Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 15:47 - Сексуални проблеми
Автор: silvia781 Категория: Тя и той   
Прочетен: 4150 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 26.02.2013 15:41



image

 Какво представляват сексуалните проблеми?


Сексуалната страна на живота ни е толкова важна, колкото и всяка друга, но проблеми свързани с нея често се умълчават и са забранени за свободната дискусия.

Подобни разсъждения могат да доведат до сериозни нарушения във всички други сфери от живота ни. Липсата на сексуалното удовлетворение с партньора би могло да доведе до чести конфликти, ниска самооценка, отключване на физиологични и психосоматични проблеми, раздяла.

Сексуалната функция се смята за "норма" тогава, когато обекта на половото влечение е  представител на противоположния пол.
афродизиак
Сексуалните проблеми представляват нарушение на сексуалните прояви - полово влечение и ориентация, полова възбудимост, еректилна дисфункция (нарушение в ерекцията), преждевременна еякулация - при мъжете, аноргазмия (липса на оргазъм), фригидност (липса на сексуално желание) - при жените. В някои от случаите, сексуалните проблеми са вторични - резултат от соматични (предимно урологични, гинекологични, ендокринни) и нервно-психически разстройства.

Много често сексуалните проблеми възникват при:

    Недостатъчна осведоменост за сексуалната страна на живота - начини за предпазване от нежеланата бременност, сексуални пози, предпочитания на партньора и други.

    Негативно отношение към сексуалната близост свързано с изнасилване, аборт, детски спомени.

    Отсътствие на взаимно разбиране между партньорите, свободно обсъждане на интимните теми.

    Постоянна умора, стресове и депресии.

    Физическо отчуждение и отвращение към сексуалния партньор.

    Студенина в отношенията с интимния партньор.

     image

Сексуалните проблеми не само нарушават хармонията на живота, но могат да провокират хормонален дисбаланс, довеждащ до нарушаване на обмяната на веществата, хронично главоболие, сърдечно-съдови заболявания, злокачествени или доброкачествени новообразувания на женски и мъжки полови органи и много други.

В последно време специалистите разглеждат сексуалните проблеми не като индивидуални дисфункции на мъжа или жената, а като проблем на сексуалните партньори.

По статистика на СЗО (световна здравна организация) от сексуалните разстройства страдат 10 - 15 % от населението.

Към най-разпространените сексуални проблеми се отнасят следните заболявания:

    Сексуални извращения (сексуални девиации, сексуални перверзии, сексуални отклонения).

    Хомосексуалност.

    Еякулаторна дисфункция.

    Хипосексуалност.

    Полова студенина (фригидност).

     Нарушения в ерекцията.

     Аноргазмия.

    Хиперсексуалност.

    Болезнено полово сношение.


Ето някои сексуални проблеми при мъжете:

Каква е причината за сексуалните проблеми?
Сексуалната дисфункция може да е резултат от физиологичен или психологичен проблем.
Физиологичните причини могат да включват, без да се изчерпват, със следните заболявания и състояния: диабет, сърдечни заболявания, неврологични нарушения, хормонален дисбаланс, хронични заболявания на бъбреците или нарушаване функцията на черния дроб, алкохолизъм, наркотична зависимост. В допълнение, страничните ефекти на някои медикаменти, включително антидепресанти, могат да повлияят отрицателно на сексуалното желание и сексуалната функция.
Психологическите причини включват стрес от работата, тревожност и страх, притеснения за представянето като сексуален партньор, проблеми в отношенията на партньорите, депресия, чувство на вина, както и негативите от предишна травма в сексуалните изживявания.

Какви са най-честите сексуални проблеми при мъжете?
Най-често срещаните мъжки сексуални проблеми се отнасят до нарушения в еякулацията, еректилна дисфункция и подтиснато сексуално желание.
Нарушенията в еякулацията са няколко вида:
- преждевременната еякулация, която настъпва преди или скоро след проникването,
- потисната или закъсняла еякулация, когато тя настъпва бавно,
- обратна еякулация, когато по време на оргазма еякулацията се насочва назад към пикочния мехур, вместо през уретрата и навън от пениса.
В някои случаи преждевременната или потиснатата еякулации са причинени от психологически фактори, сред които биха могли да влизат отношението към секса като към грях, липса на привличане към партньорката или негативен сексуален опит и преживявания в миналото. Преждевременната еякулация, която е най-честата форма на сексуална дисфункция при мъжете, често е и заради нервност на мъжа за това как ще се представи по време на сексуалното преживяване. Обратната еякулация е характерна при мъжете, които страдат от диабет или диабетична невропатия, при която, поради проблеми с нервите в пикочния мехур, еякулацията се връща назад. Същият проблем може да възникне и при мъже, претърпели операция на простатата.
Еректилната дисфункция, позната също като импотентност, се определя като неспособност да се постигне или поддържа ерекцията, необходима за осъществяване на полов акт. Причините за тази дисфункция могат да включват заболявания, свързани с кръвоносната система, нервни увреждания, психологически фактори като стрес, тревожност, депресия. Може да става въпрос и за травма на пениса. Някои хронични заболявания и определени лекарствени продукти също могат да бъдат сред причините. секс напитка
Подтиснатото сексуално желание или загубата на либидото се отнася до намаляване на желанието или интереса към сексуалната дейност. Намаленото желание може също да е поради физически или психологически фактори. То се асоциира и с намалените нива на хормона тестостерон. От психологическите причини най-често се посочват стреса, напрежението, депресията. Някои заболявания също са сред основните фактори – диабет, високо кръвно налягане. Както вече споменахме, определени медикаменти, сред които антидепресанти, се явяват фактор за намаляване на сексуалното желание, а особено често причината е в нерешени проблеми в отношенията между партньорите.



Гласувай:
3



1. 1212 - Съгласна съм, определено стресът ...
26.02.2013 15:46
Съгласна съм,определено стресът оказва доста голямо влияние върху сексуалното желание!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silvia781
Категория: Тя и той
Прочетен: 24518
Постинги: 3
Коментари: 3
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031