Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2014 23:26 - КОЯ Е МОНИКА? КОЙ Е СТАНИШЕВ?
Автор: kuklovodi Категория: Политика   
Прочетен: 12521 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.06.2014 23:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КОЯ Е МОНИКА? КОЙ Е СТАНИШЕВ?
* Онова, което и най-смелите сайтове премълчават, поразени от страха

Долният пост ме провокира. Той е от сайт, който е взаимствал нашироко от моите книги. Не им се сърдя, нека истината да се знае, макар че премълчават източника си.
Но не мога да преглътна как я взаимстват – колко избирателно и страхливо го правят. Та затова пускам моят текст - дано Фейсбук го смели в съкратения му вид. Ако ви омърсят, виновни са героите ми – все пак това е документално четиво, без грам авторска измислица и защитено открай-докрай с документи.

*************
Откъс от „ПОЛИТИЦИТЕ. ПАРИТЕ. МРЪСНИТЕ ИМ ТАЙНИ”
*************
СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ И МОНИКА ЛЮБОМИРОВА СТАНИШЕВИ

ВИЗИТКА
--- Сергей:
5 май 1966 г. – роден в град Херсон, Херсонска област, Украйна.
Със съветско, а след разпада на СССР взима руско гражданство. На 30-та си годишнина – през 1996 г. получава българско поданство. Хоби – фитнес, ски, плуване, мотори
--- Моника:
22 май 1971 г. – родена в София.
СЕМЕЙСТВА:
--- На Сергей:
Баща Димитър Станишев, бивш секретар на Централния комитет на БКП, отговарящ за международните връзки на БКП
Майка – проф. Дина Станишева, научен работник във Факултета по славянски филологии на Софийския университет.
Запознават се в МГУ през 1949 г., сключват брак през 1954 г. (след отпадане на Сталиновата забрана рускини да се омъжват за чужденци).
Дина Станишева идва в България за първи път през 1957 г.
Брат – архитект Георгий Станишев, роден на 23 март 1952 г. Женен, с две деца. Според регистъра предприемач в следните фирми:
„ПРОЕКТИ ДЖИ ЕС” ЕООД
„СКАЙ КО” ООД
„ПРОСПЕКТУМ” ЕООД
ФОНДАЦИЯ „ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО” (бенефициент по европейски програми)
Предмет на тяхната дейност: широк, а по-конкретно: вносно-износни операции, изготвяне и управление на инвестиционни проекти, консултантски услуги. „Скай Ко”, специализира в инвестиционни проекти в енергетиката, вкл. и във финансирането за тях.
Брат – политолога и социолога Юрий Асланов, осиновен син на баща му, ако се доверим на излезли документи на Разузнавателното управление на Генералния щаб.
--- На Моника:
Баща Любомир Янов – известен журналист. Работил във в. „Поглед”, „Стършел”, „Стандарт”, автор на „Дума”, създател на първия пресцентър след 10 ноември – този на правителството на Димитър Попов (Янов е роднина със съпругата му), говорител на Футболната лига, аташе на агента на секретните ни служби Божидар Божилов – Боби Бец (голямата транспортна и спедиторска фирма „Комко”)
Майка – няма данни за професията й. Пенсионерка, горещ почитател на СДС.
Брат – Методи Янов, предприемач:
„БУЛВИНД” ЕООД ликвидатор
„МВ проект” ЕООД – собственик и управител
Предмет на дейност на фирмите: разностранен: от търговия и имоти до представителство и инвестиционни проекти в енергетиката.
ДЕЦА:
Моника и Венцислав от първия брак на Моника с ексбанкера Венцислав Йосифов от Първа частна банка. Ученици в Англо-американското училище край Панчарево (годишна такса на дете 21 345 евро).
Дария е първото дете от Станишев, родена 2011, а Георги – второто през 2013.
На 19 май 2013 г., след проведените парламентарни Сергей Станишев и Моника Йосифова се венчаха в столичния храм „Света София”
ОБРАЗОВАНИЕ
Сергей:
Първоначално учи в Русия.
Средно образование – у нас, в столичното 35 СОУ „Добри Войников” с изучаване на руски език.
1989 г. – дипломира се в Историческия факултет на Московския държавен университет (МГУ). Дипломна работа на тема „Ролята на униформата и нагръдните знаци в Червената армия за повишаване на боеспособността”.
Април 1994 г. – кандидат на науките (заменена с доктор в България). Защита по специалността в катедра „Отечественная история” в МГУ на дисертация от 245 стр. на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19 век” .
1998 г. – специализира в Московската школа за политически изследвания, създадена от „Отворено общество” на милиардера Джордж Сорос.
1999-2000 г. – стипендиант на програмата Chevening (английска държавна програма) – слушател в авторитетния London School of Economics. Приключва с реферат на тема „Съвременната външна политика на Русия”. Доскоро на сайта на ВУЗ-а стоеше снимка от лекцията, която той е изнесъл там на 8 февруари 2007 г.
Моника:
Висше образование – журналистика. Няма данни за годината на завършване. Заради професионалният й път се предполага задочно образование. Курсове в Оксфорд по право и икономика.
ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЪТ
Сергей:
1995-1996 г. – главен експерт в отдел „Външна политика и международна дейност” на Висшия съвет (ВС) на Българската социалистическа партия.
1996-2001 г. – завеждащ отдел „Външна политика и международна дейност” на ВС на БСП.
На Моника:
Журналист от 1990 г. до 2000 г. в БНТ, радио „Витоша” и пресгрупа „168 часа” – вестник „24 часа”.
БИЗНЕС УЧАСТИЯ
Сергей Станишев – няма
Моника Йосифова – Станишева според Търговския регистър:
Управители „ЛОТЕ” ЕООД
Управители „КРЕАТИВНИ МАРКЕТИНГОВИ
И КОМУНИКАЦИОННИ РЕШЕНИЯ” ЕООД (напуснала лятото на 2013). Фирмата се води като собственост на кипърската офшорка „Valeggio Consultants Limited”
Управители „АКТИВ ГРУП” ЕООД
Управители „ЛОТЕ” ЕООД
Съвет на директорите „ЕКСПАТ БЕТА” АДСИЦ, до 03.06.2016 (мандат)
Съвет на директорите „МЕДИЯ ХЪБ” АД, до 04.01.2012
Съвет на директорите „МЕДИЯ ХЪБ” АД, до 05.10.2017 (мандат)
Съвет на директорите „ЕКСПАТ БЕТА” АДСИЦ, до 04.02.2011
Едноличен собственик на капитала „АКТИВ ГРУП” ЕООД ( предишно име „ПР енд медиа”). Участва в „Призма къмпани” ООД.
Съсобственик чрез фирмите си на дялове от акционерните дружества, както и на дялове от други компании и фирми.
Излиза като свързано лице чрез низове от дружества с десетки бизнесмени, олигарски, политици – в миналото или сега. Някои от съдружията на свързани лица изглеждат парадоксални заради полярната политическа принадлежност на участниците и взаимните им нападки в публичното пространство.
В „Консорциум на българските вина” връзката е с дясната политичка Мария Капон, в „Информираност и активност” е със социологическата агенция „Алфа Рисърч” и „Икономедиа” на олигарха Иво Прокопиев и т.н. според данни в правно-информационните системи.
