Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2016 07:21 - Вой по соца от посткомунистическото блато
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1148 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

image

Тодор Живков на дъното на кича под формата на сувенир-магнитче – така се поддържа носталгията към комунизма. През 1989 г. БКП го изключва от партията за натворените от него „извращения”/престъпления, а 27 години по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова му се кланя на паметника, ясен знак за пропагандната машина на бившите комунисти и техните производни в политиката, бизнеса, медиите и науката | Фотограф: Христо Христов.


В края на ноември 43-то Народно събрание прие на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен(2000).

 

С едната поправка Министерството на образованието и науката (МОН) и ръководствата на висшите учебни заведения се задължават да въведат адекватно изучаване на тоталитарния комунистически режим в средното училище и в университетите.

С друг текст приема премахването на комунистическите символи. Той гласи, че всички държавни и местни управници и физически лица ще трябва да премахват от територията, на която са, надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, сред които и на БКП. Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство в София.


България, последната страна от бившия Източен блок...

България е последната страна от бившия Източен блок (с изключение, разбира се, на Русия и другите страни от бившия СССР без прибалтийските републики), в която в образованието не е въведено обективното изучаване на тоталитарния комунистически режим за разлика от Германия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия и Румъния.

Вносители на законопроекта са депутатите Методи Андреев (ГЕРБ) и Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков (Реформаторски блок), а промените бяха гласувани от депутати на ГЕРБ, РБ, ДПС и част от Патриотичния фронт.

След приемането на тези поправки, лявото пространство, което отново се готви да управлява след вдигнатото самочувствие в резултат на спечелените президентски избори от „независимия” кандидат на БСП ген. Румен Радев, беше буквално взривено от недоволство. Не само сред депутатите социалисти в парламента, а по цялата верига в ляво на представители на академичната общност и медии.

Направо вой до небето! Вой от посткомунистическото блато, в което България тъне от 27 години. Той е показателен за това, колко болезнено бившите комунисти и техните производни във всяка една държавна или обществена област приемат всеки опит за някаква промяна, засягаща разрушаването на митовете за комунистическия период и влиянието на тоталитарното наследство върху българското общество.

И воят е оглушителен, защото лявата вълна, която се надига у нас, е убедена, че не трябва да се допуска такъв пробив точно в края на този парламент.


Манипулациите на Искра Баева

Проф. Искра Баева от Софийския университет „Св. Климент Охридски” побърза да изкаже компетентното си мнение по БНТ, че „не му е времето сега да се приемат такива промени”.

 

 

image

Искра Баева, член на БКП преди 10 ноември 1989 г., бивш член на Висшия съвет на БСП след промените и професор по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, изнася реч край паметника на най-дългогодишния ръководител на тоталитарната комунистическа партия Тодор Живков при честването на 100-годишнината от рождението му през 2011 г. в Правец | Фотограф: Христо Христов.

 

 

Дали нарочно поради недостатъчно вникване в приетите законодателни текстове, но тя възропта срещу глобите, които се въвеждали с приетите поправки срещу преподавателите, ако не въведат изисквания за преподаване на комунистическия период.

Такова нещо изобщо не съществува, тъй като глобите се отнасят до лицата, които не са направили необходимото за премахване на комунистическите символи и по никакъв начин не се отнася до образователната сфера.

Манипулирането на общественото мнение обаче е на лице, благодарение на изразената по националната телевизия позицията на проф. Баева. Тя не бива да ни учудва. Баева е член на БКП до рухването на комунизма, а след това е и член на Висшия съвет на БСП.


В Софийския университет – Евразийски център вместо Център за тоталитарните режими

Тя е също така е в състава на учените в Евразийския център „Via Evrasia”, създаден през 2011 г. към Историческия факултет на Софийския университет.

По това време декан на Историческия факултет е проф. Пламен Митев, дълбоко засекретен щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1983 г., чиято принадлежност към тоталитарната Държавна сигурност стана публично известна едва през 2013 г., когато беше разкрита от Комисията по досиетата.

Ами така де, в Софийския университет ще открият Евразийски център, няма да преподават някакви си тоталитарни режими, камо ли комунистическия.


Носталгия по руски

Проф. Баева не пропуска да подчертае една опорна точка, която следва в публичните си изяви от последните години, а именно, че има носталгия към времето на социализма, най-вече заради несигурността и социалната несправедливост при прехода.

То и в Русия има огромна носталгия към Сталин, но означава ли, че ние трябва да се примирим с това и да приемем подобно обяснение, като това на Боева. С него тя се опитва да внуши и да подхрани на практиката тази носталгия към соца, че ето видите ли при социализма е имало по-голяма сигурност и справедливост, отколкото при демокрацията.

Нищо, че нейната партия БКП/БСП е управлявала самостоятелно или в коалиция общо десет години и половина от 1990 до момента – да бяха създали поне малко сигурност и справедливост, а не да фалират отново държавата,, както стана през 1996 г., когато рухна икономиката и банковият сектор, а спестяванията на хората се обезцениха от хиперинфлацията.


Изтрещяването на Карбовски: Смърт за вас!

Мартин Карбовски, който отскоро се изявява по btv, след като през 2013 г. поредният му телевизионен проект спря заедно с фалиралата ТВ7, изтрещя в един от сайтовете си:

„С това ли се занимавате в Парламента?! Какво работите всъщност - от ваканция на ваканция, а в работните четвъртъци се дърляте за комунистическите символи и как трябва да бъдат забранени? За това ли ви се плаща, идиоти?

