Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2016 06:44 - Накичен с титли партиен паун злоупотребява с академичната история
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Огнян Минчев и Андрей Пантев

Андрей Пантев написа коментар, който може да е еталон за текст от хибридната война

Бившият депутат от БСП Андрей Пантев посвети цял коментар в партийния орган вестник „Дума”, озаглавен „Православието като враг”. В него червеният историк заплашва, че Европейският съюз готви забрана на православното християнство, като по този начин искал да забрани ширещата се руска пропаганда по света. Апокалиптичните съждения на социалиста са по повод 1100-годишнината от смъртта на Св. Климент Охридски.

„Руският патриарх не е папата на православието, както и Вселенският патриарх не е, въпреки вътрешната йерархия в системата. Неразбираемо е обаче как може християнски парламент да обявява разпространението на един от клоновете на християнството за опасност и за грях, който трябва да бъде преследван. Поради липсата на комунизъм православието днес е индикация за самостоятелно възприемане на света - от битови традиции до начин на мислене, живот и поведение в международните отношения. Западът не може без враг. И понеже няма изяви на това различие като идеология, изведнъж Западът решава да нарече православието идеология. Макар че то е много повече от това. За да се противопоставят на Русия, някои на Запад очевидно вече си търсят и религиозно-духовно ситуационни причини. Поради това като последна крепост на самостоятелността е атакувано самото православие, се казва в коментара на червения историк, който по-скоро прилича на част от хибридната война, която Кремъл води срещу страната ни и поредното издиктувано руско съчинение. Тезите на Пантев пък моментално бяха препечатани и взети като топъл хляб от русофилските сайтове у нас, които денонощно бълват опасната Путинова пропаганда. 

Политологът Огнян Минчев отговори на „заплахите”, с които Пантев залива медиите, във Фейсбука си. „Колеги академични историци - разграничете се! Пред очите ви брутално се злоупотребява с академичната история от накичен с нейните титли партиен паун. Всички ние добре знаем, че в резолюцията на ЕП няма и не може да има враждебност към каквото и да е вероизповедание. ЕС е понякога по-толерантен от необходимото и от здравословното. ЕП посочва ЗЛОУПОТРЕБАТА с едно вероизповедание от негови представители, служещи на една империалистическа доктрина и на нейното организирано великодържавно поведение. Намесването - без каквито и да е основания - на Св. Климент Охридски и българската духовна традиция в оправдаването на тази политическа злоупотреба с вярата е проява на наглост от самозабравил се партиен агитпропчик. Това е възмутително и обидно за нашата православна вяра и историческа традиция. Още повече, че този човек е рецидивист в злоупотребата с академичната история за партийно-пропагандни цели”, коментира Минчев в социалната мрежа.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4117488
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5101
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930