Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2015 20:02 - Тази новина е от...руска фабрика за тролове
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1058 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Фотограф: Kacper Pempel

image

image

Новата вълна на насилие в Източна Украйна взе жертви- 04 юни

"Чатъм хаус": Отношенията между Европа и Русия ще се влошават - 04 юни

Бивш руски трол съди работодателя си за неправомерно уволнение - 29 май

АБВ били съгласни с декларацията за интернет троловете, ДПС не били поканени - 20 май

Без ДПС, "Атака" и АБВ, партиите подписаха декларация да не плащат на интернет тролове - 20 май

Троловете срещу нас- 16 май

Реформаторите търсят подкрепа за спиране на партийните интернет тролове - 12 май

Людмила - един малък войник в информационната война, водена от Русия - 07 апр

Как да се борим с троловете в интернет - ОтКапитал, 08 мар

Хотят ли русские войны (или кой воюва в Украйна?) - 21 фев

"Около 8:30 сутринта на 11 септември 2014 Дювал Артър, директор на Службата за вътрешна сигурност и извънредни ситуации в Сейнт Мери Периш, Луизина, получава обаждане от жител, който е получил притеснително съобщение - "Опасност от отровни газове в района до 13:30 часа. Скрийте се. Следете местните медии и columbiachemical.com" В Сейнт Мери Периш са разположени много фабрики, които преработват химикали и природен газ и Артър следи за опасни инциденти в тях. Тази сутрин обаче не е чувал за изтичане на химикали. Не е чувал и за Columbia Chemical. Има Columbian Chemicals, която произвеждала петролни продукти, но тази сутрин нямало информация за инциденти и в нея. Скоро още двама жители от района се обаждат, че са получили същият sms. Артър се притеснява: да не би някой от служителите му да е изпратил предупреждението без да му каже?

Ако беше проверил Twitter обаче, щеше да се притесни много повече. Стотици потребители на социалната мрежа вече отразяват катастрофата (в Луизиана - бел.ред.). "Мощна експлозия беше чута от мили разстояние в химическа фабрика в Сентървил, Луизиана #ColumbianChemicals", пише мъж на има Джон Мерит. Хаштагът ползват и мнозина очевидци, които разказват за ужасите в Сентървил. @AnnRussela споделя снимка на огъня, обхванал фабриката. @Ksarah12 публикува видео от охранителна камера от местна бензиностанция, на която се вижда експлозията. Други разпространяват запис с гъст черен дим, който се издига в далечината.

По същото време десетки журналисти, медии и политици от Луизиана до Ню Йорк установяват, че Twitter страниците им са заляти със съобщения за екслозията. "Хедър, сигурен съм , че експлозията в #Columbian Chemicals е много опасна. Луизиана е много прецакана", пише @EricTraPPP към репортера от New Orleans Times-Picayune Хедър Нолан. Друг публикува скрийншот от заглавната страница на CNN, на който се вижда, че историята вече е достигнала до националните медии. Според видео в YouTube отговорност за случилото се е поела "Ислямска държава": в него човек сочи телевизора си, който излъчва арабски новинарски канал, на който маскиран ислямист говори на фона на кадри от експлозията. (…)

Всичко това обаче е било измама: скрийношътът, видеото, снимките". 


Така започва разследването, озаглавено "Агенцията" (The Agency) на американския журналист Ейдриън Чен за New York Times. В него той свързва

серия фалшиви новини в социалните мрежи с руската фирма

"Интернет изследвания" ("Интернет-исследования") по-известна като "фабрика за тролове".

Изфабрикуваната история за експлозията се оказва добре координирана кампания за дезинформация,   последвана от други като разпространяване на слухове за епидемия от ебола в Атланта и за убийство на невъоръжена чернокожа жена от полицията (подобно на случая, който предизвика размириците във Фъргюсън миналото лято). 

Чен, който вече разследва руската компания, започва да проучва някои от най-активните потребители,  разпространявали подобна информация онлайн. Той ползва информация за регистрации, откраднати от служители на руската фирма "Интернет-исследования" от хакери от Анионимен интернационал" (Anonymous international) - група, която нееднократно прониква в системи, свързани с руското правителство. Журналистът потвърждава, че е сравнил списъка на регистрациите, ползвани от фирмата за "тролинг" и авторите на провокациите.

