Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2016 12:54 - Руските новини – най-добрите неновини на света
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1981 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Това, което правят руснаците, е произвеждане на разкази, те не произвеждат факти. Основният разказ е: „Не вярвайте на никого“, казва журналист от пострадалата от дезинформационно цунами Швеция около дебата за влизането й в НАТО. Основната цел на руската дезинформация е да подкопае официалната версия на събитията – дори самата идея, че съществува истинска версия на събитията – и да благоприятства някакъв вид политическа парализа, пише The New York Times.
статията е със съкращения, заглавието е на Ureport.

В Швеция тече разгорещен дебат дали страната да влезе в НАТО. А покрай него Стокхолм се сблъска и с един (познат) проблем: вълна от изкривена и откровено невярна информация в социалните медии, объркваща обществените възприятия по въпроса.

Твърденията бяха тревожещи: Ако Швеция, която не е член на НАТО, подпише договора, Алиансът ще струпа секретни ядрени оръжия на шведска земя; НАТО може да атакува Русия от Швеция без одобрението на правителството; войници на НАТО с имунитет срещу съдебно преследване може да изнасилват шведски жени без страх от наказание…

Всички те бяха фалшиви, но дезинформацията бе започнала да попива и в традиционните медии и докато министърът на отбраната Петер Хутквист пътуваше в страната, за да промотира пакта в речи и срещи с общини, многократно бе въртян на шиш за тези лъжливи истории.

„Хората не бяха свикнали с това и се изплашиха, питайки се на кое може да се вярва, на което трябва да се вярва“, каза говорителката на Хутквист Маринете Радебо.

Както често става в такива ситуации, шведските служители така и не успяха да идентифицират източника на фалшивите информации. Но редица анализатори и експерти в американското и европейското разузнаване сочат Русия като основен заподозрян, отбелязвайки, че предотвратяването на разширяването на НАТО е централен елемент на външната политика на президента Владимир Путин, който нахлу в Грузия през 2008 г., до голяма степен за да предотврати тази възможност.

В Крим и сега в Сирия Путин парадираше с модернизирана и по-мускулеста армия. Но той не разполага с икономическата мощ и цялостната мощ открито да се противопостави на НАТО, Европейския съюз или САЩ. Вместо това той инвестира сериозно в програмата на „въоръжена“ информация, използваща различни средства, за да сее съмнение и разделение. Целта е да бъде отслабена близостта между страните-членки, да бъдат посети раздори във вътрешната им политика и да се притъпи опозицията срещу Русия.

„Москва гледа на световните дела като система от специални операции и много искрено вярва, че тя самата е обект на западните специални операции“, казва Глеб Павловски, помогнал за създаването на информационната машина на Кремъл преди 2008 г. „Аз съм сигурен, че има много центрове, някои свързани с държавата, които са замесени в изобретяването на тези видове фалшиви истории“.

Посяването на фалшиви истории не е нещо ново. Съветският съюз отделяше значителни ресурси за това по време на идеологическите битки на Студената война. Сега обаче дезинформацията се разглежда като важен аспект на руската военна доктрина и тя се насочва към политическите дебати в страните мишени в далеч по-голяма сложност и обем, отколкото в миналото.

Потокът от подвеждащи и неточни истории е толкова силен, че и НАТО, и ЕС създадоха специални служби, за да идентифицират и опровергават дезинформация, особено твърдения, водещи начало си от Русия.
image

Потайните методи на Кремъл се появиха и в САЩ, казват американски служители, които идентифицират руското разузнаване като вероятен източник на изтеклите имейли на Националния комитет на Демократическата партия, смутили президентската кампания на Хилъри Клинтън.

Кремъл използва както конвенционални медии – новинарската агенция Sputnik и телевизията RT (Russia Today), така и тайни канали, като в Швеция, които почти винаги са непроследими.

Русия използва и двата подхода в цялостна атака, каза говорителят на Шведската служба за сигурност Вилхелм Унге, представяйки годишния доклад на агенцията. „Имаме предвид всичко от интернет тролове до пропаганда и дезинформация, разпространявана от медийни компании като RT и Sputnik, заяви той.

Според експерти, основната цел на руската дезинформация е да подкопае официалната версия на събитията – дори самата идея, че съществува истинска версия на събитията – и да благоприятства някакъв вид политическа парализа.

Най-известните си успехи дезинформацията пожъна в началото на 2014 с първоначалното затъмнение относно внедряването на руски сили за превземането на Крим. През онова лято Русия изпомпа шеметно количество теории за унищожаването на полет 17 на Малайзийските авиолинии през Украйна, обвинявайки ЦРУ и най-вече украинските военни пилоти, че са взели авиолайнера за самолета на руския президент.

