Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2016 08:53 - Как заличаваха българските следи в руската история
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 4280 Коментари: 9 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Открай време руските управници умеят да пренаписват и фалшифицират историята. Делото на Кирил и Методий и мисията на Св. Киприян са само два примера за опитите да бъдат заличени българските следи в руската история.

image

5 декември 1931 година е черен ден: по заповед на Сталин е взривен катедралният храм Христос Спасител в Москва, а в Казан е разрушен величественият Паметник на българите. Редом с тези унищожения върви и трескаво пренаписване на историята на Руската империя, върху чиито развалини е изграден Съветският съюз. Стремежът на болшевишката пропаганда е да бъде преиначена не само руската история, но и историята на света, като целта е да се докаже на народите в новата империя, че духовното и историческото наследство на царска Русия е дело само и единствено на руснаци от „подходящи” социални слоеве. Всичко, което не подкрепя тази измишльотина, е обречено на забрава. Не е пощадена и българската следа в руската история.

Русия и делото на Кирил и Методий

Делото на Кирил и Методий и техните ученици за разпространението на славянската писменост в Русия е сред най-трайните табута в съветската и отчасти в руската историография, твърди проф. Христо Матанов от Софийския университет. Мисълта, че толкова важната за духовността азбука е „пренесена” от една малка и незначителна държава като България, е непоносима за Кремъл. Затова като заместител на историческата истина е претоплена една стара псевдонаучна теория, свързана с мисията на Кирил и Методий при кримските хазари през 860 година. Летописец от онези времена свидетелства, че на Кирил му е било показано евангелие, написано с „рожки“ букви. Този детайл е сърцевината на разпространената по съветско време легенда, че славянската азбука е била създадена в руска среда. „Всъщност Кирил е видял някоя от скандинавските руни“, подозира проф. Матанов. Което е твърде вероятно, като се има предвид, че викингите (варягите) са изиграли важна роля за изграждането на руската държавност. Това, впрочем, е още една историческа истина, която никак не се харесва на Москва.

Дори бегъл прочит на статиите в Голямата съветска енциклопедия, свързани с делото на Кирил и Методий, показва съвсем недвусмислено, че тяхната роля е силно омаловажена. Вместо за тях се говори за някакво смътно „славянско влияние“.

И още един красноречив факт: колеги на известния български историк Емил Михайлов си спомнят, че по времето, когато е преподавал история на Русия в Софийския университет, професорът си е имал много неприятности с Държавна сигурност - по всяка вероятност заради многобройните факти, които проф. Михайлов е цитирал в подкрепа на тезата си за ключовата роля на българите при разпространението на азбуката и православието в Русия. Преподавателят често е припомнял знаковите думи на големия българист Юрий Венелин: „Те ни научиха да пишем!“. Венелин, който е живял през 19 век, винаги е твърдял, че Русия дължи на българите и писмеността, и покръстването. Впрочем, съветската власт също си спомня за неговите убеждения - гробът и паметната му плоча в Даниловския манастир в Москва са взривени през 30-те години на миналия век.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Проклятието „българофил в Русия“

Българските заселници в Украйна са били смятани за врагове на СССР, а обвинението в българофилство е означавало разстрел или концлагер. Ново изследване разкрива факти за геноцида срещу българите по съветско време. (26.03.2016)

Когато Русия "освободи" България Кървавата диря на СМЕРШ в България Как Кремъл управляваше България

Из битието на Свети Киприян

Друга жертва на опитите за преиначаване на историята е Свети Киприян Български. Московският митрополит от края на 14 и началото на 15 век - търновецът Киприян, е сред най-ярките личности, оставили дълбока диря в историята на Русия и Руската православна църква. Както в случая с мисиите на Кирил и Методий, посредник в отношенията между българи и руси отново е Константинопол. Киприян, който е съратник на патриарх Евтимий, е изпратен в Русия, за да помогне за утвърждаването на православието в една страна, разкъсвана от вътрешни междуособици и нашествия на азиатски племена. Изключителната дарба на българския книжовник да помирява враждуващи управници и да мобилизира църквата и миряните срещу татарската заплаха от изток среща широко одобрение в размирната страна. Киприян се превръща в обединител и до смъртта си през 1406 година управлява огромната Московска и Всеруска патриаршия.

Столетия след неговото канонизиране обаче произходът и ролята му за обединяването на Русия и на руската църква са подлагани на съмнения. Обявяван е за грък, а заслугите му като водач и реформатор на руското православие са приписвани на руски отшелник. След дълги преговори между България и Руската патриаршия преди 16 години мощите на Свети Киприян са препогребани в Успенския събор в Кремъл. Неговите посетители вече могат да видят каменния саркофаг на светеца с изписаното върху него признание на Руската православна църква за големите заслуги на Свети Киприян Български.

Съдбата на волжките българи

И още един епизод от историята на двустранните отношения: Болшевишката революция през 1917 година поражда илюзии сред потомците на волжките българи по поречието на Волга и Кама за възраждане на националната им идентичност. Те не желаят да им бъде приписвана идентичността на завладелите Волжка България татари и наивно вярват, че ще бъдат подкрепени от съветската власт. Но болшевиките бързо се справят с тази опасност, като избиват или репресират активистите за българска автономия.

