Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2018 12:37 - Наследници на убийците на синовете на Райна Княгиня искат да бъде спасен последният й дом в София
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 867 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Потомците на българската героиня са избити и репресирани от комунистическия режим   image

Последният дом на Райна Попгеоргиева

11MAR2018  

Популизмът и цинизмът на българските социалисти/комунисти е безграничен. Преди седмица Младежкото обединение на БСП в район "Сердика" призова гръмко софийската община да реставрира къщата, където е живяла Райна Княгиня. Ето какво заявяват младите последователи на др. Нинова: „Ние, младежите от БСП-район Сердика, гр. София, като отбелязваме 140 годишнина от освобождението на България от османско иго, почитаме и паметта на великата българска възрожденка Райна Попгеоргиева, известна като Райна Княгиня, поднасяйки цветя на нейната къща в София. В тази къща тя прекарва последните години от живота си."

Днес в свободна и демократична България къщата на героинята на Априлското въстание (1876) е затворена и неподдържана от години. Младежката организация на БСП в район "Сердика" се обявява за нейната реставрация и настоява Столичният общински съвет да вземе необходимите мерки. "Трябва да ценим културно-историческото си наследство, 

да уважаваме историята си

 и подвига на нашите борци за освобождение от османско иго”, призовават младите социалисти. 

Чудесна патриотична инициатива на пръв поглед, но БСП, като самообявила се за наследник на БКП, трябва най-напред да се покае за избитите и репресирани синове на тази българска героиня? Съдбата на фамилията в годините на комунизма е наистина трагична. За нея в историята и учебниците няма нито дума, защото тежко ще бъде демаскиран кървавият образ на БКП. 

Историкът Янко Гочев разказва с няколко думи съдбата на семейството, показвайки една снимка със синовете на Райна Попгеоргиева, която е с неустановена датировка: 

image

 

Петимата синове на Райна Княгиня. Прави: Георги, Иван и Владимир - най-вдясно. Седнали: Асен и Петър

Четири от нейните общо пет деца стават жертва на комунистическия терор след преврата на 9 септември 1944 г.
1. Генерал Иван Дипчев - герой от войните, с
5 ордена ""За храброст"" и медали за военни заслуги, концлагерист и затворник, убит от комунистите в затвора в Ловеч на 30 март 1954 г.
2. Георги Дипчев - умира няколко години след края на Втората световна война.
3. Владимир Дипчев - с 3 ордена ""За храброст"" от войните. Изчезва безследно на 10 октомври1944 г. на път за работа, разстрелян без съд и присъда от комунисти. Синът му Христо Дипчев - офицер, въдворен от комунистическата власт в концлагера Богданов дол. А внукът Владимир (правнук на Райна княгиня) завършва с отличие инженерство, но го уволняват от завода на третия ден след постъпването, тъй като досието като неблагонадежден върви по петите му.
4. Полковник Асен Дипчев - с орден ""За храброст"" от Първата световна война дълги години лежи по лагерите. Лишават го дълги години от пенсия, не разрешават на децата му да следват. Умира през 1964 г. в Бургас.
Така комунистите със завидна последователност и методична жестокост успяват 

да затрият рода на Райна княгиня, 

постижение, с което дори османските турци не могат да се похвалят. 
Може ли днес еднозначно да бъде оценена ""патриотична"" постъпка на младите български социалисти/комунисти от район „Сердика”? В какъв символ те смятат да бъде превърната тази спасена историческа къща? Освен физическото оцеляване на сградата трябва да спасим и години наред прикриваната истина за живота на синовете на Райна Княгиня. Историята не може да се използва за политическа упротреба само с романтичните й части. Тази свята къща трябва наистина да оцеле, но за да се превърне в музей, който да разказва за съдбата 

една погубена от комунистите възрожденска фамилия

 Обнадеждаващото в случая е, че преди младите социалисти да заявят популистката си идея, Община София вече е предприела необходимите мерки и финансово обезпечаване на проекта за реставриране на къщата.
Младите последователи на др. Нинова няма нужда днес да кичат с цветя  лицемерно студента къща на героинята, а да осъзнаят злодействата на предците си и да искат прошка от невинните жертви.

image

image

Младежите от БСП "Сердика" кичат с цветя къщата на Райна Княгиня
Фактор




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4135770
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5112
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930