Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2018 06:36 - Юрий Швец: Путин – гробарят на Русия, който виртуозно се справя със задачата си
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 3368 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Американският военно-политически елит най-накрая разбра, че си има работа с безразсъден и патологично лъжлив човек

image

Юрий Швец

 

Свръхзвуковите ракети със среден обсег ще  избият желанието на Кремъл да "мърси" извън пределите на Русия 

След убийството на Литвиненко предупредих в Кралския съд на Великобритания, че ако не накажат убийците ще има по-тежки атаки срещу тях, казва анализаторът

Юрий Швец е бивш служител на КГБ, съвипускник на Владимир Путин от института на КГБ, който повече от 20 години живее в САЩ и работи като анализатор в бизнес разузнаването.

Интервю на Наталия Двали, gordonua.com 

- Преди три години Вие казахте, че "Путин може да преиграе с ядрените заплахи". И ето - президентът Тръмп вече заяви, че САЩ ще излязат от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег. Как ще се отрази това на системата за международна сигурност, която Путин наруши още през 2014 година, когато нападна Украйна? 

- Намесата в американските президентски избори и отравянето на Скрипал в британския Солсбъри станаха последната капка, която преля чашата на търпението. Сега ние преживяваме исторически момент, когато кардинално се променя стратегията на САЩ по отношение на путинова Русия. Стратегията на взаимното унищожение, която съществува и досега, се базира на това, че хората от другата страна на океана са достатъчно вменяеми, за да разбират, че ако натиснат червеното копче със сигурност ще бъдат унищожени от ответния удар. 
Американският военно-политически елит най-накрая разбра, че си има работа с безразсъден и патологично лъжлив човек. Разбра, че военната стратегия трябва да бъде построена така, че дори на идиота в Кремъл да му стане ясно: той ще бъде унищожен не от ответен удар, а още преди руските ракети да долетят до Флорида или Калифорния. И затова си спомниха за ракетите със среден и малък обсег, които могат да долетят до Москва за 10–12 минути. А времето за полет на новите американски хиперзвукови ракети е още по-малко. Това е като пистолет с вдигнат спусък и опрян в слепоочието на глуповат уличен бандит. Това е отговор на прозрачните намеци на Путин за готовността му да използва ядрено оръжие, на дрънканиците на кремълския "зомбисандък" (Така в Русия наричат телевизора, заради пропагандата) за способността да превърнем Америка в радиоактивна пепел, на хилещите се "искандери", на дрънкането с митичното оръжие-чудо, на налудничавите идеи за Ялта-2, на която Путин и Америка ще си поделят света на сфери на влияние, на агресията против Украйна и други "шегички" на путинова Русия.
Бъдете сигурни: В Кремъл прекрасно разбраха, че разговорите свършиха. Никой няма да преговаря с Путин. Сега САЩ бързо ще създадат ракети със среден обсег, най-вероятно хиперзвукови, и ще ги разположи в близост до Москва. А след това на Путин ще му очертаят рамките на позволеното, и ако стъпи извън тях ракетите ще бъдат незабавно приведени в готовност.

Идеята е, да бъде избито желанието на Путин да "мърси" извън пределите на Русия и да го принудят да се концентрира върху вътрешните си работи - да развива икономиката, науката, образованието, на подобряване на демографията, на повишаване на жизнения стандарт на народа - тоест, върху това, което той не умее и не обича да прави.

- И мислите, че това ще помогне да бъде вразумен Кремъл? 

- Мисля, че да. В началото на 80-те пред очите ми съветското ръководство дойде на себе си и стана вменяемо за една нощ, веднага след като американците разположиха в Западна Европа ракетите "Пършиннг -2" и крилатите ракети. Мигновено прозряха и геополитиеските игри свършиха.  

Впрочем "Пършингите" доведоха до перестройката и смяната на кремълското ръководство. Защото трябваше да се започнат преговори с американците, да за махнат по-далеч от Кремъл "Пършингите" си. А САЩ не искаха да разговарят с тези, които ги бяха лъгали в продължение на много години. И се наложи да вкарат свежи хора в ръководството, появиха се Горбачов и така нататък. Така че предвиждам скорошна оставка на Сергей Лавров и няма да се изненадам, ако по руските телевизии заговорят за общочовешки ценности. Ще започне нова "борба" - за мир и взаимно разбирателство между двете свръхдържави. 

