Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2017 18:32 - Престъпленията на комунизма трябва да се преподават в училище
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1024 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Екатерина Захариева: Престъпленията на комунизма трябва да се преподават в училище image Изказвания на опоненти ме карат да се питам - аз ли съм извън времето и пространството или те са пропуснали 10-15 години от развитието на България

Крайно време е правосъдие да стане синоним на справедливост

Изгониха отец Кортези от Белене, защо никой не е чувал за горяните, а те бяха преди Пражката пролет, казва пред Faktor.bg водачът на листата на ПП ГЕРБ в 13-и многомандатен избирателен район в Пазарджик

Интервю на Мая Георгиева

- Г-жо Захариева, ваш опонент в Пазарджик от БСП е Славчо Велков, който е работел за Държавна сигурност. Той поне призна в дебат по Би Ти Ви с вас, че демокрацията му е дала внуче и нови възможности за реализация. Как водите кампания срещу такива противници?

-  Аз не водя кампания СРЕЩУ, а ЗА определени идеи, но някои изказвания на нашите опоненти ме карат да се питам аз ли съм извън времето и пространството или те са пропуснали 10-15 години от развитието на България.  Не приемам думите на Корнелия Нинова, че демокрацията ни е отнела много. На мен ми даде правото да пътувам свободно, защото няма да забравя как чаках с часове за виза пред австрийското посолство като ученичка. Даде ми възможността да изразявам свободно мнението си, да общувам с приятели и колеги от цяла Европа. На всички нас демокрацията ни даде правото на избори да решим кого да подкрепим измежду десетки партии. Не мога да повярвам, че у нас през 2017 г. има политици, които говорят срещу демокрацията. Вероятно искат някакъв друг режим, но да кажат какъв – монархия, тоталитаризъм?

- Притеснява ли Ви фактът, че болезнената тема за Държавна сигурност продължава да присъства и на тези избори?

- Невероятно е, че все още говорим и за Държавна сигурност. Разочарована съм и че Пазарджишка област е на първите места с най-много водачи с минало в комунистическите тайни служби. Грешката може би е, че още в началото на прехода  не беше сложен край на тази тема и не бяха разкрити досиетата. Първото правителство на ГЕРБ предаде целия архив на ДС, съхраняван в МВР, на Комисията по досиетата. И въпреки че принадлежността на редица публични личности беше обявена, това не им попречи и днес да кандидатстват за депутати. И ако това са младите лица на партиите, много жалко!

- В Пловдив водачът на БСП Иво Христов заяви, че членството в ЕС и НАТО трябва да се преразгледа.

 - Не мога да повярвам, че социалистите, които имат депутати в Европарламента и свой човек начело на ПЕС говорят на официалните си срещи с избирателите срещу евроатлантическата ориентация на страната. Точно те са перфектно запознати колко неща се случиха в България благодарение на европейските фондове, как българският бизнес получи достъп до пазар от 500 млн. потребители, как влизането ни в съюза допринесе за откриването на много нови работни места, тъй като чуждестранните инвеститори гледат по друг начин на държава, която е член на ЕС. Убедена съм, че негативният тон и нападките не са никак продуктивни не само преди избори, но и по принцип. Не може да заявиш как в Брюксел ще тропаш по масата на заседание на Европейския съвет. Това може да го каже човек, който не е заседавал там. Решенията в Европейския съюз се вземат с консенсус и гласът на България има същата тежест като този на Германия. Не сме полагали дълги години усилия да влезем в този клуб на съмишленици, да получим достъп до пазар с 500 млн. потребители, да усвоим милиарди от еврофондовете, да получим възможност да се трудим и правим бизнес навсякъде в ЕС, само за да изберем някой наш популист, който да търси разделението, а не съгласие. Но нека да гледаме напред и към нещата, които може да свършим за страната.

 -  Вие какво казвате на хората във вашия избирателен район?

- Ние от ГЕРБ сме за развитие на професионалното образование, за запазване на ниските данъци, за привличане на инвестиции, които да повишат производителността, доходите на хората и пенсиите по естествен път, за справедливост и сигурност, за продължаване на евроатлантическия път на страната. Аз съм позитивен човек и водя позитивна кампания.

