Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2019 16:54 - Ах тези грузинци, наистина са страхотни! ВИДЕО
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 394 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.06.2019 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Живата култура на трите системи за изписване в грузинската азбука

Грузия

Елемент, вписан през 2016 г. в Представителната листа на нематериално културно наследство на човечеството

© National Agency for Cultural Heritage Preservation of Georgia, 2015

Писменият език на Грузия е довел до развитието на три азбуки – Mrgvlovani, Nuskhuri и Mkhedruli – които остават в употреба и до днес. Мигровани/Mrgvlovani/ е първата азбука, от която по-късно е произлязла Нускхури /Nuskhuri / и накрая се появява Мхедрули / Mkhedruli/. Азбуките съществуват паралелно, благодарение на различните си функции  и отразяват разнообразната  културна идентичност на Грузия. Образователната система се базира на азбуката  Мхедрули , преподавана в основното и средно училище и у дома, докато Мигровани  и Нускхури се практикуват  и преподават предимно от  апостолическата  автокефална православна църква в Грузия. Пример за различното приложение на  азбуките са иконите, псалмите и църковните текстове, в които се използва само  Нускхури.  Други приложения на тази азбука откриваме в занаятчийството, свързано с църковната обредност – златари, иконописци, скулптори и везбари, а често и зидари и каменоделци често си служат с тази азбука. Нускхури има основно приложение в духовни семинарии,  теософски училища , популярна е сред  лингвисти, изследователи и историци.
image

Инцидентът с руския комунист накара руснаците да осъзнаят, че грузинците няма да забравят войната от 2008-а     image  

"Гневът на грузинците показа, че търпимостта към руските политици остава нулева, а старите рани така и не заздравяват", коментира пред БНР професор Торнике Шарашенидзе от Грузинския институт по обществени въпроси .

"Искрата на грузинския гняв разпали руски депутат от комунистическата партия. Сергей Гаврилов ръководеше делегация на Междупарламентарната асамблея на православните държави - организация, основана преди десетилетия от Гърция и Русия, в която членува и България. Гаврилов сяда в стола на председателя на парламента и започва обръщение на руски. Цинично е в Грузия парламентарната асамблея на православните държави да бъде председателствана от руски депутат", смята той.

"Инцидентът с руския депутат разпали протестите, но причината е много по-дълбока. Когато хората виждат, че правителството се проваля с демократичните реформи, проваля се икономика, флиртува с руските комунисти и това вече беше прекалено за гражданите на Грузия", каза още професор Шарашенидзе.

"Все още има стотици руски туристи, които се разхождат в центъра на Тблиси без нищо да им се случва. Грузинците нямат проблем с руския народ, нито пък с обикновените руснаци. Ние имаме проблем с руските политици, това е, с официална Москва", уверява ученият.

"Имам усещането, че Русия вярва, че грузинците са забравили и ще приемат последствията от войната през 2008-ма. Но инцидентът с Гаврилов, с руския комунист, накара руснаците да осъзнаят, че грузинците няма да забравят случилото се преди 11 години", заяви той.
 

 










Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086881
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031