- Защо Тръмп, независимо от своята лоялност към Путин, се е съгласил на излизане от Договора за ракетите със среден и малък обсег? 

– Благодарение на своя приятел Вова Путин, който реши да си поиграе на намеса в американските президентски избори. В резултат на това Тръмп е поставен от Конгреса и политическия елит на САЩ в сурови условия: всяко негово действие в защита на Путин прави импийчмънта все по-реален. 

При Обама с Русия се държаха прекалено меко. Ще ви дам пример. Бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол е разказвал, как Обама, пристигнал на официално посещение, пътувал с кортежа си към Кремъл, за официална среща с Путин. По пътя от екипа се обаждат и уточняват: "Готов ли е Путин?". Отговор: "Путин е в басейна, плува". Кортежът намалява скоростта, след 15 минути пак проверяват: "Готов ли е вече?" – "Още плува". Мотаят се още 15 минути и в крайна сметка кортежът едва-едва допълзява до Кремъл. 

Ето как американски президент е отишъл на среща с Путин. Естествено, той съвсем се разпищолил, почуствал се е владетел на вселената.

Сега си спомнете, как се държа с Путин помощникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. Путин с мазно гласче: "Доколкото си спомням, на герба на САЩ е изобразен орел, който държи 13 стрели и маслиново клонче като символ на мира, с 13 маслини. Въпросът е дали вашият орел не е изкълвал всички маслини и да са останали само стрелите?" А Болтън му отговори: "Не съм Ви донесъл нито една маслина". Блестящ отговор! Отдавна трябваше да говорят с Путин така.

Но вижте: Путин постигна невероятното! Той създаде консенсус по единствения въпрос, който сега обединява американския политически елит, независимо от партийната принадлежност. Консенсус за това, че Путин е враг, с който трябва да се общува от позиция на силата.

- Защо Западът проумя, че Путин е враг чак на петата година от войната в Украйна, на десетата година от войната в Грузия, на 12 година от отравянето на Литвиненко?  

- Сега има криза на западните елити. Конституцията на САЩ е написана, така че да управлява бял, състоятелен, религиозен, умен и порядъчен човек. А такива сега има критично малко. През 80-те в Конгреса работеха хора с авторитет, сенатор Маккейн беше последният мохикан, а сега на власт са някакви "нискорасляци". Лидерите от класата на Татчър и Рейгън си отидоха, а равностойна замяна така и не се появи. 

Но това все пак не отменя историческите тенденции. Аз много харесвам мисълта на Хегел: Всичко действително е разумно, всичко разумно – действително". Тоест всичко, което се случва в крайна сметка е закономерно. 

В този смисъл за мен Русия е последната отломка от Ордата. И тук много навреме се появява Путин – гробарят на Русия, който виртуозно се справя със задачата си. Руският народ започва все по силно да недоволства. 

Путинова Русия трябва да бъде лишена от западните пари и най-новите технологии. Останалото Путин ще свърши сам. Всяка година, в която той е на власт, нанася непоправим удар върху Русия. Фактически той се е превърнал в главната заплаха за националната сигурност на собствената си страна.

- Ако Русия исторически е обречена на провал, как точно и кога ще стане това? 

- Например, както с табакерата, с която приключи царстването на Павел I (Той е убит с удар по слепоочието с табакера, по време на държавен преврат-бел. пр.). Но ако се случи нещо подобно вероятността на власт в Русия да дойде някой като Кадиров, Золотов или Сечин е голяма. И какво ще стане тогава? Вие знаете ли, че в Москва са разквартировани няколко хиляди въоръжени до зъби кадировци? Докараха ги веднага след като започнаха масовите протести през 2011–2012 година.

- Винаги съм мислила, че за смазването на протестите беше създадена "Росгвардия", оглавявана от още един от охранителите на Путин - Золотов.