Клиенти на нейната „Актив груп” са банки, фирми като „Актавис” и телекомуникационни гиганти като „Виваком”, който са били или са свързани с банкерката и приятелка на Бойко Борисов – банкерката Цветелина Борисловова. В тези списъци се нарежда и придобитата телевизия от медийната група на Делян Пеевски и днешния опонент на БСП Николай Бареков - БиБиТи (сега Нюз7.)
Сред клиентите само на „Актив груп” са големи фирми като ЧЕЗ, „Солвей” (заводите в Девня), „Дженерали”, „Рила-спорт” (офшорка, управлявана у нас от Георги Велчев – брат на Милен Велчев), „Телелинк” (на предприемача Спас Русев – гуру на царските юпита), „Нестле България”, „Кай груп”, финансовата група „Кампан” и т.н.
Клиенти са 9 институции (Министерския съвет, 5 министерства, 2 агенции, Център по развитие на човешките ресурси), 3 обществени структури, сред които и партия НДСВ, Съюз на инвалидите, храма „Света София” в Истанбул.
Бизнесът на Моника Йосифова обхваща реклама, PR, финанси, недвижими имоти, земи, строителство, вина, образование, еврофондове, фабрика за конфекция, търговия, инвестиции... И расте непрекъснато още от основаването му преди години.
„Днес ние сме много повече от преди, много по-малко от утре” – гордо заявява логото си основната ПиАр агенция „Актив груп”. За вярване е тази заявка „днес” и „утре” във във времената на поредното правителство, свързано с новия й съпруг.
Мащабите на фамилното богатство са трудни за оценка заради преливането на собственост от едни към втори, а те – към трети и четвърти фирми и невъзможността поради това да се пресметнат средствата, отишли при всяко от свързаните лица по веригите.
Достоверни, макар и непълни данни има за няколко години от ПиАр дейността на само една нейна фирма. Приходите се оценяват за 10 млн., а от по-едри обществени поръчки, преминали през дружеството, са набрани милиони.
Обобщена равносметка за състоянието на семейство Станишеви не може да се даде, освен бизнеспредприемачи те са и политици. Но наблюдатели го нареждат сред най-богатите у нас.
Оценка – между 90 и 110 млн. като част от активи на групата свързани лица за 1.5 милиарда.
ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОФИЛ
Сергей:
Май 2000 г. – член на ВС на БСП.
От 17 декември 2001 г. – председател на ВС на БСП и на парламентарната група (ПГ) на „Коалиция за България”.
От 2001 г. – народен представител в парламентите от 2001 г. насам и ръководител на червената парламентарна група.
17 август 2005 - 27 юли 2009 г. Министър-председател.
От 24 ноември 2011 г. – временен председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), от 29 септември 2012 г. – президент на ПЕС.

**************************ЩРИХИ*******************
Моника. Тя е цветната, интересната, загадъчната, пълната с приключения - онази, за която дори Холивуд би могъл да направи един касов филм. За пътеката от низините към върховете...
Той е червеният принц, раждан и отглеждан в копринени пелени. Но макар и с младежки вид, тази „аристокрация” всъщност е с вече износен ген, отегчена от тегобата да упражнява властта, изпълнена с надменно презрение и цинизъм към управляваните от нея. Белязала живота си с дати от зашеметяваща кариера, бляскава на първи поглед, но при взиране – посредствена и сива.
Един Станишев, чрез който се прочу Моника. И една Моника, която дирижира страната и партиите сама, а само за БСП – чрез любовника си, днеска неин съпруг.
- Станишев толкова се е изнервил, не е лесно човек да е под чехъл! – на въпрос под чий чехъл се намира червеният лидер, Бойко Борисов отговори – Всъщност на човека, който реално управлява БСП – Моника Йосифова.
Доскорошният премиер обаче също е сред дирижираните, поставени „под чехъл” – неговият кабинет даде многомилионни договори на бъдещата г-жа Станишева...
- Ние не делим компаниите на „свои” и „чужди”. Разбирам, че тя е спечелила конкурс и работи с нашите министерства сега, по времето на нашето управление. Значи тя умее, знае и може да работи! – отсече бившият министър-председател в разгара на международния скандал Хохегер. – Аз не искам да се занимавам с на Станишев жена му или спътницата в живота... – и резюмира, че „госпожата се държи много по-мъжки”.
Моника в очите на Борисов се оказа мъж – по-достоен от повечето мъже. А той в очите на обществото какво се оказа: някаква нежна и отзивчива душица ли? Защото представлявани от пиарката консорциуми са прибрали най-значителните суми за провеждане на информационни кампании по оперативните програми „Техническа помощ” и „Административен капацитет” до 2013 година.
Нейният „Консорциум за диалог с администрацията” е спечелил 1.079 млн. лева за информационната кампания по ОПАК ( програма за административен капацитет). Още повече е взел „Консорциум прозрачност за еврофондовете” – 1.4 милиона лева за информационна кампанията по програма „Техническа помощ”.
Отделно фирмата й „Актив груп” в консорциум с „БИК-Калини” и „Ламбаджиев груп” е получила поръчка за половин милион лева за изработка на информационни материали по програма „Околна среда”. „Актив груп” има и три единични договора по тази програма, с което сумата за фирмите и консорциумите, свързани с Йосифова набъбва до 3.074 милиона лева.
Това е един непълен списък на милионите, прибрани от „червената” Моника от ГЕРБ само по европейските програми.
Но истинският скандал избухна, когато се оказа, че крехката бизнесдама е уловила в своите мрежи и самият Борисов. Или поне най-близки негови сътрудници.
Той буквално запелтечи в студената мартенска утрин на студиото на сутрешния блок на БНТ, когато прозвучаха фактите.
“Ако има анкетна комисия – да извикат и тези хора, които свързвате с ГЕРБ, и да ги попитате. Някакви хорица са работили като технически лица там”, вбеси се Борисов.
Поне три фигури, верни воини на ГЕРБ, бяха работили, да, именно работили за шармантната дама и скандалния лобист Хохегер в България. (шест месеца по-късно – през септември 2012 г. Хонегер вече беше осъден в Австрия на затвор и огромни суми глоба) „Техническите лица”, „някакви хорица”, както ги назова борецът с мафията, се оказаха съветникът на самия Бойко Борисов – Юлияна Николова, съветникът на вицепремиера Симеон Дянков – Ивайло Георгиев, както и един партиен работник на ГЕРБ – Росица Велкова. Внятни обяснения за случилото се зад кулисите не бяха дадени.
За разлика от прочутата американска Моника, послужила единствено за няколко забавления на Бил Клинтън, българската беше обърнала в свой слуга цялата политическа каста.
И червените под „чехъл”, и царистите, и наследниците на сините в Реформаторския борд, и герберите, и кого ли не.
------------------------------------------------------
„На 3 юни 2011 г. Моника напусна управлението на фонда за имоти „Експат Бета” АДСИЦ. Да заеме нейното място в Съвета на директорите тя препоръча и беше избрана шефката на предизборния щаб на Кунева – Мария Дивизиева... Крачката на семейство Станишеви показа...
(тогава умишлено го написах така „семейството”, а чак след излизането на книгата на пазара лидерът на БСП се престраши и публично обяви връзката им заедно с новината, че чака дете от Моника)
... показа, че парите диктуват играта, че Кунева е реалната им политическа величина, на която държат, а Калфин – имагинерната, която трябва да загуби. Логично е – нека да не забравяме, че точно мъжът на Моника – Сергей Станишев, произведе Кунева-Пръмова в еврокомисар. По негово време сестра й Уляна Пръмова получи нов мандат за ръководител на БНТ – с 9 гласа от 9 възможни в СЕМ. Нека споменем, че съпругът на брюкселската бюрократка – Андрей Пръмов е в борда на „Черноморско вино” заедно с толкова верния на БСП Янчо Таков, чийто син е шеф на младежите – комунисти у нас. И т.н., и т.н.”
