Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2017 07:09 - Командир на проруски и БСП-тролове е осъждан като наркодилър и иманяр
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1764 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Красен Николов | 15:02 | 21 март 2017 | 17 коментара image image image

Началникът на "бригадата" проруски и про-БСП тролове Стефан Пройнов е осъждан за иманярство и притежание на наркотици с цел разпространение. Това установи проучване на Mediapool за самоличността на човека, който стои зад една от кампаниите по разпространение на фалшиви и ксенофобски новини и коментари в българското интернет пространство. Пройнов и управляваната от него фирма "Булпресс" бяха разкрити в разследването на инициативата "Чист интернет".

Разследването установи, че 20-годишният Адриан Димитров от Шумен е може би най-активният трол в българския Фейсбук, специализирал се в разпръскването на проруска пропаганда, фалшиви новини, реклама за БСП, ксенофобски послания и анти-ГЕРБ послания в огромни количества. За две години тролът е навъртял над 85 000 публикации. Де юре Адриан Димитров се води собственик на фирмата "Булпресс", но във Фейсбук за управител на компанията се представя именно Стефан Пройнов.

В интервю пред сайта "Биволъ" Пройнов не отрича, че той е човекът, който върти бизнеса с фалшивите новините и пропагандата в полза на БСП и Кремъл. Той твърди, че никой не му плаща и това била негова лична битка срещу ГЕРБ. Разказва, че през 2009 година помагал на ГЕРБ за изборите, спечелени от Бойко Борисов, но за "благодарност" бил арестуван.

"Милиционерите на Цветанов убиха бизнеса ми и съсипаха живота ми. Бях една година под домашен арест. Сега правя всичко възможно те да не спечелят изборите. Това е моята кауза, никой не ми плаща. Изхранваме се от трафик и реклами и сме затънали в кредити", твърди Пройнов.

image

 

Стефан Пройнов в съда. Снимка: Дарик Шумен.

Наркотици, гранати и иманярство

Проверка на Mediapool, базирана на публични източници, показва, че на 17 август 2010 г. полицията нахлува в къщата на Пройнов в град Плиска по сигнал, че той се занимава с иманярство. Полицаите обаче са изненадани, когато Стефан им предава близо пет килограма марихуана и малко хашиш на обща стойност 28 000 лв. В къщата му са открити 30 археологически ценности и два самоделни детектора за метал. Отделно е намерен кашон, в който е имало две гранати, пистолет, маска и кобури за пистолет.

Наркотиците и иманярството явно са били единственият "бизнес" на Стефан Пройнов в онзи момент. По документи той е бил без работа с месечна инвалидна пенсия от 115 лева. Бил болен от тежък диабет и хипертония. Пройнов казва, че е държал марихуаната в дома си, за да облекчава болките на болната си майка, която е починала преди операцията. Съдът обаче отхвърля тази версия, защото част от тревата била пакетирана в малки пликове като за пласиране.

Преди "бизнеса" му с антики и наркотици, той е търгувал с недвижими имоти, но се е отказал.

Заради чистото съдебно минало и влошеното здравословно състояние на Пройнов, Варненският апелативен съд го осъжда на 3 години условно и 10 000 лева глоба. Шуменската прокуратура успява да стигне до тази присъда за по-малко от две години, защото доказателствата са еднозначни.

Сега Стефан Пройнов мрази ГЕРБ за това, че му съсипали "бизнеса". Отговорът му е наводняване на българското интернет пространство с фалшиви новини, ксенофобия и "любов" към Русия и БСП.

Казва, че разкритията на "Чист Интернет" за него са атака, платена от "Америка за България" или Джордж Сорос. "Достатъчно е да се види кой ги публикува – Mediapool, кръга "Капитал" и други, на които сме реални медийни конкуренти", коментира той пред "Биволъ".

Стефан за троловете

Пройнов не казва колко хора му помагат в изграждането на мрежата, освен Адриан Димитров и майката на Димитров - Елена. Те били скромни и мотивирани хора. Организацията произвеждала по 150 публикации на ден. Така Пройнов изразявал гражданската си позиция.

"Сега са избори и помагам на тези, които реално могат да свалят ГЕРБ от власт, а това е БСП", обяснява Пройнов. Основният сайт от порфолиото му bulpress.info реално предлага единствено положителни новини за БСП. Той е регистриран на името на Адриан Димитров. Сайтът има само един кореспондент – Борис Анзов от Русия. От там може да се научи как Анзов е връчил на говорителката на руското МВнР Мария Захарова българска носия.