...Петолъчките ли ви пречат да оправите държавата и да видите как тая нация умира...

Комунизмът, отвратителният комунизъм, е навсякъде, защото по негово време се строеше и надписваше. Сега, 30 години по-късно това ли ви е проблемът бре, маскари нещастни?”

 

 

image

Мартин Карбовски се снима за спомен с внука на Живков Тодор Славков и негов почитател пред паметника на бившия генерален секретар в Правец. Тодор Славков днес си позволява директни заплахи за саморазправа с депутата Методи Андреев, един от вносителите на поправките в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, предизвикали толкова яростни нападки | Фотограф: Христо Христов.

 

 

И хули:

„Пикая аз на такава ваша свобода. Стига с тоя комунизъм, майкопродавци клети...

Отворете си очите за новата лъжа на новия Съюз.

Отворете си очите за новите си господари, които за разлика от старите въобще не им дреме за тоя плевел, наречен българска нация.

Вас комунизмът ви отгледа, а вие майките си непогребани и децата си прости и гладни държите. Срам, проклетници ниедни!

Малко срам и смърт за вас, малко ви е.”

И тук не се чудете. Когато трябва да показва бивши лагеристи и да разказва за ужаса в лагерите на комунизма, Карбовски го е правил. Когато е обяснявал колко гадно ще бъде да се избере патриарх с досие (случаят с Варненският митрополит Кирил с апетити за този пост през 2012 г.), също го е правил.

Сега пък изведнъж с гърдите на амбразурата за защита на комунистическите символи. Не само защото те са част от облеклото му, а може би защото такава „позиция” като неговата е в крак с времето на напъните за лява вълна.

Питам се риторично дали при „развития социализъм” Карбовски щеше да кара „Ауди” или да има вила на Халкидики и да пътува в чужбина, когато му скимне?


Слави Трифонов – горещият почитател на соца

Слави Трифонов и той се оказа горещ почитател на соца. Веднага впрегна своето „шоу” да раздава „правосъдие” срещу депутатите, дръзнали да гласуват премахването на комунистическите символи.

С назидателен тон изреди имената на вносителите на законопроекта, нарече ги „луди” и ги осъди, така както той умее да прави това. Приглася му публицистът Иван Кулеков, на щат в „шоуто”.

 

 

image

При „соца” едва ли някой би позволил на Слави Трифонов да стане шоумен и да си пее чалгата, а при този вид милицията със сигурност щеше да го прибере за профилактика в първото районно управление. Тогава вероятно защитникът на символите на комунизма щеше да пее за демокрацията и свободата | Снимка: bulfoto.

 

 

Трифонов и той като Карбовски. Когато е изгодно да се пее срещу комунистите/социалисти и да си на върха на общественото недоволство, както беше в края на нещастното управление на БСП през 1996 г., Слави пее (тогава като част от „Каналето”). Днес обаче времената са други и е важно да усетиш накъде духа вятъра. И той го усеща.

Вместо да целува ръката на демокрацията всеки ден, че именно при нея стана шоумен и спокойно си пее чалгата. При „развития социализъм” щеше да види това през крив макарон. Най-много от Народната милиция да го приберат за профилактика в районното заради външния му вид на хеви метъл, с който излиза на концертите си.


Проф. Драгомир Драганов: Ще се увредят младите

Проф. Драгомир Драганов, историк, бивш депутат от БСП, който преди две години имаше проблеми с шофирането в нетрезво състояние, поради което беше пенсиониран от Софийския университет „Св. Климент Охридски” пред онлайн изданието на в. „24 часа” също изказа неодобрение законодателните промени, свързани с комунистическия режим.

През 90-те години той беше човекът, който публикува стенограмата за предложението на Живков България да стане 16-та република на СССР. Днес Драганов обяснява, че, да, имало е тежък сталински период, но и други периоди на социализма в България. Ако се пишело само за негативните неща съзнанието на учениците щяло насила да бъде изкривено.

Е, как така „насила” не изкривиха съзнанието на младите поколения в Германия, Полша, Чехия, Румъния дори, само у нас ще го изкривят!

 

Подмяна: Авторитарен вместо тоталитарен

Дори той говори за авторитарен режим на Живков, интерпретация, която се разминава с цялата тоталитарна структура на държавата по време на тоталитарното управление на БКП.

Но това е удобно, защото акцентът пада върху една фигура, а не върху „Партията” и строя (тоталитарен).

Професорът, разбира се, не говори изобщо за това, че през 2009 г. Европейският парламент приравни трите тоталитарни режими на ХХ век – фашизма, националсоциализма и комунизма, а с декларация българският парламент потвърди тази основа за преоценка на близкото минало, нещо, от което Русия, а и българските наследници на БКП и производните им бягат като дявол от тамян.

Именно за това – да не остане тази европейска политика само на хартия одобрена от Народното събрание, са и тези закъснели законодателни промени, срещу които чуваме днешния вой от посткомунистическото блато, което вече 27 години безжалостно дърпа България към дъното и не позволява да се откъсне от тежките зависимости на комунистическото минало.

Коментарно Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Декември 2016 18:21



Гласувай:
3



1. planinitenabulgaria - Това е съзнателно провеждана линия на опростачване,
12.12.2016 09:31
при която рационален вот не е възможен. Опростачването ще унищожи България....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4126725
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930