Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2019 09:34 - Още и още, И ОЩЕ ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1911 Коментари: 21 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                  ... ЗА НЕЗАБРАВИМОТО МИНАЛО

Цветан Тодоров Tzvetan Todorov
българо-френски философ
image Цветан Тодоров през 2011 г.
Роден   1 март 1939 г. София, България
Починал 7 февруари 2017 г. (77 г.) Париж, Франция

Близка среща с Георги Димитров и анализ на личността на Йосиф Сталин през погледа на българския комунистически лидер предлага в новоиздадената си на български език книга философът Цветан Тодоров. „Тоталитарният опит“ съдържа етюди върху явления и събития, свързани с двете основни форми на тоталитарен режим, белязали историята на ХХ век – комунизма и фашизма.

Прочутият философ включва текстовете си, писани в периода 1983 – 2008 г. за специализирани сборници и периодика, в двутомното издание „Човешкият отпечатък“ (2009 г. и 2010 г.). Първият от томовете е „Тоталитарният опит“, който се появява у нас с логото на ИК „Изток-Запад“, в превод от френски език е на Зорница Павлова.

imageВ книгата Тодоров анализира творчеството на редица видни интелектуалци и общественици от ХIX и ХХ век, сред които един от най-прозорливите политически коментатори във Франция през миналия век – Реймон Арон; Примо Леви, участвал като млад в италианската Съпротива, арестуван през 1944 г., защото е евреин, е изпратен в Аушвиц, откъдето бива освободен година по-късно; Жермен Тийон, взела дейно участие в Съпротивата в окупирания Париж, рискувайки живота си, след което е депортирана в Равенсбрюк, за да помага на останалите; изключителните руски мислители Роман Якобсон и Михаил Бахтин, които изиграват особена роля в интелектуалната биография на автора.

В книгата срещаме още Ромен Гари, Михаил Бакунин, Шилер, Карл Маркс, Рихард Вагнер, Йосиф Сталин, Георги Димитров и др., както и анализи върху спасяването на българските евреи, границите на правосъдието и др.

В частта за българския комунистически лидер, озаглавена „Сталин отблизо“, философът разглежда дневника на Георги Димитров.

„Димитров щеше да е само една от патетичните или злокобни фигури на международния комунизъм от онова време, ако не се отличаваше с нещо друго: водил си е дневник. (…) Дневникът на Димитров е безценен документ за историята на комунистическото движение, за Източна Европа и дори за световната политика през първата половина на ХХ век. Същевременно той предлага богат материал за размисъл на политолози, социолози, психолози. Никой друг комунистически ръководител на такова равнище не е оставил подобен документ. Спомените или интервютата с някои от тях са писани впоследствие, а не всекидневно“, пише Цветан Тодоров.

Отношенията между съветския диктатор и Георги Димитров изглежда са били много близки, а българинът съвестно си е записвал всичко, което той каже, смятайки го за изключително важно. Личността на Сталин през дневниците е особено любопитна – освен неприязънта му към враговете, „троцкисти“ и „капиталисти“ и похватът да се управлява с терор, тук прозират и колебливостта в решенията му и странното чувство за хумор, желанието да се забавлява, докато „зъбите на неговите съратници тракат“.

Цветан Тодоров анализира уроците, които Георги Димитров е усвоил от близостта си със Сталин.

Откъс от „Сталин отблизо“, Цветан Тодоров

Георги Димитров (1882–1949) е най-видният ръководител на Българската комунистическа партия през първата половина на ХХ век. След потушаването на въстанието, организирано от комунистите през септември 1923 г., той напуска страната и става функционер на Коминтерна – международна комунистическа организация. Повече или по-малко легално той снове между Москва, Виена и Берлин. Именно в Берлин го арестуват през март 1933 г., няколко седмици след като Хитлер идва на власт. Обвинен е редом с други комунисти за пожара в Райхстага. С това Хитлер иска да злепостави и да разбие комунистичекото движение. Но противно на всички очаквания Димитров се защитава блестящо – международните мрежи от симпатизанти, ръководени от Вили Мюнценберг, осигуряват световния отзвук на делото, което се провежда в Лайпциг, и будят всеобщо благоразположение към главния обвиняем. Въпреки че Гьоринг и Гьобелс са сред свидетелите, Димитров бива оправдан и освободен.