Преброяване на населението на СССР, проведено в самия край на Горбачовата перестройка, дава възможност за волеизявление на потискания от столетия народ. В книгата си „В голямата политика“ бившият президент Желю Желев свидетелства, че след решението на България да подкрепи исканията на волжките българи, от Москва идва остра нота заради намеса на София във вътрешните работи на Руската федерация. И по стар рефлекс България се снишава. Няколко години по-късно петиция за признаване на българска нация в Русия, подписана от 150 хиляди волжки българи, е препратена чрез посолството в Москва до правителството на Иван Костов и президента Петър Стоянов. Но в смутните времена по време и след втората руска операция срещу Чечения никой от българските управници не смее да застане зад каузата на потомците на прабългарите.

Съветското "национално инженерство"

Историкът Пламен Павлов напомня и за „съзидателния“ принос на Кремъл в измислянето на нови нации. Според проф. Павлов, съветското „национално инженерство“ има особен пиетет към българските земи. Освен че с помощта на български марионетки създава македонска, мизийска, тракийска и добруджанска нация, Москва изгражда и стройна теория по отношение на раждането и утвърждаването на „гагаузка“ нация в компактно заселените с българи степи на север от Черно море. „Нямате представа какви смехотворни спорове се водят и до днес на научни форуми по този въпрос. Съвсем отговорно се твърди, че признак за национално отграничаване на бесарабските българи от „гагаузите“ бил фактът, че име като „Николай“ сред българите се трансформирало в „Кольо“ сред „гагаузите“. Всъщност още от войните с Османската империя в началото на 19 век Русия използва България и българите като източник на човешки ресурси за заселване на южните си степи. И обратно - депортира неудобни народи от Крим и Кавказ към районите на изселниците от Източна България“, посочва проф. Павлов.

Фалшифицирането на историята е стар занаят в Кремъл. Като всяка професия той се предава от майстор на чирак. И затова няма нищо учудващо в обстоятелството, че измислените нации започват да си съчиняват свои собствени истории. „Вижте как бе съчинена “античната” история на бившата югославска република Македония“, казва в тази връзка Пламен Павлов. А колегата му Христо Матанов добавя в по-общ контекст: „Комплексите на един народ винаги избиват в неговата история“.

 
  • Дата 23.05.2016
  • Дойче Веле, Автор Николай ЦековГласувай:
81. nadzambunata - Пак използвачество
24.05.2016 10:31
Кольо, дотук - добре. Понеже гледам, че пишеш по дойче веление, та да питам: как се отнася германското към Българското? Тук прозирам чоплене не от желание за историческа справедливост, а с намерението да се навреди. В този дух посланието ти не е стойностно за Българи, освен ако не се наемеш да осветиш големия процес на сливане на "румъния" с Молдова. Под чия пръчка става това? - това противоречи на интересите на кремъл и е окончателен нож в гърба на България. В чий интерес е тоя процес, защо се замълчава в медийте?
Или ти трябваше да зачекнеш само това, което е нужно...
Но що да се казва, че България приятели нема? Не е сгодно некак си, щото може некой да си помисли, че Българите биха имали некакви претенций за нещо...
Та, не е неверно писанието ти, но цялостно и пълно също не е!
Много здраве все пак!
цитирай
2. kolevn38 - Умрем от кеф, когато некой си направи нарочен акаунт само и само да ме плюне - значи съм му бръкнал в червения пърделник с боксова ръкавица:)
24.05.2016 12:21
nadzambunata написа:
Кольо, дотук - добре. Понеже гледам, че пишеш по дойче веление, та да питам: как се отнася германското към Българското? Тук прозирам чоплене не от желание за историческа справедливост, а с намерението да се навреди. В този дух посланието ти не е стойностно за Българи, освен ако не се наемеш да осветиш големия процес на сливане на "румъния" с Молдова. Под чия пръчка става това? - това противоречи на интересите на кремъл и е окончателен нож в гърба на България. В чий интерес е тоя процес, защо се замълчава в медийте?
Или ти трябваше да зачекнеш само това, което е нужно...
Но що да се казва, че България приятели нема? Не е сгодно некак си, щото може некой да си помисли, че Българите биха имали некакви претенций за нещо...
Та, не е неверно писанието ти, но цялостно и пълно също не е!
Много здраве все пак!

Аре оди се оплаквай на Путкин и неговата банда, чукундур комунистически!
цитирай
3. nadzambunata - Пръдльооооо (в твоя код)
24.05.2016 13:23
1. 'Земи прочети пак кво е написано в поста ми!
2. Прекарах достатъчно години с ония, за да ме обиждаш на русофУл!
Незнам дали ти си набедения за журналист, автор на писанието, но ЯВНО имаш проблем с разбирането на текстове! Затова:

О Б Я С Н Я В А М:

Да използваш Родината ми - България за "опорна точка", за каквото и да било е гнусно! Както русняците така и гирманците са съпричастни към историята за настоящето!
Вие сте гнусни, едностранни, първосигнални същества, за които съществува само два полюса: този на "спасителя" и този на врага. Стоите по средата без място и винаги готови да се предадете на някого. Дори не съзнавате, че може да съществува и позиция неутрална. Вие сте си вечния ком/интернат - кой не е с вас - той е против вас!

