Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2018 11:23 - Падането на рейтинга на Путин не е добра новина – готви ли нова война?
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2808 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ако почувства, че властта му започва да отслабва, тогава може скоро да реши, че е дошло време за още една победа за чужда сметка   image

 

09NOV2018   Само преди седем месеца президентът на Русия Владимир Путин беше преизбран за четвърти път със 77%. Но ако президентските избори бяха сега, както сочат данните на държавния ВЦИОМ, Путин щеше да получи само 47% и това би означавало, че щеше му се наложи да участва във втори тур на изборите. Тази ситуация е опасна за Русия и за света, пише в Project Syndicate Тихон Дзядко 

Да, разбира се, социологическите проучвания в Русия не винаги отразяват реалния баланс на силите. Но подобен рязък спад на рейтинга е изненадващ, защото руснаците, които добре помнят жестоките наказания за дисидентите в съветските времена, често предпочитат да се изказват позитивно за своите ръководители, ако някой ги пита за мнението им.

Първият път Путин стана президент през 2000 година, защото обеща да повиши жизненото равнище и да възстанови статута на Русия на водеща глобална държава. Тогава му провървя: цените на нефта изведнъж започнаха бързо да растат. Едновременно с това той се зае с възраждането на Съветския съюз, макар и под друго име, но със същия акцент върху конфронтацията с американското световно лидерство и демократизацията в западен стил.

От самото начало 

Путин използва цензурата,

 за да защити властта си, така че всеки успех, включително и поскъпването на нефта, да се възприема като негово лично постижение.  Както заяви през 2014 година председателят на руската Дума Вячеслав Володин: "Има Путин — има Русия; няма Путина — няма Русия".  

Неуспехите, естествено, никога не бяха по вина на Путин. Но когато през 2007 година темповете на растеж на икономиката започнаха да се забавят, а социалното неравенство да расте, Путин произнесе реч на Мюнхенската конференция по сигурността, в която осъди САЩ за тяхното доминиране в световната политика и предположи, че приемането на страните от Прибалтика в НАТО е насочено срещу Русия.

Внезапно стана ясно, че вината за всички проблеми на Русия могат да бъдат прехвърлени върху новата Студена война, която уж е обявена от Запада на Москва. През 2008 година декларацията за независимостта на Косово и войната на Русия с Грузия още повече подсилиха путиновата идея за 

"обсадената крепост"

И въпреки това, през 2013 година рейтингът на одобрение на Путин падна до рекордно ниско ниво — беше по-нисък дори отколкото сега. И тогава Путин измъкна много по-мощно оръжие, отначало метафорично, а след това и буквално. 

През 2014 година след впечатляващото представяне на руските спортисти на Зимните олимпийски игри в Сочи (благодарение на мощната допингова система организирана от държавата) Русия нахлу на територията на Украйна и окупира Крим. Както обявиха държавните медии, Путин е изпълнил своето обещание — да възстанови старото величие на Русия. 

Рейтингът на Путин излетя до 85%. Руските магазини бяха заляти с тишъртки с неговите портрети и надписи "Благодарим за Крим" и "Най-вежливият човек" (освен популярното название "зелени човечета" руският спецназ, който окупира Крим често  е наричан "вежливые люди", вежливите хора). 
За огромното мнозинство руснаци властта на Путин стана напълно неоспорима. Ако техният президент подкрепяше едно или друго решение, дори и най-непопулярното, руснаците с готовност се съгласяваха с него.

Путин последва съвета, който се приписва на Вячеслав Константинович фон Плеве, директор на полицията и министър на вътрешните работи при император Николай II: "За да предотвратим революцията ни трябва една малка победоносна война". 

Впрочем, макар че малката победоносна война на Путин повиши рейтинга му и принуди несъгласните да замълчат, нейните дългосрочни последствия се оказаха твърде тежки, след като Западът въведе строги санкции в отговор на анексирането на Крим.

В резултат рублата се обезцени два пъти, инфлацията се повиши драстично, хората обедняха. Изправено пред остър дефицит на средства руското правителство беше принудено да вдигне пенсионната възраст, но против това решение, прието в края на лятото се обяви 90% от населението. Даже извънредната поява на самия Путин по телевизията не помогна.