Изгубил българското гражданство, той отива в СССР, където е приет като герой. С ореола на новата си слава той веднага се изкачва по стълбицата на властта: става главен секретар на Коминтерна и депутат във Върховния съвет, съветски еквивалент на парламента. В стриктната йерархия на ръководителите на страната тогава той заема шесто място. Задържа се на него до началото на войната през 1941 г., когато се налага преустройство на международното комунистическо движение. След победата над Германия през 1945 г. той се връща в България. Година по-късно става министър-председател. Той организира безмилостната репресия над демократичната опозиция през 1947 г., а именно законното убийство на нейния ръководител Никола Петков.

Димитров боледува често и се лекува в СССР. Умира там през юли 1949 г.

Димитров щеше да е само една от патетичните или злокобни фигури на международния комунизъм от онова време, ако не се отличаваше с нещо друго: водил си е дневник. По-конкретно той започва да записва, докато е в затвора в Берлин, на 9 март 1933 г. и продължава с малки прекъсвания до 6 февруари 1949 г. През тези шестнадесет години, решаващи за историята на Европа, той всеки ден отбелязва основните събития от живота си, посветен основно на обществена дейност. За дневника знаят и руските чекисти, и българските комунисти. След смъртта на Димитров дневникът се съхранява в архивите на Българската комунистическа партия. С изключение на няколко откъса за Лайпцигския процес съдържанието му се пази в строга тайна. Но след кризата на режима през 1989 г., задълбочила се през 1991 г., въпросът за неговото публикуване става актуален. Задачата не е лесна. Димитров пише на български, на руски, на немски, използва много съкращения и нерядко тогавашните псевдоними. Въпреки това работата е доведена до край и целият дневник се публикува на български през 1997 г. Първият му превод на английски е издаден от университета в Йейл през 2003 г.

Дневникът на Димитров е безценен документ за историята на комунистическото движение, за Източна Европа и дори за световната политика през първата половина на ХХ век. Същевременно той предлага богат материал за размисъл на политолози, социолози, психолози. Никой друг комунистически ръководител на такова равнище не е оставил подобен документ. Спомените или интервютата с някои от тях са писани впоследствие, а не всекидневно. Дневникът съдържа многобройни детайли, особено за дейността на Коминтерна преди войната, както и за установяването на „народните демокрации“ в Източна Европа след войната. В същото време наблюдаваме отблизо живота на ръководителите на Съветския съюз.

Един от най-значимите приноси на дневника са думите на Сталин, предадени от Димитров. През целия този период Димитров е част от най-приближения кръг на съветския водач. Той се среща с него – не всеки ден, но често. Димитров смята казаното от Сталин за толкова ценно, че веднага го записва в своя дневник. Следователно в него откриваме както повече или по-малко официални речи, така и признания, направени пред най-близките.

Портретът на Сталин, който се очертава на тези страници, е впечатляващ. Означава ли това, че в случая сме изправени пред „истинския“ Сталин? Със сигурност не. Първо, някои страни от неговата дейност са твърде очевидни, за да бъдат записвани от Димитров. Освен това единствено международните въпроси са обект на сериозно внимание. Пък и дори пред Димитров Сталин не казва всичко. Впрочем публичните изказвания на Сталин са не по-малко важни от интимния му образ, който ни разкрива дневникът. Въпреки всичко приносът на Димитров е от особено значение и всички, които се интересуват от дейността на съветския ръководител или от естеството на комунистическите практики, си заслужава да се запознаят с него.

