Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2015 00:01 - Вижте кой е Абу Омар, считан за организатор на атентатите в Париж
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Къде е Абу Омар?

Той живее в Сирия, където е много активен член на Ислямска държава, който години наред беше неуловим за полицията в ЕС. Семейството на Абауд произхожда от Мароко. Абауд използва псевдонимите Абу Омар Суси или Абу Омар ал Балджики. Второто в превод означава Абу Омар Белгиеца.


Той беше малък глупак, който тормозеше съучениците си и преподавателите и крадеше портмонета, разказва бивш съученик на Абауд пред белгийския таблоид "Дерниер йор". Този малък глупак обаче сега е смятан за човека, замислил ужасяващите атентати в Париж. 

Ключовият заподозрян за атаките Салах Абдеслам, който все още се издирва и който има силни връзки в Молебнек, е познавал добре Абауд. Братът на Салех - Ибрахим, който беше едно от камикадзетата в Париж, което се взриви на булевард "Волтер", без да убие никого освен себе си, също е познавал Абауд. Тримата фигурират дори заедно в криминалните досиета в Белгия за извършени престъпления. Абауд привлече вниманието на белгийските вестници в началото на 2014 г., когато отведе в Сирия малкия си брат Юнус, който тогава беше на 13 години. Медиите нарекоха тогава момчето най-младият джихадист в света, а близките на Абауд го обвиниха, че е отвлякъл детето. 

Смята се, че в Сирия Абауд се е присъединил към други белгийски джихадисти, обединени в елитна бригада на ИД. Абауд се появява с рехава брада и афганистанска шапка във видеозапис на ИД, в който се хвали как върши жестокости и в който се вижда как шофира камион, който влачи обезобразени трупове, транспортирани към общ гроб. Преди така влачехме големите ремаркета с подаръци и с багажи за ваканцията в Мароко, а сега влачим безбожниците, които се бият срещу нас, онези, които се бият срещу исляма, казва в този запис Абауд, като се усмихва. 

Абауд има профила на типичен индивид от средната класа, посочва фламандският в. "Де Морген". Той е изпратен от баща си, който е търговец, в добър колеж в престижен район в южната част на Брюксел. Ние имаме хубав живот, да дори фантастичен живот тук. Абделхамид не беше проблемно дете, той дори стана добър търговец, но изведнъж реши да отиде в Сирия. Питах се всеки ден защо той се радикализира до такава степен и така и не можах да си отговоря, каза през януари бащата на Абделхамид Абауд - Омар Абауд. Абделхамид хвърли срамно петно върху нашето семейство. Нашите животи бяха унищожени, заради него, добави тогава баща му. Защо в името на Бога той ще иска да убива невинни белгийци? Та нашето семейство дължи всичко на тази страна, добави Омар Абауд, чието семейство е пристигнало в Белгия преди 40 години. Той каза, че никога няма да прости на сина си, че е въвлякъл в джихадизма и по-малкия си брат Юнус. 

Абделхамид Абауд е най-вече свързан с клетката от Вервие (белгийски град). На 15 януари тази година, броени дни след атентатите в Париж срещу редакцията на в. "Шарли ебдо" и срещу еврейски супермаркет, белгийската полиция щурмува къща във Вервие и уби двама нейни обитатели, които според разследващите готвели атаки срещу силите на реда. Абауд не бил там, но в началото на февруари той твърди, че е планирал тези осуетени атентати в интервю за англоезичното издание на ИД "Дабик". Ние в крайна сметка успяхме да достигнем до Белгия. Ние дори успяхме да се сдобием с оръжия и да установим място, на което да се укриваме, като същевременно планирахме да водим операции срещу "кръстоносците", хвалеше се той. 

Според белгийската преса Абауд е бил локализиран в Гърция, откъдето комуникирал с джихадистите, убити във Вервие. Операция в Атина за залавянето му обаче не даде резултат. Успях да замина и да отида в Сирия въпреки ловът, който ми устроиха толкова разузнавателни, хвалеше се в "Дабик" Абауд. На 20 юли Абауд беше осъден в Брюксел задочно на 20 години затвор по процес за мрежа за набиране на белгийски джихадисти за Сирия.

