Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2017 14:44 - Руската военна машина след Путин - на гол тумбак чифте пищови
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1351 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Руската военна машина след Путин

Тази статия е написана въз основа на лекцията на Алекс Алексиев, представена на 2ри октомври 2017 г. в София, на конференцията на Bulgariaanalytica.org на тема „Русия след Путин”. Всички цитати са от публикацията „Русия в упадък” на Фондация Джеймстаун, издадена през март 2017 г. под редакцията на Ендерс Уимбуш и Бет Портейл.

 

image

Photo: tass.ru

 

Владимир Путин дойде на власт в Русия през 1999 г., период, който в много отношения определи линията на неговото управление. Основната, ако не и решаваща причина за това, беше, че 1999 г. и осемте последвали години бяха период, през който цените на петрола и газта нараснаха рязко,  от $ 12- $ 14 долара средно за барел  през 1999 г. до 147 долара / барел през 2008 г. Това доведе до почти десетократно увеличение на приходите от износ за Русия и накара Путин да вземе няколко ключови решения, които, погледнати в ретроспекция, обрекоха управлението му на неуспех. Първият фактор беше предположението / пожелателното мислене, че цените на въглеводородите ще останат високи и ще гарантират на Русия в обозримо бъдеще непрекъснат бонус в приходите от износ. Важно продължение на това беше императивността на държавния контрол над тези природни ресурси, довел до постепенното национализиране на нефтените и газовите компании. Докато при Елцин 70% от икономиката бе в частни ръце, колкото и непочтен да бе начинът на придобиването им, до края на 2000-те години по-голямата част от въглеводородната промишленост, особено гигантските монополи на „Газпром” и „Роснефт”, бяха мажоритарно държавни и управлявани от приближени на Путин. Очакваните свръхпечалби от износа също така накараха Путин да повярва, че може да се конкурира с военната сила на САЩ и да запази претенциите си на суперсила въпреки реалните икономически слабости на Русия. По този начин, екстраполирайки цените от 2008 г., икономическите експерти на Путин прогнозираха ръст от 5 трилиона долара на БВП през 2011 г., което би позволило бюджет за отбрана от 200 милиарда долара (Бланк, с.193). Въз основа на тези измислени цифри, Путин нарежда превъоръжаване за периода 2011-2020 г., което предвижда бюджет от 700 милиарда долара (Бланк, с. 193-196) в ново снабдяване за армията, включително 1500 нови самолета, 400 балистични отбранителни системи, 400 интерконтинентални балистични ракети, 2300 нови танкове Армата и 17000 военни превозни средства. За известен период от време изглеждаше така сякаш ще има достатъчно и за пушки, и за хляб.

 

Уви, както често се случва с пожелателното мислене, плановете на Путин не дадоха никакъв резултат. Цените на нефта и природния газ се сринаха, а БВП на Русия през 2017 г. е под 1 трилион долара и продължаващият икономически спад изглежда траен. Само за три години приходите от износ на Русия са се свили повече от наполовина – от 526 млрд. щ. долара през 2013 г. до 230 млрд. щ.долара през 2016 г. (Иноземцев, с. 23). Поръчките за 700 млрд. долара, с които Путин се хвалеше, бяха изпълнени едва в 1/3 до 2017 г. Агресията на Москва срещу Украйна и западните санкции, наложени след това, струваха на Русия 600 млрд. долара (Фелгенхауер, с.215) и продължават да нарастват, да не говорим за изгубената значителна украинска военнопромишлена способност. Картината ще става все по-лоша. Има все повече доказателства, че Русия изостава технологично, не само зад Запада, но и зад средно големи военни сили като Китай и Индия. Пример в това отношение е многообещаваното съвместно разработване и производство на бойните самолети от пето поколение Сухой / Хал (FGFA). Близо десет години след подписването на договора индийските военновъздушни сили (IAF) са открили 40 слабости в двигателя, стелта и оръжията на самолета и според висши служители на IAF, те скоро ще се откажат от проекта. Ако Русия вече не може да продаде военни самолети на своя надежден, дългогодишен клиент Индия, бъдещето не предвещава нищо добро.

