Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2018 10:17 - Путин след среща с вдовиците на загиналите в "Курск": Наели сте курви по 10 долара, за да ме дискредитирате
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1032 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Елцин признаваше, че изборът на Путин за приемник, наред с войната в Чечня, са двете му най-големи грешки   image

Борис Кузнецов

07JAN2018  

Съвсем реално е руският президент да бъде свален с дворцов преврат в Кремъл

Ако руските войски влязат в Латвия, където живея, аз сам ще стрелям в руските "зелени човечета", казва известният адвокат и правозащитник Борис Кузнецов

Интервю на Gordonua.com

Точно преди 10 години известният адвокат Борис Кузнецов е принуден спешно да напусне Русия, след като руската прокуратура повдига срещу него обвинение за "Разгласяване на държавна тайна". Формалната причина за преследването срещу него е снимка на секретна справка на ФСС, която доказва, че спецслужбите незаконно са подслушвали руски депутат. Истинската причина обаче е неговата книга "Тя потъна..."*, в която адвокатът с факти доказва, че за трагедията с атомната подводница "Курск" са виновни командването на Военноморския флот и лично президентът Владимир Путин. 

"Курск" потъна на 12 август 2000 година в Баренцово море. На борда е имало 118 души екипаж, а 23 от тях са били живи минимум две денонощия след взрива на торпедото, което причинява катастрофата. Те са изпращали сигнали SOS. Но въпреки това, командването на ВМФ и официалните власти твърдят, че екипажът е загинал мигновено и не позволяват на чуждестранни плавателни съдове да се приближат до подводницата, за да спасят поне част от екипажа.

"Това беше първата катастрофа по времето на Путин и първата му лъжа. Процесът на потъпкване на демокрацията започна именно тогава", смята Кузнецов. Две години след трагедията той става адвокат на близките на загиналия екипаж, но всичките му опити да възобнови делото са безуспешни. Той публикува своето разследване в книга, а две години по-късно е принуден да напусне Русия.

- Адвокат Кузнецов, вярно ли е, че делото срещу Вас е повдигнато по заповед лично на Николай Патрушев – тогава той е директор на ФСС/КГБ, а сега е секретар на Съвета за сигурност на РФ? С какво толкова му навредихте?

- Не на него, а на Владимир Путин, когато написах книгата за гибелта на подводницата "Курск".

- Имахте ли илюзии по отношение на Путин в първите години на неговия президентски мандат? 

- Моето отношение, разбира се, се промени след гибелта на "Курск". А също и няколко месеца месеца по-късно, когато Путин подписа указ, с който химнът на СССР стана химн на Русия. Това предизвика много силна неприязън у мен, почувствах го като символ на връщането към съветските времена. Борис Елцин, впрочем, също почувства това много силно.  

- Но защо Елицн избра именно Путин за свой приемник, подполковник от КГБ? 

- Елцин признаваше, че изборът на Путин за рприемник, наред с войната в Чечня, са двете му най-големи грешки. Чувал съм го от него. Но той признаваше и се извиняваше за грешките си, за разлика от мнозина други. Например, Елцин никога не би постъпил с Украйна като Путин. И изобщо аз съм убеден, че Путин изпитва дълбока лична обида към Украйна.

- И с какво толкова го "оскърбихме"?

- Два пъти изхвърляте неговата марионетка Янукович: първо по време на "Оранжевата революция" през 2004 година, след това по верме на "Евромайдана" през 2014 та година. Янукович се оказа не само крадец, но и страхливец и парцал, и затова си плю на краката. Макар че Путин постоянно  говори за "държавен преврат", но той лъже. Преврат нямаше.

- В едно свое интервю казвате: "Руският елит, свързан със Запада, няма да прости на Путин агресията в Крим". Намеквате за дворцов преврат ли?

- Да, имам чувството, че е съвсем реален дворцов преврат в Кремъл. Още повече, че интересите на руския кремълски елит на Запада никога не са били под такава заплаха, както сега, когато САЩ разследва най-близкото обкръжение на Путин.

- Председателят на Комитета на войнишките майки Валентина Мелникова ми разказа, че по времето на войните в Афганистан, Чечня и Грузия руските майки са настоявали властите да върнат синовете им-войници, но във войната с Украйна роднините на военнослужещите са пасивни. Наясно ли сте откъде идва тази пасивност?

- Руските власти пробутват пари на родителите и жените на загиналите, вземат декларации за неразгласяване. Ако семейството не се съгласява ги заплашват. Хората са пречупени, те живеят само с днешния ден.

- Вас заплашваха ли Ви, за да спрете да разследвате гибелта на "Курс"? 

