Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2016 07:03 - Заветът на Раковски: Мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1538 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Георги Раковски

Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество, предупреждава патриотът

На 9 октомври 1867 г. в Букурещ издъхва големият патриот, революционер, възрожденец и идеолог на българското освободително движение – Георги Стойков Раковски (по кръщелно Съби Стойков Попович, известен и като Георги Сава Раковски).

Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, демократ, публицист, журналист, историк и етнограф. Той е и един от първите наши възрожденци, който прозира зловещата имперска роля на Русия. Публиказциите му по тази тема обаче бяха крити и инкриминирани в годините на комунизма.

В деня на смъртта му трябва да си спомним заветите на революционера, защото днес са

по-актуални от преди 149 години

Раковски ще остане в родната история като първия будител на народната свяст, който разкрива истинския зловещ образ на Русия и фалшивата й любов към българите и тяхната независимост.

Faktor.bg ви предлага автентичен откъс от брошурата на Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите". Тя е издадена за пръв път през 1861 г. в Букурещ. Предговорът на второто издание през 1886 г. е на Захари Стоянов. В демократична България фототипно издание на брошурата излезе едва през 1998 г.

Прочетете думите на истинския Раковски – родолюбец и патриот:

„Рускотоправителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!

Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!

Във видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят много челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава!

Само да измамят простаго народа да се пресели

Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали.

Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област!

Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.

До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!

Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самого.

От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!

От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите започнаха често да минуват Дунава и

да разоряват бедното ни Отечество

Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество. От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци, или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда! (...)

Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие.

На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител! Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръцко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако българите добият независимото си свещенство, то не ще й веке допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.”




Гласувай:
6



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, kolevn38! Истината е единствения лек срещу червената чума!
10.10.2016 07:56
Ето тази Истина, казана на българите от великият родолюбец, свободолюбец и истинолюбец Георги С. Раковски, отдал всичките си духовни и физически сили за освобождението на България, трябва постоянно да се публикува, докато бъде осмислена и осъзната от заблудения съвременен български народ, заслепен от наивната си русофилия!
цитирай
2. sestra - Поздравления за постинга
10.10.2016 08:08
!
цитирай
3. kolevn38 - Приятели, на някой съветофилски калъф заветът на Раковски не се е харесал и е боднал минуса си.
10.10.2016 09:44
Какво друго, освен родоотстъпничество може да очаква човек от червените свине!?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086056
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031