Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2016 07:36 - НА ЗДОРОВЬЕ ТОВАРИЩИ - ДА ПИЕМ ЗА РУСКО-ТУРСКАТА ДРУЖБА
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1446 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 20.12.2016 11:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ВИДЕО
image Архив

 

Убийството на руския посланик в Анкара повдига убийствени въпроси BY ИВО ИНДЖЕВ  ДЕКЕМВРИ 19, 2016  POST A COMMENT  

Руският посланик в Турция Андрей Карлов беше убит в Анкара тази вечер от атентатор, който е разпознат като бивш 22 годишен турски полицай ( уволнен при чистката на Ердоган след опита за преврат през юли), който обаче изглежда е играл ролята на охранител на…руския посланик ( ако се съди по снимките, показващи, как убиецът изчаква посланика зад гърба му да приключи речта си, преди да го застреля демонстративно).

image

Убиецът говори  предсмъртно на арабски на мястото на престъплението над тялото  на простреляния от него дипломат, давайки си явно сметка, че няма да напусне помещението жив. Цитира Корана. Демонстрира принадлежността си към исляма.

В обяснителната част на своите действия той преминава на турски.

Колкото и да е рано за спекулации относно мотивацията на атентатора, избирам да цитирам версията на британския “Индипендънт”. Според нея стрелецът не просто е споменал Алепо, но изглежда е направил връзка между руската роля в Сирия и руската  притоплена връзка с Турция. Поне така изглежда от разшифрованите от британския вестник негови думи, според който той е крещял “ Ние умираме в Алепо, вие умирате тук”.http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russian-ambassador-shot-gunman-we-die-in-aleppo-ankara-assassination-a7484966.html

Изглежда като бунт и срещу заиграването на Турция с Русия.

Ако правилно разбирам, атентаторът изпраща послание с цената на живота си, че руският принос за разгрома на съпротивата в Алепо ще вгорчи живота на руснаците в Турция, независимо от това, дали турските власти са съгласни това да се случи.

Анкара  беше голям защитник на съседния на Турция най-голям в близкото минало сирийски град срещу въздушните атаки на Русия и сухопътните нападения на режима на Асад, подпомаган от ливанските шиитски милиции Хизбуллах и от ирански специални части, но се примири  тихомълком с разгрома на северния сирийски град, смятан за особено важен от гледна точка на турските интереси при разпределението на сферите на влияние на терена след края на сирийската гражданска война. Иначе казано, падането на Алепо в руско-сирийски-ирански ръце е поражание за Турция.

Руското външно министерство вече обяви като виновни за атентата неназовани ислямисти.

От Анкара може да се съгласят, а може и да наблегнат на обичайните заподозрени, каквито за Ердоган са кюрдите.

Валят задължителните за такава ситуация уверения от двете страни, че терористичният акт няма да навреди на двустранните отношения ( които руският ултрашовинист Жириновски, цитиран от руски медии, определи по този повод като “отлични”).

Във всички случаи обаче атентатът поставя на изпитание дружбата между двамата евразийски автократи, които със сигурност ще си стиснат пак десниците по темата за необходимостта от борба срещу тероризма, но какво държат в същото време зад гърба си в лявата ръка, това не се поддава на прогнозиране в света на ориенталско-болшевишките традиции в международното надлъгване.

Share on Facebook






Тагове:   посланик,   убийство,   карлов,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tikoev - Кюрд и с това коментарите са изли...
20.12.2016 07:59
Кюрд и с това коментарите са излишни.
цитирай
2. planinitenabulgaria - И Русия е Турция са разпадащи се империи. Англичаниите направиха Турция
20.12.2016 09:11
толкова голяма държава с площите на Кюрдистан, Гърция, на България, на Армения. Сега Русия и Турция си разпределят Сирия, но големият залог са републиките в Кавказ, които проповядват ислям и повече им отива да са към Турция. Там напрежението ще расте. От друга страна азиатските хитрости и простотии и на двете държави ще изправят на нокти и Европа и САЩ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4105500
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5097
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930