Освен това, независимо от подкрепата за Путин, неговата партия "Единна Русия" претърпя неочаквани за нея изборни загуби в руския Далечен Изток. Представители на националистическата, антизападна Либерално-демократическа партия разгромиха кандидатите на "Единна Русия" във втория тур на губернаторските избори в Хабаровския край и Владимирска област.

На изборите в Приморския край кандидатът на Комунистическата партия явно побеждаваше, включително благодарение на протестния вот срещу "Единна Русия", но в крайна сметка за победител беше обявен кандидатът на "единните руснаци". Възмущението беше толкова мощно, че за пръв път в постсъветската история на Русия резултатите от изборите бяха анулирани.

Някои експерти смятат, че поражението на "Единна Русия" на миналите избори е следствие от "умората от властта". Но фактът си е факт: редовите руснаци обедняват, а богатството на приятелите на Путин расте, затова 

декларациите за величието на Русия започват да звучат фалшиво

Гражданите започнаха да си задават въпроса, колко наистина са силни позициите на Русия. Страната, притисната от санкциите и изолирана от Запада, вече не изглежда като велика държава, а като геополитическа отживелица. Официалната пропаганда продължава да обвинява Запада за всички беди на страната, но това вече не убеждава руснаците. А участието на Русия във войната в далечна Сирия, колкото и да помага за засилването на страната в световната политика, не предизвиква такова мощно впечатление, както анексирането на съседен Крим.

Впрочем, ако сме научили нещо през 18-те години през които Путин е на власт, то е, че падането на рейтинга му не е добра новина. Руснаците може и да са се уморили, но Путин - не. И ако почувства, че властта му започва да отслабва, тогава може скоро да реши, че е дошло време за още една победа за чужда сметка.



Гласувай:
7



1. deleted-4udovi6teto - Хубава снимка на В. Путин!
09.11.2018 11:34
Прогнозите - или поне тези, които се отнасят за Русия, никога не са били точни.
Чу
цитирай
2. get - Знаете ли кога го е казал Ленин сл...
09.11.2018 18:24
Знаете ли кога го е казал Ленин следното?

"Политика есть концентрированное выражение экономики."?
- Кога им отъняха дупетата на ЛЕНИНЦИТЕ - след авантата от разграбването националните богатства на Русия? Тоест когато не остана НИЩО ЗА ГРАБЕНЕ - а трябваше по някакъв начин да се живей ... тогава Ленин казва горното - и от "социализъм" - обяви че руската икономика става ПАЗАРНА!
По друг начин казано Нова экономическая политика! Пък за тази нова ЕКОНОМИЧЕСКА политика - недоволните му другарчета В ГРАБЕЖА го гръмнаха!

- Какво отношение към моментното положение в Русия и Путин - има горното ли?
Първо - на Русия икономиката почива предимно на ИЗНОС НА ВЪГЛЕВОДОРОДИ! Но с течение на времето същите се изчерпват. Налага се да се търсят и въвеждат нови в експлоатация. Това и прави Русия - намери други значителни запаси в източен Сибир и Арктическата акватория - Но?
Но за експлоатацията им се изисквата - както свежи инвестиции, така и технологии?
Донякъде пари за инвестиране имат - Но технологии, за добив на въглеводороди при тежки арктически и арктико-водни сондажи НЯМАТ!
Работата опира до търсене на външна помощ и ... до САНКЦИИТЕ!?
В момента втората по големина нефто и газо-добивна компания която стопанисва находищата е изправена пред дилемата ДОКОЛКО И КАК(условия) може да отстъпва ПРАВА ВЪРХУ СОБСТВЕНОСТТА СИ - на чуждите компании инвеститорските и потенциални доставчици на хай-технологии за добив?

Така че политическия и икономически екипи на Путин са изправени - между Сцила и Харибда?
В тази връзка по непотвърдени данни - Росснефт - може да продаде над 50% от активите си с което ще стане по-скоро западна ... отколкото "национална"(чети подчинена и отчисляваща за Путин и Сие ?) компания.
Не по-добро е положението и с Газпром ... но тук ще спра припомняйки отново - каква е казал Ленин за подобна ситуация:

"Политика есть концентрированное выражение экономики."!

