Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2019 14:02 - Съюзът на българските писатели опозори България заради Русия(видео)
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 802 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 13.06.2019 14:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
СБП сътвори международен дипломатически скандал, обявявайки се срещу посланика на Украйна
    image

Светослав Нахум

 

За тази творческа организация още важат думите на Радой Ралин: „Бяла, спретната къщурка – “Ангел Кънчев” №5, тука всяка мижитурка станала поет” 

Настоявам председателят на Съюза Боян Ангелов да си подаде оставката, казва пред Faktor.bg авторът на „Бягство от Крим”


Украинското издание „Майдан” писа тези дни: „През май, по случай 75-годишнината от депортирането на кримските татари, публикувахме "Бягство от Крим" от българския писател Светослав Нахум. Неговата работа и гражданската му позиция породиха широк отзвук. Проруският Съюз на писателите на България започна да тормози писателя и в същото време направи изявление, в което иска отзоваването на украинския посланик в София. По-долу представяме два документа, които показват потискането на свободата на словото и творчеството в България (който между другото е член на ЕС) и проруската позиция на ръководството на Съюза. Ние вярваме, че Службата за сигурност на Украйна трябва да обърне внимание на това и да забрани на подписалите да влизат на територията на нашата държава.”

Faktor.bg потърси твореца, накарал  Съюза на българските писатели СБП да свали маската си, за което разказахме първи. Не ни се вярваше, че изобщо е възможно такова безумие да се случи в страна от ЕС, но то е факт. Хората, представляващи българските писатели, без да изпитват срам,  да се обявят срещу историите, описани от техен колега, трагични истории на хора станали жертви на окупацията на Крим. Точният термин  е „аншлус на Крим”, по мое мнение. Този термин може да обясни и доста други неща, включително за Съюза на българските писатели (СБП). И за това какви хора се опитват да окупират духовното пространство на българина. 

„Поредната зловеща и хибридна декларация на СБП срещу Посланика на Украйна, с която СБП отново опозори България”, написа Светослав Нахум във „Фейсбук”. 

Интервю на Светослав Пинтев

- Г-н Нахум, как попаднахте на тези хора, чийто истории описвате в „Бягство от Крим“? 

- След окупацията на Крим имаше няколко вълни украинци, които бяха принудени да напуснат родните си места там. За тях България беше новата Казабланка, както навремето, през Втората световна война, хората бягаха от режима на Хитлер, от Европа през Казабланка, за да се отправят към свободния свят тогава, към Америка. Така и България се оказа този спасителен трамплин за много украинци, които след окупацията на Крим са принудени да напуснат домовете си, да си търсят късмета по света.  Между другото, същото се отнася и за много хора от Донбас.  По данни на украинското посолство в България над 1,7 милиона души са напуснали районите на Крим и Донбас. Аз имах възможността да се срещна с някои от тези хора, да науча много истории. Много от тях колективно са участвали в протестни действия, демонстрации и т.н, като така успях  да верифицирам историите. И реших да ги превърна в художествено произведение.

- А конкретната жената от първия разказ, с една потресаваща история, как я срещнахте? 

- Всичко стана покрай мои приятели, прегърнали правозащитната кауза. Те знаят, че имам произведения, посветени на съдбата на човека в рамките на конфликта. Чрез тях направих тази поредица от интервюта. С оглед на защита на безопасността на хората, смених някои топоними, някои имена, защото има реална заплаха за живота им. Говорих с тях на българското Черноморие. В поредицата от интервюта успях да получа тази информация, да я верифицирам по втори и трети източник, както вече казах, за да може фактологията да ми послужи вече за канавата на художественото произведение.  Разчуло се е сред украинската общност у нас, сред преминаващите през България, за тези хора, на които им се е налагало по море да се спасяват. Фактически именно историята на тази жена, това че й се налага от Крим, през Черно море, до Северното българско Черноморие да се добере, преследвана, с опасност за живота й, се разчува сред украинците тук. От там тръгнах, от края на тази история, за да стигна до нейното начало.

- С какво тази история предизвика такъв свещен ужас в т.нар. Съюз на българските писатели, има ли обяснение?

