Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 09:37 - Съветът за човешки права на ООН изключи Либия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1071 Коментари: 0 Гласове:
1



Общото събрание на ООН единодушно прекрати членството на Либия в Съвета за човешки права на световната организация заради насилието, използвано от либийски части срещу протестиращите, съобщи БНТ. Резолюцията бе одобрена с консенсус в 192-членното събрание по препоръка на базирания в Женева Съвет за човешки права.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун приветства стъпката за прекратяване на членството на Либия в съвета, решението на съвета да се проведе разследване за нарушаване на човешките права в страната, както и отнасянето на въпроса до Международния наказателен съд.

"Тези действия изпращат силно и важно послание – послание за големи последствия в региона и извън него – че няма безнаказаност, че тези, които извършват престъпления срещу човечеството, ще бъдат наказани, че фундаменталните принципи за справедливост и отчетност ще надделеят", изтъкна ръководителят на световната организация.

Преди три дни Съветът за сигурност на ООН единодушно наложи санкции за пътуване и върху активите на либийския лидер и близките му съюзници, както и оръжейно ембарго на Триполи.


САЩ: Въздушна блокада над Либия не става без военни удари
Установяването на зона, забранена за полети над Либия, би било предизвикателство и няма как да стане без ликвидиране на противовъздушната отбрана. "Нека не си правим илюзии - става дума за военни операции, не можеш просто да кажеш на хората да не летят със самолети", заяви пред американския Сенат ген. Джеймс Матис, началник на Централното командване на Пентагона.

Към либийските брегове плават самолетоносачът "Ентърпрайс" от Пети американски флот от Червено море и корабът-амфибия "Киърсадж". На борда на десантния кораб има ескадрила хеликоптери и 1800 морски пехотинци, част от тях тренирани за партизанска подривна дейност, допълва сайтът за военна информация DebkaFile. Засиленото военно присъствие има за цел саботирането на летищата и военновъздушните сили на Триполи, то не е изключено това да стане със сухопътни операции на специалните части на САЩ, допълва изданието.

По думите на държавния секретар Хилари Клинтън "не се планират никакви военни действия с американски кораби". Но тя допълни, че флотът може да помогне за хуманитарни мисии. Пентагонът не разкри какво предислоцира, а според "Вашингтон пост" в зоната на действие на Шести американски флот - Средиземно море и части от Атлантика, в открито море са 8 кораба. Специалисти коментират, че на пръв поглед се подготвят операции с морски съдове с възможности за въздушен десант или бързи операции в либийска територия и прибиране на частите на борда.

В понеделник британският премиер Дейвид Камерън заяви, че и Лондон работи с партньорите за подготовка на зона, забранена за полети, но вчера новият френски външен министър и досегашен министър на отбраната Ален Жюпе предупреди да се внимава, защото интервенция - особено в държава, производител на петрол, не бива да се прави без санкция на Съвета за сигурност на ООН. Камерън отвърна на тази позиция, че "е неприемлива ситуация, в която полковник Кадафи избива собствения си народ със самолети и хеликоптери".

За действия на авиацията на Кадафи се съобщаваше и вчера, но ударите изглежда са срещу военни складове и депа, за да се попречи оръжието да попадне в ръцете на противниците му. Част от транспортната авиация снабдява военни части в западната част на Либия. В същото време британският в."Гардиън" публикува журналистическо разследване, според което България е продала през 2009 г. на Триполи муниции и детонатори за над 3.7 млн. евро.

Сделката е подписана от министър Трайчо Трайков, но не е ясно дали не е сключена по-рано през годината, когато на власт бе правителството на Сергей Станишев. Въпросната сума е несравнимо по-малка от оръжейните сделки с Кадафи на други държави в ЕС, които медиите поставят в контекста на това кой е доставил оръжието, използвано сега от режима срещу народа му.

Кадафи и фамилията му отказват да се оттеглят от властта, а синът му Сейф ал Ислам заяви пред тв канала "Скай", че употребата на сила срещу страната му е неприемливо и неоснователно, "но ако искат... ние сме готови, не ни е страх, живеем тук и ще умрем тук".



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001662
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031