Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2017 09:56 - ПИСМО ДО МЕН ОТ ВЕСКО ГАБРОВЕЦА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1873 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 24.11.2017 09:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

               За смяна на статуквото. Моля разпространете на подходящи хора.
от: Веско Габровеца (veskogabrovo@abv.bg)   дата: 23.11.2017 22:30
до: kolev_bosia@abv.bg
   

 Уважаеми будни граждани,

   Помислете за следното:

- Колко средства (народни пари) изразходва народното събрание (пък и правителството) и какво допринася за развитието на България?  Ако Вие лично сте техен работодател бихте ли им плащали?

- Ако нещата продължават по същия начин (статуквото се запази) какво бъдеще ни очаква? 

Според мен, за да "тръгне държавата", трябва радикална смяна на политическата система (и др.)  - сегашната се е провалила в световен план .    Чиновническата с-ма стимулира      подмазвачеството,нагаждачеството ... и спира новаторството, инициативността ... - води и държавите и Евросъюза към ленност и разруха.

 

  Търся будни мислещи хора, за основаване на дискусионен клуб (примерно „Ново държавно устройство”). Клуба (или нещо подобно) може да бъде (ако желаете) част от вашата дейност.  Ако клуба „тръгне” успешно, може да се мисли за качествено нова политическа организация…

  Целта на клуба е да разработва решения (по възможност цялостни, задълбочени, радикални …).

  Изпращам ви Писмо 1 (вижте колко важно е държавното устройство за цялостния живот, колко много трябва да се мисли, за да се създаде устойчива във времето истинска демокрация. )… и чакам отговор.

  Идеите на Левски за чиста и свята република могат да се осъществят чрез действително народовластие. Мисля, че ако не се осъществи истинска демокрация, може би идеите за халифат и др. ще стават все по-актуални.

 

To all organizations that actually fight for real democracy, more justice and peace!
                The text is in Bulgarian.

          До всички организации, които действително се борят за истинска демокрация, повече справедливост и мир!

        Писмо 1   (за да има възможност за писмо 2).

        Уважаеми братя по стремежи и идеи,

Изпращаме ви това писмо на български език, защото ако го преведем с компютър ще възникнат неясни текстове. Когато вие го преведете, неяснотите ще са същите, но като имате оригинала – ще повикате някой българин, и той ще ви обясни… .

1. Уточнения:

а) Въвежданите понятия не са научни, точни и т.н. .Целта е да се разбере смисъла на текста.

б) Конструкция или устройство на държавата – институциите (парламент, министерства…,съд…,агенции…) и законите, които определят тяхната дейност.

2. Възникват въпросите:

а) Защо около 170 години след Френската революция, лозунга: „Свобода, братство, равенство!” отново е актуален?

б) Защо около 70 год. от победата над фашизма, негово подобие завладява света и го тласка към 3-та световна война?

3. Според мен, причината за злото, като обществено явление (хищническа експлоатация, несправедливи закони, войни…) е съчетанието (едновременното съществуване) на:

а) Злото в човешката душа (гордост, егоизъм, алчност, гняв…).

б) Държавното устройство (средата), което дава възможност на алчността, егоизма и т.н. да се проявят толкова силно, че да навреждат съществено на другите хора.

4. Чиновник и чиновническа държава.

а) Чиновник – лице, което отговаря за обществени имущество, ред и т.н., и когато с действия или бездействие нанася вреда на други хора, практически не носи отговорност (живота му не се влошава).

б) Чиновническа държава – в управлението чиновник назначава, контролира и т.н. друг чиновник.

5. Приказка за селото (село Житница).

а) Село Житница се намира в плодородна равнина, в чиновническа държава, а според закона – производителя плаща данък 25% от печалбата.  Двама агрономи се дипломират, теглят заеми, купуват еднакви машини, вземат по 50% от земята в селото и организират производство на пшеница. Те са еднакво знаещи…- започват при „равен старт”.

