Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2020 19:17 - За старобългарските думи "хуй" и "кур"
Автор: hranislav Категория: Забавление   
Прочетен: 5892 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Преди векове, нашите предци, вместо блудкавото латинско "penis", което означава опашка, са употребявали в речта си, старата българска дума "хуй". Още и думата "кур" (с първоначално значение "петел), която пък тогава е била евфемизъм*, а сега е направо цинизъм (двете думи днес са извън борда на книжовната ни реч; друга разлика между тях и студеното чужбинско "пенис" е, че те се ползват, когато изказването трябва да бъде по - емоционално наситено...). 
Думата "хуй" е била с общославянски характер (тоест, породена е била в нечие съзнание преди да се бракосъчетаят прабългари и славяни). Навремето съвсем приемлива дума, днес тя е смятана за вулгаризъм, което не пречи на народа ни да си я използва сравнително често... (включително и от децата за неудоволствие на родители и учители: навремето баба заплашваше един от братовчедите ми, че заради тази дума ще му натрие устата с люта чушка). Била е изместена от гореупоменатата чуждица (чуждица изскочила като из между кориците на учебник по биология - в същото време не назоваваме обаче ръцете, краката т.н. с медицинските им названия...).  Поне за мен, незнайно защо се е получило това изместване на думата "хуй". Ще рече ли това, че дедите ни са ползвали "хуй" като книжовизъм, но дълбоко в тях е напирало усещането, че е "цинизъм"  ...? Как ли се е стигнало до приемането и за вулгаризъм: може би причината е чуждопоклонничество в средите на учените ни глави?!
"Доцент Георг Краев, виден български фолклорист, поддържа идеята, че в миналото, по време на плодородни ритуали, танцуващите българки са викали буквално "и хуй!", за разлика от днешното "и ху!"." );(
http://www.cosmopolitan.bg/svetut-okolo-teb/zashto-penisut-se-kazva-penis.html.
 
Ето малко междуезикови сравнения свидетелстващи за индоевропейската езикова близост между българския, руския и английския езици. Думата "кур" на руски език означава "пилета". На английски думите "cock" ("петел") и "dick" се използват като синоними на "пенис". Първата дума е евфемизъм, а втората дума е цинизъм. "Dick" означава "кур" (петел на старобългарски) и същевременно звучи подобно на "duck" - "патка" на български, която дума сещате се с какъв смисъл се ползва понякога. "Dick" има значението още и на "млад мъж", което на английски освен "young man" е и "chap" със значение на "момък", "момче". Българското "чеп" пък със същото звучене е синоним на гореупоменатите цинизми. Така както англичаните използват "чеп" като заместител на "мъж", така и в България други думи биват ползвани като синоними на "мъж" и "жена" (като неприличната дума за представителките на нежния пол е доста по - често употребявана).

В кръга на шегата ще кажа, че ако някой ден се приеме закон за езика свещен на нашите деди, думите "хуй" и "кур", може да бъдат изкарани...от графата вулгаризми и да станат отново книжовни, както нявга са били.

Ако измежду вас читатели и читателки има хора, които достатъчно силно милеят за чистотата на езика ни и по специално за съдбата на тези две думи, то нека те организират  и подпишат петиция с искане за тяхното озаконяване, тъй да се каже. 

Бележка:
*евфемизъм - "дума или фраза, чрез която говорещият или пишещият възнамерява да избегне дума или фраза, която за слушателя или читателя звучи обидно, раздразнително или обезпокоително" (Уикипедия).

 




Гласувай:
9



1. dobrodan - Забавно е, но и двете думи не са индоевропейски.....в едно доста
06.06.2020 19:34
далечно минало :). Сравни "уя" в монголски :) - част от тялото или крайника и "кур" - ограда, стена в тюркските езици. Или "корав" днес. Гръцкият "курос" ми се струва по-късна заемка :).
цитирай
2. germantiger - +
06.06.2020 21:44
поне според мен КУР е корава дума

а хуй е лигава, като изпразнен увиснал хуй

но това разбира се, е някакво лично усещане за "звучене"
цитирай
3. hranislav - Съгласен
06.06.2020 22:41
germantiger написа:
поне според мен КУР е корава дума

а хуй е лигава, като изпразнен увиснал хуй

но това разбира се, е някакво лично усещане за "звучене"

Заради буквата "р" идва тази коравост.
цитирай
4. krumbelosvet - Кой
09.06.2020 08:40
Кой е търсил общ корен или пра-исторически заемки между евро и тютк езици? Каквито заемки да има, толкова СЪЩЕСТВЕНА, ОСНОВНА дума е ПРАСТАРА и родна. А БОЙНИЯТ ВИК НА СВАТБАРИТЕ ДОСКОРО Ииии-ху-хууу, със сигурност произлиза от ХУЙ, но и-краткото си е КРАТКО и не става за мощен боен вик. Има до днес живи жени, които викаха с всичка сила Ииии-ху-хууу, с очевидно "неприлично" еротично чувство. Праисторически зов!!! Ми то сватбата си е озаконяване на съвкуплението!!!
А кур лесно произлиза от ХУЙ. Или обратно.
цитирай
5. dobrodan - Доста народ не само е търсил, ами и е
10.06.2020 09:33
намерил, адаш :):):). Не говорим за ностратически корени, забележи...
Чакай да стане следващата книга.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 638440
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031