- Напротив, "Росгвардия" беше създадена като противовес на кадировците. 
Като цяло, в случай на бързо задушаване на путиновия режим няма гаранции, че на власт в една ядрена страна няма да дойде някой като Кадиров. Когато се разпадаше СССР за американците основното главоболие беше ядреното оръжие да не излезе от контрол. И сега не им е нужно такова нещо.
Така че Русия я чака бавно угасване. Тя и така вече се е превърнала в страна от третия свят, която живее изключително от полезните си изкопаеми.
Както каза един американски професор: страната е такава, какъвто е елитът й, а това е едва 10–15% от населението. 
А и митът за така наречената военна мощ на Русия се разби в Украйна, където Кремъл, благодарение на вероломството си успя да завладее само Крим и няколко района на Изток. Но плановете бяха грандиозни: превземане не само на Донецк и Луганск, но и Харков, Запорожието, Одеса, Николаев, Херсон – тоест, да бъде пробит сухопътен коридор до Крим. Планът се провали, а завладените територии се превърнаха в куфар без дръжка: и да го влачиш тежко, и да го хвърлиш ти е жал.

- Защо инцидентът в Солсбъри изигра толкова важна роля в този контекст? 

- В Солсбъри имаше не "инцидент", а международно престъпление срещу ядрена страна, член на  НАТО, с използване на оръжие за мосово поразяване, което е забранено от международна конвенция.  

- Кремъл неведнъж се е разправял с хора, които са избягали от Русия, най-яркия пример е Александър Литвиненко, отровен с полоний в Лондон, но Западът си затваряше очите. Защо именно отравянето в Солсбъри стана последна капка?  

- Провалът на тази операция показва, че тя е "рожба" на Путин. Той не само е прикривал участниците и, но, с голяма доза вероятност, лично е ръководил тази операция, при това проявявайки въпиеща професионална некомпетентност и безразсъдство. И самата мисъл за това, че такъв човек има достъп до червеното копче, най-накрая принуди американците да си спомнят за с ракетите със среден обсег.
А как хубаво започна всичко! Отравянето в Солсбъри трябваше да стане образцово-показателно шоу на скоро създадените сили за специални операции, освен това в навечерието на стогодишнината на ГРУ. Тези "спецопс", както ги наричат американците, са любимата рожба на Путин, тази рожба беше поръчано да бъде създадена на неговия охранител. Алексей Дюмин, който сега е губернатор на Тулска област, но от 1999-та до 2007-ма е лична охрана на Путин. Като бивш офицер от спецслужбите, мога да Ви кажа: само пълен идиот може да повери на охраната да създава сили за специални операции. Охранителите в Русия са специфични хора. Това е прислуга, особено близка до господаря си. 
Спомням си, че сред охранителите имаше такава популярна шега: "Не прави умна физиономия, ти си офицер!" Това е още от времената на СССР, когато станата се управляваше от 80-годишни, а във функциите на охраната влизаше тяхното обслужване, включително да ги занесат в тоалетната и да ги сложат, а после да ги свалят благополучно от гърнето.
При Путин охранителите се промъкнаха нагоре. Имам подозрение, че той изпитва психологическа близост с тях, защото, по същество, при Собчак той също играеше ролята на един вид прислуга – носеше куфарите, тичаше за сандвичи. И сега той поръчва на своя охранител да създаде сили за  специални операции и за пръв път ги изпробва в Украйна, когато през 2014 година "евакуираха" Янукович.

- Според данните от журналистическо разследване именно за "кримската операция" и "спасяването" на Янукович, Дюмин и един от отровителите от Солсбъри полковникът от ГРУ Анатолий Чепига са получили със секретен указ званието ”Герой на РФ”.