б) В края на годината двамата са постигнали еднакви добиви и печалби. Единият точно (честно) води всички документи – ще го наречем Съвестния. Според закона Съвестният плаща 200 000 лева данък. Другият знае „как вървят игрите” в чиновническата държава, фалшифицира документите и отчита печалба 50% от действителната – ще го наречем Далаверко.

Далаверко плаща 100 000 лева, а укрития данък (100 000) разпределя:

n    10 000 за подкуп на данъчните. Те отиват – 3 000 за окръжните данъчни, 3 000 за шефа им в столицата и 4 000 за управляващата партия (която е назначила шефа в столицата).

n    10 000 лева за подкуп на контролни органи, които ако дойдат - установяват, че няма никакви нарушения.

n    20 000 – повишаване на заплатите на механизаторите.

n    40 000 за машини и др., подобряващи производството.

n    10 000 – спестявания за нов джип.

n    10 000 за селото – за ремонт на читалището, за певческата група… .

в) След няколко години:

-- Понеже Далаверко е повишил заплатите, сериозните трактористи работят при него. За Съвестния остават по-нехайните, които не се грижат добре за машините – неочаквани аварии, закъснения на сеидби и др., намаляване на добивите и печалбата, ускорено разсипване на техниката. Съвестният отива към фалит и макар да е еднакво способен с другия, за не мислещите хора ще бъде некадърник и т.н. .

-- Далаверко ще повиши добивите и печалбата, но чрез неверни отчети ще плаща дори по-малък данък. Стопанството му ще процъфтява, селяните ще го мислят за благодетел, способен…- може и за депутат да го издигнат.

-- В бюджета от селото ще постъпват все по-малко приходи      – пътищата и училището ще се рушат, няма да има пари за селския зъболекар и той ще отиде в града или в чужбина.

-- Чиновниците ще забогатяват. Управляващата партия ще има пари за „купуване на гласове” и фалшификация на изборните резултати – тя отново „ще спечели” властта и ще остави същите „заслужили” чиновници.

6. От приказката за село Житница се вижда, че конструкцията на държавата:

(-- партийно-чиновническата политическа система.

-- данъчния закон – данъка е % от печалбата.

-- тайното гласуване и броене (на гласовете), които дават възможност за фалшификация на изборните резултати.)

    стимулира злото и го прави устойчиво във времето. Малцина несправедливо забогатяват, а държавата се руши.

7. Приказка за революцията – Възгордяване и всвиняване (деградация).

 В една държава живота на народа станал непоносимо лош. Хората се разбунтували и завзели властта. Водачите на бунта притежавали всички добри качества и станали управници.

а) Започнали градивни процеси. След десетина години живота на всички се подобрил. Хазната била пълна. Управниците, съветвани от съпругите си, направили постепенно заплатите си двойно по-големи. Това е справедливо, защото като водачи на революцията те понесли най-много рискове и приноса им във възстановяването на държавата е най-голям. Дотук – добре, ако не са последствията:

б) Управниците започнали да носят по-хубави дрехи, да живеят в по-модерни жилища… . Така те външно се отличили от народа и се поддали на илюзията, че стоят високо над него, т.е. започнали да се възгордяват. Гордостта: „Аз съм много по-умен и т.н. от тях, и  заслужавам много повече” оправдавала следващите им привилегии.

в) „Направили” си нови административни сгради с безплатна храна, Започнали да се охранват. Станали физически по-лениви и волята им заслабнала, с което намаляла и способността им да се противопоставят на изкушенията. „Построили” си почивни станции, започнали да крадат държавни средства.

г) Неусетно навлезли във „водовъртежа” на всвиняването, което е самоусилващ се процес – физическото всвиняване подпомага нравственото, а безочливостта и т.н. спомагат за нови „придобивки”, които още усилват физическото (всвиняване). Мързяло ги да пишат сами документите и си назначили секретарки.  Станали по-гневни – преди години внимателно изслушвали критиките, а сега разпъждали хората, които им казвали неприятни неща.  Постепенно се обградили с лакей и станали подвластни на низшите страсти.

