Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2015 11:52 - Лавров е прав - Западът е недалновиден
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 705 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Лавров е прав - Западът е недалновиден и всичко започна от интервенцията в Ирак. Президентът Буш тогава звъня няколко пъти на Путин и го увери, че Русия ще спечели много ако продължи да увеличава добива на суров нефт. От Ирак тръгна скокообразния ръст на цената на суровия нефт, която достигна 147 долара за барел и Русия получи над 4 трилиона долара богатство - повече отколкото можеше да усвои. Повече отколкото някога е получава в историята си. Ирак финансира Путин и неговата атака срещу руската демокрация и днешните ни проблеми с Русия - анексията на Крим, Източна Украйна, Сирия и хибридната и война.
Как да не се съгласиш с Лавров. Разбира се, че САЩ и Буш са виновни.
Ilian Vassilev

Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!
Лавров: Нещата започнаха от американската интервенция в Ирак
11 дек 2015 22:15, Анисия Иванова 
258


Снимка: БТА
Разрастването на хаоса в страните от Близкия изток и Северна Африка не вещае нищо добро за европейците, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори на авторитетната международна конференция в Рим "Средиземноморски диалози".

Според него този хаос е неудачен резултат от идеологически мотивираната външна подкрепа за въстанията в тези страни.

"Някои смятат, че разпространението на хаоса може да бъде стратегия, улесняваща налагането на външен контрол. Ако е така, то не вещае нищо добро, поне за европейците", подчерта Лавров. Схващането, че уреждането на вътрешните конфликти в арабските страни може да бъде конструирано от външни сили, бе продукт на неправилно формулирани едностранни амбиции", и това доведе в Средиземноморския регион до такива процеси, които изкараха положението от контрол, продължи руският външен министър.

Той напомни, че нещата тръгнаха от американската интервенция в Ирак през 2003 г., която бе осъществена въпреки предупрежденията на редица европейски и арабски страни. После нещата продължиха с т.нар. "Арабска пролет", когато западните "демократични революции" бяха натрапени, без да се отчитат политическите реалности в страните от региона, културата и традициите на арабското общество. "В реформисткия си плам страните от НАТО стигнаха до открито военно нахлуване в Либия, нарушавайки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза Лавров. 

"Да, на арабските страни бяха нужни промени. Но те нямаха нужда от смърт, разрушение и разпад на икономиката, предизвикани чрез намеса отвън. На тези страни бяха нужни не революции и войни, които върнаха развитието им десетилетия назад, а еволюционни трансформации, които да доведат до постепенна модернизация на техните политически и социално-икономически системи. Демократичните реформи трябваше да бъдат предприети вътре в самото арабско общество, от неговите собствени членове", подчерта шефът на руската дипломация, цитиран от ТАСС.

Ройтерс обръща внимание на друга част от неговото слово на конференцията. Лавров нарече "огромна грешка" условието, поставяно от Запада за по-тясно сътрудничество с Русия в борбата срещу "Ислямска държава", а именно, Башар Асад да се оттегли от президентския пост в Сирия. Той повтори руската позиция, че "съдбата на Асад може да бъде решена единствено от сирийския народ".

Конференцията "Средиземноморието: римски диалог" беше открита вчера от италианския премиер Матео Ренци, припомня АНСА. В първия ден на форума говори и кралят на Йордания Абдула.

Конференцията се организира от италианското външно министерство и от Института за изследване на международната политика. Форумът продължава и утре. В него участват 300 делегати от 40 страни, посочва АНСА.
Вниманието на участниците във форума е съсредоточено върху актуалните проблеми на Средиземнорския регион, се посочва в съобщение на външното министерство.

В него се пояснява, че приоритет за международната общност си остават борбата и разгрома на ИД и борбата с прибягващия до насилие екстремизъм като цяло, както и въпросът за политически преход в Сирия и за сформиране на правителство на националното единство в Либия. Но е необходимо и да се стигне отвъд тези кризи и да се мисли върху въпроса за установяването на нов регионален ред в Средиземноморския регион, който да бъде на принципите на дипломацията, партньорството и съвместното развитие, се казваше в съобщението. (БТА)

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2015/12/11/nedalnovidniiat-zapad-prichini-haosa-v-arabskiia-sviat.286308#comment-newest



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4123715
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5107
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930