Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2019 17:59 - Как златно съкровище на Испания от 500 тона злато замина за СССР
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 882 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди близо 80 години 500 тона испанско злато са прехвърлени с кораби до руското пристанище в Одеса – уж за временно съхранение. Сталин бил в прекрасно настроение и заявил: “испанците ще видят това злато на куково лято“.     

 

image

 

Преди 80 години, през април 1939 година, диктаторът Франко обявява края на гражданската война в Испания. Една от тайните на тази война е свързана със съдбата на изнесеното в СССР злато. "Операция Хикс" е било кодовото наименование на програмата на Наркома на СССР и на НКВД за подпомагане на републиканците в Испания.

За първи път това понятие се появява в протоколите от заседанията на Политбюрото в края на септември 1936 година. По това време метежниците-франкисти вече са създали свой плацдарм в южната част на страната, завладявайки големи територии. Те получават щедра помощ от нацистка Германия и фашистка Италия: самолети, танкове, артилерийски оръдия, снаряди, авиобомби и стрелково оръжие. Мусолини изпраща в Испания и италиански войници. Те образуват цял корпус, включващ и ескадрила бомбардировачи.

Хитлер изпраща в Испания специална авиационна ескадрила, известна под името "Кондор". На 26 април 1937 година ескадрилата "Кондор" изравнява със земята малкото градче Герника, център на древна култура. Благодарение на известната картина на Пабло Пикасо, трагедията на Герника става символ за безсмислената жестокост на войната.

image

Картината на Пабло Пикасо "Герника" става символ за безсмислието на войните

"Наташки" и "Катюшки"

Що се отнася до съветската помощ за републиканските сили в Испания, тя е подробно описана от военния историк Юрий Рибалкин. "Операция Хикс" е програма за оказване на военно-техническа помощ на републиканското правителство. Тя предвиждала участие на военни съветници, подготовка на военни специалисти за републиканската армия и военни акции на съветски доброволци. Юрий Рибалкин пише, че в годините на гражданската война СССР е предоставил на Испания около 650 самолета, няколко хиляди артилерийски оръдия, танкове, картечници, няколко торпедни катера и почти половин милион винтовки. При това СССР е доставял не само остарели модели оръжия, а и модерните за времето изтребители И-15 и И-16, наричени от испанците "Катюшки" и "Наташки".

В сравнение с помощта от Германия и Италия, обемът на съветските помощи е бил доста скромен. Юрий Рибалкин пише в монографията си, че това се е дължало на ограничените икономически възможности на СССР, но и на политически причини: "Позицията на Сталин към Испанската република се е променяла в зависимост от настроенията му, от обстановката по фронтовете и от международното положение. Постепенно интересът на Сталин към Испания намалял и дори се е превърнал в неприязън.  Известни са многобройни молби за помощ на републиканското правителство към СССР, които Сталин просто е игнорирал.“

Стратегът Ворошилов

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Мъчениците от Паракуельос де Харама

В последните месеци на 1936 испански сталинисти, подпомагани от сътрудници на съветския НКВД, извършват кървава разправа с „враговете на народа”. За тази трагедия на мадридската интелигенция разказва Виктор Черецкий. (11.11.2016)

Забравените жертви на Франко

Общият брой съветски военни съветници по време на цялата война е възлизал на около 600 души, но още в началото на 1939 година техният брой е бил намален до 84 души. Военните съветници се сменяли много често. Много от тях неочаквано били отзовавани в родината, където ги подлагали на репресии. Руският историк отбелязва, че от Москва нерядко постъпвали "противоречиви и странни указания", защото Сталин и Ворошилов определяли направленията на главните удари, тактиката и конкретните действия на отделните подразделения, без да познават бойните условия и състоянието на войските.

Юрий Рибалкин отделя особено внимание на непосредственото участие на съветски войници в бойните действия срещу Франко. Загубите в жива сила са били огромни. Съветската бойна техника отстъпвала значително на новите германски самолети, които Хитлер предоставил на франкистите. Много от съветските летци са имали само по 30 до 40 летателни часа преди да бъдат изпратени в Испания.

За съжаление военният историк споменава само бегло ролята на НКВД в Испания. А тя заслужава  много по-голямо внимание. Сталинският терор, който достига своя апогей през 1937-1938 година, постепенно овладява и Испания. Главните врагове на НКВД там се оказват не поддръжниците на Франко, а "троцкистите и техните последователи", независимо от факта, че много от тях воювали храбро на страната на републиканците. На чекистите е била възложена и една извънредно деликатна операция. Става дума за пренасянето на испанско злато в СССР, с което републиканското правителство плащало за съветската помощ.

