Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2019 12:31 - Официалният орган на Русия излезе с фалшива новина за комунизма в учебниците ни по история
Автор: kolevn38 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1103 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 20.08.2019 12:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Авторите на статията описват как учителите щели "да вият" заради новата програма  
 
image

 

Официалният орган на Руската федерация „Российская газета“ забърка фалшива новина за промените в раздела за комунистическия режим в новите български учебници по история за 10 клас. В статия под заглавие „В България преписаха учебниците по история под идеологията на евроатлантизма” електронната страница на органът на руското правителство (rg.ru) „информира” своите читатели за случилото се в България, съобщава desebg.com.

Статията е 15 август тази година и се е появила веднага след новината в България от 14 август, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е одобрил учебниците и на петте издателства по история за 10 клас, след нанесени сериозни корекции в текстовете в разделите за комунистическия режим (1944-1989) и за прехода.

За руското правителствено издание обаче не е това новината. Авторът на публикацията Александър Саможнев е посочил, че „Министерството на образованието на България разпореди учебниците по история за горните класове да бъдат преписани”.

Това е новина, но от 25 юни, когато министър Вълчев обяви, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да нанесат множество корекции. „По разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 до 1989 година е обявен за „престъпен“, пише още официалният печатен орган на правителството на Руската Федерация, чиято статия беше разпространена у нас от агенция „Фокус”.

И това е фалшива новина, тъй като руското издание по никакъв начин не информира, че в учебниците е поместена липсващата дотогава информация, че тоталитарният режим на БКП е осъден като престъпен със закон на българското Народно събрание още през 2000 г. „С инициативата за преразглеждане на учебниците излезе професор Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград, както и журналистът Христо Христов, който влиза в комисията за новите учебници”, пише руският правителствен сайт.

И в това изречение се съдържа манипулация, тъй като посочените Евелина Келбечева и Христо Христов представляват фондация „Истина и памет”, която сезира министъра на образованието за съществените пропуски в новите учебници в раздела за комунистическия режим на 18 юни 2019 г. Нито един от двамата не е влизал в „комисия за новите учебници”, нито е била съставяна такава, както твърди „Российская газета“. „За повод послужиха уж постъпили в комисията „обръщения на учители, несъгласни с оценките на дейността на Българската комунистическа партия“. В тази връзка е добавена информация за репресивната политика на комунистите, за политическите затворници и икономическите кризи, предизвикани от големия външен дълг”, пише още в руското издание.

И тук то предава превратно фактите, а те са, че учители от страната информираха журналиста и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет” Христо Христов за някои от най-фрапантните манипулации в някои от новите учебници. Очевидно за руското издание това не удобно да се приеме за истина.

То обаче се позовава на малко познат сайт и анонимен български сайт „Рикошет”, който е посочил , че от 2018 г. е „проект на независими журналисти, търсещи правотата в манипулираното медийно пространство”. „Российская газета“ цитира статия от този сайт от 24 юни 2019 г. под заглавие „Кого заблуждавате, господа“, в която е написано, че 
„по всичко изглежда, че управляващата партия ГЕРБ се ръководи от пещерен антикомунизъм” и че министърът на образованието Красимир Вълчев похвали „гражданската позиция“ на дейците от Американския университет“.

„Российская газета“ е преписала повечето от статията на този нов сайт, в която се казва, че „младото поколение няма да бъде информирано за мащабната програма за индустриализация, в хода на която ръстът на промишленото производство възлиза на повече от 22%. При социализма България стига световни показатели в селското стопанство и в строителния сектор. Въведено е безплатно здравеопазване и образование. Всички българи си купуват апартаменти, а сега това може да направи само 10% от населението”.

„Учителите ще вият от негодувание заради новата учебна програма. Но едва ли ще се осмелят да възразят, защото веднага ще бъдат причислени към „червените ренегати“. Това е положението в България със свобода на съвестта и с учебниците, от които половината история на страната е изхвърлена“, завършва материалът в „Российская газета“, която мисто и просто е преписала текста от въпросния неизвестен сайт, публикуван преди почти два месеца.

image




Гласувай:
9



1. deleted-4udovi6teto - Руските вестници този път не преиначават нищо.
20.08.2019 12:40
Така си е. И фалшива новина в случая няма.
Въпрос на тълкуване е, но фактът си е неоспорим - българските учебници по история са нагодени по свирката на ЕС и НАТО.
Чу
цитирай
2. vmir - Това е повече от знаменателно!!!
20.08.2019 12:46
Официалния орган на Русия потвърждава, че недосегаемостта на престъпниците у нас е официалния интерес на Русия!!! Молодци!!!

И изобщо няма да искат ЕС и НАТО да обявят комунизма за светлото бъдеще на човечеството, защото са хм ... консерватори и демократи и хич не го одобряват (освен извън Русия), нали така беше официалното руско становище?
цитирай
3. getmans1 - Ауу, колко е лоша свирката на ЕС и ...
20.08.2019 14:17
Ауу, колко е лоша свирката на ЕС и НАТО,че ще трябва да захвърлим пионерската тръба на комунизма, интернационализма, вечната дружба с Великите СССР и ВД.

