Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2019 02:49 - Мамутите, БСП и ДС? Или КОЙ докара до ръба на фалит УНСС, след като там са светила като Гечев, Чобанов, Орешарски?
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 542 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На какво учат студентите икономическите гении, които провалят института финансово?

  image  

Светослав Пинтев

Фалитът е естествен край на прекомерния риск, беше казал някой. А да съхраниш духа на Висшия икономически институт „Карл Маркс“ през новия  век е повече от риск. Това е безумие.

Не е шега

 Университетът за национално и световно стопанство е изправен пред фалит. Ръководството  на УНСС, тази люпилня на икономически гении, би тревога за това и настоя да получи някакво обещано от държавата финансиране за строителството на нов учебен корпус, вече вдигнат.
Ректорът проф. Стати Статев гастролира тази сутрин в ефира на предаването „Здравей, България” на Нова телевизия и повтори искането, сякаш всички ние сме му длъжници. 
Държа се доста нахално и самодоволно за ръководител на учебно заведение, което има претенциите да оправя националната и световна икономика, а се е докарало дотам. 

С националната някои от преподавателите  вече си поиграха

И я разсипаха нееднократно, та нищо чудно това да се случи и на учебното заведение. 
  Статев разсмя някои зрители, наричайки Университета вековен, сякаш е Болонският университет, като заяви, че се надява УНСС да съществува още векове. Ако държавата  налива милиони в  автономния ВУЗ, можеш да изкараш и хилядолетие. Но докъде ще я докара самата държава?
 Ректорът разправя, че нямало как тя да не го направи, просто е длъжна, едва ли не. А държавата не отказва да го стори, апропо, без да е ясно на какво основание ще налива милиони.
   Стати Статев  е уверен, че ще се бръкне, как иначе. 

 Фалитът не е проблем

Това твърди ректорът.  Естествено е да мисли така. 
Преподавателите му редовно фалират държавата и никой нищо не им е направил досега. А те дори имат самочувствието да громят другите как са съсипали държавата. Защото никой не им потърси отговорност за безобразията. Нито на Статев за повече от арогантното му държание към протестиращите студенти. Нали помните? Ако не, ще ви припомня след малко. 
„Проблемът не е фалитът. Едва ли държавата ще остави най-големия си университет и най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа в неплатежоспособност. Аз съм оптимистично настроен, че на проблема ще бъде погледнато градивно и ангажиментът, който пое държавата през 2016 година, ще бъде изпълнен. Проблемът е, че срокът на договора е до 6 юни. И това беше поводът ние да се обърнем и да кажем, че 

финансирането трябва да бъде осигурено

 И то тази или следващата седмица, за да имаме технологично време да поискаме удължаване на договора с година или година и половина”, заяви Статев. 
Как университет с толкова финансови корифеи стигна до там, че да не направи тази сметка по-рано и изрева в последния момент. Милионите да не са пуканки, та да  сложиш царевичните зърна на котлона и да започнат да се пукат.
 Седмица преди фалита ли се сетиха за обещанието от 2016 г. ?
Та нали в УНСС преподават икономически светила като бившия министър на икономиката и вицепремиер в кабинета на Жан Виденов (1995-1997 г.)  Румен Гечев. Той учи студентите на  "Политическа икономия на устойчивото развитие" , нищо, че докара държавата до най-голямата криза в историята й. 
Ректорът заяви авторитетно, че в грубия строеж на новия корпус на висшето учебно заведение са вложени 

8 милиона лева

 А това, което университетът е получил са „само” обещаните за 2017 и 2018 година по 1,5 милиона лева европейско финансиране. Вследствие на това фирмата изпълнител е изпратила искане за доброволно изпълнение. Каква изненада…
Проф. Статев е категоричен, че УНСС няма да спре да съществува, но ако сметките му бъдат запорирани, няма да може да изплаща нищо – нито стипендии, нито заплати и всички други плащания. И каква е икономическата логика да съществува тогава, професоре?
Изрази топла загриженост за студентите. 

Същите, които гонеше от България

Защото протестират срещу кабинета Орешарски.  Един друг много виден преподавател в УНСС, който в качеството си на премиер взриви България през 2013 г., още в началото на управлението си. 
Desebg.писа тогава за паметната реч на Стати Статев:
„Преди скандалното му обръщение към студентите те са окупирали зала 4026, където депутатът от БСП Румен Гечев (друг виден агент на ДС и вицепремиер в злощастното правителство на БСП начело с Виденов, което докара България до национална катастрофа в началото на 1997 г.) е трябвало да има лекция, а след това и зала 2006, която се намира срещу кабинета на премиера Пламен Орешарски, който е преподавател и бивш зам.-ректор в университета.
Агентурното минало на Стати Статев беше разкрито от комисията по досиетата през септември 2012 г. при проверката на ръководството на УНСС. 
Тогава стана ясно, че Статев е вербуван като секретен сътрудник под псевдонима „СТОЙНОВСКИ” от Първо главно управление на ДС на 1 февруари 1989 г. – 8 месеца преди падането на Берлинската стена и рухването на комунизма в Източна Европа. По това време той е 34-годишен. Вербуван е броени месеци преди да замине на втора специализация през август 1989 г. – април 1990 г. в Бостънския университет, Масачузетс, САЩ. Първата му специализация е в СССР през 1984-1985 г.“
Как Стати Статев се държи скандално със студентите показаха за първи път от „Господари на ефира” през ноември 2013 г. 
Кадрите от срещата вбесиха обществото с реплика на професор Статев към младите хора: 

"Ако не ви харесва в България - отивайте в чужбина, но не пречете!" 