- Доколкото разбирам, този ужас идва от там, че се говори за окупация на Крим. Имам чувството, че тези хора не възприемат самия термин „окупация”.

- Със сигурност, като всички путинисти. Ще кажат, че е имало свободен референдум, способни са явно и на това...

- Да, всичко е било мирно тихо и спокойно,  не е имало паравоенни инструктори, не е имало оръжия, автомати, зелени човечета. Най-лошото е, че те заявиха, че никога в своята стогодишна история не са се обръщали срещу Русия. Написаното е от позицията на някакъв съюз на руски писатели, да речем, а не на Съюза на българските писатели. Това беше най-срамното за България.

-  Позорно, не е ли също подходяща дума, даже и тя звучи меко в случая?

- Да, за тези, които са подписали такива декларации, защото има доста хора, които са на различно мнение и не са го направили. С случая не можем да говорим, според мен, за всички писатели в България..

- Да, но декларацията е от името на СБП,  сякаш тази организация още битува в социализма…. 

-  В СБП нищо старо не са забравили, нищо ново не са научили. Аз също бях много изненадан от чак такава бурна реакция, защото като всеки автор издадох си книгата, направих премиера, това е. Човек се прибира вкъщи, радва се, че е издал още една книга. И след два дена започна тази сага, първата декларация на СБП, в която казват: „Ние се разграничаваме…, ние никога в нашата история не сме се обръщали срещу Русия, не сме коментирали отношенията й с други държави….”  Те политизираха една човешка история, едно художествено произведение,  политизираха всичко, защото в главите им явно по този начин стоят нещата. За всеки човек, от каквато и националност да е той, щях да напиша този разказ по същия начин.   Това за мен е ролята на изкуството, да е насочено против агресията и насилието. Не виждам нормален човек, който да може да подкрепя окупация на части от чужда държава.

- Едно стихче на Радой Ралин, посветено на СБП, ми се върти в главата по време на целия ни разговор: „Бяла, спретната къщурка – “Ангел Кънчев” №5, тука всяка мижитурка станала поет”. Съюзът сега не е на ул.“Ангел Кънчев”№ 5, доколкото знам, но какво друго се е променило там от соца до днес? Май не е много.

- Действително и аз не очаквах, че толкова ретроградни процеси са продължили да се развиват в Съюза. Аз повече се въртях около самия вестник „Словото днес”, който е орган на Съюза на писателите.  Между другото, след като излезе тяхната декларация в този вестник, аз изпратих отговор, имам право на отговор, но не ми го публикуваха. Украинското посолство пък реагира още на първата им декларация. Изпрати едно писмо до Съюза на писателите, до Министерство на културата, до двете комисии в парламента, едната е „Култура и медии”, другата е „Вероизповедание и права на човека”. Посолството изрази загриженост от състоянието на свободата на словото в България, изрази своето разочарование, че се заема страната на държавата-агресор. Тогава от СБП направиха нещо като открито писмо, като подписка, с която искат отзоваването на украински посланик.

- Невероятно безочие…

- Наистина. Да кажа нещо, което би трябвало да е вълнуващо за нас, българите. На 24 май, същият този посланик Москаленко се обърна с обръщение в медиите и каза: „Българите сте дали на нас, украинците, писменост,  азбука. Такива признания много често от Русия не чуваме. В Украйна се изучава българистика, изучава се делото на Кирил и Методий. Три техни паметника има в Украйна,  доколкото знам.  Много са близки и приятелски отношенията между българи и украинци, лесно се разбираме. Просто ме е срам като редови гражданин от последната декларация на СБП, в която се иска отзоваване на посланика. Това вече излиза извън рамките не просто на възпитанието, на културата и литературата, а отива вече в някакво обслужване на не знам какви интереси.

-  Сетих се и за Солженицин, за позора на съветските писатели, проектиран и у нас…. Този разговор ме връща във времето на СССР, към кошмара на диващината му към хората на словото…

- Така започна да изглежда.   Имаше един много хубав коментар на Георги Коритаров по Телевизия „Европа”, в който той сравни още първата декларация, която беше излязла тогава, с декларацията от 1974 г., тя е на същия този  СБП. С нея заклеймяват Солженицин, има и други такива случаи…През 1956 година поетът Иван Русков пише едно стихотворение „Зов за свобода”. Той отделно си има проблеми, седи в затвора, но съюзът го изключва със задна дата, изтрива името му, все едно никога не е членувал там, затриват му миналото. Това вече по оруелски го правят.