- Да, а операцията не беше кой знае какво: някъде в украинските степи качили Янукович на хеликоптера  и го закарали в Крим, при това, в този момент в Украйна няма нито дееспособна армия, нито спецслужби. Сравнете това със спецоперацията на Ото Скорцени, който измъква от заточението вече сваления Мусолини. Зима, планини, замък, охраняван от италианските войски, планини, които са почти неуправляеми. Ето това е истинска спецоперация, безупречно разработена от военна и логистична гледна точка.
Хващам се на бас, че Путин се е чувствал почти като Скорцени, когато по телевизора с гордост разказваше как под неговото лично ръководство е бил спасен Янукович.

Явно Путин е решил: о"кей, в Украйна ги пробвахме, сега трябва да пробваме и на Запад, още повече те са създадени именно за спецоперации. Предистория на такива спецсили, впрочем, не много положителна, съществува в СССР, но Путин, видимо, е забравил.
В края на 60-те в КГБ създават отдел "В", за чието съществуване на Запад разбират съвършено случайно. През 1971 година офицерът от резидентурата на КГБ в Лондон Олег Лялин, минава на страната на англичаните и им разказва всичко, което знае. Чутото разтърсило не само британците, но и целия цивилизован свят.
Оказало се, че КГБ е създало отдел, който до най-малките детайли планирал терористични и диверсионни операции на Запад. Целта била дестабилизация отвътре в навечерието на "голямата война". Лялин разказал за разклонената агентурна мрежа, която в часа "Х" е трябвало да стартира серия от диверсии, включително, например, до наводняване на лондонското метро или убийството на западни държавници.

Това, че англичаните по принцип научават за съществуването на отдел "В" и готвещите се спецоперации е един от най-големите провали на съветското разузнаване. Великобритания незабавно изгонва от страната над 100 души от съветските представителства и става за съветското разузнаване непроницаема черна дупка чак до разпадането на СССР. И не само, че прогонили всички хора от резидентурата, но и се водело 24 часово наблюдение над всеки новопристигнал.
Знам, че това е факт, защото в края на 80-те, когато се готвеше поредната среща между Горбачов и Татчър, контактувах с анализатори от британския отдел на нашето разузнаване, защото имах добре информиран източник сред англичаните. И тогава те ми се оплакваха: "Представяш ли си, ние дори не знаем официалната позиция на британското правителство по конкретни въпроси от двустранните отношения със СССР". 
Като цяло, скандалът бил с невероятни мащаби. След провала в Англия отдел "В" е закрит, а в Кремъл по това време вече са стигнали до извода, че трябва да установяват добри отношения със Запада.

- И оттогава КГБ напълно прекратява диверсионната работа зад граница? 

- До нахлуването на съветските войски в Афганистан. Покрай афганската операция в Първо главно управление на КГБ е създадена група със специално предназначение "Вимпел", чиято задача била да осъществява диверсионни операции на Запад в час "Ч". Впрочем спецгрупата участва в завземането на двореца на Амин, но, освен в Афганистан, не е използвана на друго място. 

По време на преврата през 1991 година отрядите със специално предназначение "Вимпел" и "Алфа" отказват да изпълнят заповедта на председателя на КГБ Крючков да щурмуват Белия дом и да арестуват Елцин. Когато връщат Горбачов за малко във властта, той разформирова групата със специално предназначение, след като научава какви са хората в тези спецгрупи, на какво са способни и колко са опасни за Кремъл. Елцин от своя страна се страхуваше от КГБ/ФСБ, неговата главна цел беше, ако не да разбие руските спецслужби, то поне да ги превърне в аморфен, неефективен орган. Именно за това назначава Путин за директор на ФСС през лятото на 1998 година. Трябва да му отдадем дължимото: със задачата да разбие отвътре спеслужбите Путин се справи блестящо и операцията в Солсбъри го доказва.

- Ако Великобритания още през 70-те действително се е очистила от съветската агентура, защо след това позволи на руските олигарси, свързани с ФСС/КГБ да вкарват пари в страната? 

- След Втората световна война Великобритания престана да бъде империя и реши да стане световен финансов център. Британците не искаха да се отказват от руския капитал и съзнателно (сега вече си го признават) превърнаха Лондон в център за изпиране на мръсни пари. Преди шест-осем години си говорих с един британски банкер, който ми каза: "Предишните 10 години живяхме за сметка на шейховете от Близкия Изток, които мъкнеха тук парите си. В последно време живеем за сметка на руските олигарси, който изнасят парите си при нас. Но скоро и това ще свърши, вече се готвим да живеем за сметка на китайските милиардери".

