Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2018 21:30 - Новогодишната реч на Радев - тъпа, изкуствена и дървена
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1079 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Академик Петър Иванов: Новогодишната реч на Радев - тъпа, изкуствена и дървена

Президентът не знае, че изреченията не свършват след запетайка, казва психологът

  image

Петър Иванов

01JAN2018  

Гледах и слушах последователно новогодишните речи на трима президенти - първо по Rai 1 в 21:30 ч. на италианеца Серджо Матарела, после на руснака Владимир Путин, и в 23:55 ч. на нашия Радев. 
Първите двама говориха свободно, човешки, от сърце, убедително, стилно, и без да четат. Обръщението им към техните сънародници беше цялостно, без накъсване на части. 
За разлика от тях, речта на военния пенсионер от Хасково беше съставена от цели шест фрагмента, някои от които съдържаха по само една фраза. Значи става дума за монтаж на отделно произнесени предварително написани текстове. 
Питам се, генералът не може ли да запомни двете думи “Скъпи сънародници” и да ги слее с понататъшното “заедно сме на финала на...”, та се налага те да са на отделен запис?
Питам се още, нима този човек не знае, че изреченията не свършват на запетайка, както той интонационно при говора си ги свършва, и след това продължава сякаш с ново изречение, нова фраза, а свършват при съответния препинателен знак (точка, удивителен, въпросителен, многоточие), според българската граматика?
Този човек, или там някой от персонала му, чували ли са за фонетика? А за фоника?

Няма ли някой по-образован на “Дондуков” 2

да му каже нещо за интонацията при говоренето, за движението на тоновете, за промените на гласа по височина, сила и тембър, за мелодията, темпото и паузите на речта, за логическото, емфатическото и фразовото ударение и т.н., та се налага да слушаме такава тъпа според мен, изкуствена и дървена реч преди Нова година? 
Няма ли кой да го светне този човек, че интонацията при говор зависи от съдържанието на изречението, а и от целта на самото изказване?
Защо броят на изреченията в речта на държавния ни глава е равен на броя на запетайките в написания от неговите хора текст?
После, какви са тези смешни и нелепи жестове: 10 пъти с двете ръце едновременно и 5 пъти с дясната ръка, които често не са в унисон със смисъла на казваното? 
Прави впечатление, че във всеки от 6-те монтирани фрагмента задължително има точно по 3 механични жеста, наложени на говорещия, сигурен съм, от някой скъпо платен самозван специалист и “учен” от БАН. Нали е така, другари?
А за съдържанието на новогодишната реч на Радев, какво той казва, и защо го казва, просто не ми се говори. Все пак празник е, нали?

Б.Р. Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на автора.




Гласувай:
5



1. planinitenabulgaria - Бях в Щатите, разбрах, че Радев е правил звуци но БНТ 1,
03.01.2018 20:59
но правили ли са смъсъл, научавам от академека...
цитирай
2. haralanov - ..........
19.02.2018 14:22
На (п)резидента Радев му нашепнаха от Империята на Злото, че България трябва да попречи на разбирателството между Гърция и Македония за името. Защото, ако се споразумеят, то това отваря пътя за членство на Македония в НАТО. А Кремъл със зъби и нокти ще се бори това да не се случи. А може и с кръв. Това е изключително недостойна позиция на Радев, за която говори Любчо Георгиевски. България иска да има свой добър съсед и затова сключи Договора за приятелство и добросъседство. И е длъжна да помогне, а не да пречи на Македония да стане първо член на НАТО, а след това и на ЕС.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4114653
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5100
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930