Танцът на терора

Какви са първите впечатления на Димитров? Той пристига в Москва на 27 февруари 1934 г. и на 3 март е приет от Сталин заедно с други членове на Политбюро. Първата реплика на Сталин, отбелязана в дневника, се отнася за българския политик Александър Цанков, виновен за репресията над комунистите през 1923 г. Тя е лаконична: „Цанков – да бъде посечен!“

По онова време Сталин изпитва неприязън особено към хората, наричани от него „троцкисти“ – удобен етикет за всички комунисти, които не са съгласни с него. Бързо ще последват процесите срещу бившите му съратници – те не предизвикват никакво съжаление у него. „Не трябва да се вярва на думите на бивш опозиционер“, казва той в отговор на оправданията на Бухарин и Риков. Самоубийството на Томски е „последен отчаян начин за борба срещу Партията“ (4 декември 1936 г.). На събиране по случай двадесетата годишнина от Октомврийската революция той вдига следния тост:

„И ние ще унищожаваме всеки такъв враг, дори той да е стар болшевик, ние ще унищожаваме целия негов род, неговото семейство. Безпощадно ще унищожаваме всеки, който със своите действя и мисли (да, и мисли), посяга върху единството на социалистическата държава. За унищожаване до край на всички врагове, на самите тях, на техния род!“ (7 ноември 1937 г.). „Троцкистите“ трябва да бъдат ликвидирани не само в СССР, а навсякъде, където ги има: „Троцкистите трябва да се преследват, разстрелват и унищожават. Те са световни провокатори, най-злостни агенти на фашизма! […] Мюнценберг е троцкист. Ако той дойде, непременно ще го арестуваме. Постарайте се да го примамите тук“ (11 ноември 1937 г.).

Със своите сътрудници Сталин е жесток и лесно става агресивен. Намира ги за твърде мекушави и за не особено ефикасни. Генерал Меркулов, бъдещ ръководител на НКДВ (Министерството на вътрешните работи), е един от тях. „Трябва да имате план, строго да го осъществявате, независимо от това, че някой ще се обиди“ (21 януари 1941 г.).

След избухването на войната тонът става по-остър. Пред Политбюро, скрит в противовъздушно скривалище, той заплашва Хрушчов, смятан за виновен за усложненията в Украйна:

„Действайте както е необходимо. Иначе, ясно ви казвам, ще се разправям с вас“ (16 август 1941 г.).

Наложило се маршал Кулик да отстъпи от един град. Той веднага бива разжалван, медалите му се отнемат и е смятан за автор на „престъпни действия“ – много опасна формулировка. Ворошилов, който не успява да печели битки, е изпратен в тила… (19 февруари 1942 г.).

След края на войната Сталин продължава да обижда онези, от които не е доволен. Самият Димитров ще бъде мъмрен и унижаван като момченце през февруари 1948 г., задето не успява да разбере точно инструкциите на вожда.

Безмилостен към отделните хора, Сталин не е по-благ с групите, които той смята за осъдени от историята. Колективизацията на земите вече е зад гърба му, но той си спомня като подвиг моментите, когато „трябваше да се реже по живото тяло на кулака“ (11 ноември 1937 г.). През 1940 г. той атакува Финландия, която му оказва неочаквана съпротива. Дава следните напътствия: противниковата армия изглежда наброява 150 000 души, „Ние избихме 60 000, трябва да избием и останалите и тогава работата ще се свърши. Трябва да останат само децата и старците“ (21 януари 1940 г.). Изселването на населението заради войната не го впечатлява особено: „Ако победим, ще върнем Източна Прусия на славянството, на което тя и принадлежи. Ще я населим със славяни“ (8 септември 1941 г.). Ще отбележим, че по това време – сцената пак се случва в скривалище – употребата на думата „ако“ е задължителна.

Такъв е първият похват на Сталин, установен от Димитров – да тероризира и да заплашва с терор. Вторият е по-труден за определяне, но не по-малко очевиден. Сталин винаги обвива намеренията си в неяснота, говори твърдо, но оставя отворена врата за множество интерпретации. Или бързо променя мнението си.