----------------------------------------------------
Това е откъс от моята книга „Операция Президент” за игрите и сензационните тайни около избора на държавния глава и за Росен Плевнелиев, излязла преди две години (вече три години - бел.моя) – точно тогава, когато той зае висшият държавен пост в страната. И далеч преди Моника да се прочуе като "Станишева”. Днешните сензации, офшорки, пари и скандали и досега остават бледо и цензурирано копие на тайните на големите играчи, описани в едноименните ми книги и в онова разследване. (попреписани са по същия начин както сега преписа от друга моя книга сайтът "не на олигарсите")
Днес Меглена Кунева е виден и основен член на Реформаторския блок, пръкнал се от сините партии, който претендира и се титулова като основен противник на правителството на БСП, ДПС и Атака.
Днес „Експат Бета” АДСИЦ е център на поредния скандал – за 140 000 квадратни метра земя на черноморския бряг, в устието на Камчия. При Тройната коалиция на Станишев те били извадени от горския фонд и продадени на скромни цени, след което са закупени от дружеството на Моника (Станишева) и Николай Василев. През юни 2008 г. правителството взима решение да бъдат отпуснати средства от бюджета за изграждането на „общинска техническа инфраструктура – магистрален водопровод” в к.к. Камчия.
Предложението е направено от министър Петър Димитров с думите:
- Разбирате, че развитието на Камчия зависи от това.
След него премиерът Сергей Станишев отсича лаконично:
- Благодаря, господин Димитров! Ние с господин Василев го подкрепяме! – сочи стенограмата.
Вижда се обаче, че навремето – при НДСВ, после – при Тройната коалиция, сетне – при Борисов, а и сега, най-вероятно и в бъдеще Моника е и ще е сред некоронованите министър-председатели на България.
Защото дори днес, на фона на вниманието и скандалите около нея:
* Пламен Орешарски стана премиер. Навремето, като финансов министър ведомството му подписа договор с агенцията на Моника за програмата “Бъдете активни”. За да изпълни ангажимента, Моника Йосифова осигури “Нова Телевизия”, където се показваха рекламните филмчета на МФ. ПР агенцията на днешната съпруга на Станишев взе 2.5 милиона лева, докато договорът й с телевизията е на стойност само 400 хиляди лева.
* Началник на кабинета на премиера Орешарски стана същата Мария Дивизиева, спомената в книгата. Тя живее с Петър Стоянович, който пък е министър на културата.
* Петър Стоянович от своя страна е баща на детето на Таня Андреева, министър на здравеопазването. Тя пък е личния гинеколог на Моника Станишева.
* Вицепремиерката Зинаида Златанова – министър на правосъдието е в същия семеен кръг. Тя и Моника бяха съдружници и си партнираха във фирма, която е спечелила от министерството на държавната администрация обществена поръчка за 1 милион лева. Където пък гл. секретар беше Биляна Дакова, свързана с Моника чрез нейния съдружник Петър Иванов Руев.
* Парадокс ли е, че съдружничката на Моника - Биляна Дакова беше главен секретар на транспортното министерство при ГЕРБ и неговия министър Александър Цветков, както и водещ експерт на ГЕРБ по въпросите на електронното правителство.
* Изгрялата звезда на неофициалната говорителка на БСП – Мая Манолова, май също е запалена от Моника. Неизвестното за публиката на спектакъла - Мая е най-добрата й, сърдечна приятелка – тя е онази, с която се споделят дори съкровените тайни.
* От своя страна устата социалистка живее на семейни начала с Ангел Найденов. Който е поредния министър в семейния кръг – на отбраната.
Много близък приятел на Моника е лансиралият се навремето като синя боя Мартин Захариев, издател на еротичното списание Playboy и организатор на конкурса за голи красавици Playmate. Под диригентската палка на пиарката се оказа депутат от БСП и кандидат за топлото, най-ръководно място в държавна агенция „Туризъм”...
И т.н., и т.н.
А межународният скандал за милиони на Моника с австрийският лобист Хорхегер подсказа не само как се прави личен ПиАр в международните структури, но и как с претекста България се крадат същите тези милиони.
Първата крачка към тази зашеметяваща кариера зад кулисите е бракът на Моника с видния банкер, бивш шеф на Първа частна банка Венцислав Йосифов.
– В определен момент разликата във възрастта започва наистина доста да се усеща. Тогава един от двамата трябва да избере да живее във възрастта на другия. Мисля, че нито един от нас не пожела да го направи! – разсъждава пред медиите Моника, анализирайки причините за рухването на първия й брак с банкера Венцислав Йосифов.. – На мен ми се ходи по купони, а той някак си се е наживял. Той не ме е ограничавал, не ме е заключвал в клетка, беше мъдър в това отношение. Имах нужда от свобода и той ми я даваше. Другото го нямаше. Аз все пак съм жена и искам да се чувствам жена, а мъжът е този, който ми създава усещането. И когато срещнеш мъж, който те кара да се чувстваш жена, това е тръпката.
Пепеляшката и принца – може би така трябва да се нарече тази история , макар че „принца” го няма, но белият му кон, с който пристига, е налице. Такъв „бял кон” е и палата от близо 300 квадрата на ул. „Шипка” в Бистрица, в който като ползвател е записан банкерът, но като собственица – Моника.
Като „златотърсачка” ще я определят някои. Обаче Моника не е типичната българска мома от провинцията, дошла да дири късмета си в големия град. Столичанка е, баща й е сред известните журналисти у нас, бил е добър приятел с Иван Славков – зетя на Живков, познавал се е с Людмила Живкова. Семейството й още в номенклатурните времена се е въртяло в обкръжението на хората от „сой”, а в новите тя самата се превръща в личност от такъв кръг.
– Моника беше и е много красива... Нейната класна още като малка я изкарва на подиума и тя става “мис”... Идва детето и ми се похвалва. Викам й: “Момиче, със задник и с цици не се печелят успехи!” – твърди Любомир Янов.
Но първите успехи са именно такива.
Една публикация по чудо се промъкна сред иглените уши в една медия, голям тиражен седмичник, а след това и в сайтът „Разкрития”. Става дума за снимка от 1992 г. И сега може да се открие в Интернет, въпреки че на повечето места снимката е изличена от поместените статии (но си стои в архива ми, бел.моя). Събитието е „Мини мис България” на басейна „Спартак”, а „героинята” е грабналата тогава короната Венета Райкова - тогава напълно неизвестна, а днес звезда.
Но освен нея на снимката присъства още една днешна ВИП-дама. Тя е „Мониката”, по-късно уважаемата г-жа Йосифова, а сега ВИП-персоната Станишева.
Организатори са двама съдружници: импресариото Иво Божков – бивш журналист от в. „Поглед”, колега на Любомир Янов и скандалния шоумен Георги Николов. Николов беше разследван навремето за взрив в зала „Универсиада”, при който загина човек, съкилийник е на убития Иво Карамански– Кръстника и както сам твърди – бил е отговорник на секретната служба КГБ за руските и родни проститутки у нас.
От онези плочки на басейна „Спартак” и миската със символична престилчица на сервитьорка до днешните „висини” пътят е дълъг и вероятно изпълнен с компромиси.
