Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2015 08:07 - Ил. Василев: "Грехът" ми към Русия е, че защитавах България
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Илиян Василев

Не се вписвам в представите на Кремъл за това какво може и какво не може да прави един български посланик. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ бившият посланик на България в Русия Илиян Василев по повод включването му в руския забранителен списък за влизане в страната.


Според Москва, ако те предложат на България даден енергиен проект, ние не трябва да задаваме въпроси, а просто трябва да се съгласяваме, добави той. Дипломатът уточни, че е изготвял анализи за руските енергийни проекти, свързани с България - АЕЦ "Белене" и "Южен поток", като е предупреждавал родните политици, че целта на тези проекти не е да станат пазарно успешни, а просто "да се разпределят едни пари". 

Защитавал съм и интересите на България пред Арбитражния съд. Въобще доста "грехове" имам пред Русия, заяви той. 

Василев посочи, че е бил уведомен, че се подготвя такъв списък, преди тази информация да бъде официално оповестена. Знам как работи руската система. Но не е много добър вкус да насочваш стрелите си към дипломати. В анализите си никога не съм прекрачвал определени граници, каза още бившият посланик на България в Русия.

"Форматът на българския посланик изключва правото му да прави анализи, които да са срещу официалната линия на Кремъл. Русия не дава правото на българската страна да бъде критична", поясни Василев. Той допълни, че виждането на Русия е, че след като предложи на България проект, той задължително трябва да се приеме, без въпроси свързани с икономическата му изгодност.

Василев смята, че първото му провинение към Русия е още от 2006 година, когато от Москва се налага промяна в много изгоден за България договор за доставка за газ. След ревизиране на клаузите, до изтичането му през 2011 години, страната ни плаща 1 млрд. долара повече.

"Тогава аз казах, че това не е начинът по който се строят равноправни отношения. Имаше начин загубата да не е 1 млрд. долара и го посочих в грами до МвНР", подчерта Василев.

Бившият посланик смята, че и негов анализ за проекта АЕЦ "Белене", от който излиза, че той няма как да е икономически изгоден, също е причина за забраната да посещава Русия. "Много усилия положих да видя как може да стане този проект, но като видях екипа, разбрах че упражнението не е да се направи печеливш проект, а да се разпределят едни пари", каза още Илиан Василев.

Той подозира, че е попаднал в списъка по предложение на руското посолство в София.  "Това е практиката, тяхното външно министерство иска от посолствата списък с имена", каза бившият български дипломат в Москва.  

Илиан Василев подчерта, че няма реципрочност в забранителните списъци на Европа и този на Русия, тъй като в първия попадат политици и бизнесмени, които имат активна роля по отношение на събитията в Украйна.  



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4087576
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031