Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2022 23:48 - Славянското заселване на Балканите
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 7171 Коментари: 15 Гласове:
14

Последна промяна: 22.08.2022 23:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
През последните 20-30 г. в Интернет се навъдиха немалко противници на българската и на световната историческа наука – предимно аматьори, автохтонисти, крайни националисти /неонацисти/... Едно от любимите им занимания е да хвърлят кал върху "казионните" историци, да ги обвиняват, че от 150 г. насам са лъгали, манипулирали, фалшифицирали нашата история... Чудовищна заблуда и наглост на аматьорите е твърдението им, че славяните били измислица и че нямало стари извори, сведения за тяхното съществуване!...


Славянско заселване на Балканите
    

Славянското заселване на Балканите е продължителен процес, продължил близо два века – от около 519 г. до 8 век, когато южните славяни от т.нар. българска група (славини) се влели като държавотворен народ в Дунавска България.

Предистория

Разселването на славяните от прародината им започва през 2 век и продължава до 6 – 7 век. При разселването си славяните са като отделни племена, което свидетелства, че още в прародината им е съществувала известна диалектна и племенна диференциация помежду им. Общославянското езиково единство престава да съществува през 6 – 7 век.

Заселването на славяните на Балканския полуостров започва още преди V век. Сведения за това се откриват у византийските писатели историци Прокопий Кесарийски и Йоан Ефески. Славяните заселват до VII век постепенно целия Балкански полуостров, като стигат до Пелопонес и егейските острови, а по-късно славянски маси са прехвърлени и в Мала АзияМарин Дринов също счита, че славянската колонизация на Балканите е станала не изведнъж, а постепенно в течение на 300 години, понеже тя започва от III в., преди великото преселение на народите, и завършва през VII в.[1] Това заселване обаче няма характера на мирна колонизация. Славянските племена се намират във фаза на военна демокрация и нахлуват на Балканския полуостров, като извършват нападения за плячка. Срещат слаб отпор поради постоянните войни на Византия с персиараби и др. Така славяните постепенно се заселват на Балканския полуостров в компактна маса.

Разселване на юг

Заселването на славяните Балканския полуостров в общи линии става на две главни вълни. Разселването започва интензивно през 4-ти и приключва към 7 век. Oт Карпатите до Пелопонес Балканският полуостров е плътно заселен от племената определени впоследствие като южни славяни, групи от тях достигат дори до егейските острови и предна Мала Азия. Освен в съвременните южнославянски нации и в днешните румънскиунгарскиалбанскитурски и гръцки народи тече немалко славянска кръв (виж и Балкански езиков съюз).

Първа вълна

След разпадането на Хунската държава (453) славяните започват да преминават през проходи в Карпатите и през втората половина на 5 век се настаняват в Трансилвания.

След като остготите се насочват към Италия (488), славяните заемат области по поречието на Долен и Среден Дунав. През 6 век те започват да нахлуват през Дунав в балканските земи.

Основната група славяни – т.н. славини, идват от централните части на старите славянски земи и се заселват в областите по поречието на Долен Дунав от няколко посоки: по течението на реките Прут и Серет, заобикаляйки Карпатите, откъм Днестър, а също така и от Трансилвания през проходите на Южните Карпати. За това свидетелства богатата славянска топонимия в днешна Румъния, както и многобройните славянски заемки в румънски и унгарски. Тези заемки свидетелстват и за това, че славяните, които са ги оставили, са предци на българските славяни, поради наличие на рефлекс št < *tj, *kti и žd 
През 6 век тези славяни заселват компактно територията на днешна Румъния. Теофилакт Симоката в началото на 7 век нарича земите, населени от тези славяни Склавиния (Σκλαβηνία), според византийското название на тези славяни склавини.

Друга група славяни, познати под името анти, идват от източните части на старите славянски земи и заселват източната част на днешна Молдова, днешна Бесарабия, откъм Днепър, до устието на Дунав и на юг отвъд него. Първото отбелязано в историята славянско нападение през Дунав вероятно през 519 г. е извършено именно от антите по време на император Юстин I (518 – 527).