П.П.
Във връзка с това което обяснявам - ще ви представлява интерес статията на Адрес:
https://topcor.ru/3320-ssha-hotjat-lishit-rossiju-dostupa-k-nedram-arktiki.html
цитирай
3. vmir - Няма начин Джуджо да не измисли и да не спретне някоя спасителна войничка.
09.11.2018 20:17
Да не е луд да остави да го опраска някаква си икономика. Не е прилично ТакОв супермен да се занимава с некви си битовизми. Дано само да не му гепят ядреното куфарче, че хич не виждам как ще демонстрира величие без него. Ще стане язък за супермена.
цитирай
4. get - 3. vmir - За войните водени от Русия с цел замазване тоталната нищета - прочетете А. Политковская - която дава ... ?
10.11.2018 09:58
vmir написа:
Да не е луд да остави да го опраска някаква си икономика. Не е прилично ТакОв супермен да се занимава с некви си битовизми. Дано само да не му гепят ядреното куфарче, че хич не виждам как ще демонстрира величие без него. Ще стане язък за супермена.


... дава в книгата си “Ру­сия на Пу­тин” - убийствена характеристика на президента Путин с манталитет на чекист, синонимно на гоголевия Ака­ки­й Ака­кие­ви­ч:

“След някол­ко ча­са Пу­тин, ти­пич­ният под­пол­ков­ник от съ­вет­ско­то КГБ, двой­ни­кът на Ака­ки­й Ака­кие­ви­ч, смач­ка­ният ге­рой от “Ши­нел” на Го­гол, ще се въз­ка­чи от­но­во на тро­на на Ру­сия. Ми­рог­ле­дът му е пли­тък и про­вин­циа­лен, на­пъл­но от­го­варящ на чи­на му, на неп­рия­тна­та му лич­ност на под­пол­ков­ник, кой­то та­ка и не е ус­пял да ста­не пол­ков­ник. Има ма­ние­ри­те на съ­вет­ски таен агент, кой­то по на­вик ду­ши око­ло свои­те ко­ле­ги. И е от­мъс­ти­те­лен: ни­то еди­н не­гов по­ли­ти­чес­ки опо­нен­т не е по­ка­нен на це­ре­мо­ния­та по стъп­ва­не в длъж­ност, там няма да има пред­ста­ви­те­ли на ни­то ед­на по­ли­ти­чес­ка пар­тия, коя­то е нап­ра­ви­ла и крач­ка встра­ни от не­го­ва­та ли­ния. ...Бреж­нев бе­ше про­тив­на лич­ност, Ан­дро­пов - кръ­во­жа­ден, въп­ре­ки че има­ше де­мок­ра­ти­чес­ко лус­тро. Чер­нен­ко бе­ше тъп, а рус­на­ци­те не ха­рес­ва­ха Гор­ба­чов. На мо­мен­ти Ел­цин ни ка­ра­ше да се кръс­тим, до­ка­то се чу­дим накъ­де ни водят не­го­ви­те дей­ствия... Ето го и тех­ният апо­тео­з. Ут­ре бо­ди­гар­дът от 25-ти еше­ло­н, чо­ве­кът от ох­ра­ни­тел­ния кор­дон край кор­те­жи­те, Ака­ки­й Ака­кие­ви­ч Пу­тин ще ми­не по чер­ве­ния ки­лим на трон­на­та за­ла в Кре­мъл, сякаш той е гос­по­дарят там. ...”
цитирай
5. vmir - 4. get, Жалко за тази добросъвестна жена,
11.11.2018 15:04
жалко за читавите руснаци, срещу които са насъскани лумпени, глупостта на които експлоатира примитивния тарикат Путин. Гледах в ютюба един от тях, който е непоколебимо уверен, че Путин ще "вземе" САЩ, май си го представят с изненадващо изпращане на зелени човечета като в Крим, за което Путин май искрено вярва, че било военната тактика на бъдещето. За мен само крайно невеж тип може да се гордее с подобни тактики и да не вижда, че развитието на цивилизацията е резултат от непрекъснато подобряване на колективната (от там и на личната сигурност) и няма как да просперираш, ако заплашваш останалите и се дръвчиш, че можеш да ги унищожиш. Шантажите и рекета понякога успяват за кратко, но в дългосрочен план са абсолютно обречени и човек трябва да е расъл в гората или пасъл патки, за да не го разбира. Някога симпатизирах на всички руснаци заради похабените им в мизерия поколения, но щом си харесват Путин и паразити като нашенските "русофили", нямам вече емоции, които да хабя за тях.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085011
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031