„За пръв път  беше показан видеозаписът от срещата, който е в стила на най-мрачните времена на Държавна сигурност”, коментира тогава електронно издание и допълни, че агент Стойновски се подиграва на студентите си, обвинява ги, че са били нагли да изберат да окупират  Аула Максима, за да спят на меко и им предлага да им запази хотел, за да спят по-добре.
„Ще станете ли по велики? Ще станете ли по-велики пред себе си от това, че дремете по тия банки цяла нощ”,  държал се безочливо ректорът.
След това проф. Статев плаши протестиращите, че ще подпише писма да напуснат УНСС и им препоръча да се обърнат към колегата му Илчев (ректор тогава на СУ "Св. Кл. Охридски") и да се запишат при него, ако искат да стачкуват. 
„УНСС не е ваш дом и дай Боже да не бъде”, казва ректорът на студентите си. Вероятно мечтае там да има само храбри войници на партията и ДС, готови 

като термити да атакуват 

националната и световна икономика. 
И защо не, един Румен Гечев евродепутат е тръгнал да става.
„Единственото, което ви пази е, че гледам на вас с неособено голямо уважение”, казва Статев на дръзналите да протестират срещу Орешарски. То си е срамно подобен човек да гледа на теб с уважение, право да ви кажа.
От записа блести и един уникален бисер на ректора:

„Недоволни ли сте от измирането на мамутите? 

Защо не стачкувате за това?”

След това Стати Статев заплашва студентите, че ще смени патроните на вратите и  ще бъдат заключени в окупираната аудитория. "Ще има охрана отпред и който иска да ходи по естествена нужда, ще бъде воден", заплашва той. Чел съм за подобна практика в СС.
 "Големият ни проблем е, че мамутите още са на власт и не щат да мрат... В Европа забравиха какво е комунист, а нас 

още ни управляват хора на КГБ...

 Чудя се как може да сме такива неандерталци?!", пише в коментарите потребител . Забележително наблюдение. 
Мамутите са живи… И освирепяха…При такива мамути неандерталците няма как да оцелеят.

Да припомним, че студентите от УНСС на 29 октомври 2013 г. се присъединиха към колегите си, искащи оставката на правителството „Орешарски”, с окупация на зала, в която тогава депутатът от БСП и зам.-председател на комисията по икономическа политика Румен Гечев трябваше да има лекция. Именно, за да му демонстрират чувствата си към неговия гений По-късно студентската окупация продължила и към една от големите аули 2006, където бяха разпънати транспартанти.
„Окупацията на залата, в която водя лекции в УНСС, е престъпление. Искам да изкажа своето възмущение от случилото се”, заяви тогава Румен Гечев. Беше потресаващо.

Вицепремиерът на Виденов говори за престъпление?

Този, който отговаряше за икономиката, при когото една заплата стана 4-5 долара. И се възмущава. 
Гечев дори се зачуди дали студентите не трябвало да се арестуват. Усетил, че прекалява вероятно, че ще напомни за кървавия облик на партията си, вметна: „Е, не чак да се арестуват, това са нашите деца”.
А помните ли предишния ректор на УНСС проф. Борислав Борисов, един от ръководителите на Съюза за стопанска инициатива на гражданите? 
Проф. д-р Борислав Борисов бе отличен с Почетния знак на ректора от Стати Статев , през  2014 г.. Как иначе?
Четем: „За изключителни заслуги към университета и по повод на неговата 65-годишнина проф. д-р Борислав Борисов, ректор на УНСС в периода 2003-2011 г. и почетен ректор от 2012 г., бе удостоен с Почетния знак на ректора. Отличието му бе връчено от ректора на университета проф. д.ик.н. Стати Статев.
Ако отворим писаното по онова време, можем да прочетем управлението на стария ректор много интересни неща, като „тежки обвинения в корупция, търгашество с изпити, взимане на милиони левове подкуп,, нерегламентирани контакти”. .Не ми се ще повече да ровя…
Да не се връщаме всъщност към бившия ректор, като сега на шефското кресло там е седнал 

един толкова достоен мъж

През 2013 г. „Не-новините”, сайт за шеги с новините, които често са ужасяващо близо до истината, написа следното, играейки с абревиатурата УНСС: 
„Университетът за национално селско стопанство продължи с мерките за стриктно следене на своя онлайн имидж и от него бяха изключени 130 студенти поради уронване на престижа във Фейсбук.
Най-честите провинения на въпросните вече бивши възпитаници на ВУЗ-а, е че са разкрили на широката общественост факти от кадровия преподавателски материал на институцията.
Публикувани в социалната мрежа са доказателства, че в УНСС преподават бившият министър, премиер и кандидат-президент на ДПС Пламен Орешарски, бившият финансов министър и депутат от БСП и ДПС Петър Чобанов, както и банковия лауреат Румен Гечев.”
Как можах да забравя Петър Чобанов, тази клета жертва на нощта на Белия автобус. Нищо,  за него друг път.  Та да попитам:
- Мамутите, БСП или ДС? Или всички заедно?  КОЙ докара до ръба на фалит УНСС? И към България ли посягат пак?  Трябва ли всички да плащаме за икономическите гении?
https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/mamutite-bsp-i-ds-ili-koy-dokara-do-raba-na-falit-unss-sled-kato-tam-sa-svetila-kato-gechev-chobanov-oresharski




Гласувай:
6



1. vladtepes - За учените икономисти
25.04.2019 13:36
Най-големият учен икономист проф. Ал. Томов преподава в СУ. Той е създател на две важни фундаментални икономически теории - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел и ги е приложил успешно в Кремиковци и ЦСКА. Има голям брой ученици и последователи, прилагащи успешно теориите му и заслужава Нобелова награда по икономика.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4089047
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031