Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2019 09:55 - Трябва да знаем и помним истината за комунизма да не поникнат отново цветята на злото
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 3502 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

image

Любомир Канов по време на участието си в конференцията във Враца, посветена на истината за комунистическия режим, проведена през ноември 2016 г. | Фотограф: Христо Христов.

 

Сайтът desebg.com публикува изказването на писателя д-р Любомир Канов, направено на образователната конференция „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, проведена в гр. Враца през ноември 2016 г., организирана от община Враца и фондация „Истина и памет”. Любомир Канов, който е доктор по медицина, е осъден по времето на комунизма, след което напуска НРБ и става политически емигрант в Канада и САЩ, където работи като психиатър.


За паметта и хората

Хората имат памет. Но не само те. И животните имат памет. Животът е основат на паметта. В основата си имаме генетичен код, наречен ДНК. Всичко във вселената има памет. Дори бих казал, че и камъкът има памет за длетото на каменоделеца, което е оставило следи за вечни времена.

Когато загубим някой близък казваме: „Вечна му памет!” За човек, който е умен казваме: „Той е паметен, паметлив е”. Ние, хората, сме помнещи същества. Паметта е съществена за нашата дефиниция като хора, които помнят себе си и своите действия.

Най-голямото наказание за един човек е да загуби своята памет. Аз съм роден в Царство България, пет седмици след 9 септември 1944 г. В Народна република България живях цялата си младост, до емиграцията си през 1984 г. в Канада и Америка, където работих 30 години като психиатър.

Всички хора, които съм лекувал през тези години съм оставал в сърцата им спомен за един българин, от който България няма за какво да се срамува.


Да се унищожи паметта – най-важната цел на тоталитаризма

В тоталитаризма, в който живяхме в НРБ, най-важното беше да се унищожи паметта. Родното село на баща ми е Комощица, Ломско.

По времето на комунизма, през 50-те години, гробището в това село, където са гробовете на моите деди, е превърнато в увеселителен парк. Там вечерно време под звуците на валсове младежите са се веселили.

Паметта за хората, които са погребани там, е изтрита. Никаква следа. Защото религията, кръстовете, църквата подлежаха на забрава и унищожение. Тази забрава засягаше дори гробовете на нашите деди.


Идеалът на комунизма – един масов безименен гроб на националната памет и култура

Знаете израза на Сталин „Няма човек, няма проблем”. Знаете отношението на тоталитарния комунистически режим – неговият идеал беше един масов безименен гроб, където да бъдат погребани националните спомени, националната култура, да се изличи всеки един знак на миналото, религия, семейство, всяка една идея за добродетел.

В този смисъл идеалът на тоталитаризма би бил постигнат в днешно време, ако ние не си спомним какво представлява той.


Забравената и промивана памет за режима на БКП

И тук е моята болка, защото виждам как темата за комунистическия режим постоянно е изтласквана, забравяна, промивана. Фактически цяло поколение, дори вече две, постепенно получават неясна представа за нещо много отдавнашно, преминало през България като чума. Нещо, което няма никакво значение, защото по-важно е да продължим напред и да не се обръщаме назад. Така ни казват.

А защо е важно да се връщаме назад? Защото без знание за това, което е станало, фундаментът на нашето съществуване става пясъчен, няма никаква основа, на която да стъпи. Ние трябва да знаем какво е било. Ние трябва да знаем своите възходи и велики моменти, но също така и периоди на падение.

Няма по-страшно падение от падането на България под комунистически режим, освен може би падането на България под турско владичество. Нека младите да знаят и да запомнят това. Ние сме длъжни да помним.


Който контролира миналото, той определя и бъдещето

Вероятно знаете какво е казал Джордж Оруел? Той казва, че който контролира миналото, той определя бъдещето. Вие знаете, че по времето на чистките на Сталин в СССР, както и тук в България след 9 септември 1944 г., се стига даже до това, че се изчегъртаха лица на хора от снимки или имената им от книги или ленти. На хора, които са подложени на репресии от комунистическия режим.

Подменяха се цели страници от Енциклопедията. Въобще цялата история се изопачаваше и преиначаваше. В своите произведения Оруел описва сталинско-тоталитарно общество, където когато промениш миналото, ти променяш и бъдещето.


Основната битка е битката за истината

Основната битка, за която ние трябва да сме готови да се сражаваме винаги, всеки час от живота си, е борбата за истината.

Когато човек знае истината, той е свободен. Свободен е преди всичко от страха. Затова няма по-голям враг на страха от истината.

А за да знаем истината трябва да имаме памет, в която да я съхраняваме. Затова аз бих искал да напомня за стореното от тоталитарното комунистическо време, за да не поникват отново и отново отровните цветя на злото.