– И още нещо съм й казвал: Моника, моята молба е винаги да имаш по три стола. Никога да не оставаш на земята, защото от два стола се пада на земята, но от три – никога! – разказваше починалият є вече баща. – Когато видях един ден, че на Моника й порастват космички под мишниците, я поканих на разговор и й казах: “Избери си мъж, когото ти обичаш... Дали той ще те излъже, защото е много силен, или много слаб, или много умен, или много красив, или много богат, или много беден – твоя работа! Щом съумее да те излъже, щом го обикнеш, ожени се за него!.. Аз винаги ще бъда зад теб, докато съм жив!
Бащината реакция, макар парадоксална, не е изненадваща, защото дядото на Моника е бил с далеч по-млада жена от втория си брак – с над 25 години разлика помежду им.
Моника изпълнява завета за „трите стола” – жени се, упражнява професията на журналист, захваща се с бизнес.
Биографията й на първи поглед е ясна и прозрачна – училището и ВУЗ-а, после медиите, а за финал – агенцията за ПиАр, фирми, бизнеспредприемачество и два брака. И макар че и двата предизвикаха и предизвикват безбройни сензации и коментари по вестници, сайтове и електронни средства за осведомяване, някак си животът й тъне в мъгла.
Според собственото є признание, започва работа в БНТ през 1990 г. Но тогава е на 19 години и все още от първи за втори курс. В онези времена – полупазарни, полусоциалистически, държавните регламенти за такива длъжности все още изискваха висше образование.
Не е ясно кога е завършила предвид на напрегната репортерска професия. Но най-вероятно следването е преминала от редовна в задочна форма. Жалко, че времето е стопило данните. Още повече, (е има и др. неясноти - в този период е имала и обучение по журналистика и пиар в САЩ. В многобройните си интервюта не изяснява този въпрос, избягва да споменава и за работата си в „24 часа”, където е политически репортер.
- Излязох на квартира, баща ми се сърди две години, издържах се сама и работех като репортер в „По света и у нас”. След това – в публицистично предаване по втора програма. Първият ми учител е Нери Терзиева. При нея отразявах СДС – бях политически репортер...
Но в пресгрупата, свързана с Първа частна банка, тя отразява дейността на БСП. Връзката й с Венцислав Йосифов най-вероятно започва на професионална основа, за да се превърне в лична – по онова време, 1995 г. той е кандидат за кмет на столицата от името на червената Столетница.
Студенината в отношенията с жена чу се е настанила трайно, което винаги се е отразявало зле на електоралните нагласи на пенсионерите.
Но с репортерките диалогът въобще не куцука и е в областта на високите, разтапящите всичко температури.
Жестоката вражда между „Медия холдинг” на Тошо Тошев и пресгрупа „168 часа”, респективно Първа частна банка вероятно предизвика и роди този откъс от спомените на бившия трудов журналист:
----------------------------------------------------------------------------
„Надеждата се е пльоснала на някакъв стол. С едната ръка е гушнал „Чивъс ригал”, маркирам аз, виждайки до краката му преполовена бутилка. Другата му ръка е прегърнала Моника.
Едно от най-прекрасните творения на природата е съвършената извивка на мандолина, която превръща профила на някои избрани жени в ослепителна гледка.
Мандолината на репортерката Моника е върху десния крак на задалата се Надежда за софиянци. Краката є са само с начало и завършват с безкрай. Те са провесени с чупка при коленете върху отметнатия встрани ляв и банкерски крак на г-н Йосифов. Ръцете й са стиснали надеждата за врата. Не оная Надежда за софиянци, а друга. Нейната си. Полегнала е Моника Янова в скута на Венци и от получилата се цялостна композиция лъха любов. Възвишени чувства и чисто нежна любов. Да си мисли кой каквото си ще, банкерите също имат право на обич. И репортерките даже!
- Венци – казва Александър Маринов (политик от БСП) – да ви запозная с г-н Тошев. И със съпругата му.
- Тошо ли? Ние се знаем – отвръща Йосифов и със сложни движения, защото е стиснал цял живот чаканата любов, съумява да протегне дясната си ръка към мен. Посивялата коса е полепнала по челото му. Топло е, плувнал е в пот. Очилата му също са потни. Влажна е и ръката му. Стискам я предпазливо и въобще не ми идва какво да му кажа. Не върви някак си да изтърся „Приятно ми е...”.
- Сашо каза, че сте голямата надежда за софиянци – изтърсвам аз. Моника се усмихва пленително, а Венци Йосифов, впил поглед в Рени (една от съпругите на Тошев), пита през смях:
- Госпожо, съпругът ви споделя ли с вас как хубаво се чукат репортерки върху бюрото? Откъм скута на Венци долита игривият смях на момичето. Не, едва ли от някакъв спомен, а от невероятното чувство за хумор на сърдечния й избраник. Рени, сякаш са я попитали нещо естествено, отговаря:
- Не се налага да ми разказва. Аз съм убедена, че каквото и да направи мъжът ми, ще го направи добре.
- О, аз редовно си чукам – подплясва мандолината на Моника Венци. – Айде, наздраве!”
----------------------------------------------------------------------------
- Затова спазването на здравословна дистанция между журналистика и бизнес, между журналистика и политика е задължително, а този баланс е някак нарушен. Има и още нещо: някои журналисти направо си действат като пиари и това ме потриса. Аз пиарствам, защото имам пиар агенция. Това е моят бизнес, от това се храня. Сключвам сделки за това. Каква сделка сключва журналистът? Това изкривява обществения модел и обезценява както журналистите, така и пиарите, засяга цялата система! – излага години по-късно ценностната си система Моника в свое интервю пред сп. „Ева”.
О времена, о нрави! – би възкликнал и днес, ако беше жив, прочутият римски оратор и консул Цицерон.
О, не се ровете! Така посъветва пък самият Бойко Борисов, парен и опарен от погледи и вглеждания в неговия собствен многолик, противоречив и раждащ спорове и скандали житейски път.
– Повтарям – личният живот на хората е толкова многолик, солен, пиперлив, хубав. И това го прави интересен. Затова аз никога не се интересувам какъв е бил статусът й тогава, какъв е сега. Имат си детенце, да им е живо и здраво. И не бих го атакувал никога в тази посока.
Взаимното съжителството на дамата с банкера е оформено в брак чак през 2000 г. Той гони шестдесетте, а тя се радва на младостта. Това е времето, когато Моника Янова, вече Йосифова възсяда и „третия стол”, за който е говорел баща й – бизнесвъзхода. Но още преди това ексбнакерът я изпратил на свои разноски на едногодишни курсове в Оксфорд, където изучавала право и икономика.
Първото й предприемачество е дистрибуцията на месо. Взима заем и с Йосифов ипотекират къщата, в която живеели. Фирмата започва само с една служителка и денонощен труд – от 6 сутринта, когато отваря рампата на снабдителите до вечерта. Бутове, плешки, наденички маркират трудния път към успеха. Следват опити за търговия с кафе и минерална вода, които също се провалят.
През 2001 г. е поредното начинание – за възкресение на бившата Първа частна банка, макар и под друго име – Търговска. Учредителите (все хора, свързани навремето с ПЧБ) избират в Надзорния съвет Моника Йосифова.
Но капиталът не е събран и се ражда идеята за ПиАра, разраснал се от 1 служител до 40 души у нас и офиси по света и разроил се в стопанска империя с най-широка дейност.