- Damnatio memoriae (на латински: проклятие на паметта), са го наричали древните римляни. Унищожаването на документи и материални свидетелства за съществуването на някого. Но, за разлика от СБП,  го прилагали не към писатели,  а срещу престъпници срещу държавата -  узурпирали властта,  заговорници, кървави   императори.  У нас го прилагат най-кървавите, помагачите на СССР. Това има ли го и днес?

- Да, да ви кажа честно, меко казано грозни са тези неща, не съм подозирал, че хора, които довчера са ми се пишели колеги и приятели, ще ги видя видимо изменени, с паднали маски, готови сякаш да убият човек без втора мисъл… Ако бяха ония времена ..

- Кой е движещата сила на този постсъветски водевил? Кажете ми две думи за председателя… Боян Ангелов. Той трябва да е велик български писател, но съм  пропуснал да проследя творчеството му. Бях чувал  за него само, че е в НС на БСП, а лично Корнелия Нинова му връчила някаква награда… Явно за писателски постижения...  

- Именно председателят на СБП и Управителният съвет стоят зад това, доколкото аз знам. Той е в жанра поезия, определя се като поет… Вие преди малко казахте този каламбур на Радой Ралин, но аз сега не искам да коментирам художествени качества, присъствие, отсъствие на такива… Мен ме вълнува това, че един председател на творчески съюз, който би трябвало да е пръв между равни и да осигурява плурализма на мненията на творците, не би трябвало по този начин да си позволява да заклеймява, теми, тематики, автори, произведения, само защото той, да речем, има друго виждане, или е част от някакъв друг интерес. Затова в моя текст, така и непубликуван във в. „Словото днес” като право на отговор , призовах той да си даде оставката, в името на плурализма. За да могат всички да отстояват своето мнение, своята съвест като писатели, да си избират сами темите, сюжетите на своите произведения…

- Аз си мисля, че е редно българските писатели, които не са съгласни с ретроградните действия на СБП, да направят някаква подписка, с която да го заявят. Ако има такива, разбира се. Позорно е да не се реагира... Това ще означава, че всички български писатели са такива…

-  Има такава идея, доколкото знам. Възмутени хора, писатели, творци от интелектуалните среди, имат идеята да направят някаква подписка, някаква декларация. Тепърва тази история ще има развитие сред хората, които не мислят като ръководството на СБП; Отнема време докато информацията се придвижи през медийното пространство, докато хората се организират… А и последната най-позорна декларация, за отзоваване на посланика, е отпреди малко повече от седмица .
Ако оставим настрани този мой личен казус, самата война, която от ръководството на СБП поведоха с украинското посолство за мен е необяснима, меко казано.

- Някой да ги стимулира? И в други творчески съюзи ръководни фактори се оказват едни хора, които много обичат Путин. Това просто противоречи на здравия разум…

- Аз дори не подозирах, че е така, докато не започнах да получавам най-различни форми на предупреждение, уж от приятели.. Казват ми или пишат: „Ти сега внимавай, ти не можеш да си представиш какво количество русофили те обграждат. Ти си тръгнал срещу една мощна река, а дори си нямаш весла в твоята лодка....Спомни си там този случай...” И започват, Скрипал, Ми-6, Новичок,  по тази линия. И това са хора, които са били близко до мен, водили са се колеги, приятели... Не ме заплашват директно, а ме предупреждават, че „те там“ може да ми направят нещо. Кои са тези „те там“, това не казват. Не знам как да третирам такива приказки.

- Не сте ли водили с ръководството на СБП разговори на тема политика, международното положение, че това ви изненадва? 

- Не, не сме водили политически разговори,  не сме толкова близки. Аз си мислех, че ще си говорим само и единствено за литература. Лично поканих  седмица преди това председателя на СБП Боян Ангелов на премиерата на книгата, той каза, че ще ходи на друго мероприятие. На мен, разбира се, не ми стана приятно, защото никой автор не се радва, когато му отказват присъствие, но да оставим това. Самата идея на премиерата беше представяне на един сборник с разкази. Там участваха двама членове на Управителния съвет на СБП, те водеха премиерата. За съжаление, един от тях и той се обърна срещу книгата. Това е странното, води премиерата, а е активен в събирането на подписи срещу същата тази книга.