Навсякъде хората се интересуваха дали ще се върна след изборите. Който ме познава, знае, че никога не забравям откъде съм тръгнала. Работила съм 16 години за държавата и знам какво означава да посветиш кариерата си на гражданите.  Ако стана депутат, в почивните дни и в понеделниците и вторниците ще бъде в общините от Пазарджишка област, за да мога да съдействам за решаване на проблемите на хората.

 - Бяхте министър на правосъдието и до момента никога не сте били кандидат за депутат. Трудно ли ви беше да превключите от проблемите, свързани със съдебната власт, и да намерите общ език с хората от Пазарджик?

 - Не ми е било необходимо да търся общ език с хората от Пазарджик – аз съм родена и израснала там и до днес имам много роднини и приятели, с които общувам съвсем непринудено. Познавам в детайли проблемите на нашата област. Повечето от хората, с които се срещам, се радват, че имат водач на листа, който е емоционално свързан с областта, защото им е писнало от „парашутисти". Аз от своя страна обещах, че ако бъда избрана за народен представител, няма да забравя кой е гласувал за мен и ще посещавам поне няколко дни седмично общините от избирателния район, за да помогам за проблемите им.

- Пазарджик не е от най-развитите области в България. Трудно ли Ви беше да обясните видимите резултати на ГЕРБ, не ви ли питаха какво е направила партията Ви досега за региона?

- Моят роден край има огромен потенциал и в него живеят страхотни хора. Неслучайно областта е люлка на национално освободителното движение. Този дух се чувства и днес и мисля, че заедно може да променим много. Не се нуждаех от много усилия, за да обясня на хората какво е направила партия ГЕРБ до момента за тях. От малката община – Лесичово, която е областен първенец и е усвоила 30 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони, до областния град, който има ремонтиран център и нов мост на пътя за Пловдив, всеки мой съгражданин знае конкретните проекти, които са направили живота му по-удобен или по-приятен. Сърница е получила 2,6 млн. лв. за пътища, Брацигово – 5 млн. лв. за спортен комплекс и още толкова за селската пътна мрежа, 2,5 млн. лв. за саниране. Пещера получи 2 млн. лв. за Околовръстното си и чака още толкова, за да го довърши. Община Септември вече има система за видеонаблюдение на обществените места, в строеж са 26 детски площадки, някои от които вече са готови. Панагюрище усвои 57 млн. лв. за водния цикъл и 18 млн. лв. за ново сметище. Когато ГЕРБ пое община Велинград, тя имаше 22 млн. лв. дългове, сега там санирането върви с пълна сила, центърът е ремонтиран, кметът ни Костадин Коев е привлякъл близо 26 млн. лв. и лично се убедих как той дори не може да мине и 10 метра по пешеходната зона и да не го спрат няколко души с проблеми, които той изслушва търпеливо или насочва веднага към компетентен общински служител.

- Питат ли Ви хората за съдебната реформа?

- Да, навсякъде. Мисля, че е крайно време правосъдие да стане синоним на справедливост. За последната една година направихме много, но остава още доста работа за промяна на съдебната система. Моят екип в Министерството на правосъдието остави много проектозакони, които не можаха да бъдат приети заради преждевременното прекратяване на пълномощията на парламента. Един от най-важните проекти, който ПП ГЕРБ ще внесе с приоритет в новия парламент, са мащабните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вече получиха висока оценка и в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, и в независимия анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата. Делото ще може да се връща на прокурора в досъдебна фаза само веднъж – в началото на процеса на първа инстанция, в едно разпоредително заседание. Сега връщането на делото може да стане и на втора инстанция, което насърчава защитата да шиканира процеса и понякога изтича абсолютната давност за съответното престъпление. Разпоредителното заседание ще дисциплинира и защитата, и обвинението, и съда. Според промените в НПК съдебният състав ще е длъжен при изчитането на присъдата да определи срок в рамките на 60 дни, в който ще обяви мотивите си. При постановяване на ефективна присъда осъденият ще бъде задържан веднага и няма да има случаи на бягство от правосъдие. 

Другите важни промени са създаването на единен антикорупционен орган защото сега с имотните декларации, конфликта на интереси и отнемането на незаконни имоти се занимават различни институции. Искаме да въведем и отнемане на имущество на хора на публични длъжности, които не могат да докажат произхода на средствата, с които са го придобили, дори без да е необходимо срещу тях да е стартирало наказателно преследване.