3. Създадох си тук акаунт в грешката, че мога да пиша за нещо, но май няма да го направя, щото това си е един панелен блоК, а заради такива като тебе не си струва (ама хич) да си трия времето да попълвам кутийки на формуляр. Сега си затрих времето да ти отговарам, само щото ме обиди на русофУл т.е. антиБългарка.
Нека ако изобщо имаш доблест да признаеш неграмотността и истеричността си, та да публикуваш поста ми, други да отсъдят има ли резон в обвинението ми в служба на който и да било!
цитирай
4. nadzambunata - П.С.
24.05.2016 13:28
Незнам тия, дето го четат това, дали разбират, че за "вас" България е играчка за псевдопомагачи.
цитирай
5. kolevn38 - В едно си права - този блоК не струва пет пари и не си заслужава да пишеш, русофУл-ко набедена.
24.05.2016 18:07
nadzambunata написа:
1. 'Земи прочети пак кво е написано в поста ми!
2. Прекарах достатъчно години с ония, за да ме обиждаш на русофУл!
Незнам дали ти си набедения за журналист, автор на писанието, но ЯВНО имаш проблем с разбирането на текстове! Затова:

О Б Я С Н Я В А М:

Да използваш Родината ми - България за "опорна точка", за каквото и да било е гнусно! Както русняците така и гирманците са съпричастни към историята за настоящето!
Вие сте гнусни, едностранни, първосигнални същества, за които съществува само два полюса: този на "спасителя" и този на врага. Стоите по средата без място и винаги готови да се предадете на някого. Дори не съзнавате, че може да съществува и позиция неутрална. Вие сте си вечния ком/интернат - кой не е с вас - той е против вас!

3. Създадох си тук акаунт в грешката, че мога да пиша за нещо, но май няма да го направя, щото това си е един панелен блоК, а заради такива като тебе не си струва (ама хич) да си трия времето да попълвам кутийки на формуляр. Сега си затрих времето да ти отговарам, само щото ме обиди на русофУл т.е. антиБългарка.
Нека ако изобщо имаш доблест да признаеш неграмотността и истеричността си, та да публикуваш поста ми, други да отсъдят има ли резон в обвинението ми в служба на който и да било!

И не съм те обиждал никъде на русофул-ка е на червена свиня. Да си русофУл-ка не е задължително да си съветофУлка и червена свиня, нали така!? И се пише претенции а не претенциЙ. Не зле и да погледнеш кой е автора, та да имаш претенциЙ към него. Пръд-ло /в твоя код/:)
цитирай
6. nadzambunata - Много сте безпомощни комунтерна
24.05.2016 19:52
И като пише за дойче веле кво? Да не би той сам да си избира темите? И не съм червена, а просто нямаш аргументи. И не ми отговори на въпроса: с какво толко е загрижена Германия за Българската история! Слагате България за играчка.
цитирай
7. yoan2015 - Защо трябва Германия да е загрижена за Българската история?
24.05.2016 22:37
nadzambunata написа:
И като пише за дойче веле кво? Да не би той сам да си избира темите? И не съм червена, а просто нямаш аргументи. И не ми отговори на въпроса: с какво толко е загрижена Германия за Българската история! Слагате България за играчка.

цитирай
8. kolevn38 - Сигур според тях само Путландия трябва да е "загрижена" за България, но не и самата България - нали е собственост на "освободителите".
25.05.2016 08:16
yoan2015 написа:
Защо трябва Германия да е загрижена за Българската история?

nadzambunata написа:
И като пише за дойче веле кво? Да не би той сам да си избира темите? И не съм червена, а просто нямаш аргументи. И не ми отговори на въпроса: с какво толко е загрижена Германия за Българската история! Слагате България за играчка.


цитирай
9. ozgojovan - Абе малоумник, момичето много т...
28.05.2016 03:53
Абе малоумник, момичето много точно ти го каза- не превръщайте българската кауза в заложник на чужди интереси. Що за морал е това да вменяваш като вина на българите това, че дължат собствената си държава и народно съществуване на руснаците? И какво са ти криви руснаците, та са решили да освободят българите от турско робство. В какво ги упрекваш бре, скот първосигнален и словоблуден? Български следи в руската история...кретен. В българската история има руска следа, и то каква!- фундаментална, освободителна...а тоя червей тръгнал да плаче за капищата на казанските българи, които само по име са българи, и при това- забележете- до днес разполагат с културна автономия, сиреч никой не ги е пипнал като народ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4283579
Постинги: 2845
Коментари: 5921
Гласове: 5216
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031