Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2018 00:42 - Протестите приличат на соц манифестация срещу интересите на България
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1011 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 БСП ще се разцепи, защото остана без идеи и вместо да си проповядва Сталин и Маркс, мисли само за пари   image

Проф. Александър Джеров

  Румен Радев не се държи като президент, а като наблюдател в държавата

Държавният ни глава се е обградил със съветници, които нямат място на „Дондуков“ 2, казва пред Faktor.bg известният юрист и бивш депутат от СДС

Интервю на Васил Василев

- Проф. Джеров, може ли да се направи сравнение между протестите през 90-те години и демонстрациите днес? 

- Малко сложно е да се направи аналогия. Протести имаше, когато беше свален Тодор Живков, след това през 1996 г., преди няколко години, както и сега. Аз обаче съм за онези демонстрации, които са бългаски и не са дирижирани или платени. През 1990 г. митингите бяха чисто български, както и при свалянето на Жан-Виденовото правителство, защото България беше доведена до пълен фалит от БСП. Не мога да споделя сегашните протести, които будят много съмнения в своята същност, цели и ръководство. Как мога да приема едни демонстрации, на които хората се движат с черни знамена, а в същото време българският народ е жив и здрав и съществува? Какво търсят тези хора по площадите, след като не дават алтернатива? Те искат оставка, но не могат да отговорят какво ще се случи след това. Аз съм човек с мисъл, който винаги се е ръководил от интересите на България. Не мога обаче да приема едно абстрактно отричане на законно избрана власт, без да се дава някаква разумна алтернатива. Нито пък мога да приема факта, че се събират хора по много съмнителни причини. Голяма част от тях не могат да се представят с кой знае какво мислене, освен с отричането. Да, но те отричат добрия път за България, не казвам идеален. Само с вдигане на шум не се стига далеч, а обратното – това е срам за тези хора. От къде идват материалните възможности за протестите? Тези хора нямат ли семейства и работа? Нали говорим за недъгави и нещастни дечица, пред които се прекланям. Вместо да си ги гледаш, ти излизаш на улицата при положение, че от Народното събрание са гласувани такива закони, които задоволяват исканията на протестиращите родители. 

- Какво ще случи, ако все пак правителството падне?

- Ако това се случи, ще настъпи безвремие, в което няма да знаем какво ще се случи, ще има вероятно следващи избори, на които, както чувам от агенциите, резултатите ще бъдат абсолютно същите или подобни на сегашния парламент. Ако въпросът е да съсипем България – да, намират се и такива хора, но нека да бъдем българи на първо място и да мислим за народа си, който достатъчно е изстрадал. 

- Виждате ли зад тези демонстрации външна намеса? 

- Виждам по-скоро едни дирижирани протести. Имам таково чувство като човек, който е минал през много тежки политически моменти. Как няма да мисля в такава посока, когато моментът е абсурден, за да се сваля правителството. Говоря като българин, защото не съм партиец, не съм познат с нито един политически ръководител. Конкретно имам предвид ГЕРБ. Никой не може да ме упрекне, че влагам партийна мисъл. България трябва да е над всичко. Какво целим? Ако е въпрос да правим соц манифестация срещу интересите на България, ще го разбера. Не може обаче да няма някакво пръстче или ръчичка, които да имат общо с протестите. 

- Какво имаше предвид президентът Румен Радев с репликата си за промяна на системата, искането се повтаря и от протестиращите като рефрен?

