Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2017 19:42 - И най-отявленият поддръжник на каталунската независимост призна властта на Мадрид
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 419 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Уволненият вицепремиер на Пучдемон - Жункерас, заяви, че декларацията за независимост е без обвързваща правна стойност   image

Ориол Жункерас

21NOV2017  

Уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас обяви, че признава за законна процедурата, с която централното правителство на Испания въведе пряко управление в Барселона заради обявяването на независимост, предадоха испанските медии.

Жункерас, чиято партия Каталунска републиканска левица (ERC) беше партньор на бившия премиер Карлес Пучдемон в доскоро управлявалата коалиция, настоя, че е необходимо да излезе от центъра за задържане, където се намира превантивно по решение на испански съд заради обвиненията в бунт и подстрекателство към размирици. Един от мотивите, които изтъква, е необходимостта да може да участва в кампанията за предсрочните избори, свикани от Мадрид на 21 декември.

Жункерас настоява, че няма риск нито да се укрие, нито да повтори деянието си - част от аргументите за задържането както на него, така и на останалите бивши министри. Съдията, която реши за мерките по случаите на уволнения кабинет, по-рано този месец цитира и решението на самия Пучдемон да напусне страната като свидетелство, че е възможно представители на уволненото правителство да опитат да се укрият.

Така вицепремиерът, който беше сред най-отявлените поддръжници на независимостта, на практика се присъедини към председателя на парламента в Барселона Карме Форкадел и бившите вътрешен министър и говорител на каталунското правителство, Жоаким Форн и Жорди Турул, които заявиха, че декларацията за независимост от 27 октомври, приета от законодателния орган, е била "чисто политически" акт, без обвързваща правна стойност.

За разлика от Форн, Турул и Форкадел той не определи изрично прилагането на чл. 155 от испанската конституция - даващ възможност за прякото управление на Каталуня - като легитимно и правилно решение. Жункерас обаче констатира, че с прилагането на члена "е бил разпуснат парламентът в Каталуня" и са били свикани избори. Признава, че нито той, нито бившите министри "в момента имат някакъв изпълнителен пост", в разрез с твърденията на Пучдемон, който все още се смята за лидер на Каталуня.

"Въпреки строго политическата стойност на тази декларация е сигурно, че, изглежда, не съществува сценарий, според който разследваните да могат да осъществят дейности, свързани с повтаряне на незаконните актове в обвиненията," пише той в документ, цитиран от "Ел паис" и "Ла вангуардия".
Фактор






Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4089037
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031