Времето на този възход съвпада с идването на власт на правителството на Симеон, в което единствено царят не е от номенклатурната червена квота.
Всеки анализатор ще определи като „конфликт на интереси” работата едновременно и за БСП, и за политически противник като НДСВ. Ще се запита защо човекът, толкова близък на Станишев, е един от основните акционери и в Борда на „Експат Бета”, където диригент е царския министър Николай Василев. Конфликт на интереси са и редица обществени поръчки. Конфликт на политически интереси би трябвало и да е работата за ГЕРБ. Но всичко остава незабелязано за широката публика – тя не подозира нито за съжителството на премиера с Моника, нито за разностранната й бизнес-политическа дейност, която ако се разчуе, би попиляла и най-верните електорати на маса партии.
Своебразният „дуализъм” се превръща в многогодишна традиция и запазена марка за ПР агенцията и бизнес-участията на Моника. Дори когато Сергей Станишев подкрепя
кандидатурата на Ивайло Калфин като президент, съдружниците на Моника Станишева работят за кандидатурата на противничката му Меглена Кунева.
Обществените поръчки и европейските грантове от траншовете на Брюксел към фирмите и консорциумите на Моника бележат ръст по време на управлението на Тройната коалиция, но и през мандата на ГЕРБ тя продължава да печели огромни суми от тях. И тук може да се открият низове от свързани с бизнес лица, които в крайна сметка опират до трети лица на ключови длъжности в управлението на Борисов.
Като „свързано лице” с Моника посочиха и самият Георги Първанов. ПР структурите на Йосифова – днес Станишева, бяха основен мотор на втората му предизборна кампания през 2006 г. за най-високия държавен пост.
„След Клинтън и Гоце се сдоби със своята Моника” – написаха навремето медии, вкл. издание на една политическа сила. Те визираха подозренията за своебразно другарство – далеч повече и много по-близко емоциаонално от някакъв договор между двамата. От едно заплатено с пари политическо инженерство на вътрешна информация от среди на „Дондуков” 2. Медията се позова и на неочакваното отстраняване на дългогодишния имиджмейкър на президента – Нидал Алгафари, изненадващо заменен от госпожицата.
Но както казва народът, от тази трънка официално не изскочи заек.
Изскочи от друга – малко по-късно. Клюката твърди, че някъде по онова време е станало запознанството на госпожа Йосифова освен с президента и със Сергей Станишев. Отначало тя не му обърнало внимания, но след известно време богинята на любовта – Афродита, се намесила. И Моника забелязала Станишев – чувствата нахлули в сърцето й и познанството бързо се превърнало в изпепеляваща и всепоглъщаща любов.
„В един момент се усетих, че съм ужасно влюбена. Просто като ученичка! Разбрах, че той (Станишев) е човекът, с когото искам да живея. Нещата вкъщи бяха започнали да се разклащат доста. Може би трябваше да не правя тази стъпка напред, но просто не можех да устоя”, признава Моника.
– Тя допълни, че изведнъж се оказала „много вътре в една емоция”. „Мисля, че и Сергей беше много увлечен. Не сме говорили за това.” Признанието є всъщност е за „съдбата” – онази, която по същия начин е сграбчила сърцето й навремето и при съвместната дейност с банкера Йосифов.
По скоро обаче не е била гръцката Афродита, а египетската богиня на любовта Хатхор. Понеже тя е била съпруга на първия фараон – бог Хор и хранителка на царете на Долното и Горно царство, за какъвто претендирал младия социалист. И е изобразявана с рога.
Но в тази история за долния и горен свят по нашенските земи също се появяват рога – май сложени именно от рогатата богиня. За нещо подобно, макар и със закъснение намекна агенция „Фрогнюз” още в края на май 2007 г. „Слух за любовна афера по политическите върхове тресе елита, скандалът гръмва всеки момент” написа агенцията и съобщи за развода на Моника покрай връзка с високопоставен член на правителството и виден функционер на „Позитано”.
– Самата аз чух някакви подобни слухове, но ви уверявам, че минават границата на абсурдното! - заяви пред „Фрогнюз” Моника Йосифова. - За търсачите на сензации бих съобщила, че преди дни съпругът ми (банкера Йосифов) стана щастлив дядо на внучка София, която е рожба на дъщеря му от първия брак. Аз пък станах баба, макар че съм на 35 години.
Любовта пламнала преди няколко месеца, но двамата влюбени (от които агенцията премълча мъжа) се срещали толкова конспиративно, че и най-близките сътрудници на известния политик се усетили едва преди седмица, твърдеше агенцията. Според нея в Националната служба за охрана засекли зачестилите контакти между двамата и за „всеки случай” ситуацията била докладвана на президентът Георги Първанов.
Фрогнюз написа, че той не бил очарован от чутото. Запознати с кухнята на „Дондуков” 1 им споделили, че преди година държавният глава имал големи главоболия със своето вице – ген. Ангел Марин, който също се забъркал в любовна афера със секретарка, която заплашвала да прерасне в огромен скандал заради родено бебе от същата жена. Тогава Първанов се намесил решително, за да предотврати последствията от подобна издънка. Дори не искал Марин да му е отново вице, но ДПС, чиято номинация е ракетния генерал, упражнили натиск той отново да е вицепрезидент.
Няма смисъл да се гадае доколко лъв-стори-сорито е предизвикало докладните, а изтекла от тях информация – публикацията. Безсмислено е, понеже статията изигра и своята положителна роля в навечерието на изборите за евродепутати, разпръсвайки индиректно започналата лека-полека да се разсейва мъгла относно летящите стрели на Амур в най-висшите етажи на БСП – мерещи и уцелващи само и единствено „мъжествените”, но не и каквото и да са и които и да са сърца на слабия нежен пол.
Както неочаквано се появи тази история, така и неочаквано бързо, практически светкавично затихна под могъщата функционерско-правителствена лапа. Първанов и неизвестният тогава държавник и партиец светкавично охладиха симпатиите си. „Разбираме Моника, но не разбираме „него” – твърдяха, без да споменат името му, някои съпартийци и много близки, нещо като сърдечни приятели на видния функционер. Теоретиците на конспирациите не пропуснаха да се възползват от интригата, анализирайки освен засегнатото им его и емоционалните бури в душите им.
Така Моника, макар и непублично, бързо се превърна в дубликат на Надежда. Не на онази Надежда, за която разказваше главния редактор на „Труд” Тошо Тошев. А на другата, синята Надежда, заради която подозират, че навремето пламна нещо като троянската война за хубавата Елена между Командира – Иван Костов и президента Петър Стоянов.
В онези отминали отдавна времена се роди и специална секретна записка до Командира, която е описана във втория том на книгата ми „Тайните на големите играчи” така:
------------------------------------------------------
“Някой с някого спи, ревнува, мъсти и т.н.” обаче е предмет на специална докладна записка. Грифът й е „свръхсекретно”. Тя е създадена от Националната служба за сигурност и е заведена под № 7124 от 18 октомври 2000 г. Напряко на бялото поле – още на първата страница вляво отстрани стои подписът на Иван Костов. Дали е неговият истински параф само той и графолозите могат да кажат, но е факт, че свидетели – рицари на плаща и кинжала, запознати с документа, публично се заклеха в този факт. В нарушение на правилата не е посочена датата, на която тогавашният премиер е прочел събраните накуп сензационни гнусотии за най-близките си политически сподвижници, за опонентите си и техните семейства.