Събеседниците му, които треперят пред него, правят всичко възможно, за да вникнат в смисъла на неговите думи, но никога не са сигурни дали са успели. Така никой не може да се скрие зад някаква легитимност, опираща се на теорията. Тя се преформулира постоянно и единствената легитимност е в самия Сталин. На 7 ноември 1940 г. например той се обръща към най-висшите партийни сановници, обединени около него, като ги мъмри, защото съветските самолети не са толкова хубави, колкото тези на враговете („а такива за нас са всички капиталистически държави“).

„Никой от вас и не мисли за това. Аз съм сам. […] Не обичате да се учите, живеете самодоволно. […] Хората ме изслушват и всичко си остава постарому. Но аз ще ви покажа, ако изгубя търпение. (Вие знаете как мога.) Така ще ударя по дебелаците, че всичко ще за­трещи.“

Разбира се, по въпросите на авиацията, както и по много други, никакво решение не може да бъде взето без Сталин. Защо тогава ги упреква за собствените си грешки? Няма значение, всичките му събеседници мълчат и треперят, знаят до какво могат да доведат тези думи. Димитров забелязва:

„В очите на Ворошилов се показаха сълзи. Докато говореше, Йосиф Висарионович се обръщаше най-вече към Каганович и Берия“ (7 ноември 1940 г.).

Подчинените се опитват да изпълняват заповедите на вожда, но той отменя нарежданията си, постоянно ги променя, така че те никога не знаят към какво точно да се придържат. Затова имат двойно чувство за вина – липса на интелигентност и на ефикасност. Днес Сталин казва: „Не бързайте с тази работа“ (13 май 1943 г.). Седмица по-късно: „Трябва да се побърза с публикуването [отнасящо се за него]“ (20 май 1943 г.). Как тогава да му угодят? Трябва ли опозицията да се толерира (след войната в страните от Източна Европа) или да бъде смазана? Изпълнителите смятат, че са разбрали и бързат да пристъпят към действие, за да открият за пореден път, че са се излъгали. Непрекъснатата промяна на стратегията ги прави неуверени и все по-зависими от вожда.

Накрая, третият похват на Сталин е шегата. Всъщност Димитров не предава нищо, което може да ни разсмее днес, но твърди, че това е характерна черта на Сталин. Например думите му за преселването на населението в Източна Прусия са изразени по следния начин: „Хазяинът през цялото време (прекарано в скривалището)остроумно се шегуваше“ (8 септември 1941 г.). Какво му е смешното на предстоящото оттегляне на германците? Друг път в Кремъл Димитров моли Сталин за среща, за да говорят по въпроси на Коминтерна. Сталин отговаря: „Няма кога. Когато имам малко свободно време, аз или лягам да спя, или се занимавам със смешни неща, а не със сериозни въпроси.“ Димитров добавя: „Сталин много се шегуваше. Дразнеше Шверник и Холмин. Караше Мануилски да разказва нови анекдоти и т.н.“ (21 януари 1943 г.). Вижда се, че ръководителите на страната трябва да показват особени качества: или да се смеят на закачките на шефа, или на свой ред да го разсмиват.

Друга странна сцена е от 6 декември 1948 г., когато Сталин посочва присъстващия Костов, български комунистически ръководител, като следващата жертва на чистките: Костов се е провинил заради щенията си за независимост спрямо Съветската партия, особено зле възприеман недостатък в периода, когато избухва конфликтът с Титова Югославия. След като обаче съобщава за онова, което е равнозначно на смъртна присъда без възможност за обжалване, Димитров отбелязва: „Стояхме до сутринта. Сталин беше много бодър и весел. Угощаваше своите гости. Пусна грамофон с разни плочи. Сам много шегувайки се и танцувайки.“ Царят се забавлява – Сталин танцува, докато зъбите на неговите съратници тракат.

Сталин осъзнава напълно изключителната позиция, която заема сред многомилионното население на страната: „Милионите маси имат стадна психология. Те действат само чрез своите избраници, чрез своите водачи“ (7 април 1934 г.). Димитров бързо усвоява урока.

