Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2020 11:00 - Ножовете в гърба на Путин или как близкото обкръжение "подлива вода" на президента на Русия
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 789 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Юрий Швец

 

Провалът на сделката с  ОПЕК, рязкото падане на цените на нефта и сривът на рублата, постоянните телефонни обаждания до президента на САЩ Доналд Тръмп и изтеглянето от Русия на значителни финансови ресурси, включително изпращането с обикновени полети на слитъци злато, говори за това, че в Кремъл се води сериозна борба за власт, която много скоро ще завърши с отстраняването на президента Путин.

Юрий Швец*

Анализът на последните събития в Русия сочи, че в Москва много скоро ще има тектонични размествания, в резултат на които Путин ще бъде отстранен от своето най-близко обкръжение, гръбнакът на което е върхушката на така наречените "силоваци".

Съдейки по всичко, Путин действително има сериозни проблеми със здравето. В тази връзка борбата за власт в Кремъл се развихри с пълна сила. Битката се води от два клана: от една страна Путин и оредяващата група негови привърженици, от другата - "приемниците", представени от ръководството на така наречените "силоваци"
В сегашния момент между тези групировки си води 

"битка за Америка",

в която всяка от страните се опитва да получи благоразположението на чичо Сам и до "натопи" другата групировка.

Корените на тази традиция стигат до август 1991 година, и оттогава практически всяка промяна във върхушката на властта в Русия (включително изборът на Путин в качеството му на приемник на Елцин) предварително се обсъжда във Вашингтон.

При това "приемниците" явно подливат вода на Путин. 

Ще дам само няколко съвсем пресни примера.

"Нож в гърба" на Путин №1

 В началото на март Русия демонстративно развали сделката с ОПЕК за ограничаването на добива на нефт, макар че катастрофалните последствия от такъв демарш бяха ясни дори за идиотите. В резултат, на жизнено важни интереси на страната беше нанесен колосален удар. 

Ако подобно нещо се случи по вина на висшето лице в държавата, в другите страни ударът обикновено поема някой от неговото обкръжение. Така беше, например, при президента Ричард Никсън, когато няколко души отидоха в затвора, за да "отърват" президента в хода на скандала Уотъргейт.

Така стана и по време на скандала "Иран-контри", когато минимум двама служители на Белия дом се оказаха зад решетките, за да спасят президента Рейгън. 

След провала на сделката с ОПЕК в Русия също се опитаха да си намерят кого да пожертват и в медиите се появи информация, че за всичко е виновен шефът на "Роснефт" Игор Сечин. 

Тази личност е толкова одиозна, че в неговата виновност биха повярвали практически всички.

 
Но скоро, и то с преки позовавания на източници от Кремъл, в информационното пространство беше вкарана тезата, че за този въпиющ идиотизъм е виновен именно Путин. 
С други думи, за да бъде спасена репутацията на Сечин като необходимия виновник беше посочен Путин. Това беше твърде дързък ход, който само преди няколко месеца би бил невъзможен.

"Нож в гърба" на Путин №2

 Разбирайки, че му подливат вода, Путин се хвърля за помощ към президента Доналд Тръмп. През последните две седмици той е говорил четири пъти с господаря на Белия дом. Според източници от администрацията на САЩ, Путин го е молил да отмени санкциите и да повлияе върху цените на нефта. Но по същество, това е вик за помощ. Едновременно с това, все още верният на Путин външен министър Сергей Лавров се опитва да пробута чрез ООН резолюция, която сваля санкциите от Русия пред лицето на световната хуманитарна и икономическа криза.

И в същото това време руските тролове продължават да мърсят в интернет-пространството на САЩ, обвинявайки Америка в разработването на коронавируса.
В Америка съществува аксиомата, че зад тези тролове стои "готвачът на Путин" - Евгений Пригожин, който според руската версия на Уикипедия, едновременно е криминален престъпник-рецидивист, лежал девет години за въоръжени грабежи, мошенничество, кражби и принуждение на непълнолетни към проституция. 

В същото време по данни на американското разузнаване, на които се позовават медиите, така наречената "фабрика за тролове" се използва като прикритие за ГРУ. 
Излича, че близък до Путин човек, а също така една от любимите на Путин "фирми" на ценители на архитектурата на катедралата в Солсбъри, нанасят удар по усилията му да получи подкрепа от Тръмп и по опитите на МВнР да пробие санкциите срещу Русия.

