Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2016 12:23 - Днес в 21 век, в парламента говорят, че комунистическият режим има две лица и го величаят, а истинското му лице е терор, смърт и насилие
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1131 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 24.11.2016 12:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В парламента и тази сутрин продължи бурен дебат за това какво трябва да е отношението ни към комунизма. Повод за него станаха промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

Според проекта държавни и местни управници и физически лица трябва да премахнат от територията, на която са собственици, всички надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала. Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство. Ако се поставят паметници, то е позволено, само ако се посочва задължително престъпния характер на режима чрез табела или изписване. В случай на нарушение глобата е 200 лева, а за юридически лица - 2000 лв. 

Според промените периодът 9 септември 1944 г. - 10 ноември 1989 г. трябва да влезе в учебниците и учебните помагала.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призна, че съжалява, че е приел едно неискрено извинение за Възродителния процес в миналия мандат, когато бе шеф на ДПС. Тогава лидерът на БСП Сергей Станишев се извини за този процес на голям митин на "Орлов мост", а Местан прие извинението с прегръдка и дори целувка. БСП и ДПС бяха коалиционни партньори в рамкте на кабинета на Пламен Орешарски.

Местан заяви, че този дебат не е за миналото.

"Дебатите са каква е България и ще остане ли на своя стратегически път като модерна, европейска и атлантическа държава. Наблюдаваме откровени напъни на външни сили за отклоняване на България от стратегическия избор. Хибридната война не е а абстраткен израз, а жестока реалност. Представяте ли си подобни напъни да бяха реализирани към Полша, Унгаря, Чехия? Това щеше да бъде скандала на скандалите", каза Местан.

Според него българското общество няма силни демократични рефлекси.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов репликира Местан защо не се отнася по същия начин към авторитарния режим в Турция.

"Вашето искрено възмущение би следвало да се разпростира върху всички режими. Когато вие официално се срещате с представител на един авторитарен режим, който нарушава всички демократични и правни норми и е поставил по затворите десетки хиляди свои граждани... Ако вие бяхте започнали със заклеймяването на този режим, щяхте да бъдете силен политик. Вие не смеете да се произнесете срещу откритите призиви за ревизия на Лозанския договор, което означава ревизия на границите на поне 10 държави. Дори не смеете да си помислите за мащаба на душевните терзания на г-н Ердоган. Стимулирате и подклаждате авторитарни тенденции в съседни държави", заяви Жаблянов.

Местан отговори, че тази реплика е опит за замазване. 

"Готвите се за властта. Какъв е геостратегическият ви приоритет? Да изпълните руската стратегия да отклоните България от НАТО. Лютви Ахмед Местан е български политик, който е загрижен за рисковете, пред които рецидивите на комунизма изправят съвременна България. За политиката на други държави ще задавате нвъпроси на техните политици. Голяма опасност, идва от Изток", каза Местан.

Веднага след това лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че приоритетите на БСП са ясни и непроменени от времето, когато БСП вкара България в ЕС.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров попита ще сринем партийния дом, ако се приеме този закон. Той напомни, че в него все още са запазени много от символите на комунизма. Един от вносителите на закона Петър Славов отговори, че сградата няма да се разрушава, но всички символи по фасадата й трябва да се премахнат.

Депутатът Илиян Тодоров от "Атака" ивади на трибуната бутуилка от бира, на чиито етикет има петолъчки. И попита дали това вече ще бъде забранено. Водещият заседанието Иван Иванов му направи забележка за "нерегламентирано продуктово позициониране".

Депутатът от ДПС Четин Казак припомни, че десницата винаги внася подобни законопроекти, когато усеща, че започва да губи властта. Според него това поведение е лицемерно.

"За 27 години не можахте да сътворите нищо, с което да се отърсите в миналото. Воювате със симовли, паметници. Какво ще направим с филмите, книгите, които са написани по онова време", попита Таско Ерменков (БСП).

Той цитира стихотворение на Веселин Ханчев, според което героите на комунизма ще продължават да живеят.

Според депутата от ГЕРБ Методи Андреев темата е изключително важна и всички десни политици дължат извинение на своите избиратели, че "тази зараза комунизма продължава да съществува". Според него партизани е имало в Гърция и Югославия, докато в България е имало "шумкари, които са работили против собствения си народ" и са били финансирани от СССР.

"Политиката не може напълно да бъде откъсната от историята, ние не сме първите, които под някаква форма се връщаме назад във времето", заяви вчера Янаки Стоилов (БСП).

Той припомни, че според последни проучвания над половината българско население има положително мнение за Тодор Живков.

"Днес в 21 век, в парламента говорят, че комунистическият режим има две лица и го величаят, а истинското му лице е терор, смърт и насилие, което е погубило собственото си население. Историята има само едно лице, отказвам като млад човек да живея в държава, в която комунизмът се величае. Срам ме е от вас", заяви Георг Георгиев (ГЕРБ).




Гласувай:
4



1. 1997 - Социализмът на РСО не е комунизъм
24.11.2016 14:22
и е мръсна подлост да му се приписват демонични черти
Но в коя страна фашистите не са диваци и варвари?
цитирай
2. get - Но в коя страна фашистите не са ...
25.11.2016 01:26
1997 написа:

Но в коя страна фашистите не са диваци и варвари?


- В СССР!
цитирай
3. kolevn38 - Само вие, червените мръсници бурнувате за някакво РСО- По същество си бяхте същите фашисти като тези на Хитлер. И продърлжавате да бъдете.
25.11.2016 10:52
1997 написа:
и е мръсна подлост да му се приписват демонични черти
Но в коя страна фашистите не са диваци и варвари?

Само дето се вапцате в червено. И вместо знамена с пречупен кръст, веете такива със сръп и чук:)
Гнусна комунистическа измет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4090140
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5074
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031