Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2019 13:48 - Румяна Коларова: Новият проект „Мая Манолова“ изповядва комунизъм, Радев рискува да си спука балона и да изгуби всичко
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1499 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Лицемерно е да се твърди, че омбудсманът е безпартиен кандидат-кмет
    image

Румяна Коларова9

  Големият въпрос на тези избори е ще успее ли новият ляв проект да погълне градската десница

Социалистите са поставили опасен капан в София на демократично мислещите хора, казва пред Faktor.bg политологът

Интервю на Васил Стефанов

- Г-жо Коларова, каква кампания ни очаква, местните избори се очертават да са най-горещи в София, където Йорданка Фандъкова, и Мая Манолова влизат в битка? 

- Очевадно цялата кампания на Мая Манолова, която предстои, е 100-процентов политически инженеринг. Тя започна със социологически проучвания и медии, които активно пропагандираха възможността омбудсманът в оставка да има всички атрибути за предстоящите избори. Политическият инженеринг беше направен по учебник, в най-зрялата му форма. Целта очевидно е да се създаде нова политическа партия, която да бъде ляво-център. Целта е да се премести самият център на българската политическа система. През последните 22 години доминираха десните партии. Първият опит за промяна на политическата система беше придвижването на ДПС, което се слави като „балансьор“. Когато обаче и в двата пъти партията на Ахмед Доган действаше като партньор на БСП, коалициите им бяха стигматизирани и носеха негативна комутация – и при тройната коалиция, и при Пламен Орешарски. Що се отнася до новия проект „Мая Манолова“, то той ще бъде един тест за българската партийна система и за избирателите. До колко все още има хора, които биха гласували за нова партия. Подобни експерименти с нарочени „харизматични фигури“ бяха свързани с „България без цензура“. Това означава, че в момента основният въпрос е до каква степен Мая Манолова и Слави Трифонов ще играят заедно. Ясно е, че шоуменът не може да бъде харизматична политическа фигура и изборът е да припознае Мая Манолова като такава. Като политолог обаче, не виждам никакви основания тя да има очакваната харизма. Единственото харизматично в нея е, че, да кажем, се е преборила с една тежка болест. Оттам нататък – тя е просто един рупор и високоговорител, който усилваше основните тези на БСП. Тя е способна да препредава съобщения. Ставайки омбудсман, излезе от политиката и прие ролята на звънец, който алармира, когато държавната администрация не се справя. 

- Ще има ли ресурс, на който да разчита новият политически проект? 

- На всички е ясно, че когато се започва нов политически проект, има нужда не само от публична подкрепа и лица, които да застанат с имената си, а и от финансова подкрепа. Такава обаче от БСП няма как да дойде. Политически проект не само в България, а и в света, се реализира с финанси. Въпросът е кой ще ги осигури. БСП е фалирала. Има два варианта – единият е парична гаранция от леви бизнесмени, колкото са останали. Но това означава, че Мая Манолова директно се конкурира с БСП. Другата възможност е да се потърсят средства от бизнесмени, за които Бойко Борисов е голяма заплаха. Това пък на свой ред ни води към по-важната тема – къде в политическото пространство ще се позиционира Мая Манолова? „Демократична България“ в момента се позиционира в ляво от управляващата коалиция на ГЕРБ и патриотите. Това е рокада, която сама по себе си коства много на ДСБ. Тази размяна беше неизбежна, доколкото антилибералният профил, не само на националистите, но и на ГЕРБ, върви в рамките на общите европейски тенденции. Големият въпрос е какво ще се случи с днешната градска десница – дали Мая Манолова ще я погълне и ще ѝ даде лява ориентация? 

- Няма ли това „поглъщане“ на градската десница в София да се окаже пагубно?

- Именно, трябва да видим до колко десните политици имат силите да удържат своя електорат. Ясно е, че част от десните бизнесмени вече са предложили услугите си на Мая Манолова. Това не е тайна, че те са готови да инвестират в този политически проект с идеята, че всеки, който може да събори ГЕРБ, ще направи добро. Ако мислим обаче за политиците в дясното политическо пространство, те ще претърпят загуба, която не могат да си позволят. Те точно надскочиха 4-процентната бариера. Всеки отлив към Мая Манолова означава ерозия и унищожаване на десния електорат. 

- Самите симпатизанти ще се вържат ли на номера с Мая Манолова, има предположения на ваши колеги, че дори столичните социалисти са под въпрос и доста от тях няма да я припознаят като свой кмет? 