"Нож в гърба" на Путин №3

 Кирил Дмитриев – човек близък до семейството на Путин, генерален директор на Руския фонд за директни инвестиции  – в програмна статия за CNBC призовава Америка: ние имаме много общо, нашите деди са воювали рамо до рамо за едни и същи ценности, настанало е време за тясно партньорство между САЩ и Русия за съвместна борба с коронавируса и неизбежната глобална икономическа рецесия. Нещо като срещата на Елба, но между Тръмп и Путин.

И в същото това време троловете от ГРУ под прикритието на "готвача-рецидивист" разпространяват в Америка тезата, че САЩ са създали COVID-19 като биологическо оръжие.
Тази тема подхваща и Михаил Ковалчук, който заедно с брат си влиза в най-близкото обкръжение на Путин. Кланът "Ковалчук" тръгва от кооперацията "Езеро" и става един от най-богатите в цялата Руска федерация изцяло благодарение на Путин.

Именно той в самото начало на своя втори мандат им позволи да окрадат държавните активи на "Газпром" на сума от близо 60 милиарда от банка "Русия".

Това, впрочем, подробно е представено в едно от специалните разследвания на Борис Немцов. Част от тези пари бяха използвани за създаването на най-голямата медийна империя в страната, чията главна цел до скоро се състоеше в увековечаването на Путин във властта до гроб.

И изведнъж сега господин Ковалчук се присъединява към операцията на "готвача" и ГРУ, чиято цел е да не позволи на Путин да се договори с Тръмп.

На 10 април, тоест, веднага след публикацията на Дмитриев в CNBC, във вестник  "Новие известия" се появи статия на Ковалчук, в която той гневно обвинява САЩ, че придължават да "ни изстискват" и "дори не ни дават възможност да запазим някакво достойнство".

"За да се противопоставят на този антихуманен акт, РФ и Китай се сляха в единен порив, обединявайки военно-политическата мощ на Русия с икономическия потенциал на Китай", пише той.
"И тук, обърнете внимание, на този фон се появи вирусът", "проницателно" отбелязва господин Ковалчук. 

От по-нататъшните му обяснения, читателят трябва да стигне до извода, че коронавирусът е създаден от американците, за да намалят населението, което по мнението на САЩ, било твърде много по целия свят.

Вместо хора, с помощта на "инкубатори и изкуствена матка" извергите-американци ще създават хора-функция.

А какво става със санкциите, чието сваляне отчаяно се опитва да постигне Путин? Според Ковалчук, те не трябва да бъдат сваляни, защото "под санкциите ние просто се възродихме".

Безусловно, четейки този поток на съзнанието, във Вашингтон разбират, че това не е писано от някой учил-недоучил човек без влияние, а от най-големият интелектуалец в близкото обкръжение на Путин, който контролира цялата пропагандистка машина на Кремъл. И ако статията на Ковалчук нанася удар по стремежа на Путин да получи подкрепата на Тръмп и като начало да изпроси от него сваляне на санкциите, значи, че в някога единното путинско "политбюро" е настъпил дълбок разкол.

"Нож в гърба" на Путин №4

 В някои от случаите "приемниците" нанасят на Путин удари, които могат да убиват. 

В частност, в една от "изтеклите" от Кремъл информации се съобщаваше, че в хода на неотдавнашни телефонни разговори Путин е предложил на Тръмп "фантастична" сделка за оказване на помощ в предстоящите президентски избори: руските служби да организират чрез Украйна убийствен компромат срещу Байдън. В отговор Тръмп трябва да свали санкциите от Русия и да "парализира" Пентагона за пет дни, така че Путин да разполага с време да атакува някоя от страните от Прибалтика, Украйна или Беларус.

Трудно е да се намери по-страшно обвинение срещу Тръмп или Путин, а на враговете на Тръмп се прави "царски подарък": в прав текст се съобщава, че Путин се опитва да въвлече Тръмп в сговор, в хода на който той трябва да извърши държавна измяна заради преизбирането му за втори мандат.

Но това е мощен удар и срещу Путин. Ако той действително е предлагал това на Тръмп, то в САЩ срещу него трябва да започне наказателно дело за съучастие в заговор (conspiracy) с Тръмп.

Като цяло, последните "откровения от Кремъл" са толкова налудничави, че се питам: да не би в Кремъл да е проникнала особена мутация на коронавируса, която поразява главния мозък. 