- Спомняте ли си, че само преди няколко години Тереза Мей, тогава министър на вътрешните работи, категорично попречи делото за убийството на Литвиненко да бъде публично, за да "не се кара с Русия".

- Аз участвах в делото "Литвиненко", давах показания в Кралския съд. Имаше желание от страна на британското правителство да го смете под килима заради бизнес-интереси. Тогава повтарях непрекъснато: Ако сега не накажете убийците на Литвиненко, после ще стане по-зле. Много по-зле.
Солсбъри достатъчно убедително показа и на Лондон, и на Вашингтон, че Русия практически се управлява еднолично от неадекватен човек и няма смисъл да се разговаря с него по сериозни въпроси.
Впрочем тук възниква интересен казус: Путин наистина ли е неадекватен или симулира леко побъркване? Това не е безсмислен въпрос. На времето президентът на САЩ Ричард Никсън заръчал на Кисинджър да разиграе пред руснаците театро: да каже, че Никсън е безумен и е способен да започне ядрена война, затова по-добре да започнат преговори с него за контрол над въоръжаването. Кисинджър разиграва тази карта с посланика на СССР в САЩ Анатолий Добринин. Сработило и историята завършва с двете най-големи споразумения за ограничаване на ядреното въоръжаване и противоракетната отбрана.
След разпадането на СССР Кисинджър започна да консултира клиенти в Москва. Отначало Ходорковски, когато той беше най-богатия човек в Русия, а когато Ходорковски влезе в затвора, започна да консултира Путин. Информирани хора казват, че Киса (така нежно наричали Хенри в КГБ) най-много обича красивите жени и парите. Напълно е възможно той да е посъветвал Путин да се престори на леко неадекватен, за да натисне Запада. В полза на такава версия свидетелства фактът, че първата явна проява на "леко безумие" на Путин стана неговата мюнхенска реч през 2007 година, масло след като Кисинджър започна да работи за Путин.

Превод: Faktor.bg




Гласувай:
7



1. vmir - До 2014 съчувствах на Путин и мислех, че се справя с тежко наследство.
22.11.2018 12:16
Крим и особено мазното самодоволство на Джуджо ми отвориха очите, че това е махаленско тарикатче, което или се прави на улаво, или не разбира от политика, икономика, закони и житейски практики повече от квартален старшина на затънтена провинция. Няма да изброявам подробно, но индикациите бяха навсякъде - от ехидството му спрямо "бандеровците" (фашзм те пройдеть) и Европа, безумно тъпите призиви на пропагандата, очевидността, че Крим е само прецедент, който до дни ще бъде възпроизведен и на други места, за бруталността където Джуджо уж нямал пръст, нито искал да се случва (!!! - ще организираш банков обир с държавни структури и ще "вярваш", че не даваш картбланш на бандитизма, ах, моля Ви, госпожо, ама аз не съм такъв...). И ще бършеш театрално сълзи, ама не за страдащите от ехидството ти, а от умиление към "патриотизма" на маймуните с ракети, настояващи да завземе и Балтика, както и да поръси с по няколко ядрени ракети Берлин, Париж, Лондон... Наистина ли този дребен милиционер не разбира, че такова игране по нервите на другите се заплаща скъпо и прескъпо десетилетия наред? Че, търпението не е толкова израз на страх, колкото необходимост да си разголиш хубавичко задните части, включая и петите колони, че да не се правиш на прекалено интересен когато ти зауважават желанията все по-пълно...
цитирай
2. vladtepes - За Русия
23.11.2018 11:27
Путин е прекалено мек - Русия се нуждае от велик държавник от ранга на дядо Иван неправилно наречен Грозни. Иван Грозни успешно се преборва със сепаратизма и произвола на аристокрацията, въвежда строг ред в държавата включително намалява корупцията и кражбите - виновните са сварявани живи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085769
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031