Неприети от миналия парламент останаха промените в изпълнителното производство в ГПК, Семейният кодекс, детското правосъдие, законът за премахването на запрещението.

Предвиждаме още да стартираме разговор за промяна на  Конституцията, за да премахнем имунитета на депутатите, да намалим парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, да закрием Великото народно събрание и защо не да намалим и броя на депутатите.

- Като десен човек не мога да не ви попитам какво мислите за изгонването на отец Паоло Кортези от Белене. Малко преди това той бе награден от президента и вие присъствахте на церемонията.

- Когато прочетох в един новинарски сайт какво се е случило, първоначално не можех да повярвам. Този човек е католик, италианец. И той бе двигателят в Белене да се направи мемориал на жертвите на комунизма, нищо че са православни, че са българи. Защото отец Паоло Кортези обича хората като всеки християнин. Показа го и с това, че единствен приюти бедстващо сирийско семейство в църквата си.  Трудно мога да намеря думи, с които да коментирам реакциите и на местната власт. Само ще ви кажа, че един от последните актове на кабинета „Борисов 2" бе да осигури терен в Белене за мемориала, там – където всяка година оцелели от лагера на смъртта или потомци на негови обитатели идват, за да почетат паметта на близките си. Не мога да допусна, че заради един общински съветник цяла Европа научи, че в Белене живеят нетолерантни хора. Българският народ винаги е бил гостоприемен, давали сме убежище и на евреи, и на арменци, спасили сме евреите на територията на царството от лагерите на смъртта. Направили сме го, защото самите сме били потискани и страдали. Дали сме още такива? Вярвам, че да, но такива случаи не трябва да останат без реакция от страна на обществото. Като гражданин съм гневна и съжалявам, че у нас има и подобни политици.

Вероятно не си спомняте, но заедно с Кортези президентът Плевнелиев награди посмъртно с ордени и потомците на водачите горянски чети  - съпротивителното движение срещу комунистическата власт, за което се знае толкова малко. Пражката пролет е през 1968 г., но у нас, още в първите години след комунистическия преврат през 1944 г., се организира яростно съпротивително движение от близо 10 000 души. Знаете ли защо изгониха отец Кортези и защо никой не е чувал за горяните? Защото е крайно време да се отдели място в учебниците по история за т.нар. социализъм по български, за лагерите на смъртта, за свободния дух на различните в тоталитарното общество.

         



Гласувай:
3



1. kolevn38 - Ей, боклук червен - престъпление е да строиш "бъдеще" върху кръвта и костите на милиони.
25.03.2017 10:59
анонимен написа:
Безплатно образование? Безплатна медицинска помощ? 3 години отпуска по майчинство? Равенсто и братсво? 0% безработица? Почти безплатни санаториуми, детски лагери, почивни станции? 0% емиграция? Ниска наркомания, проституци и престъпност? в първата десятка по спорт в света? Високо образователно равнище? Символични цени на храни, транспорт и други? Равни права на мъже, жени и малцинства? Братсво с СССР и други социалистически держави? нулев наплив на мигранти по граница? Добре подготвена и въоръжена армия?...

За какво преступление става тук вопрос г-н Колев, може ли да поясните, защото наистина деца трябва да изучават какво ограбиха соросоидите от населението. Не отбягвайте вапрос, какво запитах ви и преди, какво ни даде афрогейците - космонавти? атомни централи? добро въоръжение? какво?
russofil

Защо длед като изборяваш всички благини, които натресохте на България, скопения ви строй рухна безславно? Защото сте некадърници, освен убийци и мъчители на българският народ. Да не забравяме, че и Шикългрубер направи доста за Германия - възроди икономиката и превърна Германия в Рай. Но след това тръгна да мори милиони и да се бие с побратима си Сталин.
цитирай
2. kolevn38 - Някой си подволяваше да променя живота ми по свое усмотрение по времето на комунизма. Бяха БКП и ДС, не съм питал резидента си.
25.03.2017 12:28
анонимен написа:
Някой си позволява да променя моите постинги. Не са МИ-6 и ЦРУ, питах моя резидент. Понеже това става все във вашите студии, г-н Колев, обвинявам ви в нетолерантност и цензура
russofil


Другарю гнусофил, понеже това ставаше по вашето славно време, ви обвинявам в за изповядване на престъпната идеология на комунизма.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4088155
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031