Втора вълна

Трета група славяни идват от западните части на старите славянски земи където са обитавали т.н. венети и се настанява през 6 – 7 век в северната част на днешна Унгария и в Панония. Това са предците на словенците, хърватите, сърбите, черногорците и бошняците. Тези славяни минават през Западните Карпати и достигат до Източните Алпи, откъдето се спускат на юг и се смесват с племена, идващи откъм Черно море.

Втората вълна славяни, преселили се на юг, внася двойственост в южния праславянски макродиалект, чиито следи са запазени и в днешните южнославянски езици.

Окончателно заселване

През 7 век южните славяни стават преобладаващото население на Балканския полуостров. Постепенно те заемат плътно МизияТракияРодопитеБеломорието, някои от егейските острови и цяла Македония, която през 7 и 8 век започва също да се наричана Склавиния. Южните славяни заселват и днешна Албанияадриатическия бряг на днешна Гърция и дори Пелопонес. Славяни са заселени и в предна Мала Азия.
/.../
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5




Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%
22.08.2022 23:56
Обособяване на групите

Нееднородният произход, както и различното време на заселване на южните славяни на Балканския полуостров обуславят обособяването на 3 племени групи, от които в периода 7 – 9 век се образуват главните племенни общости:

Източна група (или Българска група),
Западна група (или Сърбо-хърватска група) и
Северозападна група (Словенска група), където южнославянското племе хорутани (населявали цяла Каринтия) се прелива в западните славяни.

От 7 до 10 век източната южнославянска (българската) племенна група последователно става част от Първото българско царство и образува заедно с прабългарите и остатъците от траки, готи и пр. българската народност през Средновековието, а славянският език става официален в голямата държава.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
23.08.2022 08:56
Истинската наука е, не да възпроизвеждаш безкритично препредадена информация, а да я анализираш тази информация и да направиш изводи на нейна база!
Тези неща, докато съм ги чел безкритично, съм вярвал в тях не по малко от тебе! Но те пораждат много въпроси, на които истинският учен би трябвало да отговори. Длъжен е просто!

ПЪРВИЯТ и най важен е : В тези славянски поселения включват ли се Българите и какъв е техният дял в тях? И ако не се включват, защо после се атакува автохтонизма или местният ни произход? Че на тази база кои са местни-гърците, французите, англичаните, германците, италианците- кои?Че ние сме наследници на траките, не сме ги избили, за да вземем земите им!

2/ Как приемаш думите на Йоан Малала, безспорно най- добрият историк на шести век, че в Мизия Българи живеят? Защо е пропуснал славяните?

3/ Защо Дългата или Българска стена е издигната да спира Българите да нападат Цариград, а не славяните- два века преди Аспарух? Защо Българите воюват с ромеите в тези времена? Къде са славяните? Решават жилищни проблеми ли!

4/ Защо славяните не са създали държава , а Българите? Какво им е попречило?

5/ Защо славяните- хървати се считат за кубратови Българи? Тази информация идва от тяхната Академия на науките и не я тълкувай, моля ти се отвисоко , че не била достоверна или доказана Нищо не е доказано от това, което цитираш с автентични документи!

6/ Откъде идват тези многобройни славяни, че наводняват Балканите? Ако е от Померания, оттам идват и Българите!? Има такава информация, която се подминава! Давал съм я!
7/ И най- накрая, отговори най-после, ако е във възможностите ти, кое те смущава, ако Българи и славяни са едно и също? По- цивилизовани ли са от Българите, по- висша раса ли са? Кое от тях?

Напротив, всичко говори, че са по- долу! Нямат държавност, подчинени са на Българите, получават азбука от тях! Всички други славянски, небългарски държави вървят поне два века след Българската!
Вместо да преливаш от пусто в празно, изясни поне последния въпрос И това ще е наистина твоят принос в науката!Ако успееш да го направиш!