"Нож в гърба" на Путин №5

 Телефонният разговор между Кремъл и Белия дом е нещо много сериозно. Той се подготвя старателно и подготовката за него отнема много време. Ако Путин за две седмици наистина е имал 4 разговора с Тръмп, значи той изцяло е погълнат от това и за него то е по-важно от всичко.

И докато Путин си говори с Тръмп, Министерството на отбраната на Русия провежда изпитание на противоспътникова ракета, а руски Су-35 извършва опасно прихващане на американски разузнавателен самолет Р-8 в международно въздушно пространство над Средиземно море.

В практиката на съветските спецслужби действаше желязно правило: в навечерието и по време на контакти на висше ниво между Кремъл и Белия дом се прекратяват всякакви "остри" операции, да не би, пази Боже, да се попречи на външнополитическите намерения на лидерите.

От тази гледна точка, провежданите с благословията на министъра на отбраната Сергей Шойгу "прихващания" и изпитания трябва да се разглеждат като опит да се попречи на постигането на договорка между Путин и Тръмп, както и на усилията на външно министерство в ООН.

И така: получава се, че не само Ковалчук, не само любимият "готвач-рецидивист", но ГРУ и Шойгу забиват нож в гърба на "националния лидер".

Клептокрацията и месианството са несъвместими

и това е аксиома в политическия живот на Русия.

Плановете на военно-политическите митически кремълски "месии" приличат на фантазиите на Хитлер в последните дни на войната, когато скрит в бункера си той мечтае как ще дойде генерал Венк с армията си и ще отблъсне съветските войски от Берлин. 

В същото време има някои разузнавателни признаци, които сочат, че приближава денят Х. 

Един от основните е изнасянето на големи финансови ресурси от Русия.

Например, за този период, износът на злато от Русия е нараснал 7 пъти. На 26 март от Москва за Лондон са изнесени слитъци злато, опаковани в 40 контейнера с общо тегло над един тон и стойност над 2 млрд. рубли. 

Според някои медии, златото е собственост на физическо лице, но името му не се разгласява. Мога да ви уверя, че ако това злато се изнасяше без знанието на Федералната служба за сигурност, собственикът му вече щеше да е арестуван, а името му щеше да гърми в отчетите за блестящата работа на службите за предотвратяването на контрабанда от златните запаси на Русия.

Други признаци,

 свидетелстващи за приближаването на "тектонични" размествания в Кремъл, включват следното:

– "неочаквано" разкриване на руските спецслужби на Запад. В тази връзка привлича вниманието скорошния арест на генерала от Съвета за сигурност на Украйна Шайтанов, обвинен във връзки с руските спецслужби. Тази операция стана възможна в резултат от разкриването на агентурна мрежа на ФСС на територията на няколко европейски страни, което, най-вероятно е благодарение на информация, получена в ЦРУ от Москва;
– в различни кътчета на света може "загадъчно" да умрат хора, свързани с РФ. Става дума за агентура на спецслужбите, работещи по каналите за пране на пари, а също така за пазачите на "черните каси" организирани от Путин и съратниците му по целия свят;
– полети на частни самолети от Русия, особено когато авиовръзките в целия свят са практически спрени заради коронавируса.

По информация на "МБХ Медиа", през февруари и март самолети на хора от близкото обкръжение на Путин са напускали страната повече от 20 пъти. 

Особено внимание трябва да обърнем на двата полета на Сергей Чемезов, близък с Путин още от времето на работата им в Дрезден, до Чикаго и Сиатъл, скорошния полет до Хелзинки на Gulfstream G650, принадлежащ на бившия вицепремиер Игор Шувалов, както и на полетите на самолета, принадлежащ на семейството на бившия премиер Дмитрий Медведев:
– активизация на активните мероприятия на спецслужбите на Русия. Едно от тях, несъмнено, е прокарването в информационното простраство на тезата за скорошното завладяване от кремълските "месии" на Украйна и, може би, на Прибалтийските страни;
– промяна в изказванията и поведението на представителите на висшето ръководство на Русия, свидетелстващо за разпределението на силите в Кремъл. 

* Юрий Швец е бивш служител на КГБ, съвипускник на Владимир Путин от института на КГБ, който повече от 20 години живее в САЩ и работи като анализатор в бизнес разузнаването. 

Превод: Faktor.bg




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4106045
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5097
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930