 500 тона злато заминават за СССР

Около тази история съществуват различни митове. Известно е, че Сталин е поставил задължителното условие съветската помощ да се изплаща в злато. През есента на 1936 година е взето решение за транспортирането на части от златния запас на Испанската държавна банка в СССР. Тъй като войските на Франко вече настъпвали към Мадрид, около 500 тона злато са били опаковани в 7800 сандъка по 65 килограма и укрити недалеч от пристанището на Картахена.

image

Испанската гражданска война (1936- 1939)

След като премиерът на Испания Кабалеро е министърът на финансите Негрин се обръщат с официална молба към СССР да съхрани част от златния резерв на страната, резидентът на НКВД в Испания Александър Орлов бил натоварен със задачата да организира транспорта. Сандъците със златото били натоварени на общо четири съветски кораба. В крайна сметка в СССР са транспортирани 510 тона злато –  около 73% от златния резерв на Испания. На 2 ноември 1936 година корабите акостират в пристанището на Одеса. Там златото било прехвърлено на специален влак и транспортирано до Москва. Испанското злато е било прибрано в мазето на една сграда – уж за временно съхранение. Но Сталин, който бил в прекрасно настроение след успеха на акцията, неочаквано заявил: "Испанците ще видят това злато на куково лято!".

Бивш чекист разказва за транспорта на златото в СССР

Така и става. Дълго време никой не знаел нищо за съдбата на испанското злато. Но след смъртта на Сталин в САЩ излиза книгата на бившия чекист Александър Орлов, ръководил операциите на НКВД в Испания. След като получил заповед да се върне в родината, Орлов се укрива и отказва да се подчини на Москва. Именно Орлов разказва за транспортирането на златото в СССР. Избухва огромен скандал, който не заглъхва в продължение на години.
DW

*****




Гласувай:
6



1. get - - По принцип си предал правдиво и...
14.04.2019 18:19
- По принцип си предал правдиво историята около КРАЖБАТА НА ИСПАНСКИЯ ЗЛАТЕН ЕЗЕРВ от СТАЛИНСКА РУСИЯ - с допълнението?

- Мисля, че назованата от теб цифра 500(петстотин тона) е нерокетна? Защото според отбелязаното в спомените на Валтер Кривицки, той и ресорния за Испания Агент на Сталин - цифрата на "испанското злато" е възлизала с ДВЕСТА ТОНА В ПОВЕЧЕ = СЕДЕМСТОТИН?

П.П.
Предполагам, ще е интересно за читателите ти - да научат и за ДРУГОТО ПРИСВОЯВАНЕ НА ЗЛАТО от СССР, през 1959 год.?
Това на БЪЛГАРСКИЯ ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ - възлизащо на "скромните" и "само" - 24(двадесет и четири) тона!?
цитирай
2. rosiela - И ние сме плащали така,
14.04.2019 18:50
да ни освободят от турското робство.
цитирай
3. kolevn38 - Да, зная за цифрата 700 тона, но така DW е предала информацията, така я поствам и аз.
14.04.2019 19:10
Всички зная и за изнесеното българско злато - доколкото мие известно пичината е фалита на държавата, която няма с какво да прати на братята, затова плащат със златото. А дали е това причината...
цитирай
4. kolevn38 - Да - за окупацията, наречена освобождение.
14.04.2019 19:11
rosiela написа:
да ни освободят от турското робство.

цитирай
5. get - До 3. kolevn38 - Причините са от многоаспектен характер - поради това и сложна за коментар тема - но?
14.04.2019 20:11
kolevn38 написа:
Всички зная и за изнесеното българско злато - доколкото мие известно пичината е фалита на държавата, която няма с какво да прати на братята, затова плащат със златото. А дали е това причината...


Друго е интересното?
Златото е изнесено през 1959 г. на база "експертна оценка" - Трезора в който се съхранява "не отговаря на нормите за сигурност при една бомбардировка със съвременни военни средства" :))) ... и до 1962 г. стои на съхранение в Съветския съюз?
Вече през 1962 г. - се обявява финансов фалит от Компартията и държавното ръководство на България? За погасяване част от задълженията по фалита - Внешторг банк на СССР, като гарант по "българските задължения"(?) "изкупува" (?) златото, с условието да покрие лошите дългове на България?
Поне това е официално тиражираната версия по въпроса?

Междувпрочем - то и при последният ни фалит от средата на 90-те години на миналият век - имахме задължения към така наречените Банки от Парижкия кръг? С уговорката и това, което не се казва, че от Петте Банки на този така наречен "Парижки кръг" - две бяха собственост на СССР и филиали на Внешторг-банк? Едната, която бе със седалише в Париж - носеше показателното име "Московска народна банка" ... другата в Лондон :)))

Дано съм бил полезен в издирванията по истинноста на разглеждания въпрос - поздрав!
цитирай
6. yoan2015 - Колев, малко предистория, ако не се ...
15.04.2019 17:28
Колев, малко предистория, ако не се лъжа първата република е 1931-1935 година, било е нещо страшно, горе-долу като тук след девети, в този период са избити 10 000 свещенници, предполагам, че е имало и други гадости, но тъй като говоря по памет се сещам само за свещенниците, затова Франко, който мисля, че е бил генерал от страна на републиката, прави военен преврат и от там започва гражданската война, тоест, Франко ги спасява от болшевизма, те искат да го вадят от гроба, сценарият е бил много подобен на Каталунския сега, за златото не се и съмнявам, братушките са забъркали кашата и след това са прибрали златото. Идиоти на този свят, колкото щеш.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4087847
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031