- Въпросът е до колко избирателите ще избегнат капана в София, който са им подготвили. Електоратът на тези партии е изключително лоялен, но едновременно с това екзалтацията на тема „Анти ГЕРБ“ създава реална опасност да се стигне до загуба на контрол. В един момент започват да липсват логични аргументи и последователност, за да обясниш защо си срещу Йорданка Фандъкова. В момента, в който десните подкрепят минимално дори Мая Манолова, ще изгубят почти целия си електорат. Защото част от него ще отиде към нея, но другата ще се насочи към ГЕРБ. До този момент имаше голяма симбиоза между финансиране и политическа форма. Формацията на Христо Иванов беше подкрепена от „Галъп“, с което се надяваше „Да, България“ да обърне баланса в партийната система в България в лявото пространство. Стигна се до взаимно паразитиране на един електорат върху друг и на амалгама, в която присъстват политици, които не са в десния политически спектър. Битката е за десните избиратели. Има и втори момент – на максимална мобилизация на „лявото“. Екстремните изказвания на Корнелия Нинова и поредните ѝ загуби бяха тестът, който показа, че в този вид на „Позитано“ 20 няма повече ресурс. Затова сега БСП търси фигура, която има минало на радикално ляв и агресивен говорител, а в същото време комуникира със заинтересовани групи, които не са „леви“. 

- Михаил Мирчев, чийто син е сред „младите надежди“ на Нинова, вече атакува кандидатурата на Мая Манолова. Самата лидерка на БСП не преговаря лично за кандидатурата ѝ. Ще има ли контраатака от ръководството на „Позитано“ 20 подливане на вода в името на лидерския пост? 

- Не мисля, че тук става дума за контраатака. За да проработи политическият проект „Мая Манолова“, БСП трябва да се дистанцира максимално в началото, за да се тества до каква степен омбудсманът в оставка може да мобилизира избирателите. Ако тя успее да издържи теста, вече левицата ще може да излезе и да я подкрепи. Това е схемата, по която се работи. Що се отнася до Калоян Паргов, в рамките на София БСП винаги е действала в координация с дясното. Червените фирми и досега имат свой дял в града. Кандидатурата на Йорданка Фандъкова ще бъде убедителна и ще има успех само ако успее да убеди избирателите на ГЕРБ, че обръща страницата и сменя принципа, по който се сформира мнозинство в Столичната община. Тук не става въпрос само за държавния бюджет за София, а и за европейските фондове, които в голяма степен се усвояват. Очаквам в листата на ГЕРБ този път да има много хора от гражданската квота. В противен случай ще се окажем в политическия популистки модел на Мая Манолова, който всички сме преживели, започвайки от Симеон Сакскобургготски. 

- Ще помогне ли или ще вкара гол на БСП Румен Радев с включването си в предизборната кампания на левицата? 

- В момента се прави опит да се осъществи политическият проект „Мая Манолова“, както беше създаден „Румен Радев“. През изминалата година публичният образ на президента се видя, че не гълта много въздух. Неговите позиции са негативни срещу всичко, което ГЕРБ прави. Той дублира едно към едно всичко, което БСП твърди. Разбира се, че Румен Радев придава тежест на „столетницата“, но междувременно с това изпразва от съдържание президентската институция и тя олеква. Ако опитва по този начин да пази доверието, което има президентската институция, рискува балонът му да бъде спукан. Да дойде един момент, в който всичко това, което има досега, да се изпари. Другият вариант е той да стесни своите политически претенции, за да може да им предаде съдържание и да имат своята политическа и човешка подплътеност. Местните избори могат да му дадат възможност да се захване с конкретни теми, които да дадат тежест на позициите му. Едновременно с това, ще дискредитира позицията си на надпартиен президент, тъй като местните избори са партийни. Илюзия е, че има безпартийни кметове. Това са политически шашмалогии. Кметът е безсилен, ако няма подкрепата на общинския съвет, който е продукт на съотношение между силите на партиите. Затова е лицемерно да се твърди, че Мая Манолова може да бъде независим и безпартиен градоначалник. Тя може да спечели изборите само ако десните партии я припознаят. 

- Заслужи ли си „титлата“ Десислава Радева „генерал Деси“, успява ли да се наложи над съпруга си и да доминира на „Дондуков” 2? 