В документа надълго и нашироко вниманието е посветено на „душевността и страстите” на лицата от висшия ни елит – от семейството на експрезидента Петър Стоянов и съпругата му Антонина през Надежда Михайлова – лидерката на СДС до висши държавни сановници, важни фигури от бизнеса и ъндърграунда, политици както от СДС, така и от враждебни партии. Свръхсекретното четиво се занимава с мръсното им бельо така, както рядко би си го позволил дори и най-жълтият вестник”...
---------------------------------------------------------
Но „историята се повтаря – първия път като трагедия, втория път – като фарс”, е отбелязал великият мислител Хегел. Не е познал – този път се случи истинска драма. Една година по-късно, когато хипотетичния триъгълник „Моника – член на правителството и червен функционер – Първанов” заглъхна и се забрави, неизвестни и досега лица зверски пребиха и пратиха в кома журналистът Огнян Стефанов – собственик на информационната агенция „Фрогнюз”, обвързала Моника с експрезидента и подозиран за собственик на сайта „Опасните”, където бяха изнесени редица скандални факти за онова управление и Станишев. От онези времена се знае, че най-ефективната цензура и натиск не е тази върху авторите, а върху издателите на медиите – а и повечето от тях не са света вода ненапита и има с какви „мотиви” за пред света да се обясняват покушенията. (то и затова такива разкрития вече няма да видите никога в медиите, бел.моя)
Стефанов преди това той многократно беше привикван в ДАНС и имаше тежък конфликт с доверения човек на соцлидера – съветника и Октопода Алексей Петров. Оцеля по чудо, макар и осакатен за цял живот.
– Не е моята фамилия тази, която има договори с правителството на ГЕРБ! – отсече през 2013 г. Георги Първанов пред делегатите на отчетно-изборното събрание на БСП в столичния район „Красно село”.
Заподозряха, че визира Моника заради договор за пиар обслужване на правителството на ГЕРБ, както и др. разкрития покрай скандала с австрийския лобист Хохигер, в който беше замесена и оцапана.
Нападката прозвуча колкото сакрално като поанта в спора му със Сергей Станишев за председателското място в червената столетница, толкова и двусмислено – като индулгенция сякаш за самия него. И сложи точката – сякаш завинаги. Както и онази история с № 7124/18.10.2000 г. раздели завинаги политическите кариери на Надежда Михайлова, Иван Костов и Петър Стоянов.
Останалите свързани лица с шармантната пиарка не предизвикаха такива емоции по върховете на държавата. В този медиен, будещ смущение списък „ала Моника” се отзоваха бившият министър Соломон Паси покрай обществени поръчки, дадени на напористата пиарка, функционера на БСП Кирил Добрев, партийни фигури от различни политически централи.
Моника сама признава, че е възпитавана да „глади мъжа по косъма”, да е винаги до него, но една крачка по-назад, той да я познава „само от кръста надолу”. Става дума за брака, който е бил висша ценност за баба й.
„Оказа се, че живият живот е по-силен от всичко това” – резюмира преживяното тя, разказвайки за връзката си със Станишев.
„Мислех си, че това е моята невъзможна любов... Не можех да си позволя никаква публичност, най-вече за да не нараня чувствата на най-близките си хора. Постепенно с времето осъзнах, че това, което има между нас, е не просто някаква временна емоция, мимолетно влюбване, а е нещо много истинско, рядко случващо се. Говорехме много тогава за това какво ще правим. И двамата искахме да продължим заедно, но всичко изглеждаше толкова срещу нас...”.
И още едно допълнение, от сп. „Ева”:
– Но представата ми за него е била съвсем различна, защото го познавам много обран, много сдържан, личният му живот по никакъв начин не е бил плод на коментар с хората, с които работи. Не съм го разглеждала като мъж, не съм си позволявала. Заради факта, че сме имали служебни отношения и аз работех за него като консултант. (С него Моника работи по един проект „Бъдете активни”, кампания, която разяснява как да кандидатстваме за европейски фондове.)
По-късно започнах да го консултирам за неговите отношения с медиите (работи като съветник на премиера). За мен беше огромно предизвикателство. Преди това имах възможността да работя с различни министри от правителството на г-н Сакскобургготски, но не съм работила за министър-председател. И това автоматично постави дистанцията и бариерата между нас. Още повече че аз изпитвах, както и сега, огромно уважение към него. Той е базисно почтен човек. Толкова почтен, че в определени моменти смятах, без да му казвам, че политиката не е неговото място.
– А умее ли да манипулира хората?
– За мен това е абсолютното изискване за успеха на един политик.
Истина е – изкуството да манипулираш е единственото умение, което се изисква от политиците у нас. И единственото, което владеят.
Не е ясно обаче кой кого е „манипулирал” в тази връзка, в този огън, в този сърдечен трепет, в тази конспирация. Възможно е да е взаимно, да са и двамата. За пореден път стрелата на Амур, пронизвайки едно сърце, отлетя към друго – от Елена към Моника.
Защото любовта между Сергей Станишев и Елена Йончева нашумя изведнъж, направо взривно в началото на 2001 г. – в навечерието на ИЗБОРА: непопулярният дотогава Станишев, току-що избран за член на Висшия съвет на БСП, стана председател на партията. И също така изведнъж, макар и без гръм угасна през 2011 г.
- Когато Сергей трябваше да вземе решение дали да стане премиер, ми каза, че освен всичко друго този пост ще бъде и изпитание за връзката ни. Той си даваше сметка, че няма да има личен живот и никакво време за мен. Аз обаче не повярвах. И когато се озовах в тази ситуация – той да се връща с купища документи и да работи до късно през нощта, да го няма до мен дори и мислено, не само физически, да не мога да поканя гости, да не може и за едно денонощие да отидем някъде само двамата и да се насладим на личната си свобода – в един момент отказах да продължавам да живея по този начин.
„Излязох по-слабата, предадох се...” – е изповедта на известната ми колежка пред друга моя колежка – Ваня Шекерова. Истина ли е?! Защото например Елена Йончева не демонстрираше, ала не криеше отношенията си с френския журналист-хубавеляк, когото дори заведе на почивка в Евксиноград в лятото след изборите през 2005 година, когато Сергей стана премиер. С парижанина беше в почивната станция на властта и през 2006 година. И досега е с него. И през 2013-а.
Дали нещо е криел и Станишев, не стана ясно. Но една пикантна негова снимка от воаяж в Далечния Изток нашумя – снимана именно в онези години на страните летни почивки на журналистката.
На нея се вижда как той и външнополитическият секретар на БСП Кристиян Вигенин са полегнали блажено на два шезлонга –в тишърт и три-четвърти панталонки на палубата на виетнамска джонка. Вижда се и безкрайно синьо море и безкрайно синьо небе. В далечината се очертава силуетът на една друга джонка. Очерта се и силуетът на шестващата из Интернет и медиите клюка – за здравото приятелство между двамата мъже, толкова здраво, че всеки брак би му завидил.
– Г-н Вигенин, как ви влияе слухът, че имате интимна връзка със Сергей Станишев?
– Недобре. По принцип не виждам смисъл да коментирам нещо толкова несериозно и абсурдно. Какво очаквате да ви кажа? Едва ли, като опровергая тази глупост, нещо ще произтече от това. Подобни слухове и коментари, които целят да злепоставят и мен, и премиера, трябва да бъдат подминавани с мълчание. Чел съм някои публикации по тази тема, първоначално се забавлявах, но това наистина не е смешно.
– Има една снимка, на която сте се излегнали един до друг със Станишев на яхта...