д) Колкото повече човек се отдаде на някакви удоволствия, толкова по-силно те завладяват ума му. Мисленето става повърхностно и неустойчиво. Управниците вземали погрешни решения, но поради гордост не се вслушвали в критиките.  По примера на ръководителите си, народа започнал да деградира.

е) Градежът на държавата преминал в застой, а застоя – в разруха. След няколко десетилетия събраното било окрадено, разсипано … . Животът силно се влошил и назрели условия за нова (поредна) революция.

ж) Възгордяването и всвиняването са слабости на човешката природа и може би 1 на 100 човека може да устои. Пропадането е постепенно и неусетно, защото няма рязка (забележима) граница между заслужените привилегии и условията за попадане в коварния капан на всвиняването.

8. От разказаното в 7-ма точка, с цел да се намали вероятността „Приказката за революцията” отново да се повтори, могат да се направят заключения:

а) Да се разработват варианти за награда на водачите на революцията. На референдум да се избере вариант, след което да бъдат забранени всякакви нови привилегии.

б) Обикновените трудови хора всекидневно полагат умствени и физически усилия, понасят неприятности. Това поддържа волята им, устойчивостта на деградация, чувството за справедливост, трезвостта на преценките. Затова държавното устройство трябва да дава възможност, когато някой управник е още в началото на всвиняването (разпуснатост, небрежност), народът (а не чиновници) да може веднага да го свали от властта.

9. Много хора казват, че сегашната партийна „демокрация” има недостатъци, но досега не е измислено нищо по-добро. Това не е вярно. На адрес:

                WWW.DPDBC.WORDPRESS.COM 

във третото заглавие, Глава Б , е описана качествено нова държава, която:

--отговаря на казаното в точка 8 б) .

    --премахва недостатъците на конструкцията, описана в точка 6 .

10. Предложеното в точка 9 държавно устройство не е най-доброто, защото всяко творение … подлежи на усъвършенстване. На адрес:

          WWW.DPDSA.WORDPRESS.COM

 е предложен начин за „търсене” на най-добрата държавна конструкция.

  Във ОНС (Общ Национален Сайт)  се подреждат по теми основните идеи в национален мащаб, а в ООС (Общи Окръжни Сайтове) става подробната им разработка (ако се осъществят).

  Ако ОНС се замени с ОМС (Общ Международен Сайт), а ООС – с национални, тази система може да се ползува в международен план.

11. Следват аргументи и въпроси, показващи, че е много важно възможно по-скоро да започне разработване на ОМС и ОНС (или нещо подобно):

а) Много от сегашните държавни и международни конструкции са измислени от богатите, с цел да запазват властта си (във времето) и да стават още по-богати. Ако искаме държавата да заработи в полза на народа, трябва обикновените хора да се организират за да измислят (и после осъществят) ново държавно устройство.

б) Сега в много случаи за избирателни къмпании и т.н. трябват много пари, Така на власт се издигат най-богатите (или техни слуги), които за съжаление са роби на алчността – готови са да разпалват войни и т.н., с цел да печелят от оръжия и завладяват чужди територии и богатства.  За да има мир, трябва радикално да се промени системата за издигане (и контролиране) на управници.

в) Демокрацията предполага действителен избор – трябва да има различни варианти на избирателна система и т.н. .

г) Най-демократичното решение е чрез истински референдум. Значи правим за всичко референдуми и няма проблеми. Възникват въпросите:

-- Как ще се реализират практически гласуванията, ще има ли време, колко ще струва … ?

-- Как примерно учителка по литература ще се ориентира по въпроси на енергетиката?

-- За да идеш да гласуваш, трябва да следиш съответната информация – ще може ли работника да го прави (необходимо му е време и за семейство, почивка …), няма ли „да му писне” (от референдуми)?

