Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2018 15:29 - В Русия лов на вещици - разкриха виновника за провалите на ГРУ
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1733 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Готвят генерал Сергей Гизунов, наричан „очите и ушите на Путин“ във военното разузнаване да поеме специалните операции
image

Сградата на ГРУ в Москва, снимка: Ройтерс

  Преди с седмица в Министерство на отбраната на Руската федерация се провежда тайна среща, чиято цел е да бъдат открити следите за тежките провали на  руското военно разузнаване в Съединените щати, Англия, Холандия и Черна гора. По време на заседанието се чуват неодобрителни оценки, като "дълбока некомпетентност", "безкрайна безотговорност“, "глупаци и дебили“, "все още носите будьонки". Очевидно скоро ще бъде извършена сериозна чистка в Генералната дирекция на Генералния щаб на Руската  федерация (някогашното ГРУ), а някои генерали ще бъдат помолени да напуснат. Това коментира Сергей Канев, от Център "Досие",цитиран от електронното издание mbk.media.
Сред хората, отговорни за 

провала на разузнаването,

 е и полковникът от ГРУ Константин Бахтин, работещ под "покритие" в руското посолство в Холандия. Той се оказа близък приятел на "отровителя" на Скрипал -  Анатоли Чепига (Руслан Боширов).
По информация на Център „Досие“ в щаб-квартирата на ГРУ (военно звено 45 807, на жаргона на разузнаването - Аквариум) подробно са анализирани действията на всички групи, изпратени за извършване на саботажи и конспиративна дейност в чужбина. Резултатът се оказал разочароващ: самите служители на разузнавателните служби и техните непосредствени командири не спазвали елементарните и основни правила на нелегална и агентурна работа в чужбина, помежду си комуникирали чрез телефонни номера, регистрирани в района на Москва, като провеждали разговори с подробности за техните оперативни задачи съвсем в прав текст.
Особено сериозни 

критики са отправени към кибер-диверсантите,

 които се опитаха да се намесят в компютърната мрежа на Организацията за забрана на химическите оръжия (OЗХО) в Хага.
Както е известно, през април тази година близо до седалището на ОЗХО нидерландската полиция задържа четирима руски граждани, притежаващи дипломатически паспорти на имената на Олег Сотников, Алексей Моренца, Евгений Серебряков и Алексей Минин. По време на ареста Моренца се опитва да счупи телефона си, а при претърсването му е открита таксиметрова разписка за пътуване до летище "Шереметиево" от улицата, на която се  намира комплексът от сгради на руското Министерство на отбраната, включително военното звено № 26 165, в което той официално служи. Моренца пази разписката за отчет в счетоводния отдел на военното ведомство.
По данни на център „Досие“, ръководител на групата от хакери с пагони е офицерът от ГРУ Алексей Минин, завършил 1-ви факултет на Военната дипломатическа академия (АСА), разположена на ул. „Милиция“ № 50 (военна единица 22 177, на жаргонен език наричана "Консерваторията"). Завършилите 1-ви факултет на Авиационната академия (стратегическа разузнавателна служба, на жаргон известни като  "якетата") продължават да работят под "прикритие" в руските посолства, "Аерофлот" и чуждестранни икономически организации. Другият задържан, Евгений Серебряков, е служил във военния отдел 26 165, който се намира на "Комсомолски проспект" №20, а Олег Сотников влиза като служител във военното разузнаване, след като учи в МАДИ.
Според същия източник във военния отдел саботьорите изначално са били обречени на провал: "Холандското контраразузнаване ги задържа още в началото на тяхната мисия. Най-вероятно е бил подслушван телефонът на втория секретар на руското посолство Костя Бахтин, който непрекъснато е търсил  Корошевко (военна единица 45 807) и е обсъждал с него подробности, свързани с операцията. Между другото, той отговарял и за техническото обезпечаване на операцията и е имал ангажимент да предаде необходимото оборудване на тези идиоти. В близко бъдеще той ще бъде призован в Москва и евентуално ще бъде отстранен, но не само ще му бъдат отнети нашивки от пагоните".

Полковник Константин Бахтин е роден през 1978 г. в Башкирия и е служил във военния отдел 54 902 в Хабъровска област, по-известен като военно летище Гаровка -2. Когато по-късно е било закрито военното звено, след интервю Бахтин е командирован в ACA, където се записва студент в 1-ви факултет (стратегическо разузнаване).
По време на следването му неговото семейство живее в общежитие на Руския държавен хуманитарен университет на улица „Кировоградска“№ 25, корпус 1. "Студентът" Бахтин живее в апартамент номер 10, а в апартамент номер 28 живее един от "отровилите" на Скрипал - Анатоли Чепига или Руслан Боширов, който вече е световно известен. Чепига и Бахтин са семейни приятели и заедно отбелязват празниците. По-късно  Бахтин е изпратен в руското посолство в Холандия и в качеството си на 2-ри секретар се опитва като агент под прикритие да стигне до международния екип, разследващ обстоятелствата около катастрофата на малайзийския „Боинг“ в небето над Донецк през 2014 г. (според разследването гражданският лайнер е бил свален от руска военна ракета "Бук", при което загинаха  298 души). А напоследък 

полковник Бахтин координира подготовката на специални операции

 по реализацията на кибератаки към седалището на ОЗХО в Хага.
Междувременно в Министерството на отбраната се носят  слухове, че в средата на септември генерал- полковник Игор Коробов, началник на Главната дирекция на Генералния щаб на руските въоръжени сили (преди известни като ГРУ) е бил привикан за лична среща с  Путин, но при завръщането си у дома се разболял. Генерал Коробов живее със съпругата си в елитния жилищен комплекс "Ближняя Дача" на улица „Староволянская“, където високопоставени служители, генерали на ФСБ, ФСО, МВР и Следствието имат апартаменти. "Многостепенната система за сигурност, създадена в нашия комплекс, съответства на VIP ниво, осигурява надеждна защита на домовете и членовете на семействата, които живеят в тях. Собствената инфраструктура, предназначена само за жителите на комплекса, ги предпазва от ненужни контакти ", се посочва на сайта на комплекса "Ближняя Дача".
Възможно е до края на годината Коробов да бъде отстранен от длъжност, а на негово място ще бъде назначен генерал Сергей Гизунов, родом от Ленинград. Гизунов е наричан „очите и ушите на Путин“ във военното разузнаване. Биографията на "гледащия човек" на Путин е строго класифицирана, но има една любопитна подробност: през септември 1999 г. оперативни служители от полицейското управление „Черемушки“ задържаха за  притежание на оръжие Анатолий Дивятку, родом от Украйна. След като бе обискиран, сред вещите му беше открита и визитка на тогавашния лейтенант Гизунов.

Превод: Faktor.bg



Гласувай:
5



1. getmans1 - НЕ СМЕ НИЕ НО ОБЕЩАВАМЕ, ЧЕ ПРИ НО...
13.10.2018 17:40
НЕ СМЕ НИЕ НО ОБЕЩАВАМЕ, ЧЕ ПРИ НОВОТО НАЧАЛСТВО ЩЕ СМЕ ПО-ВНИМАТЕЛНИ...
цитирай
2. vmir - Няма как да се пънеш до безкрайност, без да се на.каш.
13.10.2018 18:55
Но най-доброто тепърва предстои.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086266
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031