площад Славейков

КЛЮЧОВИ ДУМИ книга, Георги Димитров, Йосиф Сталин, Цветан Тодоров, тоталитарният опит    

...
 https://clubz.bg/20001-cvetan_todorov_analizira_georgi_dimitrov_v_nova_kniga_otkys



Гласувай:
4



1. fun1001 - д утро..гет, мн добре реагираш..
12.12.2019 09:53
че даваш веднага и доказателства/ аз чета бързо, и твоите пости
ми помогнаха за МНОГО истини, през блоговият живот
хубаво е да бъде честен човек, така се живее, по леко и..приятно..
без раймонди , василки и..пунта..марийки ))
до по късно/ малко brbbb.....
цитирай
2. blackpredator - интересно Гетьо
12.12.2019 10:15
"В книгата Тодоров анализира творчеството на редица видни интелектуалци и общественици от ХIX и ХХ век"

ще рече, че Димитров е "виден интелектуалец и общественик" :)

"Прочутият философ", дето казва: "България е страница, която е затворена за моя публичен живот. Днес съм малко смутен да го кажа, но това е вярно, не се чувствам много свързан със съдбата на България".

че то, прочутият философ Доган и Велислава Дърева, по-имат морално право да са по страници на сайтове и блогове
цитирай
3. fun1001 - Черньопръц, ти на това историко-полит.дебат..
12.12.2019 10:29
ли му казваш?
да ти кажа ли,как го наричат Психолозите /те са Душевадци,както знаем..
Ефекта на Фрагментация на Съзнанието в третата възраст..
/което,най често е симптом на посттравмичен шок..
и резки хормонални спадове, на нивото на тЕСтостерона, и пораженията им в у отделителната система...
по късно, ощеее ))
цитирай
4. blackpredator - та,
12.12.2019 10:38
ако има някакъв дебат, той е с Гетю
с теб най-много за сФирки може да се дебатира и то, ако на дебатиращия нивото на тестостерона отдавна свети на червено..
цитирай
5. starforlife - Радо, хайде и на теб:
12.12.2019 10:53
Поздрави вече отново от Ниската земЛя (е илюминаторе).
https://youtube.com/watch?v=01D810SF4Ks
цитирай
6. getmans1 - "В книгата Тодоров анализира ...
12.12.2019 11:17
blackpredator написа:
"В книгата Тодоров анализира творчеството на редица видни интелектуалци и общественици от ХIX и ХХ век"

ще рече, че Димитров е "виден интелектуалец и общественик" :)

"Прочутият философ", дето казва: "България е страница, която е затворена за моя публичен живот. Днес съм малко смутен да го кажа, но това е вярно, не се чувствам много свързан със съдбата на България".

че то, прочутият философ Доган и Велислава Дърева, по-имат морално право да са по страници на сайтове и блогове



... Нищо притеснително, виж ония дето по сбирки и седенки, по поляни и баири, веят чужди байряци и дерат гърла до присипване на руски частушки и накрая ЕДНА БЪЛГАРСКА РОЗА и ПЪТНИКО СВИДЕН са ми по-интересни като „патриоти„.

И не забравяй, ТУК АЗ СЪМ КАПИТАНА И СЪМ ОПРЕДЕЛИЛ ТОВА МЯСТО ЗА „СВОБОДНА ЗОНА„ т.е. всеки може да си каже приказката - ТА ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА СЕ ДРЪЖ ПРИЛИЧНО.

П.П. Ако бешше прочел статията едва ли би се нахвърлил така върху автора.
цитирай
7. getmans1 - . . . ДОБЛЕ ДОШЪЛ В ДОБРАТА СТАРА Е...
12.12.2019 11:19
... ДОБЛЕ ДОШЪЛ В ДОБРАТА СТАРА ЕВРОПА ... пък аз отивам да шпакловам ...

starforlife написа:
Поздрави вече отново от Ниската земЛя (е илюминаторе).
https://youtube/watch?v=01D810SF4Ks

