Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2021 09:03 - 17.01.2021
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 1401 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 17.01.2021 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  *

  image


       Джордан Питърсън: КАЗВАЙТЕ ИСТИНАТА. ИЛИ ПОНЕ НЕ ЛЪЖЕТЕ

  • категория: Промени себе си, промени живота си
  •  

Какви варианти имаш, когато не знаеш как да постъпиш ли? Просто кажи истината.

Да избереш лесния път или да кажеш истината – това не са просто два различни избора. Това са две различни житейски пътеки. Два съвършено различни начина на живот.

.........

Понякога ние използваме думите, за да манипулираме света и да получаваме каквото искаме. Това значи „да бъдем политични“. Но всъщност е чисто хитруване. То е специалитет на безскрупулните маркетолози, търговци, рекламни агенти, майстори на прелъстяването, вманиачени утописти и психопати. Това са езиковите средства, с които си служим, за да влияем на хората и да ги манипулираме.

.........

Съществува още един фундаментален проблем, свързан с житейската лъжа, особено ако тя се основава на избягването. Когато постъпвате неправилно и го знаете, това е грях чрез действие. А когато позволявате да се случи нещо лошо, при положение че е имало начин да го предотвратите, това е грях чрез бездействие. Традиционно първият вид се смята за много по-тежък от втория – избягването. Но аз не съм убеден в това.

.........

Представете си една жена, която твърди, че всичко в живота ѝ е наред. Каквото и да става, тя избягва конфликтите, усмихва се и винаги откликва, когато някой я помоли за нещо. Това е нейната зона на комфорт – убежището, където се крие. Тя не протестира срещу статуквото, не изразява мнение и не се оплаква, когато среща несправедливо отношение. Опитва се да остане невидима, като риба в центъра на рибен пасаж. Но едно скрито безпокойство гложди сърцето ѝ. Тя страда, защото животът е страдание. Чувства се самотна, изоставена, нереализирана. Но именно покорството и склонността ѝ към самоунищожение лишават живота ѝ от смисъл. Превърнала се е в най-обикновен роб – в инструмент, който другите могат да използват. Тя не получава нещата, които иска и от които се нуждае, защото за тази цел ще трябва да изрази мнение. Ето защо в живота ѝ няма нищо ценно, което да компенсира житейските ѝ неволи и да ги направи по-поносими. И това я изпълва с разочарование.

.........

Когато предавате себе си, когато говорите неистини и с действията си вдъхвате живот на една лъжа, характерът ви отслабва. Ако имате слаб характер, нещастието (а то неизбежно се появява в живота) ще ви сломи. Ще търсите място, където да се скриете, но такова място не съществува. И един ден ще осъзнаете, че вършите ужасни неща.

.........

Предателството и лъжата превръщат нормалното житейско нещастие в истински ад. Например непоносимата трагедия, когато родителят умира в последен стадий на болестта, може да ескалира в нещо ужасно заради недостойните, дребнави разправии между неговите пораснали деца. Заслепени от стари нерешени конфликти, те се събират като зли духове около смъртното легло на болния и превръщат трагедията в дяволски фарс на малодушието и гнева.

.........

Една неистина, колкото и добронамерена да е тя, може да доведе до непредвидими последствия.

.........

Лъжата е причината за най-страшните нещастия на този свят. Тя изпълва душата с негодувание и жажда за мъст. Тя е това, което причинява най-големите страдания на човечеството: нацистките лагери на смъртта; залите за мъчения и екзекуции на Сталин и на още по-чудовищния Мао. През двайсети век лъжата убива стотици милиони души. Лъжата е това, което за малко щеше да стане причина за гибелта на човешката цивилизация. Това, което и днес е най-голямата заплаха за света.

.........