Как функционира и кой ръководи групировката "Ислямска държава" - недостъпна за външния свят организация, поела отговорност за атентатите в Париж, в Бейрут и срещу руския самолет, който се разби на Синайския полуостров в Египет. 

Кой ръководи ИД? 

ИД се оглавява от Абу Бакр ал Багдади, който през юни 2014 г. се провъзгласи за "халиф" на завзетите територии в Сирия и Ирак. Той играе много важна роля, но отговорностите за военните операции и административните дейности са разпределени между ръководители, базирани в Ракка и Мосул - бастиони на ИД, съответно в Сирия и Ирак. За да функционира като държава, ИД създаде администрации за управление на услуги като образованието например. "Багдади изглежда е първостепенна фигура при вземането на решения, но мисля, че местните ръководства се ползват с известна автономия", казва Айман ат Тамими, изследовател от американския мозъчен тръст "Близкоизточен форум". 

Кой дава нареждане за атаките? 

Все още няма реално доказателство, че висшите лидери на ИД са наредили да се извършат атентатите от 13 ноември в Париж, макар че стратегическите решения взема Багдади. "До момента нямаме никакви доказателства, че атаките в Париж са били разпоредени от най-висшето ръководство на "Ислямска държава", казва Тамими. "Операциите вероятно са осъществени от командири по заповед на Багдади", подчертава на свой ред Харлин Гамбир от Института за изследване на войната. Агенти, свързани с ИД, се "опитаха да атакуват Европа на няколко пъти тази година. Просто атентатите в Париж бяха по-скоро успешно, а не толкова уникално събитие, изискващо специално разрешение от Багдади", казва тя. Как се вербуват хора? ИД си служи с много добре развита пропагандна машина за производство на видеозаписи, снимки и изявления, свързани с действията им, включително брутални екзекуции, извършвани публично, която им помага да привличат нови членове. Голям брой привърженици разпространяват този материал в интернет. За операция като извършената в Париж обаче да разполагаш с агенти с връзки в Европа е ключов фактор. ИД "вероятно е предпочела да използва европейски бойци за нападенията в Париж, тъй като те поддържат връзки с радикалните и престъпните мрежи в страните си", казва Харлин Гамбир. "Тези мрежи помагат за осигуряване на оръжието и логистиката, необходими за осъществяване на операция като атентатите в Париж", твърди тя. 

Какви са източниците на финансиране на ИД? 

Според експертите те са няколко. На контролираната от нея територия в Ирак и Сирия ИД изнудва и налага данъци на местното население. Към това се добавят контрабандата на петрол и на антични предмети, както и откупите за освобождаване на заложници. Според публикувано през октомври разследване на в. "Файненшъл таймс" само контрабандата на петрол носи на ИД приход от по 1,5 милиона долара на ден при средна цена от 45 долара на барел. Операциите извън тези територии обаче вероятно се финансират отделно, макар че биха могли да разчитат и на финансиране от организацията. ИД функционира различно от Ал Каида, подчертава Матю Левит, бивш висш служител в американското министерство на финансите, който сега работи за Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Това се дължи на факта, че групировката контролира значителна територия и така може да облага с данъци населението, да използва всевъзможни форми на изнудване и да извършва всякакви престъпни дейности, обяснява той. 

Колко струват атаките? 

Не много, ако сравняваме с огромните суми, похарчени за справяне с последиците от действията на групировката или за предотвратяването им. Цената зависи главно от броя на участниците в изпълнението и подготовката на нападенията. "Не става дума за огромни суми. Тези неща не са скъпи", твърди Матю Левит. Организирането на атентатите в Париж може би е струвало по-малко от 50 000 долара, зависи от броя на участвалите лица, отбелязва той.  



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084668
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031