цитирай
8. apostapostoloff - Чернопръцко страда най- вече
12.12.2019 11:50
от анална фиксация. Като всички комуняги.
цитирай
9. vencivaleri1951 - Ами какво да кажа
12.12.2019 14:28
Вчера ме удудюкахте за мнението ми за Димитров по време на процеса в Лайпциг.
Днес Гетманът пейства друг автор, който общо взето казва същото за Димитров, което и аз-блестяща /само/защита, отнето гражданство, не споменава Борис и някакви инженери, а говори за международно признание и симпатия. Него /авторът/ обаче ще аплодирате, защото пък говори остро срещу Сталин. Ще помогна малко на автора да обясня защо Димитров има 6та позиция в КПСС. Не защото е Депутат, не защото е шеф на Коминтерна, а защото е завеждащ международния отдел на ЦК.
И още нещо за Димитров и отношението му към пакта Молотов Рибентроп.
Тук в блога, а и не само в него имаше много упражнения как лично Димитров ходотайства чрез нашите комунисти България да влезе в тристранния пакт. То е и смешно-как човек със смъртна присъда, лишен от гражданство ще ходотайства чрез партия извън закона!? То вероятността това да стане, е точно толкова, колкото Борис да ходотайства чрез СССР с прекъснати дипломатически отношения. Това са подробности. Тук обаче имаме и факти. При подписване на пакта Рибентроп Молотов
Димитров отсъства от подписването Присъства заместника му. По ранг завеждащ отдел на цк е равностоен на министъра в съответния ресор-в случая външното министерство. Той и не парафира проектодоговора и има тежък разговор със Сталин.
Казва му общо взето това което Чърчил на Чембърлейн . Разликата е , че Сталин не си е правил илюзии , че "ще получи войната" , но е печелел време.
Иначе авторът прекалено повърхностно разсъждава за Сталин. Ще маркирам само. Сталин поема от Ленин победена страна, подписала унизителен договор и загубила обширни територии съгласно този договор. Отделно разорена икономика, слабо грамотно население. Сталин оставя страната си като втора икономика в света. Териториите са върнати с екстри, Източна Европа е сфера на влияние на СССР. Съветски патрули са пред Бранденбургската врата . В съвременната история подобен подем за такова кратко време е прецедент. Рязък, силов, но визионер

Бе споменато чувството му за хумор . Ето нещо което ми харесва

Поскрибишев /шефът на канцеларията му/ поднася пощата и заедно с нея клепа маршал Рокосовски
-Йасиф Висарионович Рокосовски си е хванал нова любовница. Споменава името на водеща актриса и секс символ по това време.-Сталин мълчи и си преглежда пощата и разписва нужните документи. Когато приключва с това занимание Поскрибишев го пита
- А какво ще правим с маршал Рокосовски?
- Какво ще правим, какво да правим....Ами ще завиждаме-засмял се Сталин
цитирай
10. blackpredator - Гетьо,
12.12.2019 14:35
getmans1 написа:
П.П. Ако беше прочел статията едва ли би се нахвърлил така върху автора.

за гравитацията на статията
туй императивно „Цанков – да бъде посечен!", ако е вярно от устата на Сталин,
щеше ли Цанков да доживее рождения ти ден?
айде не пръцкай
нямаше!
тая статия сякаш Юла и Гочето в съавторство са я писали
няма маса аратлик!
килА няма
има кИла на историята..
цитирай
11. fun1001 - ...сорри,не мога да те приема и за блокова Сфирка, вОгонник..
12.12.2019 14:45
аз си падам по Реални Мъже, а не..пунта марийкини номера..
презентирани със 100г Черв.гащи от Меркатото,за 1€...
цитирай
12. fun1001 - :-)))) Бчепърдало, не се волнуйся,ами прескочи,
12.12.2019 14:47
да заредиш в съседн..гараж една дабъл Водка ПуТенка
на мен,само Парфюма ми е 200 лева,товаришч..
а, винаги, имам поне..2..@
цитирай
13. blackpredator - бях в съседния гараж вече
12.12.2019 14:56
и ударих дабълводка
активите на собственика, мой семеен приятел и колега от годините,
надхвърлят много над 200! милиона
повярвай нито е прост, нито е тъп като Тъ, нито жена му, приятелка на жена ми, а както и жена ми, са толкова прости санитарни сФирки, да се пръцкат с кьолнска вода
и нямат блог
два свята, вашият е излишен..
цитирай
14. fun1001 - :-)))) личи си..кофти водката,заекваш...
12.12.2019 15:13