Станат ли достатъчно големи, лъжите подкопават устоите на целия свят. Но ако се вгледате внимателно, ще забележите, че най-големите лъжи са съставени от други по-малки лъжи, които на свой ред се изграждат от още по-малки лъжи – а най-малката от всички тях е зрънцето, от което покълва голямата лъжа.

Лъжата е нещо повече от изопачаване на фактите. Тя е целенасочено действие и може да се сравни с най-страшния заговор, замислян срещу човечеството. Привидната ѝ безобидност и тривиална подлост, жалката самонадеяност, която я поражда, и още по-тривиалното изплъзване от отговорност, към което се стреми – всичко това умело прикрива истинската ѝ природа, стаената в нея заплаха и приликата ѝ с най-големите злини, които хората извършват, често пъти с наслада. Лъжите разрушават света. По-лошото е, че именно това е тяхното намерение.

.........

Ако животът е различен от това, което искате да бъде, опитайте да кажете истината. Ако отчаяно сте се вкопчили в някоя идеология или тънете в нихилизъм, опитайте да кажете истината. Ако се чувствате слаби и отхвърлени, ако сте объркани и отчаяни, опитайте да кажете истината. В Рая всеки говори истината. Точно това го превръща в Рай.
Казвайте истината. Или поне не лъжете.

откъс от книгата "12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса" от Джордан Б. Питърсън

изт:  https://www.gnezdoto.net/promeni-sebe-si-promeni-jivota-si/3183-jordan-peterson-kazvaite-istinata-ili-pone-ne-lyjete

 




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Много ценни мисли и съвети! Проч...
18.01.2021 20:43
Много ценни мисли и съвети! Прочетох с интерес, макар да не се виждам в тази картинка с лъжите. Отдавна съм разбрала, че не са ми сила - пък и не ме влече:) Като лист оризова хартия съм - тънка, прозрачна, нищо не можеш да скриеш под нея. Но се замислих за оная жена, която твърди, че "всичко й е наред"... За зоната на комфорт, в която превръщаме самопожертвувателността си просто защото нямаме друго убежище. Хареса ми:)))
Благодаря, мила Еми! Здрава, уютна и топла седмица - успешна да ти е! Прегръдка!
цитирай
2. emi1ts - Благодаря мила Вени!
18.01.2021 22:38
[quote=donchevav]Много ценни мисли и съвети! Прочетох с интерес, макар да не се виждам в тази картинка с лъжите. Отдавна съм разбрала, че не са ми сила - пък и не ме влече:) Като лист оризова хартия съм - тънка, прозрачна, нищо не можеш да скриеш под нея. Но се замислих за оная жена, която твърди, че "всичко й е наред"... За зоната на комфорт, в която превръщаме самопожертвувателността си просто защото нямаме друго убежище. Хареса ми:)))
Благодаря, мила Еми! Здрава, уютна и топла седмица - успешна да ти е! Прегръдка![/ва да се говри за ябquote]
Благодаря за споделеното от теб!Мисля че всеки човек трябва да намира начин да казва това което мисли.Това дава свобода и удовлетвореност че е направил правилното нещо.А колкото до истината е много дълъг разговора но трябва да се обсъждат ценните и важни теми като тази!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Благодаря ти за това полезна, истинно четиво, Еми1!
20.01.2021 18:16
Спасението и възраждането на човечеството в по-високо ниво на съзнание е единствено в Любовта, Мъдростта и Истината, които осмислят житейския път на човека!
Светли дни!
цитирай
4. emi1ts - Благодаря Огнян!
21.01.2021 10:13
batogo написа:
Спасението и възраждането на човечеството в по-високо ниво на съзнание е единствено в Любовта, Мъдростта и Истината, които осмислят житейския път на човека!
Светли дни!

Така е!Нека всички достигнем по - високи нива на осъзнаване на това мъдро послание водещо да по - пълноценно и смислено изживяване на живота !Светли дни пожелавам и на теб Огнян!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1712175
Постинги: 583
Коментари: 3953
Гласове: 30807
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031