Хубав ден!
цитирай
3. mt46 - Здравей, Иване!
23.08.2022 13:36
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
08:56
"Истинската наука е, не да възпроизвеждаш безкритично препредадена информация, а да я анализираш тази информация и да направиш изводи на нейна база!
Тези неща, докато съм ги чел безкритично, съм вярвал в тях не по малко от тебе! Но те пораждат много въпроси, на които истинският учен би трябвало да отговори. Длъжен е просто!"
/.../
Ще се опитам да отговоря на въпросите ти поотделно, макар че ти си ги задавал многократко и аз съм ти отговарял...
Аз не съм историк, затова имам доверие на истинските специалисти по история, а не на аматьорите и псевдоисториците... Изучавам историята и търся историческите истини... А ако държиш истински учен да ти отговори, би могъл да отидеш в някой университет, в които се преподава история, и да питаш по-учените от тебе и от мене...
Или да питаш 2-3 преподаватели по история в училище...
Довечера ще продължа...
цитирай
4. kvg55 - mt46,
23.08.2022 15:58
"Македонци сме", казват гражданите на Република Македония. "Не! Българи сте!", казваме ние. Това днес.
А какво да искаме от племената преди 1500 години. Които и държава не са имали, и писменост не са имали. И са били умешани. Те не са били наясно сами със себе си и между себе си, та какво остана за страничните наблюдатели–хронисти.
Вниманието на блоговите "историци" е насочено само към българите и славяните, по–точно към липсата на вторите.
А с кого е воювал княз Крум и кое племе е покорил – аварите? На кое племе е бил вожд Атила – на хуните? А какъв по произход е цар Чака – татарин? Това хазари, печенеги, кумани и прочие варвари и те ли не са съществували?
И защо ли наричат братята Кирил и Методий славянски апостоли? И глаголицата била създадена за славяните, а братята били научили славянски език на пазара в Солун, където са родени и расли. Неща познати ни от съвременните им византийски летописци.
Това не е научен подход към историческите събития. Науката история не си затваря очите за нито един артефакт.
цитирай
5. stamenmihalevski - Имам въпрос и ще се радвам да получа ...
23.08.2022 17:05
Имам въпрос и ще се радвам да получа отговор. На базата на какви сведения се смята, че прародината на славяните е тази, която пише в учебниците по история? Мисля, че никой не отрича, че от 2 до 7-8 век има преселение на хора в посока Балканския полуостров, но кой и как доказва, че тяхната прародина не е именно Балканския полуостров? Имам и друг въпрос. Преди разделянето на Римската империя на Източна и Западна, има ли сведения за славяни северноизточно от империята? "Най-ранното споменаване на славяните е в творбите на Прокопий
Кесарийски, живял и творил през VI век." Това прочетох за славяните на едно място. Ако няма, тогава защо има за скитите? А това прочетох на друго място "Тъй като не е открита скитска писменост, огромната част от познанията относно скитите идват от древногръцки и римски източници." Защо гърците и римляните са се интересували от скитите, а не са споменали нищо за славяните, при положение че са живяли на едно и също място или хайде да кажем, че са били съседи? Това си е чиста дискриминация... :)
цитирай
6. mt46 - Отговори...
23.08.2022 18:07
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
08:56
Истинската наука е, не да възпроизвеждаш безкритично препредадена информация, а да я анализираш тази информация и да направиш изводи на нейна база!
Тези неща, докато съм ги чел безкритично, съм вярвал в тях не по малко от тебе! Но те пораждат много въпроси, на които истинският учен би трябвало да отговори. Длъжен е просто!

ПЪРВИЯТ и най важен е : В тези славянски поселения включват ли се Българите и какъв е техният дял в тях? И ако не се включват, защо после се атакува автохтонизма или местният ни произход? Че на тази база кои са местни-гърците, французите, англичаните, германците, италианците- кои?Че ние сме наследници на траките, не сме ги избили, за да вземем земите им!