Чен дава пример с профила на потребител I am Ass, който имал няколко регистрации във Facebook, Twitter и Instagram, а профилите на виртуалните му приятели изглеждали подозрителни. Всички били създадени през лятото на 2014 г.,  според данните в профилите им били млади хора от двата пола, които живеят в големите американски градове, но нямат "истински" познати. Те постоянно публикували коментари против Барак Обама във Facebook страниците на американски медии и това навело Чен на мисълта, че

повечето от "приятелите" на I am Ass са тролове

След това журналистът добавил много от тях във Facebook и започнал да ги следи. След няколко седмици установил, че жителка на Сиатъл на име Поли Тейлър се интересувала от културно събитие – изложба в Ню Йорк под заглавието "Веществени доказателства", посветена на "пълната истина" около войната в Сирия и протестите в Украйна, а при обсъждането на тази тема журналистът засякъл и нейни "приятели", които също идентифицирал като тролове.

Скоро след това започнала кампанията #MaterialEvidencе ("Веществени доказателства"). Чен проследил едно от съобщенията, които реагират възторжено на изложбата, изпратено от потребител на име Зоу Форман. Той проучил профила й и установил, че на 11 септември 2014 г. няколко часа е писала на политици и журналисти за катастрофата в химическия завод в Луизиана.

Чен пояснява, че постовете около аварията в Луизиана са се разпространявали с помощта на приложението MassPost, което, според него е свързано с неработеща страница на домейна Add1.ru. Той бил регистриран през януари 2009 г. от Михаил Бурчик, чиято електронна поща е била свързана със страницата до 2012 г.

Според документите, публикувани от "Анионимен интернационал",

Бурчик е изпълнителен директор на "Интернет изследвания", въпреки че той самият отрича

това. На въпросите на Чен отговаря, че никога не е чувал за MassPost и не помни домейна Add1.ru, тъй като е купувал и продавал много сайтове. Той твърди, че директор на фирмата, известна като "фабрика за тролове" е друг Михаил Бурчик. Журналистът обаче пише в разследването си, че адресът, на който се е свързал с Бурчик е същият, асоцииран с Add1.ru.

Друго доказателство, свързало троловете с Русия е видеозапис, публикуван във Facebook, което разказва за инцидентите, свързани с тайните служби на САЩ. Човекът, озвучавал записа опитва да говори с американски акцент, но вместо това докарва австралийски. Чен коментира, че той е много сходен с гласа, озвучавал фалшивите съобщения за взрива в химическия завод и убийството на чернокожа жена в Атланта.

В проучването си за "Интернет изследвания" той посещава и Санкт-Петербург, където е офисът на фирмата. Чен се среща и с Людмила Савчук - вече бивш служител на фирмата, която разказва детайли за работата, които потвърждават вече известни факти за това

как функционират "фабриките за тролове"

Всички служители са длъжни да пишат определен брой коментари в различни сайтове. Тя работила на 12 часови смени по два дни и два дни почивка, в отдела за специални проекти - задачата й била да пише не по-малко от пет политически поста по теми, които били изпращани в началото на всяка седмица. Заплатата й била 41 хиляди рубли (около 780 долара – бел.ред.), като й плащали на ръка. Била уволнена в началото на март, заради нарушение на договора, който не позволява да се обсъжда дейността на фирмата с трети лица.

Американският журналист се свързва и с кореспондента на петербурския вестник "Мой район" Андрей Сошников, който първи писа за тази "фабрика". Според руския журналистанимация, посветена на тайните служби на САЩ била изработена от "Инфосерфинг", чиято основна дейност е правенето на инфографики за публикация в социалните медии.

В профила на тази фирма бил публикувано същото видео, но с руско озвучаване. Благодарение на услугата Yomapic, която позволява да се локализират потребителите на Instagram Чен установил, че постовете й се правят от ул. Савушкина №55 в Санкт Петербург. По данни на руския журналист на този адрес е разположена и "Интернет изследвания". Данните на Чен се потвърждават и от разследвания на "Радио Свобода" и "Новая Газета", които установяват, че фирмата се е занимавала и със създаване на различни видове съдържание, в това число картинки и видео.

След посещението на сградата, където би трябвало да се помещава фирмата 
Чен установява, че "фабриката" вече е там. Тя обаче е

заместена от "Федерална новинарска агенция"

която според журналиста е част от информационната мрежа на Кремъл, което твърдят и бивши служители на 
"Интернет изследвания", с които е разговарял.

Същата "Федерална новинарска агенция" публикува статия, която описва срещата му с един от "троловете" като среща между "неонацист и американски журналист". Статията обвинява Чен в опит за създаване на конспирация и "малък Евромайдан" в Петербург, срещу него следва и кампания с познатите похвати в социалните мрежи. 


А руският му колега Сошников му пише: "Видя ли статията за теб - те знаят, че ще публикуваш голям материал за "фабриката" и се опитват да те представят глупав пред руската аудитория".
www.dnevnik.bg/sviat/2015/06/03/2546173_tazi_novina_e_otruska_fabrika_za_trolove/



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4110382
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5099
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930