– Първо, това не е яхта. Тази снимка е правена по време на едно посещение във Виетнам преди време, а с нас са още трима души от Изпълнителното бюро на БСП, един от тях е правил снимката. Оттук нататък не зная защо тази снимка се използва като някакво доказателство...
Според Вигенин „касае се за посещение през 2005 г. на делегация на БСП.” Но хронологията нещо куца – партийният календар се разминава със снимания.
Но колкото и тази клюка да е в сферата на недостоверността, толкова вътре в достоверността е забелязаното от най-близките на социалистическия вожд отчуждение между Елена и Сергей.
Нещо май винаги е скърцало в тази връзка, признава и майката на социалиста.
– Сега Сергей (след изборите през 2009 г.) ще има повече време за личен живот и вероятно ще се съберат с Елена да живеят заедно в новия й дом?
– Мисля, че не. Говоря така, защото знам как стоят нещата. Сергей трябва да освободи жилището за новия премиер. Сергей живееше в Бояна. Когато освободи Бояна за Борисов, Сергей ще живее тук, в апартамента, където съм аз, защото всъщност аз живея в неговия апартамент. Той ще се върне.
Но работата е там, че имайки предвид някои неизвестности и неопределености около Сергей и Елена, около тяхната връзка, аз не смея да є се натрапвам с моите съвети. Защото... просто... според мен те двамата се държат абсолютно неясно. Поне така е за мен. Аз не мога да си обясня тяхното държане, неопределеността на тяхната връзка. Вероятно има нещо, което аз не знам.
„Намират се кандидатки да станат майки на детето му” – е изпуснато откровение на майката.
И се появи Моника. Също като Елена Йончева съвсем навреме и подходящо - в навечерието на ИЗБОР (за шеф на Партията на европейските социалисти), макар и с дълга предистория, обяснена лично от нея. Опонентката й Йончева индиректно я оспори, говорейки за продължителната си връзка с политика „Не съм пресмятала, мисля, че са повече от 10, да, повече са, може би 12-13 години”.
– Като сравнявате Моника с Елена Йончева, до какви изводи стигате?
– Не съм анализирала и не съм ги съпоставяла специално двете. – откровението е на Дина Станишева. – Но Елена е... (търси точните думи, б.а.) просто, как да кажа... Моника е нещо друго – тя определено е по-интересен човек, по-топъл и сърдечен от Елена. Казвам това, защото съдя по начина, по който Моника общува, по начина, по който отговаря на въпросите, по който реагира. От какво се състои общуването? От реакция и от взаимно разбиране. Докато Елена, когато идваше при мен, винаги имаше за цел да се види още един път и още един път със Сергей, макар че са живеели заедно. (?!)
Как се кръстосаха пътищата на двама толкова различни хора – той и Моника, на пръв поглед с диаметрално различаващи се биографии, с различен социален произход, с некореспондиращи си интереси и хобита, живели дълги години заедно, но всъщност разделено, обичали се...
– Защо не живеете заедно със Сергей? Цените много свободата си или има и нещо друго? – въпросът е зададен през пролетта на 2011 г. – години след развода на Моника.
По онова време „Серж” се шири самотен в огромен имот в полите на Витоша – в комплекса „Магнолия” на ексдепутата Димитър Ламбовски и Росен – син на бившето политбюровско величие Огнян Дойнов. Апартаментът, в който се е настанил под наем Станишев е на първия етаж. Състои се от дневна с трапезария и кухненски бокс, 3 непреходни спални, 3 бани с тоалетни, джакузи в едната. Кухненският бокс е с поръчкова вградена кухня. Публикувани обяви от комплекса за подобни апартаменти сочат месечен наем от 2500 евро.
На втория етаж в сградата апартамент е закупил бившият кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП Стоян Марков, известен като СтенМарк и тъст на Георги – брата на Милен Велчев. Панорамно жилище на третия етаж е собственост на бизнесмена Георг Цветански, зет на някогашния червен премиер Георги Атанасов. Под сградата има голям плувен басейн с джакузи, 2 сауни, парна баня, фитнес и масажорна, в която все още няма назначена масажистка.
Имотната декларация пред Сметната палата на Станишев от тази година е отбелязала за 2012 г. по всички графи „нищо”, вкл. и собственост с изключение на едни 5 000 лева вложение от заплати. За 2011 г. той е подал „уведомление” – т.е. декларирал е непроменени обстоятелства спрямо предишната година. За 2010 г. обстоятелствата са поголовно „нищо” с изключение на едни 12 000 лева от „друга стопанска дейност”. За 2009 г. е посочен прехвърления от майка му апартамент зад Докторската градина срещу задължение за гледане и една реликва – „Мазда” от социалистическо време.
За 2008 г. спрямо 2007 г. нищо не се е променило. За 2007 –също спрямо 2006 г. А от 2006 г. назад декларациите не са публикувани, макар че законът действа от 2000 г.
– Ясно е, че ще живеем заедно и ще се грижим за това дете. Искам семейство. Аз съм жена, която има нужда да се върне вкъщи, обичам децата, обичам шума около мене, обичам да ми е уютно. Сергей иска същото.
Моника с децата си не е в „Магнолия”. Живее под наем във вила в Драгалевци. Днес клюката твърди, че лидерът на БСП “е” или “не е” зарязъл огромното жилище и се е (не се е) пренесъл при нея. Имоти не е да няма – майка му е прехвърлила на сина си собствения си апартамент, но в регистъра нейното име фигура за две сделки с жилища на пъпа на столицата.
Наистина, какво събра тези толкова различни хора – по социален произход, по образование, по статус в обществото във времето на първото им запознанство, по интереси, по бизнес...
Различни по бизнес ли?
ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ: „МАРКЕТИНГОВА, РЕКЛАМНА, КОНСУЛТАНТСКА, ИНФОРМАЦИОННА, ПРОГРАМНА, ПРОДУЦЕНТСКА, ФИЛМОВА И ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ, ИЗВЪРШВАНЕ НА СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОУЧВАНИЯ.”
Така е записано в документите и устава на дружество „Проком”. Търговският регистър открива 18 (!) „Проком”-а с различна идентификация, като в едната фирма от тях – пропуск ли, някаква случайност ли, изплува името на Сергей Станишев.
То изцяло е негова собственост и е създадено през 1995 г. – тогава, когато бъдещата пиарка Моника все още полягваше на бедрото на банкера Венцислав Стефанов, без да е достигнала чакащите я бизнесвисини на маркетинга и рекламата.
„Дружеството e прекратено с Решение на Софийски градски съд от 29.12.2008 г., влязло в сила 05.03.2009 г.,” прилежно е отбелязал червеният лидер в документите за Сметната палата. От решението на Софийския градски съд от 29 декември 2008 г. става ясно, че Станишев не е увеличил капитала на регистрираната през 1995 г. фирма до 5000 лв. в законния срок. Това е основанието, на което съдът прекратява съществуването на „Проком” и осъжда премиера да плати 80 лв. разноски по делото. Интересно, в регистъра обаче посочената стойност за капитала е 50 000 лева.
Възниква и нов въпрос – забраната за депутати да участват в управлението на фирми е от 2001 г. Същата забрана важи и за премиера и министрите, а Станишев беше избран за министър-председател на 16 август 2005 г.
Всъщност според обясненията му тази фирма не е развивала активна дейност и затова той пропуснал да я отрегистрира, така да се каже. Факт е обаче, че законите не са спазени.