- Нито протестиращите, нито президентът Румен Радев имат някаква мисъл. Ако в политиката усещаш, че едно управление е лошо или нечестно, кажи какво предлагаш като алтернатива? Когато това не се случва, означава, че или нямаш мисъл, или прокарваш чужда. Слушах президента, който посочи кое не било наред в държавата, а правителството и парламентът да помислели какво да правят. Абе, човече, ти президент ли си, или си някакъв наблюдател в държавата? Ако си държавен глава, ще кажеш „да, това правителство бърка в такава и такава насока, предлагам еди-какво си“. Той самият каза, че нямало нужда от нови парламентарни избори. Тогава Румен Радев какво цели и на кого иска да направи услуга? Един президент трябва да бъде еднакъв към всички части на народа. Като говори и като дава становища, трябва да мисли, че не го прави пред избрани хора, а пред леви, десни, от изток и от запад. Не може да кажеш, че българският народ е „блато“. Той е мъдър и благодарение на това е просъществувал във вековете. Ние сме се отървали и от Османско робство, а след това и от СССР. 

- Президентът сложи кръст на прехода. Защо се опита да представи последните 29 години като пълен провал?  

- Аз съм пряк участник в прехода. Бях избран като депутат във Великото народно събрание и председател на законодателната комисия, която имаше много по-голяма сила от която и да е сега. ВНС направи твърде много – ние създадохме основата на новото българско законодателство, а идеите на много хора бяха чисто български. Да отричаме прехода, означава, че не познаваме същността на историята. Някой път човек трябва да седне със себе си и с фактите и да размишлява обективно. Един президент и ръководител на държава трябва да мисли какво говори. Щом Румен Радев е събрал такива съветници около себе си, които не заслужават да бъдат там, но съответстват на разбиранията му, всеки човек може да си направи изводите защо изнася подобни речи. Не може периодът на прехода да бъде отричан или да бъде въздиган в небесата. Благодарение на него обаче съществува тази демокрация, която имаме сега. Тя не е идеална, но нека да погледнем магазините, да видим каква е обстановката в момента. От страна на продажници без никакъв суверенитет, сега България е стигнала до положение да бъде уважава от европейските държави. Като председател на Европейския съюз, България не само, че не се посрами, а точно обратното – показа, че ръководителите ни водят държавата в правилна посока. Когато човек вижда всичко това, нека да си направи изводите за думите на президента, който търпи критика. Румен Радев ли организира всичките тези срещи в Евксиноград, той ли е причина за срещите ни с китайските ръководители и още много факти, които можем да изредим. Кога България е била средище на такива големи ръководители? По време на прехода имаше много грешки, но има ли идеална човешка творба? 

- В БСП вече има открита опозиция. Ще се разцепи ли левицата и ще последва ли съдбата на СДС?

- БКП, сега БСП, преди беше силна, защото имаше гръб от Съветския съюз. Това не е българска, а чужда партия, която винаги е гледала там, на където не трябва. Това показва, че ако БСП вече няма ръководството и опората на останките на комунистическата партия на СССР, трудно ще съществува. Каква е тази партия, в която има много бедни, а в същото време и много милионери? По-рано се говореше за Маркс и Ленин, а сега къде са идеологията и мислите на левицата? В БСП има хора, които са срам не само за партията, а и за България. БКП беше филиал на съветската компартия. Този навик при БСП продължава и досега. Аз не отричам културата и мислителите на Русия, а хората, които не са полезни дори за своята държава. Аз виждам пълния провал в БСП. Особено при такава ръководителка като Корнелия Нинова и нейната биография, не завиждам на тази партия. В нея всичко клокочи. В БСП също има умни хора, но за съжаление са ръководени от такива, които нямат достатъчно качества и мислене. Заради материалните елементи, които са се слепили и антигонистичната политика, която се води, в най-скоро време БСП няма да може да издържи и ще се разцепи. Може да се задържи една група от хора с еднакво мислене, но мислене вече липсва. БСП гледа да саботира всякаква дейност на Народното събрание. Това мотив ли е, кауза ли е, нека социалистите да обяснят какво е. Някои политици са забравили, че над партията трябва да стоят българските интереси.
https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/prof-aleksandar-dzherov-protestite-prilichat-na-sots-manifestatsiya-sreshtu-interesite-na-balgariya



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059889
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031