Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2017 17:22 - Газпром капитулира пред реалностите на 21 век
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2002 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Без много шум руският концерн Газпром се отказа от привилегиите си на монополист в Източна Европа. Отказа се и от претенциите си към България във връзка с "Южен поток". Какво означава това? image

 

Коментар от Андрей Гурков:

Газпром е най-големият доставчик на природен газ в ЕС. И има добри шансове да запази тази позиция. Още повече, че сега руският държавен концерн значително увеличи тези си шансове, представяйки на ЕК предложения, които му осигуряват трайни позиции на този перспективен пазар.

Поражение? Нищо подобно.

Някои руски наблюдатели побързаха да оценят действията на дългогодишния монополист като капитулация, а и самият Газпром подсилва това впечатление, като си мълчи за договореностите с ЕС. Истината обаче е, че тези договорености не само слагат точка на антимонополното разследване на ЕС срещу Газпром, започнало още през септември 2011, но и отварят нова страница в дейността на концерна на европейския пазар.

Но нека се върнем малко назад. Брюксел стартира антимонополното разследване срещу Газпром, след като заподозря концерна, че злоупотребява с монополната си позиция, изградена още по съветско време на газовите пазари в осем страни-членки на ЕС - трите балтийски републики, България, Унгария, Полша, Словакия и Чехия. След анализ на конфискуваните документи ЕК стигна до извода, че стратегията на Газпром на пазарите в Източна и в Централна Европа е била насочена именно към тяхното фрагментиране и изолиране един от друг. За целта Газпром е вписвал в договорите за доставка преки и косвени ограничения за препродажбата на природния газ, като освен това е възпрепятствал изграждането и използването на трансгранични газопроводи.

През април 2015 ЕК представи на Газпром списък със своите искания, след което двете страни се заеха да търсят взаимноприемливи компромиси. В резултат от този труден, но конструктивен диалог Газпром съгласува с Брюксел списък с ответни предложения. Без да навлизаме в подробности, можем да обобщим, че с тези предложения руският доставчик де факто признава претенциите на европейския регулатор и поема задължение да извади от договорите си всички ограничения за трансгранична търговия с природен газ. Газпром обещава също така да съдейства активно за интеграцията на отделните източноевропейски газови пазари, особено на българския, в единния газов пазар на ЕС. Освен това руският концерн се съгласява да предостави на своите източноевропейски клиенти възможността да преразглеждат по-често цените, ориентирайки се по котировките на западноевропейските пазари. Газпром се отказва и от всякакви финансови претенции към България във връзка с прекратяването на проекта "Южен поток".

Четейки дългия списък с предложенията на Газпром (всъщност става дума за отстъпки), човек може да остане с впечатлението, че руският гигант е претърпял пълно поражение. Че се е предал, приемайки всички условия на другата страна. Но истината е друга: Газпром капитулира не пред противника си в този спор, а пред реалностите на 21 век.

image

Андрей Гурков

Край на постсъветския бизнес-модел

В ЕС е в ход формирането на енергиен съюз с общ газов пазар, а постсъветският модел на фрагментираните източноевропейски пазари отива в историята. При една такава ситуация би било глупаво да се вкопчваш в остарели схеми и принципи. Така че: постигайки компромис с ЕК, хората, които взимат решенията в Москва, проявиха професионализъм и далновидност.

Сега процедурата е такава, че в рамките на близо два месеца всички заинтересовани страни от ЕС трябва да одобрят предложенията на Газпром. В концерна са наясно, че ако те бъдат приети, конкуренцията ще се засили, а рентабилността ще намалее. Ще намалеят и възможностите за оказване на политическо влияние. Но от друга страна, отказвайки се от предишните си практики, руският гигант ще допринесе значително за ускореното изграждане на общ европейски газов пазар и така ще направи природния газ още по-привлекателен за европейците. А това гарантира стабилно търсене за десетилетия напред. Търсене, което Газпром с удоволствие ще задоволява.