д) Често властващите и др. използуват армията и полицията за заграбване на земи и богатства, терор над невинни хора и т.н. . Като се страхуват от уволнение и съд, военните и полицаите (вместо да бъдат хора на справедливостта, с чест и достойнство) са превръщани в подобие на въоръжени биороботи. За да се предотврати това, трябва да се опишат ситуации, при които тези служители да могат да кажат: „Няма да изпълня това …, защото противоречи на съвестта ми.”, и да не носят никаква отговорност.

е) От казаното в точки 3, 5, 6, 7, 8 се вижда, колко е важна конструкцията на държавата за развитието.

ж) Трябва да се обединят и координират усилията на хората, мислещи за общо благоденствие – много учени от институти и т.н., вместо да решават държавни въпроси, мислят главно как да се харесат на шефа, за да получат повишение, командировки, пари… .

12. Ето един вариант за радикална смяна на държавното устройство. (Той трябва да се коригира, според конкретните условия.) : 

 а) Няколко души с компютърни умения започват да попълват и обновяват ОНС – Общ Национален Сайт. В него могат, чрез видео-обръщение, всякакви граждани да изложат своите идеи за подобряване на важни области от живота в държавата.

--   ОНС се намира във  WWW.DPDSA.WORDPRESS.COM 

Направено е примерно попълване на „по-трудните места”. Поместени са и указания за работа. Трябва да се изтрият примерчетата и указанията, и да започне попълването на ОНС . Обновяването му може да стане от един или няколко сериозни гимназисти, студенти, учени и т.н. .

--   Досега медии и т.н. излагат различни идеи за излизане от кризата. В ОНС (ако се осъществи) тези идеи ще бъдат събрани и подредени по теми.

--  ОНС е основа на ЛР – Лист за Референдуми.

 б) Ако ОНС се попълни от интелектуалци и др. мислещи граждани и „срещне народна подкрепа” , да се създаде качествено нова политическа организация ДПД – Движение Пряка Демокрация.

--  Досегашните партии са като „партиен калъп” – една комбинация от възгледи. В ДПД могат да се включат хора с различни идеи  (отразени в ОНС и ЛР ) ,които искат смяна на системата (радикални реформи).

--  Целта на ДПД (ако се осъществи) е да спечели над 50% в парламента и със система от референдуми хората да изберат нови политическа система, организация на здравеопазването,образованието и т.н. .

--  Материала за ДПД и ЛР е в      WWW.DPDBC.WORDPRESS.COM 

Първите референдуми трябва да са за „начина на провеждане на референдуми” – гражданите да изберат вариант за гласуване.

в) Ако в държавата има съмнения за фалшификация на изборните резултати, преди да се яви на избори, ДПД трябва да извоюва промяна в изборния закон - „Гласуването и броенето на гласовете да бъде явно (открито).” Начин на извоюване (на промяна в изборния закон):

-- събиране и изпращане на подписи до … .

-- на вратите на жилищата да се поставят подписки на желаещите явно гласуване … .

-- нарастващи (във времето) протести.

  Ако остане възможността за фалшификация на изборните резултати, досегашните партии ще се съюзят… . Дори ДПД да спечели 70%, ще бъдат отчетени 40% и многото усилия ще са почти без резултат.

13. За делението на хората.

Много богаташи, партии … изкуствено създават деление според религия и т.н., за да отклонят вниманието на народа от престъпната си дейност.  Мисля, че основното деление е по нравственост в две основни групи:

а) Хора, които живеят сравнително справедливо с реален общополезен труд.

б) Угнетители – вредят на обществото:

-- Управници, които вместо да се грижат за народа, гледат как да откраднат повече.

-- „Учени” слуги – обясняват, че има недостатъци, но това е естествено и по-добре не може да бъде.

-- Медийни слуги – скриват и манипулират информация.

-- Участници във всякаква престъпна дейност.

14. За да бъде живота добър, освен материални условия, трябва и нравственост. Необходимо е религиозно просвещение, в което задружно да участват възможно повече вероизповедания – четете увода на:

 www.amnzz.wordpress.com

15. Според мен е време (трябваше отдавна да стане) за световна революция (коренна промяна в устройството на много държави), която да се извърши не с насилие, а чрез референдуми.

