Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2019 15:02 - Репеят (чичък) е нашият женшен - с мечешка сила
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3577 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Използва се за лечение на  рак, рахит, алергии, диатеза, камъни в бъбреците, подагра, захарен диабет, холецистит, хепатит, запек, хеморея, екзема, псориазис, артрит, плешивост, фурункули, тиф; треска, мастопатия, закъсняване на месечния цикъл.
Действа потогонно и отводнително, понижава висока температура, противовъзпалително, антитоксично, витаминозно, захаропонижаващо, обменно, разслабително жлъчегонно, против сърбежи, противотуморно.
За лечение се използва цялото растение.
Листата:
Младите листа стават за салата, супи, подправки и туршии (добавят се по вкус, понеже са много горчиви!). Те са прекрасен източник на витамин С.
Зрелите листа се берат, без дръжките, в периода на цъфтежа. Изсушават се и се стриват на прах, за по лесно съхраняване.

Корените се изкопават, отърсват се от земята и се отделят загнилите части. Измиват се, режат се по дължина и се сушат при температура, до 50°С.
Ако се нарежат на тънки ленти, сушенето става по-бързо. След това изсушените ленти могат да се подпекат и да се смелат на брашно (за кафе и за хлеб).
Корените на репея се събират на есен, веднага след първите мразове, а на пролет, – до появата на 3-4 листа.

Семената (бодливите топки) се събират в периода на пълното узряване, след първия мраз, когато се копаят и корените (в ямките винаги хвърляйте по неколко семенни топки (кошнички)!).
Бодливите топки се счукват за да се отделят семената. Праши се отвара, 1 към 10. Тя е силно отводнително средство, - 1 чаша се пие на 3-4 приема.

Цветовете се берат и сушат, май-юни. Използват се, като мощно противоалергично средство, особено при кожни болести, бронхиална астма и др.

Стритите на прах, сухи листа се ползват при подагра, стомашно-чревни и кожни болести, по 1 ч. лъжица, с вода или чай, 3-5 пъти на ден, преди ядене.
Брашното от корените се ползва при захарен диабет или за предпазване от диабет, - по 1 ч. лъжица, 3-5 пъти на ден, преди ядене. Приема се 3 седмици, и три седмици се почива.
Запарка от листа: 1 суп. лъжица счукани листа се вари 20 минути, в 1 чаша вода, на водна баня, или кипи 5 мин, след което се запарва 1 час, и се прецежда. Приема се по 1 суп. лъжица, 3-4 пъти на ден, преди ядене. Регулира (улеснява) храносмилането, помага при облисяване, извежда солите. За лекуване на стави и остеохондроза, се пие такава запарка, с мед, на глътки 3-5 чаши (на ден) и болните стави се намазват с крема от репей.
Настойка от корени: 2 суп. лъжици счукани корени се варят 20-30 минути в 400 грама вода, запарва се половин час и се прецежда. Използва се за компреси, при фурункули, рани, сърбежи и облисяване (местно опадане на косата).
Настойка от семена  се ползва при отоци и воднянка.
Сок от листа: чисти листа се насичат (без последващо промиване с вода), пропускат се през месомелачка, сокоизтискващка или преса. Сокът се смесва със захар, 1:1 (по обем). В готовата смес се добавя 8-10 на сто, ракия или спирт. Съхранява се в хладилник или мазе, до една година. Дневната доза е 2-3 суп. лъжици, добавени към настойка от билки, или по 1 суп. лъжица, на половин чаша вода, 2-3 пъти на ден, преди ядене.
Лечението е 3 месеца.

Пресен корен:
Добре се измива, минава се през едро ренде, смесва се с мед 1към1 и се съхранява в хладилник. Приема се по 1 суп. лъжица, два пъти на ден, преди ядене.
При Диабет, коренът се смила и смесва с коняк и лимон 1:1:1. Приема се по 1 суп. лъжица, 2 пъти на ден, половин час преди ядене. Това подобрява обмена на веществата и храносмилането, и забавя стареенето.
При фиброзно-кистозна мастопатия и втвърдяваня, за разсейване на фурункули и при артрит, листата се ползват външно (компрес): смилат се в мвсомелачка и се налагат върху увредените места, и се покриват с цял лист от репей, - и този компрес стои 6-8 часа. Курсът е – 15-20 процедури. Такива компреси се правят и със стрити на прах листа, като се омесват предварително с вода, до получаване на кашица.
При невродермит, екзема или псориазис, се ползва репейно масло 200 г., смлян корен и 500 гр. олио. Сместа престоява 3 дни, периодично се размесва, и след това се вари 2-3 часа на водна баня, стине и се прецежда. Втрива се в корените на космите, при облисяване, 2 пъти седмично, в продължение на 2 месеца, а също при сърбящи дерматози. Прави се и извлек от корени: смлени сурови корени се заливат с 40%-ен спирт или ракия, в съотношение 1:3 или 1:5, и престоява 2 седмици. Приема се по 1 ч. лъжица 3-4 пъти на ден, с вода или с настойка от билки.