Факт е, че Сергей Станишев като министър-председател носи отговорност за разграбването на българската земя чрез инструмента на заменките и персонално му вменяват вината за далаверата със „Сименс” за новите документи за самоличност. Българският филиал на сименсовото ООД в Австрия е кандидатствало на 10 март 2010 г. за финансиране от Европейската инвестиционна банка за този проект, като са посочили обща стойност от 45 милиона евро. Според редица експерти реалната цена на разработката е само 16 млн., а в крайна сметка беше подписан договор за 116 милиона евро. (разлика спрямо взетия за целта кредит от 71 млн.евро!). Но и тази афера замина в канализацията на забравата.(у нас, защото на Запад фирмата беше обвинена в корупция, плати глоба от 1 млрд. евро, ръководното й тяло отшумя зад борда, някои ръководни лица са разследвани и засъдени и т.н.).
В отходната тръба на миналото замина и част от биографията на Станишев. Сега (2013 г) новата Тройна коалиция обвинява протестиращите срещу нея, че са „соросоиди”. Но и Станишев е бил. (в. „Капитал”, като съм публикувал пост на моята стена във Фейсбук)
--------------------------------------------------------------------
„Станишев е бил стипендиант на програмата Chevening, с чиято помощ той е изкарал като слушател в London School of Economics (един от елитните ВУЗ в Англия) известно време. Там е учил и синът на Муамар Кадафи! Да имате нещо да кажете? (да допълня този коментар: там прави научно изследване на тема „Съвременната външна политика на Русия”. В сайта на английския университет той е споменат като един от известните специализанти. Доскоро даже имаше снимка от лекцията, която той изнася там на 8 февруари 2007 г.)
Сега обърнете внимание на детайлите. Програмата се управлява от британското министерство на външните работи. Защо ли? Ами защото така британското външно разузнаване има пряк достъп и влияние върху новоизгряващите политически звезди в третия и втория свят. Само да припомним - интересите на разузнаването в британския кабинет се представляват от министъра на външните работи, а секретният бюджет на MI 6 се определя от външното министерство на Нейно кралско величество.
Освен това Станишев е бил слушател и на Московското училище за политика. То е основано през 1992 г. с цел да подпомогне „ИЗГРАЖДАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ В РУСИЯ”. Познат ли ви е този език? Естествено, такива са целите и на одиозната фондация на милиардера спекулант Джордж Сорос, създала школото.
И-ха, изненада, няколко години по-късно Станишев се оказва в настоятелството на Училището за политика в България. У нас, освен чрез всякакви международни грантове, то се ползваше и с подкрепата на „Отворено общество” и фондация „Америка за България”.
Тоест може да се каже, че лидерът на БСП е бил служител на Сорос или по определенията на неговите политолози за протестиращите – оригинален „Соросоид.” ( и пак да допълня с данни от съответния пост на стената ми във „Фейсбук”: от снимка на Станишев заедно със Сорос личи активното му участие в ромската декада, организира от фондацията)
----------------------------------------------------------------------------------
Ясно е, че тези хора не са оригинали на личности, а подобия. Те са хамелеони – менят се според нуждите, момента и изгодата.
Моника умее да плете, да бродира, да шие и си е купила шевна машина за целта, умее да готви агнешко и дробсърма така, че да си оближеш пръстите. За разлика от Станишев е добър шофьор и сръчно върти волана на своето „Ауди”.
За нея другарят є в живота е „базисно почтен човек”. А щастието?...
- Щастието е вътрешно състояние. Нашите майки ни възпитават, че един ден ние ще срещнем принца на мечтите си и той ще ни направи щастливи. За цял живот! Но си задавам и въпроса: ако романтичната представа за брака работи все по-малко, тогава защо двама души се събират – за да съберат бизнесите и да направят нещо като „предприятие”? Къде остава любовта? А може би ние се опитваме да съчетаем несъчетаеми неща?” – споделя Моника.
Несъчетаемите неща. Бизнесът не е сред тях. А „принца”, какъвто е той? Или това е само белият му кон?!
На ръката му блести златен 24-каратов часовник от скъпата швейцарска марка „Лонжин”. Но никога не е в час нито с времето, нито със съвремието и бъдещето. Той обича Вивалди. Слуша ораториите му „Годишните времена”. Беше наречен „Мистър Клийн” (чистота) от президента Буш, но се превърна в зимата на нашето недоволство. Напомня на героя на Стайнбек.
Тя чете Булгаков – „Майсторът и Маргарита”. Великият роман за любовта, където тя „изскача като убиец иззад ъгъла, като светкавица, падаща изневиделица”. Но ще забележи ли сентенцията на великия писател „побеждаваха най-добрите и силните. И тези най-добри бяха ужасни”.
*
*
***********
Откъс от „ТАЙНИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ – ТОМ 2
***********
И пак в същия съдбовен ден един атентат за малко щеше да затрие живота на Сергей Станишев. В хрониките на МВР случаят е отбелязан като банално автопроизшествие и без споменаване на имена по указание отгоре. Но журналистическото ми разследване откри какво се е случило.
На 8 ноември 2001 г. – един месец преди конгреса на БСП бъдещият червен лидер катастрофира тежко. Между силистренските сала Ситово и Добротица около 20.30 часа вечерта, автомобилът, в който се е возил той е заслепен от неочаквано изкочила насрещна кола. Понеже мястото било на завой и разклон за с. Босна, колата излита от пътя и спира в дебела топола.
Местният общински съветник на БСП – Едмонд Грозданов е тежко ранен и постъпва в болницата с опасност за живота. Колегата му Борислав Стоянов също е зле ударен. Само шофьорът и Сергей Станишев се отървават единствено с контузии. Дискретното разследване така и не открива заслепилият ги автомобил-убиец.
Случаят въобще не обявен в сводките на МВР. Медиите също тотално го премълчават. Все едно, че нищо не се е случвало, никога това не е било, няма как да е станало...
Една от негласните, но сериозно разследвани версии е във връзка с разгорялата се на живот и смърт борба за лидерското място в столетницата. Не е изненада – БСП отдавна е мафиотизирана до най-високите си равнища.
....
Този път вендетата в могъщите световни подземни среди, пламнала след загубите от разкритията за тесните връзки с терористични организации като талибаните на властите у нас и уж „нелегалните”, но практически официализирани печатници на фалшиви евро и долари заедно с прането на пари се прицели в най--високите върхове на елита.
Отговорът на елита беше смазващ и незабавен – на следващия ден, на 9 ноември около 17.30 на централната улица (на ул. "Отец Паисий" N33 – пред дома на наркомафиота) в Несебър се взриви „Жигула” в момента, в който до нея спря един от джиповете на Митьо Очите. Останките от двете коли се посипаха по цялата пряка, всички къщи наоколо останаха без стъклата си, огненото кълбо се извиси на два етажа височина. На десетки метри от мястото на експлозията наред с мазилки, тухли, керемиди, парчета от стъкла и дограма се валяха и кървави късове човешко месо.
На място, разкъсани почти до неузнаваемост загинаха Таня Желязкова - съпругата на Димитър Желязков - Митьо Очите, братът на Желязкова - Славчо Терелиев, бодигардът Николай Бъчваров. От летящите отломки бяха тежко ранени и случайни минувачи - 9 годишно дете и мъж, но за щастие без опасност за живота.
...




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kuklovodi
Категория: Политика
Прочетен: 299190
Постинги: 63
Коментари: 0
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930