- Всеки човек прави личностен избор и прави предпочитание към хора, на които има безрезервно доверие. През последните години президентът Румен Радев е развил очевидно подобни отношения със съпругата си. От тази гледна точка мисля, че тя ще продължи силно да му влияе и да формира неговия избор, да доминира в решенията, които се взимат в президентството. Загубата на подобен тип доверие рискува разпада на тяхната връзка. Аз не мисля, че той ще спечели от това, защото би довело до катастрофа в неговия мандат. 

- Страната ни е член на ЕС, а Корнелия Нинова е патрон на честванията за на 9-и септември. Как си обяснявате подобно антиевропейско поведение и връщане на страната в мрачните години на социализма? 

- Ясна е позицията на Корнелия Нинова. Тя полага цветя и пред паметника на Тодор Живков. Спомняме си какво е говорила за демокрацията и за комунизма. Искам обаче да отбележа, че в декларацията на инициативния комитет на Мая Манолова прочетох изречението, че България била земен рай, а управлението на ГЕРБ я е довело до катастрофа. Искам да попитам – кога България е била „земен рай“ – по времето на комунизма, на Жан Виденов, или на тройната коалиция и Пламен Орешарски. Този вид носталгично отношение и безкритичност към комунизма се вижда много ясно в инициативния комитет на Мая Манолова. Ако трябва да направя прогноза, този проект няма да успее. Това е мое мнение като човек, чиито ценности са свързани с десния политически спектър.



Гласувай:
8



1. apostapostoloff - Мая Манолова ще гризне сопата, която
04.09.2019 13:56
Бойко ще и стовари върху празната кратуна.
цитирай
2. 1997 - Само добро има в " Целта очевидно е да се създаде нова политическа партия, която да бъде ляво-център."
04.09.2019 17:32
Срам за десните, които припознават ГЕРБ, Борисов и Фандъкова за единствените които могат да ги представят
цитирай
3. planinitenabulgaria - Хибридната разработка за кмет на София избра една простакеса за кщанидаткмет.
04.09.2019 18:27
БСП няма кандидат, никой от тях не става за такъв, защото са недоправени. Пак ще се крият зад обществени комитети и др. педерестии. Днес Радев - предишната успешна хибридна разработка - в парламента повтаряше термините на Нинова, показвайки такава безпросветност, наглост и простащина без да се срамува от себе си. . Мая Манолова е много изключителна - тя фана Бойко и Цецо в Костинрод, наричана е Остриено на БСП както милиЙончева е наричана Символа на борбата с корупцията. Мая можеше и още неща да свърши, но правителството и парламента й пречеха, така както окосмямаването на министърката на Околната среда в Румъния, Вълнаре Дупеску, било попречило за успех в интимен контакт, защото он побегнАл.
Въпросът, който стои пред софиянци е културна жена ли да им е градоначалника или берсинска простакела. Това ще реши изборът, за който социологически изслезвания да прогнозиратт убедителна победа за Мая. Може би думата е неподходяща, да бяха казали размазмаща...
цитирай
4. planinitenabulgaria - Аз когато има опастност да паниша просташки коментар,
04.09.2019 18:37
1997 написа:
Срам за десните, които припознават ГЕРБ, Борисов и Фандъкова за единствените които могат да ги представят


запазвам компетентно мълчание. Към Вас обаче имам предложение:
Най-страшното за София са перките на акулите по Графа. Ако остане Фандъкова, ще останат и перките. Нека дойдат нови хора със севсем други качества и ще дам пример с една такава категория хора, никога нямали представител кмет. Това е полярникът Пимпирев, който според в/к 24 часа го вади 35 см. Друг такъв няма, следващият, футболистът от ЦСК Джизъса е в категория 30, плътно го следва ВВ1951. Защо не излезете с инициатива "Искаме Полярника за кмет"?
Да живее международното положение!
Горе Мая,
доле Йорданка!
цитирай
5. apostapostoloff - И Манолова, и Радев ще
04.09.2019 19:14
свършат зле. Много зле!

Тук му е мястото да напомня, че Бойко Борисов прекрати кариерата на много нашенски политици. Като започнем от Софиянски и свършим с Михаил Миков. Сега този терминатор ще съсипе с един удар още две политически биографии. Ще извади от строя Мая Манолова, която е голяма негова грешка, а с нея и Корнелия Нинова. Последната ще бъде пометена от поредния изборен погром, който отсега се очертава...

цитирай
6. 1997 - Изпитвам недоверие
04.09.2019 21:30
planinitenabulgaria написа:
Аз когато има опастност да паниша просташки коментар, запазвам компетентно мълчание.

Твърде често не спазвате принципите си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086006
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031