada - И пак ще мина!
27.10.2010 10:52
Страхотен постинг!Прегръдки!
цитирай
24. kasnaprolet9999 - iliada
27.10.2010 11:54
Винаги си добре дошла!!!!
цитирай
25. cindy - Ако знаеш в Измир какви алоета наснимах ...
27.10.2010 20:37
Направо като дървета! :))))
цитирай
26. kasnaprolet9999 - cindy
27.10.2010 22:46
Чудесно, следващият ти постинг да бъде за тях и за да ти е пълна информацията дай линк към мен, за да разберат хората, които те четат за полезните му свойства.
цитирай
27. ivankalilova - Както винаги--интересно и много, ...
28.10.2010 07:37
Както винаги--интересно и много, много полезно!Благодаря ти, Невенче !
Сърдечни поздрави!
цитирай
28. kasnaprolet9999 - ivankalilova
28.10.2010 09:58
Радвам се, че не съм те разочаровала, както каза това за някои други блогери и поне тук се чувстваш добре.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15318222
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031