сега остана, да ни разкажеш, колко коня имате общо..
вашият "елитен" анонимен..блоГейски кръжец))
@ облизвам се вече, за...сметаната,и Черешката на тортата..
извикай и бабиВо @
цитирай
15. blackpredator - на бабиВо,
12.12.2019 15:20
може да и нюхаш само ваната у гръчко, преливаща с твоя парфюм
и да й тимариш коня..
мноо си проста ма Юло
бедна, бедна Юло, що не се на@ба при Гредетин..
цитирай
16. peperutka - етооо..знам те ,колко ти и е акъло..
12.12.2019 15:41
тази тема я блехоса/ както викат бабите
я, кажи нещо, по новата ми Тема...за@би поне за 2-3.ч..Червените ушанки
патриотизъм или..национализъм..къде, блякоо, Е тънката граница?
ти ,как мислиш..
цитирай
17. getmans1 - ... То честно казано, удукването си го заслужаваш и днес ... даже и в по голяма степен
12.12.2019 20:08
vencivaleri1951 написа:
Вчера ме удудюкахте за мнението ми за Димитров по време на процеса в Лайпциг.
Днес Гетманът пейства друг автор, който общо взето казва същото за Димитров, което и аз-блестяща /само/защита, отнето гражданство, не споменава Борис и някакви инженери, а говори за международно признание и симпатия. Него /авторът/ обаче ще аплодирате, защото пък говори остро срещу Сталин. Ще помогна малко на автора да обясня защо Димитров има 6та позиция в КПСС. Не защото е Депутат, не защото е шеф на Коминтерна, а защото е завеждащ международния отдел на ЦК.


... защо в за разлика от вчера то, в днешният постин има доста факти факти силно укорими от морална гледна точка. Автора недвусмислено показва, че ГД бил в голяма степен добър „ученик„.
Иначе, ти, като удавника за сламката, за едната дума ще се хванеш да оправдаеш идола си ... както го правиш за Сталиновият „хумор„ на пук на идеята на авторра ...

vencivaleri1951 написа:
Бе споменато чувството му за хумор . Ето нещо което ми харесва

Поскрибишев /шефът на канцеларията му/ поднася пощата и заедно с нея клепа маршал Рокосовски
-Йасиф Висарионович Рокосовски си е хванал нова любовница. Споменава името на водеща актриса и секс символ по това време.-Сталин мълчи и си преглежда пощата и разписва нужните документи. Когато приключва с това занимание Поскрибишев го пита
- А какво ще правим с маршал Рокосовски?
- Какво ще правим, какво да правим....Ами ще завиждаме-засмял се Сталин


... Този хумор ВВ1951, е ЛЪЖИЦАТА МЕД ЗА ПОДСЛАЖДАНЕ КАЦАТА С ... ГОВНА
цитирай
18. getmans1 - „Ние сме честни в своята съвест. Нас и историята ще оправдае" Ал. Цанков
12.12.2019 20:37
blackpredator написа:
getmans1 написа:
П.П. Ако беше прочел статията едва ли би се нахвърлил така върху автора.

за гравитацията на статията
туй императивно „Цанков – да бъде посечен!", ако е вярно от устата на Сталин,
щеше ли Цанков да доживее рождения ти ден?
..


... Само дето забрави да ми пратиш поздрави от ВЕСА - АФЕРАТА ... РУСКОТО РЕСТО

Иначе се радвам, че се случило това което се е случило, ... че речено е;
„Когато руските болшевики пръднат, българските комунисти се насират"
цитирай
19. getmans1 - . . . Браво Юл, . . . РАЗБИВАЧКА. . . ...
12.12.2019 20:40
... Браво Юл, ... РАЗБИВАЧКА ... Днес си Мерцедес

peperutka написа:
тази тема я блехоса/ както викат бабите
я, кажи нещо, по новата ми Тема...за@би поне за 2-3.ч..Червените ушанки
патриотизъм или..национализъм..къде, блякоо, Е тънката граница?
ти ,как мислиш..