Казано накратко: съгласявайки се на отстъпки в Източна Европа, Газпром разкъса Гордиевия възел и даде мощен импулс за развитието на бизнеса си в Европа. А паралелно с това показа, че Москва и Брюксел са способни да се договарят.




Гласувай:
2



1. kolevn38 - Понеже другарите червени свине си мислеха, че само Путландия има газ,
15.03.2017 17:28
и единствено газпром може да ебе дявола във въздуха, ще се наложи да преосмислят погрешната си, както винаги мисла. Проклетите хамериканци разработиха хиляди находища с шистов газ и свалиха цената му цели три пъти, на всичкото отгоре експресно построиха кораби газовози и започнаха да го доставят в Европа. Само з сведение на путинолюбивите задници - Катар разполага с огромни количества природен газ, повече от Путландия. Поради тези причини Газпром развя насраните гащи, вместо бялото знаме.
цитирай
2. apostapostoloff - Руснаците тръгнаха като аслани, ама
15.03.2017 17:35
се върнаха осрани. Тези маниаци си мислят, че са кой зане какво и могат да си разиграват коня, както си искат. А истината е, че днес Русия е една незначителна, маловажна страна.
цитирай
3. batogo - !!!:)))
15.03.2017 19:17
Най сетне Кремъл осъзна, че от него нищо не зависи, а просто трябва да се научи да спазва правилата на играта, за да не банкрутира.
цитирай
4. staler - колеф, извиняваи, ама правиш вп...
15.03.2017 19:32
колеф ,извиняваи ,ама правиш впечатление на тъпо парче---газпром клекна пред изискванията на регулатора....защото путин си реши проблемите с некои планове за газови магистрали през сирия...ние сме малък,незначителен потребител на газ,бихме могли лесно да премахнем монопола на газпром,например с доставки от азърбаиджан,но трудностите идват от съседството ни с лудия ердоган--кранчето в ръцете на султана с ясни аспирации към всички бивши владения на отом империя.....доставка на американски шистов през терминал в гърция ----нещо като "мариците" в газов вариант/няма как експортиран,шистовия газ да предложи конкурентни цени спрямо традиционно добивания доставян по тръби,за съжаление../....бъркаш елементарни неща---добива от шисти в щатите сваля цените в междунар мащаб само и единственно защото ограничава вноса в самите щатите,а не защото тои може да бъде конкурентен,като износен продукт.......
цитирай
5. vencivaleri1951 - Като изключим Полша
15.03.2017 19:45
останалите упоменати три страни не са на практика никакъв пазар за руснаците. Потреблението например на България от 3млрд м3/приблизително/ е далеч от фирата/от разликата в околната температура/ по газопроводите на Газпром в износа му за Европа. ЕС отстъпи /Северен поток/ и Кремъл отстъпи. Най вероятно ще имаме благословия и ние за тръба-хъб ли, отново южен поток ли...ще видим. Във всеки случай тръбите във Варненско са си на склад и за сега няма никакви индикации , че ще си ги приберат Турция май става рискова страна за какъвто и да е голям строеж и много е вероятно да се заговори и за Южен поток отново. Индикации за това има от страна на р посланик. ЕК едва ли ще прави отново спънки, а и би било глупаво да ги прави. Радев и най вероятното ново правителство едва ли ще" полегнат" повече пред фрау Меркел/още повече , че по всичко личи, че и тя е аут/ която наистина с газопроводите направи Европа на две скорости. Германия си направи Северен поток, а на другите бе забранено. Тоест да купуваме руски газ за по кратко през Берлин!?
цитирай
6. planinitenabulgaria - Г/н Колев,
15.03.2017 22:34
Статиите които помествате са сериозни, но Ви критикувам, че допускате коментарии на курвове и проститути, чиито мозък е с гънки колкото на корема на Делян Пеевски след работен обяд. За постинга - брависимо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086515
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031