Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2016 14:25 - Кастро беше циник и диктатор, който отне на народа си свободата и го подложи на лишения
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 933 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Бъдещето на Куба след Кастро Смъртта на кубинския лидер може да отвори вратата към по-светло бъдеще за страната, особено ако съседните страни предприемат правилните политики
image

 

Снимка: архив Ройтерс

 

 

„Историята ще ми прости“, казва Фидел Кастро през 1953 г., малко преди да излезе на световната сцена. Той греши. На власт почти половин век, той доведе САЩ и Съветския съюз до ръба на ядрена война, вдъхнови революции и репресии на други места и превърна острова в пестелива полицейска държава, коментира редакторският екип на BloombergView.Неговата смърт може да отвори вратата към по-светлото бъдеще за Куба – особено ако съседните страни, начело със САЩ, предприемат правилните политики.

Колкото безмилостен, толкова и харизматичен, Кастро успяваше да укротява суперсилата, намираща се само на около 150 км от бреговете на Куба, почти със силата на волята, превръщайки се междувременно в икона за антиамериканизма в тази част на света. Неговото хитро обработване на покровители – първо Съветския съюз, после Венецуела – позволи на страната да оцелее при ембаргото на САЩ и собствените му икономически политики, които приведоха най-развитата икономически страна в Карибския басейн в състояние на безпомощност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Франсоа Оланд поиска премахване на ембаргото срещу Куба   Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро почина на 90 г.   Търговският излишък на Куба е намалял с над 40% през 2015 г.

 

Всяко разглеждане на наследството му трябва да отчете и постиженията на Кубинската революция: висок процент на грамотност и включване в образованието, ниски нива на престъпност и детска смъртност,относително ниски нива на бедност и неравенство и здравна грижа за всички. Цената за това обаче е възмутителна. Кастро пропиля огромния икономически потенциал на страната и редовно потъпкваше човешките права. В продължение на десетилетия той направи острова затвор, народът му нямаше право на свобода на словото, а дисидентите не можеха да пътуват и бяха обект на произволни арести.

Въпросът сега е кой е най-добрият начин това наследство да бъде задминато. Като знаменосец на “los historicos” - революционната стара гвардия, Кастро бе опора на революционния плам, блокиращ политическите и икономическите реформи. След посещението на президента на САЩ Барак Обама в Куба през март той се изсмя, заявявайки, че „нямаме нужда империята да ни дава каквото и да е“. Отношенията между САЩ и Куба се размразиха въпреки него. Смъртта на Кастро може да проправи пътя към по-бърз напредък, както в отношенията със САЩ, така и в освобождаването на страната.

Със сигурност брат му Раул – президент на страната от 2008 г. насам, не е либерал в изчакване. Реформите през последните години са плахи. Визитата на Обама накара партийните лидери да заемат отбранителна позиция, а смъртта на Фидел Кастро може да има същия краткосрочен ефект. Ако в същото време САЩ обърнат посоката на подобряване на отношенията, както вече заплаши новоизбраният президент Доналд Тръмп, смъртта на Кастро може да се превърне в пречка, а не във възможност. Остаряващите революционери на Куба може отново да съберат енергия – на известна цена за САЩ и на огромна цена за Куба.

Една малка стъпка в защита срещу подобрен развой би било присъствието на президента Обама на погребението на Кастро. Завръщайки се в Хавана, Обама може да заяви ангажимента на САЩ да продължи развитието на отношенията с кубинския народ, да отдаде почит към постиженията им и страданията им по време на Кастро и да потвърди, че перспективите им, с повечко късмет, може да станат по-добри.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова


Тагове:   куба,   Фидел Кастро,


Гласувай:
3



1. yoan2015 - Защо всички мълчат, за това, че Ф...
29.11.2016 16:03
Защо всички мълчат, за това, че Фидел Кастро преди да се съюзи със СССР, преговаря със САЩ? Като не му се е отворил парашута, предполагам, се е закачил за соца, преди това е бил върл националист.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4088473
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031