Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2017 14:55 - Кремъл обучава журналисти на Блиц, БНТ, Стандарт и Дир.бг
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 531 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Новинарската агенция "Спутник" и ТВ-RT се считат за рупорите на Путин   image

 

01NOV2017  

Финансираната щедро от руската държава новинарска агенция "Спутник", смятана заедно с телевизия RT за основният рупор Кремъл в чужбина, обучава български журналисти.

В официално съобщение за провеждащото се до 4 ноември поредно издание на Школата за млади журналисти в централата на "Спутник" в Москва се посочва, че става дума за българското онлайн издание "Блиц". По информация на "Дневник" в проекта участват и репортери, командировани от БНТ, "Стандарт" и Дир.бг.

"Спутник" е медиен проект, работещ на близо 30 езика и с девиз "Разказваме неразказаното", но е обвиняван, че всъщност по-скоро върши пропагандна работа и проявява толкова пристрастия, че преди дни "Туитър" реши да спре профила на агенцията в своята услуга за микросъобщения, посочва още "Дневник".

Европейската служба за външна дейност обяви през септември, че е открила случаи на руска пропаганда в няколко български издания, сред които са близките до депутата Делян Пеевски ПИК и "Блиц". Това сочи информация в новата база данни, чиято цел е да помогне в борбата с дезинформацията и пропагандата, оборвайки фалшиви новини. Попадането на материали от тези издания не означава, че те са свързани с Кремъл или че умишлено целят да дезинформират, защото подобни твърдения не са сред целите на проекта. Наличието им в базата данни същевременно означава, че те подпомагат разпространяването на невярна информация.

Това е третото издание на школата и организаторите твърдят, че тя е с най-много участници досега - млади журналисти от 23 държави, представляващи повече от 30 издания. Сред тях са ISNA (Иран), Ufuq News (Афганистан), Tanjug (Сърбия), Agence Tunis Afrique Presse (Тунис), CNA (Кипър), "Блиц" (България), Anadolu (Турция), VNA (Виетнам), FENA (Босна и Херцеговина), WAFA (Палестинска автономия), SRNA (Сърбия); Diбrio de Notнcias (Португалия), Xinmin Evening News (Китай), Kathimerini (Гърция), Il Fatto Quotidiano (Италия), Kristeligt Dagblad (Дания), Al Youm Al Sabaa (Египет); India Today TV Network (Индия).

В обяснението за курса се казва, че журналистите се обучават как работи модерна мултимедийна новинарска агенция, как се разработват онлайн платформи за новини и как работят руските новинари и фоторепортери във военни зони.

Школата на "Спутник" е част от програма "Ново поколение" на Федералната агенция на Русия по въпросите на Общността на независимите държави (ОНД), "Сънародници зад граница" и Россотрудничество.
Фактор




Гласувай:
3



1. apostapostoloff - Обучават всъщност
01.11.2017 15:37
петата си колона в България. То от тях нищо друго не може и да се очаква- диверсии, саботаж, вредителство, шпионаж...

Време е посерковците от ДАНС най- сетне да набутат някой от тези синковци в затвора. За назидание.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4087023
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031