2/ Как приемаш думите на Йоан Малала, безспорно най- добрият историк на шести век, че в Мизия Българи живеят? Защо е пропуснал славяните?
/.../

1. Преселенията на славяни и на прабългари стават поотделно! В някои случаи заедно са нападали Византия... Славяни и прабългари са различни етноси, което е безспорно и елементарно...
2. Йоан Малала не е писал, че в Мизия живеят българи! Освен това Й. Малала не е достоверен източник – "той съчетава важни исторически събития с най-причудливи легенди; описанието на някои от най-изявените исторически личности съжителствува с картината на фантастични природни явления. Текстът (особено първите петнадесет глави) изобилствува с деформации на историческите факти и явления, с многобройни грешки и анахронизми"...
цитирай
7. mt46 - Твърдението ти е невярно, неточно...
23.08.2022 18:14
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
08:56
/.../

3/ Защо Дългата или Българска стена е издигната да спира Българите да нападат Цариград, а не славяните- два века преди Аспарух? Защо Българите воюват с ромеите в тези времена? Къде са славяните? Решават жилищни проблеми ли!

/.../
Анастасиевите стени или „Дългите стени“ носят името на византийския император Анастасий I (упр. 491 – 518) и са издигнати за защита на Цариград от заплахите от запад и най-вече срещу набезите на хуните, славяните и българите.

Анастасиевата стена е била изградена още през 469 г. по времето на императора Лъв I (457 – 474 г.) и през 478 г. по времето на император Флавий Зенон (476 – 491 г.). Името на стената обаче идва от император Анастасий I, който основно я ремонтира, укрепява и възстановява през периода 507 – 512 г. Стената се намира на 65 km западно от Константинопол и първоначално е била 56 km дълга. От нея в добро състояние е останало почти половината, с височина на места до четири метра. Тя може да се сравнява с Адриановия вал. Мощната укрепена линия е преодолявана нееднократно от българите, един от първите в това е владетелят на кутригурите Заберган в 559 г. обсадил Цариград начело на голяма съюзна армия от българи и славяни."
цитирай
8. mt46 - !?
23.08.2022 19:41
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
08:56


4/ Защо славяните не са създали държава , а Българите? Какво им е попречило?

/.../
Да речем, че прабългарите са били по-войнствени, по-опитни, по-властни... Все едно да ме питаш защо някой създал семейство на 25 г., а брат му – на 30 или на 40 г.
Славяните са създали много други държави, макар и по-късно... И някои от тези държави са изпреварили България в развитието си...
цитирай
9. mt46 - ?
23.08.2022 19:50
5/ Защо славяните- хървати се считат за кубратови Българи? Тази информация идва от тяхната Академия на науките и не я тълкувай, моля ти се отвисоко , че не била достоверна или доказана Нищо не е доказано от това, което цитираш с автентични документи!
/.../
Дай автентичен документ или линк, който да доказва, че тази хипотеза е общоприета и официална позиция на хърватската академия на науките!...
В Уикипедия не намерих такава хипотеза...
цитирай
10. shtaparov - Ха-ха-хааа, аваро-Българската ...
23.08.2022 20:16
Ха-ха-хааа,аваро-Българската колонизация на Балканите я наричаш "славянско" заселване! :) :) :) Това си е най-чиста псевдоистория братче: чети Монемвасийската хроника и ще видиш!
цитирай
11. mt46 - 2. leonleonovpom2 - Здравей, Ма...
23.08.2022 23:15
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
08:56
/.../

6/" Откъде идват тези многобройни славяни, че наводняват Балканите? Ако е от Померания, оттам идват и Българите!? Има такава информация, която се подминава! Давал съм я!
7/ И най- накрая, отговори най-после, ако е във възможностите ти, кое те смущава, ако Българи и славяни са едно и също? По- цивилизовани ли са от Българите, по- висша раса ли са? Кое от тях?

Напротив, всичко говори, че са по- долу! Нямат държавност, подчинени са на Българите, получават азбука от тях! Всички други славянски, небългарски държави вървят поне два века след Българската!
Вместо да преливаш от пусто в празно, изясни поне последния въпрос И това ще е наистина твоят принос в науката!Ако успееш да го направиш!"