- Преки заплахи – не, но имаше хора, които ме предупреждаваха. Преди да се наложи да напусна Русия ме предупреди човек от близкото обкръжение на Путин и досега е в правителството. Той ми каза: "Ще имаш проблеми заради книгата, Путин е заповядал да те махнат от страната".

- Защо професионален адвокат с блестяща кариера и влиятелна клиентела се намесва в делото за гибелта на "Курск" и съсипва кариерата си? Защо? 

- Това беше мой съзнателен избор, макар че ми казваха: "Какво се правиш на прринципен и разрушаваш живота и кариерата си". Но аз бях видял родителите, жените и децата на загиналите подводничари. Видях сълзите им и плаках заедно с тях. Всичко това още е вътре в мен. 

- И заявихте, че гибелта на "Курск" е "първата катастрофа на Путин и първата му лъжа".

- Да, това стана точка "на пречупване", след която се изпариха всякакви илюзии по отношение на Путин. Мисля, че историята с "Курск" сериозно се отрази на психиката му. Лежи като тежък товар. Него за пръв път го обвиниха, че не е направил нищо за спасяването на екипажа.

По телевизията показваха първата му среща със семействата на загиналите. Помните ли колко беше объркан, когато вдовиците и майките на загиналите крещяха в лицето му: "Сваляй пагоните, заминавай в оставка". Той е президент, а някой се осмелява да му говори така. След това позвънил на Березовски и се разкрещял: "Наел си тези курви за по 10 долара, за да ме дискредитираш!".

Естествено, той прекрасно е знаел, че това са истински майки и вдовици на загиналите моряци, но обидата от преживяното е била толкова силна, че именно след това унижение той започва да притиска медиите и първата му работа беше да отнеме от Березовски "Първи канал".

- В какво конкретно е вината на Путин в трагедията с "Курск"?

- Путин е върховен главнокомандващ, но когато стана трагедията едва на петия ден той прекъсна отпуската си в Сочи и замина на място. Пет дни! Той е върховен главнокомандващ. 
И още - защо е допуснато подводницата да излезе в открито море и да участва в ученията с това торпедо? Екипажът не е бил готов да стреля с този тип торпедо, не е обучаван дори за това. Всички документи, че уж екипажът е знаел как да борави с него, че са преминали обучение, положили са изпит - всичко това е лъжа и фалшификация от първата до последната страница. 

Вината не е само на Путин като върховен главнокомандващ, но и на още един страхливец - командващия ВМФ Владимир Куроедов, абсолютно непрофесионален моряк, случайно, както и Путин, попаднал на длъжността си. Куроедов беше личен приятел на Путин, возеше го на базите в Северно море, а Путин позираше пред камерите и фотоапаратите...

Виновни са и ръководителите на Северния флот Вячеслав Попов и Михаил Моцак, той въобще си е пияница и алкохолик. Цялата тази история е класическо руско, извинете за израза - наси....не. Но хората загинаха.

- След като не успяхте за възобновите делото в Русия, се обърнахте към Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Жалбата беше от името на Роман Колесников – бащата на капитан-лейтенант Дмитрий Колесников, командир на турбинния отсек на "Курск". Именно върху неговото тяло беше намерена бележката, която доказа, че след взрива 23 подводничари продължават да са живи още две денонощия и половина и са изпращали сигнали SOS. Но внезапно Роман Колесников оттегли иска си и заяви, че няма претенции към руските власти. Защо? 

- Той беше уязвим човек, той преподава във Военно-морската академия. Пречупиха го или той така е решил. Но аз съм държал в ръцете си предсмъртната бележка на сина му. Той я е писал в пълната тъмнина на потъналата подводница, но нея той е написал имената на оцелелите, както и, че се надяват да бъдат спасени, макар шансът да е не повече от 10%. Може да е старческа сантименталност, но ще помня това до края на дните си.

- Кой взима решението да бъде забранено на чуждите кораби, които са се намирали в близост до "Курск", да се приближат и да спасят поне част от екипажа?

- Решението е взето лично от Путин. Адмиралите са го убеждавали, че ще се справят сами. Путин смятал, че не трябва да бъдат допускани американците, шведите, норвежците, защото подводницата е нова и секретна. Какво толкова  е било ново  и секретно, при условие, че чуждите разузнавания са знаели всичко...

 - Вие правите разлика между режима на Путин и обикновените руснаци или там всичко е заразено от имперския шовинизъм?

- Народът на Русия и режимът, естествено, не са едно и също. На 25 август 1968 година на Червения площад в Москва само 8 души излязоха, за да протестират срещу нахлуването в Чехословакия. Тези 8 души спасиха репутацията на цялата страна.

Макар че след това, което се случи в Украйна, знам, че ако руските войски влязат в Латвия, където живея, аз сам ще стрелям в руските "зелени човечета".

Превод: Faktor.bg




Гласувай:
3



Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086599
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031