"Ние работим с Борис Анзов и "Медия Мост България" (сайтът на Анзов, чрез който той се акредитира като журналист в Русия и ходи до Сирия, където беше ранен при ракетен обстрел - бел.ред. "Биволъ"). Не градим само мостове с Русия, а и с други държави – Ирак, Сирия, Удмуртия, Кюрдистан, излъчваме филми от целия свят както филми от България се показват в други страни. Социалните и културните мостове се градят с десетилетия, а могат да бъдат сринати за секунди от някой политик или дипломат. Но парите от Путин още не съм ги получил", казва Стефан Пройнов.

В отговор на въпрос защо голяма част от статиите възхваляват Русия и Путин, Стефан Пройнов казва: "Защото имаме страници и групи с над 80% аудитория, която е русофилска! Защото искаме да градим мостове с Русия културни и братски, много неща свързват двата ни народа – обща памет, история, религия, историческа памет, ако щете корените на славянския ни ген!".

image

Адриан Димитров и Стефан Пройнов. Снимката е предоставена от "Биволъ"

Срещу западното влияние

Другата причина е, че групата искала да "ограничи западното зловредно влияние". Един от сайтовете му се нарича fakenews.bg и тиражира откровено фалшиви новини, които после наводняват Фейсбук групите. Пройнов публикувал там статията, че Джордж Сорос е умрял. Въпреки докладите до администрацията на социалната мрежа и блокираните линкове, измислената публикация постигнала "голям успех".

"Показахме истинската слабост на соросоидите у нас. Трима инвалиди се преборихме с мощната машина на Сорос", доволен е той. "Срамота, изсипват се стотици милиони грантове в България, а ефектът от дейността им е нулев!", възмущава се Пройнов пред "Биволъ".

Той разкрива, че само за 2016 година неговата група има 30 милиона доказано прочетени публикации през Гугъл, а за Фейсбук цифрата била "огромна".

Обръщат души в полза на Русия

"Ние не сме против Европа и света, но не бива и да сме против Русия! Малко по малко една душа обръщаш, втора, трета… Социалните мрежи предлагат истината. Социалните мрежи имат нужда от нас...", твърди Пройнов. Той отрича да е разпространявал ксенофобски материали с аргумента: "Не мразим ромите, детето ми учи и играе с деца от малцинствата".

Стефан Пройнов отказва да разкаже кои са троловете на ГЕРБ, но е сигурен, че са много добре организирани и финансирани. Той не желае да споделя информацията "на този етап".

"Отворени сме за хора, които искат да въздигнем България за една чиста и свята република, за една силна страна", казва Пройнов, който е администратор и на страницата "Само за Истински Българи". Той издава и сайта patrioti.net.

 

Адриан Николов Димитров и неговата майка Елена Ангелова Димитрова управляват голяма мрежа от сайтове със сходно съдържание – прослава на Русия и Путин, националистически призиви, насаждане на омраза към бежанците и ромите, и…пропагадна за БСП, показа проверка на "Биволъ".

 

ЕЛЕНА АНГЕЛОВА ДИМИТРОВА
elena_angelova_dimitrova@abv.bg

# Domain
ACTUALNO.TOP
BEZ-CENZURA.INFO
BEZ-CENZURA.ORG
BLIFE.MOBI
BULNEWS.INFO
BULNEWS.MOBI
BULNEWS.TOP
BULPRESS.BIZ
BULPRESS.ORG
BULPRESS.RED
BULPRESS.TOP
BULPRESS.XYZ

АДРИАН НИКОЛОВ ДИМИТРОВ art_deco_art@abv.bg

BULPRESS.INFO
PATRIOTI.NET




Гласувай:
4



1. 1997 - Коректно
22.03.2017 07:56
Запознах се с двата дадени блога на "наводнителя" Адриан. Смятам, че добих реална представа извън пропагандата. Препоръчвам на всички.
цитирай
2. kolevn38 - Пропагандата в България е само порруска и хибридна - насочена към европейското бъдеще нва България.
22.03.2017 08:03
1997 написа:
Запознах се с двата дадени блога на "наводнителя" Адриан. Смятам, че добих реална представа извън пропагандата. Препоръчвам на всички.


Всеки, който води такава пропаганда трябва да бъде съден за подривна дейности вкарван в затвора. Да не говорим за хора, които са свързани с наркотици и тн.
цитирай
3. 1997 - А ти, запозна ли се със самите сайтове на "наводнителя" Адриан?
22.03.2017 08:33
kolevn38 написа:

Всеки, който води такава пропаганда трябва да бъде съден за подривна дейности вкарван в затвора.

цитирай
4. kolevn38 - аЗ ХИБРИДНИ САЙТОВЕ НЕ ЧЕТА
22.03.2017 10:20
1997 написа:
kolevn38 написа:

Всеки, който води такава пропаганда трябва да бъде съден за подривна дейности вкарван в затвора.


цитирай
5. getmans1 - Дедо Колев, как па не усещаш, че 1997 ...
22.03.2017 13:36
Дедо Колев, как па не усещаш, че 1997 е Шеф на шуменската завера!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084587
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031