Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2017 12:20 - България е проклет Мордор - реакции след оттеглянето на отец Кортези
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1785 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image   СВЪРЗАНИ НОВИНИ image Отец Кортези, който приюти сирийци в Белене, напуска България image Прогонването на бежанци ще остави Белене без помощи от Католическата църква image Белене също каза "не" на семейство бежанци

Изтеглянето от България на енорийския католически свещеник от Белене Паоло Кортези предизвика остра гневна реакция в социалните мрежи.

Отецът бе изтеглен от Католическата църква, след като стана жертва на заплахи и обвинения по повод хуманен акт - свещеникът предложи подслон на бежанско семейство от Сирия. Срещу това обаче се опълчиха хора от дунавския град, общинари и кмета Милен Дулев и сирийците решиха да напуснат града. В знак на протест отецът обяви гладна стачка, а Католическата църква спря помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене.

Изключително гневен бе бившият игумен на манастира в село Кладница край София отец Рафаил. Свещеникът бе отстранен на таен епархийски съвет в края на миналата година.

"Изтеглят го. България, българите и българщината, изгониха още един достоен човек. Още един загуби битката с българските злоба, тъпота, простащина и патриотизъм. България не е място където достоен човек може да оцелее. Проклет Мордор, прокълнато място където само с изключителни усилия, минавайки през огън е възможно да се съхраниш като Човек, какъвто те е създал Бог. Територия на злите, обявили война на Бог, и на Човека и Човещината. Страна която вече сама себе си е осъдила, така жестоко, както и Бог не би я осъдил, ако Му беше позволила да я помилва", написа отец Рафаил във фейсбук.

 

Остър коментар публикува в социалната мрежа и Димитрин Вичев, съпредседател на Движение Обществен натиск: 

"Огън да я гори тази държава! Проклети да са тези комунистически, фашистки, нацистки и руски патрЕотарски скотове. Мафиотска държава с овластени простаци и бандити начело. Не заслужаваме като народ и страна НИЩО хубаво да ни се случва! Нямам съмнение, че Бог ще отвърне очи от нас и ще ни се случи нещо лошо. Природно бедствие или война. За да страдаме, за да бягаме, за да плачем безпомощни и отчаяни. За да се отрезвим. Но ще бъде много, много късно..."

Председател на Форума за арабска култура Руслан Трад също не остана безучастен.

"Отец Паоло напуска България. Него в коя графа ще го вкараме? Предател? Пропагандатор? Антибългарин? Някои народи не заслужават хората, които историята им дава днес и в миналото. Нашият политически елит и мутрите са си напълно в реда на нещата и ще си живеем с тях завинаги.

Няколко общински съветници и местни кметове успяха да всеят страх и омраза с едно щракване на пръстите. Те няма да бъдат санкционирани, нито държавата ще се намеси да спази законите си, защото те са държавата. Както обичаме да казваме апатично: "тука е така", написа Трад.

Социоложката Ружа Смилова припомни, че срамното изгонване на отец Кортезе идва в деня, в който отбелязваме спасяването на българските евреи.

“В същия ден, в който отбелязваме спасяването на българските евреи, прогонваме католически свещеник, направил много добрини на българите и България, но и "дръзнал да приюти" сирийски бежанци, изпълнявайки вместо нас човешкия ни дълг.

Кои сме ние и имаме ли нещо общо с достойните ни предци?

И не, не е необходимо непременно да си "вярващ", за да уважаваш и подкрепяш общочовешките ценности. Достатъчно е просто да бъдеш човек", написа тя.

Кандидат-депутатът от "Нова Република" в Пловдив Владимир Славенски:

"10 март 1943г, митрополит Кирил към пловдивските евреи - "Където сте вие, там съм и аз". 10 март 2017г - отец Паоло е изгонен от страната заради това, че следва божиите повели. Открийте разликите и помислете има ли роля комунизма за сегашната обществена култура."

А лидерът на дясното обединение Радан Кънев написа:

"През 1944г., едни от първите жертви на политическото насилие са католическите и евангелистки свещеници.
Скоро след това, диктатурата започва организиран погром и срещу Православната вяра. Стотици свещеници са избити през първите дни, хиляди поемат мъченически път към ... Белене.

Това насилие има последици, непоправими и до днес. Изкоренени са вековни традиции и ценности, разрушени са семейства и общности...

Християнските свещеници, миряните, вярващите хора, цялата Църква са противници на диктатурата и насилието и преди 09.09.1944г., имат огромна роля за спасяването на българските евреи.

Днес честваме спасяването на евреите. И пак днес, в България има хора, които тръгват по пътя на комунистите - пътя на преследването на вярата, на прокуждането на свещеници, на насилието над човечните...

Убеден съм, че вярващите българи - православни, католици, евангелисти, мюсюлмани - ще застанем в защита на доброто, на вярата, на общочовешките ценности."




Гласувай:
3



1. alchemist - Пак ще препоръчам на либерал-комунистите да спрат да дрънкат глупости!
11.03.2017 13:19
На обикновените хора им омръзна от прищевките на софиянчетата и техните глупости.
Какво ме интересува, че някакво кюре иска да си ходи? Това кюре ме интересува, колкото някой мюсюлмански свещеник или протестантски такъв.
цитирай
2. 1997 - Аз разчитам случката така:
11.03.2017 13:54
Папата изтегли един скандален свещенослужител от България.
цитирай
3. kolevn38 - Гнусни червени свине, това сте вие - зурли червеносвински.
11.03.2017 15:41
alchemist написа:
На обикновените хора им омръзна от прищевките на софиянчетата и техните глупости.
Какво ме интересува, че някакво кюре иска да си ходи? Това кюре ме интересува, колкото някой мюсюлмански свещеник или протестантски такъв.

цитирай
4. kolevn38 - Аз пък го разчитам така - потресаваща простащина и те привърженици - на комунистите и националсоциалистите.
11.03.2017 15:46
1997 написа:
Папата изтегли един скандален свещенослужител от България.


Скандалното тук е, че вашата престъпна партия, убивала, взривявала църкви и мъчила българи все още не се е разграничила от миналото а се гордее с него.
цитирай
5. vladtepes - За свещеника
11.03.2017 17:25
Не ни трябват брадати чалмалии и забулени ханъми от Сирия. Също не ни трябват неадекватни свещеници без бради и без адекватно униформено облекло. Православните поне имат читави униформи, по които може отдалеч да се разпознае, кой е свещеник.
цитирай
6. nadzambunata - Ооох лелеее
11.03.2017 19:34
Много набожни и хуманни тия бе, то проклятия, то метафори по холивуцки сюжети...
1. Като лицизмът нема место в България! Като лицията е ерес. Както и поради предателството срещу Константинопол и нас.
2. За бежанците има създадени условия от държавата.
3. Българинът не се е отнасял лошо към никой човек в беда. Истерията си я създават тия защитници на нещо си от статията.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4088117
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031