цитирай
20. vencivaleri1951 - Винаги си бил безпристрастен , учтив и възпитан...
12.12.2019 23:08
Осмелих се само да се вмъкна с уточнение спрямо статиите на двамата "титани" , че
се отричат в някаква степен. Нищо повече.
Има наистина нещо общо между Димитров и Сталин и то е че двмата са били много обичани/ виж погребенията им, на Димитров и двете/. Димитров е патрон на три града в три страни. Ходи обясни на волгоградчани , че не са сталинградчани. Колкото и да бъдат демонизирани левите интелектуалци, левите адепти и ръководители всичко ще бъде всуе. Заели са призови места в генетичния код на човечеството и няма сила която да ги отмести от там

getmans1 написа:
vencivaleri1951 написа:
Вчера ме удудюкахте за мнението ми за Димитров по време на процеса в Лайпциг.
Днес Гетманът пейства друг автор, който общо взето казва същото за Димитров, което и аз-блестяща /само/защита, отнето гражданство, не споменава Борис и някакви инженери, а говори за международно признание и симпатия. Него /авторът/ обаче ще аплодирате, защото пък говори остро срещу Сталин. Ще помогна малко на автора да обясня защо Димитров има 6та позиция в КПСС. Не защото е Депутат, не защото е шеф на Коминтерна, а защото е завеждащ международния отдел на ЦК.


... защо в за разлика от вчера то, в днешният постин има доста факти факти силно укорими от морална гледна точка. Автора недвусмислено показва, че ГД бил в голяма степен добър „ученик„.
Иначе, ти, като удавника за сламката, за едната дума ще се хванеш да оправдаеш идола си ... както го правиш за Сталиновият „хумор„ на пук на идеята на авторра ...

vencivaleri1951 написа:
Бе споменато чувството му за хумор . Ето нещо което ми харесва

Поскрибишев /шефът на канцеларията му/ поднася пощата и заедно с нея клепа маршал Рокосовски
-Йасиф Висарионович Рокосовски си е хванал нова любовница. Споменава името на водеща актриса и секс символ по това време.-Сталин мълчи и си преглежда пощата и разписва нужните документи. Когато приключва с това занимание Поскрибишев го пита
- А какво ще правим с маршал Рокосовски?
- Какво ще правим, какво да правим....Ами ще завиждаме-засмял се Сталин


... Този хумор ВВ1951, е ЛЪЖИЦАТА МЕД ЗА ПОДСЛАЖДАНЕ КАЦАТА С ... ГОВНА

цитирай
21. getmans1 - . . . Просто ГМО. . . експеримента се ...
12.12.2019 23:46
... Просто ГМО ... експеримента се оказа крайно неудачен а причината е още по-проста, историята ще си върти колелото докато свят си светува ... инапук на вярата ви ... Учителят ви не се е стиковал със СЪЗДАТЕЛЯ от когото всичко зависи.

Ако човечеството се промени то, това хич няма да се дължи на хора самоопределящи се за леви и прогресивни, и с ПЕЩЕРНО МИСЛЕНЕ И ПРЕДСТАВИ ЗА РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ.


vencivaleri1951 написа:
Осмелих се само да се вмъкна с уточнение спрямо статиите на двамата "титани" , че
се отричат в някаква степен. Нищо повече.
Има наистина нещо общо между Димитров и Сталин и то е че двмата са били много обичани/ виж погребенията им, на Димитров и двете/. Димитров е патрон на три града в три страни. Ходи обясни на волгоградчани , че не са сталинградчани. Колкото и да бъдат демонизирани левите интелектуалци, левите адепти и ръководители всичко ще бъде всуе. Заели са призови места в генетичния код на човечеството и няма сила която да ги отмести от там



getmans1 написа:
vencivaleri1951 написа:


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6071709
Постинги: 2741
Коментари: 26492
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031