Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2020 09:37 - Как учените в Русия си промениха мнението за хомеопатията и то още през 2017 г., а нашите не?
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 469 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.10.2020 09:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тази ни публикация е във връзка с факта, че много от сега практикуващите лекари и част от обучаващите студентите по медицина в България, не възприемат и отричат хомеопатията, а покрай нея и почти всички алтернативни методи за лечение, които са се доказали през десетилетията, та дори и столетията.

Убедихме се, че има изтъкнати руски учени, които като се запознаят с резултатите и фактите, са готови да ги признаят и променят мнението си.

Това се потвърждава и в момента от вирусологът проф. Александър Чепурнов, който твърди, че антителата срещу SARS-CoV-2 изчезват до три-четири месеца и не следва да се надяваме на колективен имунитет при пандемията от Ковид-19. 

По-долу ще Ви запознаем с резултатите от между дисциплинарната среща, проведена в Москва, Русия относно изследването на малките дози под егидата на Национална асоциация на традиционната и допълващите я медицина.

На 17 май 2017 г. Москва, Русия в рамките на дейностите на Научния съвет за изследване на ефектите на малките дози, проведен от Националната асоциация по традиционна и допълваща (комплементарна) медицина, на територията на Националната медицинска палата се проведе Първата междудисциплинарна среща за изследване на ефектите на малките дози. В нея участваха 35 души (по специалността физика, химия , биология, медицина), един от тях е академик на РАН, двама член-кореспонденти на РАН, десет професори, петима кандидати на науки, както и 17 доктори, кандидати и доктори на медицинските науки.

Бяха изслушани седем доклада за резултатите от техните собствени изследвания в областта на физиката, химията, експерименталната биология, както и за анализа на международния опит при практическите приложения в медицината, ветеринарната медицина и селското стопанство и международните проучвания за ефектите на силно разредени разтвори на веществата.

Беше отбелязано, че в Русия много изследователи бяха ангажирани и продължават да изучават особеностите на действието на малки дози вещества, особено групата на проф. Шангин-Березовски, група на проф. E.Б. Бурлакова и групите на проф. Игорь Александрович Ямсков и Виктория Петровна Ямскова.

Тази среща не беше пряко посветена на хомеопатията, но въпреки това тя беше споменавана многократно, тъй като именно в хомеопатията се натрупа над 200 (двеста) години практически опит в използването на малки дози и емпирично бяха разкрити някои аспекти на действието на малки дози, които постепенно намират потвърждение в науката и медицинската практика.

Към такива аспекти се отнася немонотонния характер на действието на малките дози, необходими за постигане на клиничен ефект, като се отчита или взема предвид индивидуалната фармакогенетична чувствителност, проведена в хомеопатията чрез фенотипни маркери, и много други.

Не е останал без внимание добре известния в биологията – ефекта хормезис (неспецифичен ефект на малки дози – концентрации, които причиняват диаметрално противоположни (стимулиращи) промени в сравнение с вредните ефекти на големите дози ефекти върху живите организми.), т.е. „Стимулиране на която и да е система на организма чрез външни въздействия, имащи сила, недостатъчна за проявяване на вредните фактори.“

Това беше добре известно и казано преди много години от известния руски учен академик от РАН Александър Михайлович Кузин (1997 год.): „Еволюцията на живота на нашата планета разкри забележителна особеност на живите организми да използват свръх малки количества (дози) за своя просперитет от много физични и химични фактори, които са вредни и токсични в големи количества“.

Биологичната активност на свръхниските дози вещества, често в потенцирани разтвори, е показана както от руски, така и от чуждестранни автори на модели на различни нива на организация и различни изследвания, включително ултрамодерни генетични, без клетки (ензимна активност), върху клетъчната култура, изолирани тъкани и органи, както и при едноклетъчни и многоклетъчни организми на топло- и студено-кръвни животни, както и на растителни организми.

Редица руски изследвания доказват, че биологичната активност корелира с измененията във физичните свойства на тези разтвори.

Понастоящем в няколко изследователски центъра, включително и в Русия, показват едновременно наличието на високо специфични разредени потенцирани разтвори с характерни наноразмерни образувания.

Разбира се, това явление изисква подробно проучване, но възможността за идентифициране на тези формации ни дава надежда за разбиране на начините на действие на хомеопатичните лекарства в обозримо бъдеще.

Важна характеристика на малките дози е запазването на тяхната активност на фона на действието на големи дози на едно и също вещество. Още през 30-те години Жак Буарон показва детоксикиращото действие на потенцирания живак в малки дози при живачна интоксикация.

Британското военно министерство по време на войната проведе проучвания за неутрализиране на ефектите от отравянето с иприт с помощта на иприт при разреждането на 30 стотно разреждане.

Известен е опитът с използването на Arsenicum 30C сред жителите на Западен Бенгал преди седем години, за да се противодейства на отравянето от попадналия във водата арсен.

Тези и много други изследвания по тази тема позволяват да се предположи наличието на специални или особени, засега малко проучени свойства на вещества, които се появяват, когато се прилагат в малки дози.

Така на срещата бяха формулирани основните задачи при изследването на малки дози, обобщени междинните резултати от изследванията на този етап от развитието на науката.

Като вземат предвид чутото, присъстващите на срещата учени стигнаха до заключението, че по-нататъшното изследване на ефектите на малки дози и силно разредени разтвори представлява важна научна задача, чието решение може да доведе до значителни резултати за цял вид отрасли на науката, производството и медицината.

Същото мнение сподели и проф. Елена Борисовна Бурлакова, която през 1998 г. заключи, че "вече на настоящия етап от изучаването на ефектите на свръх ниските дози биологично активни вещества, можем да говорим за перспективите за въвеждане в практиката на резултатите от тези изследвания".

Знаейки за резонансната дискусия за хомеопатията, която премина през медиите, си позволявам да завърша този информационен материал с наскоро публикувания цитат от писмо на основателя на Комисията по псевдонауки на Руската академия на науките, нобеловия лауреат академик Виталий Лазаревич Гинзбург:

 „В заключение искам да споделя с вас някои забележки, касаещи хомеопатията. Не разбрах (и сега не разбирам напълно) как могат да съществуват две медицини: алопатия и хомеопатия. В крайна сметка няма двама самостоятелно съществуващи само математици или само физици, съществуват и физиците и математиците ... Цялата работа – очевидно се състои в сложността на човешкото тяло и неговите заболявания, и в същото време в недостатъчното развитие на медицината. Но мисля, че не е далеч времето, когато медицината ще включи в себе си всичко положително, което го има в хомеопатията. "

Част от горното е по материали на Томкевич, Мария Суреновна - доктор на медицинските науки, консултант на Федерална държавна бюджетна институция, консултант е в Поликлиника №1 на Административния отдел на президента на Руската федерация, член на Президиума на Руската професионална медицинска асоциация на специалистите по традиционна и народна медицина, Москва, Русия.

 

Горното не Ви ли навежда на мисълта и това, което е установено преди много години, че бъдещето е на информационните препарати.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 352245
Постинги: 194
Коментари: 583
Гласове: 269
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031