16. Някои елементи на „Държава мечта” … .

а) Основните материални производства се извършват в индустриално-земеделски стопанства, които включват:

-- заводи, обработваема земя – произвеждат се храни и за износ, консервна фабрика.

-- централа за отопление, медицински център, училище, столови за хранене.

-- жилищни блокове, на около 4 етажа, „разположени в гората”,  пункт за рециклиране на отпадъци.

-- модерно кино – зрителите се чувстват като на пладформа, летяща до световните забележителности.

  Тези стопанства се намират до или между сегашните села. Размерите им са оптимизирани – живота на един човек е с минимален разход на горива … . През зимата почти всички живеят в блоковете (на централно отопление), а през лятото – и в околните села.

б) В града остават главно хората на изкуството, науката … - паркове, няма задръствания … .

в) Земята принадлежи поравно на всички хора и не се купува и продава.

  Работника дава своята земя и се присъединява към стопанство, което му осигурява най-добри условия за живот. Така се разрастват стопанствата на предприемачите, които са най-хуманни към трудовия човек – автоматично ограничаване на експлоатацията.

  Музикант от града със земята си „отива” в стопанство, което му осигурява работа през целия „топъл сезон”, ако се закрие операта - автоматично ограничаване на целогодишната безработица.

г) В много държави се изучава родния език и ново „Габровско есперанто” – думите са възможно най-кратки и записването на мисълта става с най-малко хабене на време, мастило и хартия.

д) Добре е да се разработят подробни модели на желаните държави „от бъдещето”, и от сега със закони и др. да се стремим към тях – да изберем инвеститор, който ще строи завод не до града, а между селата.

17. Заключение.

а) Извинявайте за неточности, грешки и т.н. .

б) Всичко, казано в това писмо и в цитираните интернет адреси, трябва да се усъвършенства и пригоди, според конкретните условия.

в) Желателно е:

-- да разпространите това писмо до сродни организации.

-- да изтеглите информацията от цитираните 3 интернет адреса (DPDBC…,DPDSA…,AMNZZ…)  и да я запишите на сигурни места, защото „Угнетителите” (точка 13 б)  ) са заинтересовани от премахването й (от интернет …) .

г) иска ми се да ви изпратим допълнение към това писмо, но дали ще успеем…?

  Желаем ви здраве, уравновесеност на емоциите, спокойно обмисляне на действията и успехи в работата.

              България,     май-юни 2016 год.

                                                     Край.

------------------------------------------------------------------------------------

                Уважаеми съграждани,

  Има два основни въпроса:

- В каква държава (организация на политическия живот, здравеопазването, образованието …) искаме да живеем?

- Как да изградим тази държава?

  Това е предмета на дейност на предлагания дискусионен клуб (примерно „Ново държавно устройство”).

  Или:  Как и с какво да бъде заменено статуквото?

 

 

  В клуба ще се включат (ще помагат) качествени хора, ако се дискутират действително важни житейски теми:

- Варианти за организация и финансиране на здравеопазването;

- Как да се осъществят идеите на Левски за Чиста и Свята република;

- Ограничаване на експлоатацията на труда;

- Как държавата да престане да бъде хищник,  грабител и прахосник на народните пари;

- Варианти на народовластие;

- Как да се организира живота (производството), че да се намали пагубното тровене и рушене на природната среда ….

 

 

  Имаме готов модел (описание) на качествено ново държавно устройство. Ако искате съобщете да ви го пратя.

 

 

Желая ви (на всички) здраве и успехи в начинанията.

        Веселин Иванов (веско Габровеца).

 




Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Точно Веско Габровеца
24.11.2017 11:33
ще оправи държавата. Но! Само под мъдрото ръководство на такива опитни политици като Николай Колев и Йоло Денев!
цитирай
2. bosia - до горното рубладжийче
24.11.2017 13:37
Пак ли свършиха тези пусти рубли? Мини на севернокорейска валута!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735506
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031