В същност доста учители завиха, ДАНС иска достъп уж под благовидния предлог противодействие на ислямския фундаментализъм АМИ АКО ВЗЕМАТ СЛУЧАЙНО ДА ПОПАДНАТ НА „ТОПЛАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ ФОНДАЦИИТЕ НА ШАРЕНКОВА-ШОПОВА И РУСИФИЛИТЕ НА АЛ. МАЛИНОВ С ЯНКА ТАЧЕВА и вземат, че разкрият схемата на изпращане на съвременни еничари да учат в Русия.
Да учат в Русия няма нищо лошо, да ходят деца на лагери в Русия също няма нищо лошо ... но намерете филма на Миролюба Бенатова в НОВА ПЛЕЙ ЗА СРЕЩАТА И С НАШИ СЪНАРОДНИЦИ СЛЕД АТЕНТАТА В ПЕТЕРБУРГ. Там ще научите на какво учат децат в тези лагери ... ще видите колко са обещали да отидат на българската вечер в една българска пицария и колко са отишли, ще видите как се избягват някои въпроси.
Така прокламираното безплатно обучение в Русия преминава ТИХОМЪЛКОМ през ЧЛЕНУВАНЕ В младежката организация на ЕДИННА РУСИЯ ... ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ съблогарът ни с НИК Подводни твърде ентусиазирано ни разясняваше кое как е в примери с неговия син ... ама гледам че нещо му се спихна ентусиазма и вече хич не се вяства тук.

Искат „другарите„ да се изучава комунизма критично-исторически ама след 50-100 години ... от дистанцията на времето ... хахаха ... ами до тогава ... ще се учи история от учебниците от 60-70-те години ли ... И ЧАК ТОГАВА СЛЕД 100 ГОД. РАДЕВ, ЙОТОВА И НИНОВА ЩЕ ПОЧЕТАТ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА ... ХА, ЗАБРАВИХ ФИЛИП-БРАТ БОКОВ И СЕСТРА МУ.

ДЕБА И ИДИОТИЯ, ДЕБА!!!
цитирай
4. starforlife - ~ 1. 4udovi6teto
20.08.2019 14:28
Не мога да се съглася с теб, Валери и като рамка (без изброяване на СТОТИЦИ детайли) защо е несъгласието ми, е засегнато (споменато, изнесено, есенцирано) в самия текст на постинга на Симо.
Ако все пак трябва да го повторя повърхностно, то в основи това е, че по времето на социализма бяха извършени десетки престъпления в национален план и мащаб (обърни внимание и го повтарям: престъпления В НАЦИОНАЛЕН МАЩАБ). Някои от същите тези престъпления бяха извършвани перманентно през годините в продължение на почти половин век, Валери.
Съответно - режимът беше признат за престъпен абсолютно законно и законово и не въз основа на нещо модерирано и налагано ни от новите ни партньори в лицето на Запада (ако щеш и САЩ конкретно), а въз основа на неоспорими факти, известни в болшинството си на всеки живял поне 5-10 съзнателни години по онова време. Нещо повече - дори въобще да не е живял по онова време, ако има малко ум и умее да разсъждава - човек сам би прозрял повечето от престъпленията на онзи режим, които пак повтарям, че в болшинството си имаха национални мащаби.
И именно това трябва да се знае и лично моето мнение е, че застъпването и заклеймяването на онзи строй като престъпен, е повече от задължително при образованието на учениците. Защото повтарям, че касае престъпен режим и извършване на престъпления от национални мащаби в продължение на почти половин век, а не някаки си там престъпления на единични и/или организирани престъпници.
И обърни внимание, Валери, че това обучение е застъпено чак в 10-ти клас, когато ученикът е почти абсолютно оформен като самоосъзнаване. Тоест - не се цели някакъв вид насаждане и то похватно реализирано като промиване на мозъка още от най-ранна възраст, както беше при НАСИЛСТВЕНОТО НАСАЖДАНЕ на социалистическите идеи по онова време. А само се цели запознаване с Истината. На младежи в повтарям вече зряла възраст и оформени като мислене и характер.
(Които например никой вече не ги кара да пеят "провоенни" песни, марширувайки и КОЗИРУВАЙКИ на хора, извършващи и/или подкрепящи, подпомагащи, узаконяващи дори извършването на престъпления.)
цитирай
5. planinitenabulgaria - Човекът или жената, притежаващи талант в някаква област си вменяват че са много
20.08.2019 22:18
умни и така наекскрементирват и ценното, създадено от тях. Не важи за обсолютно всички, но има доста такиви, имена няма да споменавам. На много от тях акълът не достига да направят разлика между сик и пармак. Скромността трябва да важи за всички, а тези, които имат някакъв талант трябва да имат оценка за умствените си възможности, за да не стават за кашмер на непритежаващите талант, но по-вещи в живота от тях и за това, което става по света.
От освобождението до сега Русия не ни е оставила е.и един ден без да ни създава проблеми, а 45 години от този период ние бяхме ограбвани от нея, въвеждането на тяхната система разруши основата на дръжавата ни - селото и ценностната ни система, заради което е възможно дори да изчезнем от картата на света, начело с такива като Радев, Сидеров и още много като тях, и те свързани с Русия.
Да Ви имам коментаторите, г/н Колев. Тук по кръчмите за такива казват:
Фани единио, удари другио...
Такива "коментарии" наричам аз изкоменирване под постинг или накоментриването му. В едни случаи целево, в други - от глупост...
цитирай
6. vmir - Дорогой товарищ Костя! Прошу вас будьте милосердныйм к низшим духом!
21.08.2019 08:59
Мы не имеем доступ к центровую информацию вы умеете пользоваться!

Да здраствует дядя Путя мы с тобой!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085358
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031