Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2017 14:28 - Андрей Иларионов: Няма добри варианти за края на Путин и той го знае
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На съвестта на руския президент са се натрупали твърде много непростими неща и път назад няма   image

Андрей Иларионов

28DEC2017  

Интервю на Gordonua.ru

- Г-н Иларионов, на 2 февруари следващата година ще бъде огласен списък с лицата от близкото обкръжение на Путин, които имат в САЩ и в другите страни от Запада банкови сметки и недвижимост. Това ще се превърне ли в проблем за тях? 

- Да, и при това ще бъдат публикувани не само имената, но и активите, които притежават. Дали това ще окаже влияние върху властите в Русия? Да, вече оказва.
В Москва доста хора са силно развълнувани от това, което ще разкрие докладът. Дали и те ще попаднат в него, какви мерки ще бъдат приети срещу тях, особено от структурите следящи нелегалните финансови операции, прането на пари.
Голяма част от руските бизнесмени, семействата им, руският елит изобщо обичат да прекарват времето си на Запад. И, естествено, те доста болезнено възприемат факта ,че може да се окажат в този списък.

- И те могат да „натиснат“Путин, за да се подсигурят? 

- Не, те по-скоро мислят за това как биха могли да въздействат върху някои хора в чужбина, за да не попаднат в списъка.
Мисля, че 2 февруари ще се окаже важен момент, движещ фактор за хората, които се притесняват за репутацията си и положението на близките си. Ще им даде тласък да се дистанцират от хората, които вземат нелегални, криминални, окупационни решения в Кремъл.

- Наскоро един руски олигарх ми каза: „И какво толкова ще направят. Путин каза: „Ако те конфискуват наше имущество и наши пари, не се вълнувайте момчета, и ние ще им вземем тяхната недвижимост и пари в Русия“. Възможен ли е такъв вариант?

- Работата е там, че американците нямат недвижимост и пари в Русия. Така както руските бизнесмени нямат активи в Иран, Северна Корея, Зимбабве, Куба или други такива страни. 

- Кой свали над Донбас малайзийския Boeing МН17, известно ли Ви е? 

- Това е известно на целия свят – екипаж на ракетна установка "Бук", противозенитна бригада от редовните военни частки на рускатка армия.

- А кой свали Ту-154 – самолетът с полския президент и полското ръководство?  

- Тук няма 100% информация, но, съдейки по резултатите от разследванията, които водят вече 7 години полски, американски и други експерти, на борда е имало един или два взрива. Като те, най-вероятно са били отвътре в самолета. Кой и кога ги е поставил? Трагедията, както е известно, става малко преди опита за кацане. Напълно ясно е, че причината за тяхната гибел не е това, което се опитаха да ни натрапят като фалшива новина. Не е нито мъглата, нито това, че пилотът не е могъл да се справи с управлението. 
Най-важната задача на разследването е да установи кой, кога и как е поставил тези взривни устройства в салона или в обшивката. Така ще се установи кой носи отговорност за гибелта на полския президент и почти 100% от представителите на полския политически и военен елит.

- Тоест, това е терористичен акт?

- Естествено.

- Възможни ли са санкции лично срещу Путин?

- Не изключвам в американския списък да бъде посочено името на Владимир Путин. До този момент той не е попадал в санкционнен списък.
Искам да припомня, че преди повече от година и половина, когато Надежда Савченко още беше в руски затвор, след списъка „Магнитски“ беше подготвен „Списъкът на Савченко“. Там имаше 80 имена и първото беше на Путин. Това беше работен проект,  изпратен в Европесйкия парламент, в парламентите на европейските страни, в САЩ…И десетина дни след като започна обсъждането на този списък, и то не публично, а във вътрешно-правителствените кръгове, Владимир Путин издаде заповед за освобождаването на Савченко.

- Путин ще спечели ли мартенските президентски избори? 

- Естествено. С действията си, Путин доведе ситуацията до там, че просто не може да си тръгне от властта. Теоретично той имаше шанс да се оттегли през 2007–2008, но тогава се боеше, че ако излезе от властта, рискува силно живота си-не само политически, но и физически. А след това вече, уви, няма връщане назад.

- Ще допуснат ли Ксения Собчак до изборите?

- В случая ролята на Собчак е да „покаже“, че в Русия има избори с конкуренция. Но тя е „подгряваща група“, преди появата на главния персонаж, който може да се окаже дъщерята на Путин Екатерина. Наталия Геворкян, която лично и добре познава Путин, смята, че най-логичната причина администрацията на Путин да поиска от Ксения Собчак да се кандидатира, е издигането на следващите избори на кандидатурата на Екатерина.

- Кой уби Борис Немцов?

- Московският окръжен съд осъди невинни хора. Даже адвокатите на семейството на Немцов, които казваха, че това е направено от чеченците, признаха в края на краищата, че минимум един от осъдените е невинен.

- А кой е поръчителят?

- Най-подробната картина на убийството на Немцов възпроизвежда американският журналист Дейвид Сътър (статията е публикувана от Faktor.bg и можете да я прочетете Тук) и в нея категорично се доказва, че убийството не би могло да бъде извършено без специална група от поне 30-40 човека, професионални служители на спецслужбите – ФСО и ФСС.

- Вие сте бил съветник на Путин, познавате го много добре. Какво, според Вас, мисли президентът на Русия?

- Струва ми се, че от известно време той се пита сериозно защо се е въвлякъл във всичко това и няма ли някакъв добър вариант за измъкване, така че да си осигури комфортен живот. 
Но на неговата съвест са се натрупали твърде много непростими неща и път назад няма. Той го разбира. В някаква степен Путин е в задънена улица, защото единственият начин да удължи физическият и политическия си живот е да остава във властта. Осъзнаването на това го гложди сериозно. Външно той не показва нищо, защото е много концентриран човек, но за себе си разбира – няма път обратно. 

- Дали съжалява за нещата, които е извършил?

- Мисля, че дори такава мисъл да го посещава той незабавно я прогонва, защото оценява това като вътрешна лична слабост, която не може да си позволи. Защото ако окръжаващите забележат тази слабост, това ще бъде началото на края за него.
И той си самовнушава, че всичко е наред, всичко е по-добро отколкото вчера, няма криза, че всичко ще преодолее и ще се измъкне. Но всяка нова крачка е, по същество, цугцванг, и само влошава положението на играча.

- Как, според Вас, ще свърши Путин?

- Опасявам се, че не са му останали добри варианти.

Превод: Faktor.bg




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085967
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031