Настойка (извлек) от сухи корени:
С ракия 40%, 1към10, с 2-седмично отлежаване. Но извлекът от пресни корени е по ефективен.
Крем против екзема, изгаряния и рани:
150 г. счукан или смлян сух корен се смесва с 500 г олио или вазелиново масло, отлежава 5 дни, като от време на време, се размесва, после се слага на  водна баня (на огън?) 1 час. Охлажда се и се прецежда...
..............
Противопоказания: декомпенсирани сърдечно-съдови заболявания.
..............
За печене на хлеб и др. се смесва, по равно, брашно от корени на репей, с ръжено брашно.
Печените корени от репей са по-полезни от картофите.
Мармалад от корени на репей: 1 кг пресни смляни корени, 500 г пресни листа от щавел (лапад) и 700 гр. вода, се варят 1,5-2 часа. Приемат се при камъни в  жлъчката и отоци, за регулиране на храносмилането и за детоксикации в онкологичта, - по 1 с.л. 3-5 пъти на ден, преди ядене.

Кафе от корени на репей:
Нарязани на дълго и изсушени корени, се подпичат, до златист цвят, и се смилат на кафемелачка. Кафето се пие с мед.

https://vk.com/polza108

И още една рецепта, от коментар под оригиналната публикация
               "Крем... против екзема"
При екзема и други подобни проблеми на кожата, се прави малко по-различен крем:
Вземаме по-млади корени от майски репей, чистим ги, и в сокоизстисквачката, но не обикновена, а за моркови!! Ако нямате такава, може и по стария начин, с месомелачката, и после се прецежда през марля.
Но преди това трябва да намерим лой от овен, - а не от овце. Разтапяме лойта, наливаме в нея сока от корен на репей, примерно 60 към 40, размесваме, докато лойта не започне да се сгъстява. Преди употреба не се нагрява.

http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_19090/

Превод, Григор Симов



Гласувай:
8



1. nedovolen - Да, репеят е уникална билка. По н...
27.03.2019 19:21
Да, репеят е уникална билка. По нашия край е езвестна още като бутрак.
Пропуск в статията е, че се използуват едногодишни корени. Две годишните нямат тази лечебна сила.
Спомням си, но не записах от къде една история в Русия. Човек на възраст с онкологично заболяване бил доста в болница. Всички методи се оказали не ефективни. Изписали го като безнадежден. Прибрал се в родния край да си изживее дните. Разхождал се из полята и горите. Изведнаж го осенила мисъл - с какво е хранил животните като малък. И започнал да яде листа от репей, може да е ползвал и други - стъбла, семена. По това време жестоко го боляло едното око и отишъл при лекаря да му го извади. След време отишъл на профилактичен преглед в болницата. Докторите изпаднали в недоумение как е още жив.
Продължил да ползва репея дълго време. Сушал си и за зимата. И една сутрин - изненада, в огледалото го погледнало ново око. Втори ужас за лекарите, този път и за милицията. Трябвало да си сменя паспорта. Как да пишат, че му израстнало ново око.
Това е репея и не съвсем.
:)))
цитирай
2. grigorsimov - Едногодишният корен е много тънък,
27.03.2019 21:25
А пролетта на следващата година вече е достатъчно дебел, и полезен. И чак есента, когато презреят цветовете на репея, тогава коренът вече не е така полезен.
цитирай
3. nedovolen - Благодаря за пояснението. Говорим ...
28.03.2019 07:12
Благодаря за пояснението. Говорим за едно и също. Едногодишния корен на следващата пролет си е 1г-шен. Есента, след вегетацията, е вече 2-годишен.
:)))
цитирай
4. elenkokoschkov - Корейците много го
01.04.2019 16:22
ядат.
цитирай
5. shtaparov - Изобщо няма да се учудя ако е така- ...
06.08.2019 18:45
Изобщо няма да се учудя ако е така- ние имаме билки не по-лоши от световноизвестните,но фармацевтичната мафия (не говоря за аптекарите!) се старае да не разберем това,за да купуваме вносните на стократни цени!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313674
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031