6. "Праславянският език е индоевропейски език и съответно произходът на славяните трябва да се търси в Централна и Северна Европа"...

7. Това е абсурдно! Не са едно и също! Да не искаш да кажеш, че старите историци са били слепи или идиоти и не са различавали прабългари от славяни или от траки?...

Всеизвестно е, че старобългарският език е един от славянските езици...
цитирай
12. mt46 - Македонците са славяни от българската група...
23.08.2022 23:19
kvg55 написа:
"Македонци сме", казват гражданите на Република Македония. "Не! Българи сте!", казваме ние. Това днес.
А какво да искаме от племената преди 1500 години. Които и държава не са имали, и писменост не са имали. И са били умешани. Те не са били наясно сами със себе си и между себе си, та какво остана за страничните наблюдатели–хронисти.
Вниманието на блоговите "историци" е насочено само към българите и славяните, по–точно към липсата на вторите.
А с кого е воювал княз Крум и кое племе е покорил – аварите? На кое племе е бил вожд Атила – на хуните? А какъв по произход е цар Чака – татарин? Това хазари, печенеги, кумани и прочие варвари и те ли не са съществували?
И защо ли наричат братята Кирил и Методий славянски апостоли? И глаголицата била създадена за славяните, а братята били научили славянски език на пазара в Солун, където са родени и расли. Неща познати ни от съвременните им византийски летописци.
Това не е научен подход към историческите събития. Науката история не си затваря очите за нито един артефакт.

Псевдоисториците прескачат глаголицата, защото не им е удобна...
цитирай
13. mt46 - Хе-хе...
25.08.2022 00:02
shtaparov написа:
Ха-ха-хааа,аваро-Българската колонизация на Балканите я наричаш "славянско" заселване! :) :) :) Това си е най-чиста псевдоистория братче: чети Монемвасийската хроника и ще видиш!

Хитрец и тарикат си ти... :)
цитирай
14. mt46 - ...
25.08.2022 00:08
stamenmihalevski написа:
Имам въпрос и ще се радвам да получа отговор. На базата на какви сведения се смята, че прародината на славяните е тази, която пише в учебниците по история? Мисля, че никой не отрича, че от 2 до 7-8 век има преселение на хора в посока Балканския полуостров, но кой и как доказва, че тяхната прародина не е именно Балканския полуостров? Имам и друг въпрос. Преди разделянето на Римската империя на Източна и Западна, има ли сведения за славяни северноизточно от империята? "Най-ранното споменаване на славяните е в творбите на Прокопий
Кесарийски, живял и творил през VI век." Това прочетох за славяните на едно място. Ако няма, тогава защо има за скитите? А това прочетох на друго място "Тъй като не е открита скитска писменост, огромната част от познанията относно скитите идват от древногръцки и римски източници." Защо гърците и римляните са се интересували от скитите, а не са споменали нищо за славяните, при положение че са живяли на едно и също място или хайде да кажем, че са били съседи? Това си е чиста дискриминация... :)

Има различни мнения за прародината на славяните... Може би е централна и северна Европа...
За скитите: "Макар античните източници да твърдят, че скитите „изчезнали“ около 1 век пр.н.е., римските историци продължават да използват този етноним, за обозначение на всички конни племена, нахлуващи в Европа. Сарматските военни съюзи превземат скитското пространство северно от Черно море. Според установените от науката данни, сарматите, аланите и осетинците са наследници на сакските племена, родствени с т.нар. исторически скити."
цитирай
15. notfun - откак, заИма Интернет, Хипотезите, се ххх 25...цъ цъ цъ, Голема краста, за старчоци ))
26.08.2022 11:27


2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
23.08 08:56
Истинската наука е, не да възпроизвеждаш безкритично препредадена информация, а да я анализираш тази информация и да направиш изводи на нейна база!
Тези неща, докато съм ги чел безкритично, съм вярвал в тях не по малко от тебе! Но те пораждат много въпроси, на които истинският учен би трябвало да отговори. Длъжен е просто!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156961
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031