 

Но истинските дългосрочни проблеми, които биха могли да унищожат руския военно-промишлен комплекс и да го превърнат във второразреден, имат много по-дълбоки корени и те се крият във факта, че Русия вече не е икономика на знанието. През по-голямата част от историята си Русия и Съветският съюз се славеха с високообразованото си население, което без съмнение запази икономиката на знанието, въпреки разрушаването на комунистическата икономика. Още през 1990 г. съветските граждани представляваха 6% от работещите лица с висше образование в света (Еберщадт, с.104). Днес този процент е по-малък от 2% и до 2030 г. ще спадне под 1%. Понастоящем Русия е страна, която не произвежда почти никакви високотехнологични продукти, които да намират готов пазар в развития свят. Не се произвежда високотехнологично медицинско или диагностично оборудване, нито телекомуникационни продукти, компютри, цифрови фотоапарати или дори сложни офис  уреди (Иноземцев, стр. 21). Русия изостана особено много в областите, свързани с военните технологии. Между 65% и 79% от цялата електроника, използвана в руските военни и космическите ракети, се внася отвън (Болзър, с. 135). Едва 0,23 от заявките за патент към патентното ведомство на САЩ (USPTO) са с руски произход (Еберщадт, с. 86), а Русия държи нищожният 1% от световния износ на услуги през 2015 г. (Еберщадт, с. 89). Като се добави и продължаващото изтичане на мозъци на млади образовани руснаци на Запад (350000 през 2016 г.) и тежката демографска криза, става достатъчно ясно, че след Путин перспективите за руската военна мощ едва ли ще изглеждат по-добре от сега.

 

От Алекс Алексиев




Гласувай:
6



1. kolevn38 - Гледам, два черени цървула са праснали по един минус на статията.
26.10.2017 20:20
Я нека същите тези два червени парцала изброят три, три, само три, високотехнологични продукта, които Русия може да продаде извън пределите на Евразийската Зоологическа градина - медицинска апаратура, металообработваща машина с ЦПУ, автомобил, мотоциклет, мотопед, велосипед, компютър, лаптоп, телефон, телевизор, готварска печка, пералня, климатик, газов котел, бормашина, винтоверт, ютия, електрическа тенджера, фритюрник, електрическа скара, четка за зъби, маша за коса или поне една електрическа крушка?
цитирай
2. planinitenabulgaria - Тоя пенис, който Запада заподмята - високите цени на петрола ще стават все по-високи,
26.10.2017 23:07
бе уловката, на която Путин се ловна. В един момент балонът, раздут с далечен прицел, го спукаха. Година-две след това спукване, наречено срив на цените на горивата Путин го закъса, защото той деиндустриализира Русия. Днес за да произведе Русия ракета с която да тресне Запада, тя трябва да купи високотехнологични елементи за тази ракета точно от Запада, сама не може да си ги произведе. Капиталистът ще произведе за печалба въжето, с което ще го обесят, казал е Маркс, но не е така. Същото нещо е и със самолетите им, почти всичко в тях е вносно от Запада или Изтока /Китай, РК/. Санкциите не са това, което ги представят руснаците, макар нетовият изявявач валериЙ венцьеВ да твърди, че Путин спечелил от тези санкции. Не е така. "Спечелените" от Путин, Ралдугин, Гергиев, роднините на Путин и олигарсите пари не са в Русия, те са в офшорки и банки, които се контролиират от Америка. И така същите тези хитреци с големите "печалби" фактически се оказват много фътре, ще им блокират банковите сметки и язък им за "спечеленото". Това е въпрос за решаване при изборите за следващ президент от олигарсите, най-важният за тях, но без всякакаво съмнение Путиин ще спечели и тези избори. И как не? Един нетов изявявач, Захария, е изнесъл информация, че над Русия има непробиваем за всякакави ракети и самолетни бомби щит, друга нетова изявявачка, ЦАВ пък изнесе данни за хиперракети на Путин, които нищо не може да унижожи, защото те са по-бързи от противоракетите, но пък точно тези ракети могат всичко да унищожат. При това положение как хората да го не иизберат отново. А пари за въоръжения Путин ще има когато отново цените на природните ресурси - единственото, което руснаците правят - нарастнат. Само че ще се наеректират ли тези цени или ще паднат, това въобще не зависи от Русия. Още на времето арабите казаха, че петролът е оръжие, прави са...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4116348
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5101
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930