Облакът от истории помогна да се завоалира простата истина, че недобре обучени проруски бунтовници случайно са свалили самолета с ракети, доставени от Русия.

Москва твърдо отрича да използва дезинформация, за да повлияе на западното обществено мнение и е склонна да етикетира обвиненията, че отправя явни или прикрити заплахи като „русофобия“.

„Има впечатление, че като в един добър оркестър много западни страни всекидневно обвиняват Русия, че заплашва някого“, каза наскоро говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Проследяването на произхода на дезинформацията е трудно, но в Швеция и други страни експерти са открили характерен модел, който те свързват с генерирани от Кремъл дезинформационни кампании.

„Динамиката е винаги една и съща: тя произхожда някъде в Русия, от руски държавни медийни сайтове или различни сайтове или някъде в този контекст“, казва Андерс Линдберг, шведски журналист и адвокат.

„Тогава фалшивият документ се превръща в източник на новинарска история от крайно леви или крайно десни уебсайтове“, казва той. „Тези, които разчитат на тези сайтове за новини, пускат линк към историята и тя се разпространява. Никой не може да каже откъде идват, но те в крайна сметка се превръщат в ключови проблеми при политически решения в сферата на сигурността“.

Въпреки че темите могат да варират, целта е една, предполагат Линдберг и други. „Това, което правят руснаците, е произвеждане на разкази, те не произвеждат факти „, казва той. „Основният разказ е: „Не вярвайте на никого“.

Превръщането на информацията в оръжие не е някаква разработка на експерт от Кремъл, а неразделна част от руската военна доктрина – това, което някои висши военни фигури наричат “решaващото“ полесражение.

„Ролята на невоенните средства за постигане на политически и стратегически цели е нараснала и в много случаи е надхвърлила силата на оръжията по ефективност“, писа ген. Валерий В. Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, през 2013.

Основна цел на Кремъл е Европа, където възходът на популисткото дясно и намаляващата подкрепа за ЕС създават още по-възприемчива публика за консервативния, националистически и авторитарен подход на Русия при Путин. Миналата година Европейският парламент обвини Русия във „финансиране на радикални и екстремистки партии“ в държавите-членки, а през 2014 г. Кремъл увеличи $11.7-милионен заем към Националния фронт, крайната десница във Франция.

„Руснаците са много добри в ухажването на всеки, който има зъб на либералната демокрация и това тече от крайното дясно до крайното ляво“, каза Патрик Оксанен, коментатор на шведската вестникарска група MittMedia. Основната идея, казва той, е, че „либералната демокрация е корумпирана, неефективна, хаотична и, в крайна сметка, недемократична“.

Друго послание, до голяма степен неизказано, е, че европейските правителства нямат компетентност да се справят с кризите, пред които са изправени, особено имиграцията и тероризма и че техните служители са до един американски марионетки.

В Германия тревогите от имигрантското насилие се увеличиха, след като 13-годишно момиче от руско-германски произход каза, че е било изнасилено от мигранти. Материал на руската държавна телевизия раздуха историята. Дори и след като полицията опроверга твърдението, външният министър на Русия Сергей Лавров продължи да налага Германия.

Във Великобритания, коментират анализатори, англоезични новинарски издания на Кремъл силно са насърчавали кампанията за напускане на ЕС, въпреки претенциите си за обективност.

В Чехия обезпокоителни, сензационни истории, представящи САЩ, ЕС и имигрантите като злодеи, се появяват всеки ден в клъстер от около 40 проруски сайта.

По време на военните учения на НАТО през юни статии във въпросните сайтове изразяваха предположения, че Вашингтон контролира Европа чрез Алианса, а Германия е местният й шериф. Повтаряйки дезинформацията, появила се в Швеция, публикациите казваха, че НАТО планира да съхранява ядрени оръжия в Източна Европа и ще атакува Русия от там, без да търси одобрение от местните столици.

Проучване, проведено това лято от мозъчния тръст European Values в Прага, установи, че 51% от чехите гледат негативно на ролята на САЩ в Европа, че само 32% гледат на ЕС положително и че поне четвърт вярват в някои от елементите на дезинформацията.

„Данните показват как общественото мнение се променя благодарение на дезинформацията в тези издания“, казва Якуб Янда, заместник-директор на тръста. „Те се опитват да изглеждат като стандартна медия, дори да имат скрит дневен ред“.