Любомир Канов



Гласувай:
4



1. 1997 - Трябва да знаем и помним истината за комунизма
27.01.2019 09:59
Ами, добре. Да разкажем тогава за комунистическото селско стопанство.
цитирай
2. kolevn38 - Ами добре 1997, да разкажем тогава.
27.01.2019 11:50
Заплати от 35-70лв, с въвеждането на АПК през 70-те години тотален провал на земеделието, стара,амортизирана, неекологична и нископроизводитена техника, широко применение на силно отровни и токсични торове, принудителни бригади на студенти, ученици и войници поради липса на работна ръка и тн и тн. В тази връзка, драги ми смехурко, баща ми работеше като инженер-конструктор в един нАучен институт - НИМЕСС, ако си го чувал, намираше се точно до институт Пушкаров. Много добре знам какво и как конструираха, какво се одобряваше и с какви некачествени материали трябваше да се произвежда поради липса на качествени. Бяха копирали две западни машини - едната за подрязване и бране на грозде, другата за събиране на плодове от дърветата. И двете имаха производителност 25-30% от западните аналози - поради липса на подходяща електроника и автоматизирани системи и недостатъчно финансиране. А помниш ли в началото на 80-те години, когато изкорениха хиляди декари лозя за да угодят на съветските другари. Тъкмо беше дошъл на власт Андропов, който въведе сухия режи в СССР онези години. Хиляди декари мускат, мускат О'тонел, сливенска перла и много други отидоха тогава в небитието за да се издокарат другарчетата ти пред съветските господари. А за трагичната и некачествена консервна промишленост дори няма да отварям уста - тази, с която така много се хвалехте.
Разбира се, имаше и положителни неща - бе създадена добра поливна система, животновъдството до към края на 70те бе добро, но вече след 84-85-86 година се внасяше бразилско и аржентинско месо, полски картофи и тн и тн. Така че, на глупостите, които говориш могат да се вържат единствено хора, които не са в час.
И накрая, какво ще кажеш да дадем и сленият пример - как бе възстановена Германия, за какви уникално кратки срокове, по времето на ефрейтор Шикългрубер? Какъв невероятен икономически бум /неповторен и до днес от никоя държава/ преживя Германия. това прави ли нацистите по-добри? Не. С комунистите е същото.
цитирай
3. 1997 - Благодаря, и аз така мисля
27.01.2019 12:48
kolevn38 написа:

бригади на студенти, ученици и войници поради липса на работна ръка и тн и тн.

с какви некачествени материали трябваше да се произвежда поради липса на качествени... липса на подходяща електроника и автоматизирани системи и недостатъчно финансиране.

Селскостопанското производство се осъществяваше с малко работна ръка, ефективно и само за обиране на реколтата бе необходима допълнително работна сила.

Ограниченията за достъп до световни постижения в техниката, ембаргото наложено чрез КОКОМ (вж. в Уикипедия) спънаха социалистическата икономика. Сега същото се ползва и срещу други страни, прим. либерална Русия.

Не се даваше достъп до финансови източници. Сега съседи на Венецуела биват натискани да не отпускат кредити и страната да бъде финансово задушена.

Загиването на социализма не е от вътрешни причини, а е следствие от целенасочени действия при Рейгън. Поради това Западът празнуваше ПОБЕДАТА си в Студената война. Това, че УБИ социализма, а не това, че той се спомина.Тогава се измислиха и употребиха средствата на хибридната война на Запада.
цитирай
4. kolevn38 - Загиването на "социализма" бе единствено поради неправилната и неефективна икономическа система, както
27.01.2019 12:55
както на и агресивната външна политика на СССР, заради която бяха наложени санкциите. А също и поради нарушаване на човешките права и тоталитарен ачин на ръководство.
А Венецуела и всичкото Злато на Земята да им дадеш пак ще потънат за десет двадесет години. Защото са социалисти.
цитирай
5. kolevn38 - Забравил съм нещо много важно като причина за самосгромоясването на социализма:
27.01.2019 14:26
УЖАСЯВАЩАТА КОРУПЦИЯ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ.
цитирай
6. 1997 - От НИМЕСС до днес
27.01.2019 20:50
kolevn38 написа:
Забравил съм нещо много важно като причина за самосгромоясването на социализма: УЖАСЯВАЩАТА КОРУПЦИЯ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ.

Пък вчера задържали организирана престъпна група за рекет, съставена от офицери от МВР.Да не говорим за контрабандата с гориво през войната на НАТО в Европа- бомбите срещу Сърбия, когато напечели строителят на съвременна България, за когото масово гласувахте антикомунистите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084453
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031