- Абсурдно звучи изобщо да събираш подписи срещу книга, ако си улегнал шеф в Съюза на писателите, а не млад нацист например.  А срещу книга, която си представял лично, това вече граничи с… Кои гении са се подписали? Самата подписка сякаш е една стъпка преди горенето на книги. 

- Да, една стъпка.  Подписали са се някои, които са известни, други не са. Г-н Бойко Ламбовски е подписал. Той е и почетен председател на българския ПЕН-клуб, който би трябвало да има една кауза, тази на пацифизма, каквато е каузата на международните ПЕН-центрове. Там има имена като Анжел Вагенщайн, Никола Инджов, виждам сред подписалите се Надя Попова, главен редактор на в. „Словото днес“, орган на СБП. И така в един порядък на най-различни имена от Съюза. СБП, доколкото знам, има над 700 членове. Тук виждам около 40. Има и една подробност.  Т.нар.подписка не е оригинален документ със събрани подписи,защото те претендират, че го изпращат до МвнР на Украйна. Доколкото разбирам, на много от хората е взето съгласието  по телефона. Казали са: „Да, добре, пишете ме“. Не знам доколко такъв документ е  официален, издържан юридически, при положение, че се изпраща до Външно министерство на друга държава. Някои от тези хора не живеят и в България. От тях е получено съгласие с някакво електронно средство за комуникация явно.

- Нека позная... Не живеят и в Русия. Това е характерно и за руския „елит”. Живеят в САЩ, кълнат се във вярност на британската корона, за да й станат поданици, а като се приберат изобличават коварството на Запада.. Уникален манталитет...

- Уникален е наистина. Да, тези хора не живеят и в Русия. Един от подписалите се живее в САЩ. Много е хубаво да живееш там и да заемеш позиция против САЩ, да си евразийски настроен....Диверсификация на енергетиката може да се направи, но как се прави диверсификация на съзнанието, как се вкарва една обективна теза, която поне да оспори другата, за да може човек обективно да я погледне, да се замисли, нали носи глава на раменете си. Писатели, които претендират, че са интелектуалци би трябвало да могат сами да разсъждават, да направят теза, антитеза и синтеза. Въз основа на фактите да вземат информирано, обосновано решение, защото иначе... Както е казал бащата на философията Сократ : „Невежеството убива“.

- Да де, ама убива другите. И не е казано,че подобни хора имат глава на раменете си. 






Гласувай:
3



1. анонимен - Т. нар. председател на т. нар. СБП е ...
13.06.2019 14:25
Т.нар.председател на т.нар. СБП е комуноид и путиноид, а самият съюз - шайка кретени.
" Бях чувал за него само, че е в НС на БСП, а лично Корнелия Нинова му връчила някаква награда…"
цитирай
2. 1997 - Има ли отговор
13.06.2019 18:32
Защо Светлана Алексиевич е в списъците на врагове на Украйна и не смее да влезе в тази страна с нацистко управление?
Няма нищо чудно, че нацистко настроените в Украйна и русофобите в България не харесват свободното мнение на някого, (в случая на СБП)
цитирай
3. planinitenabulgaria - сидероВ, нинавА, радеВ, 1997 и още два-три недопавени
13.06.2019 21:59
не споделят Вашето мнение. Там е имало свободни избори и след изборите наръдът, пебедил в тях, ликувал....
цитирай
4. krumbelosvet - .
13.06.2019 22:45
.
цитирай
5. kolevn38 - Украйна е страна с нацистко управление!? Не! Ти си гнусен и долен комунистически парцал!
14.06.2019 07:08
1997 написа:
Защо Светлана Алексиевич е в списъците на врагове на Украйна и не смее да влезе в тази страна с нацистко управление?
Няма нищо чудно, че нацистко настроените в Украйна и русофобите в България не харесват свободното мнение на някого, (в случая на СБП)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085651
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031