Не всички руски опити за дезинформация успяват. Новинарските сайтове на Sputnik на различни скандинавски езици не успяха да привлекат достатъчно читатели и бяха закрити за няма и година.

Както RT, така и Sputnik се представят за независими, алтернативни гласове. Sputnik твърди, че „казва премълчаното“, въпреки че всекидневният му бюлетин разчита основно на съкратени материали от други източници. RT се саморекламира със слогана „Question more“ (Питай/съмнявай се повече).

И двете медии представят Запада като мрачен, разделен, брутален, упадъчен, залят от насилие на имигранти и нестабилен. „Те искат да създадат представа за Европа като за някакъв континент, който се разпада“, казва шведският военен министър в интервю.

RT често изглежда обсебена от САЩ, описвайки живота там като ад. Нейното отразяване на Демократическата национална конвенция, например, прескочи речите и вместо това се фокусира вместо върху разпръснати демонстрации. Телевизията защитава републиканския кандидат Доналд Тръмп като oнеправдан, оклеветен от традиционните медии.

Маргарита Симонян, главен редактор на RT, казва каналът е бил откроeн като заплаха, защото предлага различен наратив от „англо-американската медийно-политическа върхушка“. RT, казва тя, иска да осигури „перспектива, иначе липсваща в ехото на традиционните медии“.

Облъчването на Запада с дезинформация от Москва датира от програмата от Студената война, наричана от руснаците “активни мерки“. Meрките включват изтичане и дори писане на истории за вестници на съмишленици в Индия, с надеждата да пробият на Запад, казва проф. Марк Крамър, експерт по Студената война в Харвард.

Историята, че СПИН е проект на ЦРУ, изпуснат от контрол, се разпространи по такъв начин, отравяйки дискусията за заболяването десетилетия по-късно. По онова време, преди колапса на Съветския съюз от 1991, Кремъл продаваше комунизма като идеологическа алтернатива. Сега, твърдят експерти, идеологическият компонент се е изпарил, но целта да се отслаби неприятелят остава.

Независимо от метода или посланието, Русия ясно иска да спечели всяка информация война, както казва Дмитрий Кисельов, най-известният руски телевизионен водещ и директор на организацията, която управлява Sputnik, стана ясно наскоро.

В реч по случай 75-годишнината на Съветското информационно бюро това лято, Кисельов заяви, че ерата на неутралната журналистика е свършила. „Ако ние правим пропаганда, тогава и вие правите пропаганда“, каза той, адресирайки посланието към западните журналисти.

„Днес е много по-скъпо да се убие един вражески войник, отколкото по време на Втората световна война, Първата световна война или в Средновековието“, заяви той в интервю за държавната мрежа „Россия 24“. Макар че бизнесът с „убеждаването“ е по-скъп сега, каза Кисельов, „ако можеш да убедиш човек, не е нужно да го убиваш“.





Гласувай:
4



1. krassko - Руската водка - най-добрата водка в света :)
01.09.2016 13:04
цитирай
2. kolevn38 - Също - руските болни, най-здравите болни на света:)
01.09.2016 13:07
krassko написа:
Руската водка - най-добрата водка в света :)

цитирай
3. sestra - Същият поведенчески модел и в блог.бг на воля си битува -
01.09.2016 14:05
филмират се плътно и после те тормозят да им играеш във филмите. Пълно психясване.
цитирай
4. kolevn38 - Всичко се дирижира от едно място - от Кремълския Мордор. Това, което вършат тук блогбегейските червени маймуни, е по тяхна самоиницатива, но диригентът е един:
02.09.2016 08:14
sestra написа:
филмират се плътно и после те тормозят да им играеш във филмите. Пълно психясване.

Всичко се дирижира от едно място - от Кремълския Мордор. Това, което вършат тук блогбегейските червени маймуни, е по тяхна самоиницатива, но диригентът е един: право-славния Саурон.
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, kolevn38! Истината е единствения лек срещу червената чума!
02.09.2016 09:46
Основната цел на руската дезинформация е да подкопае официалната версия на събитията – дори самата идея, че съществува истинска версия на събитията – и да благоприятства някакъв вид политическа парализа, пише The New York Times.
цитирай
6. kolevn38 - Истината и само истината - цялата истина,такава, каквато е:)
02.09.2016 09:52
batogo написа:
Основната цел на руската дезинформация е да подкопае официалната версия на събитията – дори самата идея, че съществува истинска версия на събитията – и да благоприятства някакъв вид политическа парализа, пише The New York Times.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085412
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031