Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2016 13:27 - Лъжи и полуистини от Русия
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 839 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Бежанци в Австрия се гаврят с дете и биват оправдани? Дори и Путин спомена за този случай - вероятно позовавайки се на информация на руската държавна телевизия. Само че тя лъже. И не ѝ е за първи път. image

 

През последните години в Русия висшите политици постоянно повтарят, че ЕС не можел да служи като пример за страната. Ако някой забрави това, то незабавно му бива припомнено, както става ясно и от следния пример: Преди броени дни на една среща с президента Путин, на която се обсъждаха и проблемите на миграцията и интеграцията на чужденците, един участник предложи да се заимства европейския опит в тази област. Според Путин обаче, това не е добра идея. "Европейският пример в това отношение в момента не е най-добрият", каза той, след което стана малко по-конкретен: "Нали видяхте какво се случи: имигрант в една европейска страна изнасили дете, а съдът там го оправда."

Неясно остава дали шефът на Кремъл се позоваваше на информации на държавния телевизионен "Първи канал", които бяха излъчени няколко дни по-рано – на 26 октомври. В силно сензационен стил там беше съобщено за подобен случай. "Безгранична толерантност: съд в Австрия оправда бежанец, осъден преди това за изнасилване на младеж", обяви тогава водещият на предаването. Аргументацията на съда била така поднесена, че навярно щяла да окуражава и други потенциални престъпници към подобни деяния. А и европейското правосъдие не за първи път се показвало "необосновано меко" към мигрантите.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Бежанците - добре дошли за руската пропаганда

Руската пропаганда умело инструментализира европейския проблем с бежанците: в страната се разгръща мощна информационна кампания, която цели да внуши, че заради притока на мюсюлмански бежанци Европа едва ли не загива. (18.01.2016)

"Най-лошите новини за Германия идват винаги от Русия" Случаят "Лиза" - така ли започва руската агресия? Истината за "манипулирания" филм за Путин

Изопачаване на истината

Събитието, за което става дума, е отпреди близо година. Австрийски съд бе осъдил на първа инстанция един иракски бежанец на шест години лишаване от свобода, тъй като е изнасилил 10-годишно момче в обществен басейн във Виена. На 20 октомври т.г. Върховният съд на страната обаче ревизира отчасти решението на съда по формално юридически причини. А бежанецът остава в следствения арест до следващия съдебен процес, който вероятно ще се състои през 2017, както съобщава австрийската осведомителна агенция АПА.

Руската телевизия излъчи по този въпрос два материала. Първият, който съдържаше особено драстични формулировки, междувременно беше изтрит от сайта на телевизията. В този материал изобщо не се споменаваше, че ще има нов съдебен процес и че обвиняемият дотогава ще остане в ареста. Но дори и във въвеждащия текст на втория материал, както и в заглавието му се казва, че бежанецът е бил "оправдан", което не е вярно.

Руските журналисти явно са подминали един малък, но съществен детайл – ключовата думичка "отчасти". Обвинението първоначално се опираше на два пункта: "масивно сексуално издевателство над малолетен" и "изнасилване". Върховният съд на страната отчасти промени решението на първата инстанция – той потвърди присъдата по първия пункт, а по втория – за изнасилването – разпореди нова съдебна процедура. Извършителят, който си признава вината, във всеки случай няма да се отърве без присъда - противно на внушението на руската телевизия.

image

Руската държавна телевизия нерядко преиначава истината

Путин и "грешните информации"?

Случаят от Австрия много напомня на "случая Лиза" в Берлин. В началото на 2016 руският "Първи канал" разказа, че мигранти в Берлин били отвлекли и изнасилили 13-годишно момиче от руски произход. Полицията отрече тези информации, но въпреки това материалът мобилизира невиждана протестна вълна на руски изселници из цяла Германия и влоши дипломатическите отношения между Берлин и Москва.

И в двата случая ставаше дума за мигранти, пристигнали в Европа, както и за сексуално насилие над деца. Тема, по която руските медии информираха повече от подробно. В този контекст бежанската криза обикновено се представя като екзистенциална опасност за целия континент.

Явно Путин не за първи път получава грешна информация. Когато през април отговаряше по руската телевизия на въпросите на руските граждани, президентът заяви, че "Зюддойче Цайтунг" е информирал преди всички останали за скандала с офшорките и т.нар. Панама пейпърс, тъй като бил част от концерна "Голдман Сакс". "Отвсякъде стърчат ушите на онези, които са дали поръчението за това, и то без да се изчервят от срам", подигра се Путин тогава.

Само че реномираният германски вестник не е притежание на "Голдман Сакс", както по-късно беше принуден да признае и говорителят на Путин Дмитрий Песков. "Това е по-скоро наша грешка, моя грешка, грешка на онези, които са подготвили информациите по темата", извини се Песков пред "Зюддойче Цайтунг". За съжаление въпросните информации не били подложени на допълнителна проверка. Дали и в случая с австрийското дело информациите не са били подложени на допълнителна проверка? 




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4088756
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031