Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2017 15:40 - Азербайджан ще доставя за България 1 милиард куб. метра газ годишно - Путин да духа супата
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1101 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Азербайджан "успокои" Путин: Няма да оставим българите да студуват, ще доставяме газ Последна редакция на 22/02/17 14:37     image Руските заплахи, че ако не направим шлемовете на Първанов, ще живеем на студено, вече са мит

Азербайджан ще доставя за България 1 милиард куб. метра газ годишно. Този ангажимент е потвърден от енергийния министър на страната Натиг Алиев пред служебния ни министър Николай Павлов, съобщават от Министерство на енергетиката. Двустранните отношения в енергийния сектор са обсъдени от Павлов и Алиев на среща в Баку. Това на свой ред беше леден душ за Русия, която ни заплаши, че може да останем на студено, ако не играем по хайдата на Владимир Путин. 

Служебният енергиен министър Николай Павлов е в столицата на Азербайджан заради Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. Тя ще се състои на 23 февруари. В българската делегация са и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и държавните газови дружества. Изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB, е задължително условие за доставката на договорените количества азерски газ.

Павлов е подчертал, че проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България. В момента тече интензивна работа по подготовката на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че строителството на интерконектора да започне в началото на следващата година.

По време на срещата Павлов е уверил, че най-важното е, че проектът е осигурен финансово. По "Европейска енергийна програма за възстановяване" проектът получи безвъзмездно 45 млн. евро. Отделно е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро в бюджета на страната. Тя осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Активно се работи и за осигуряване на допълнително финансиране за интерконектора от структурните и инвестиционните еврофондове. По думите на Николай Павлов след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR в края на миналата година са разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнението на Договора за доставка на природен газ от находището "Шах Дениз 2" между "Булгаргаз" и AGSC.

Министерство на енергетиката, "Булгаргаз" и БЕХ са дали достатъчно гаранции и са убедили партньорите от AGSC в необратимостта и ангажираността на страната ни за изграждане на газопровода IGB в планираните срокове, обясни още енергийният ни министър.

Той виждал сътрудничеството между двете държави и в проекта за хъб "Балкан". Концепцията му е разработена съвместно с Европейската комисия, а проектът е включен в списъка с тези от общ интерес. Според Николай Павлов това ще даде възможност през българската газова инфраструктура реално да бъде транспортиран азерски газ.

Павлов е отправил покана към компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище "Чирен". Той е категоричен, че изграждането на интерконектори и развитието на газовия пазар са приоритет за държавата ни и се влагат значителни средства.

От своя страна азербайджанският министър Натиг Алиев увери, че източниците на газ в страната му са реални. Реални били и възможностите за увеличаване на добива. Той смята, че Азербайджан ще се заинтересува от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Алиев подчерта, че са готови да участват и допълни, че разчитат преди всичко да се включат в проекта за газовото хранилище. Той изрази уверението си, че газопроводът IGB ще бъде изграден в срок.

"България днес се явява лидер в Южния газов коридор", подчерта още той.

Натиг Алиев намира за много интересен проекта за изграждане на регионален газов хъб "Балкан" у нас. Той уточни, че Азербайджан очаква чрез България природният газ от Каспийския регион да влезе и в други страни в Европа, като например в Румъния.

Двамата енергийни министри се обединиха и около идеята скоро да се организира двустранна среща България - Азербайджан за разширяване на сътрудничеството в енергийния сектор.

www.faktor.bg/ikonomika/95747-azerbaydzhan-uspokoi-putin-nyama-da-ostavim-balgarite-da-studuvat-ste-dostavyame-gaz.html




Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Крайно врене е да преустановим ВСЯКАКВИ ВРЪЗКИ
22.02.2017 15:51
с тези руски разбойници, грабители, мошеници и мръсници! Да не забравяме, че конекторите ни с Гърция и Румъния вече са факт!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Тази новина е Малката - Голямата е търговската спогодба Иран-Русия!
22.02.2017 16:34
Русия ще внася от Иран суров петрол! Във Венецуела ли що го изнася, само Путин знае.
цитирай
3. vencivaleri1951 - Този коментар "не прави смисъл"
22.02.2017 21:48
planinitenabulgaria написа:
Русия ще внася от Иран суров петрол! Във Венецуела ли що го изнася, само Путин знае.


господин пенсиониран енергетико:)

Икономисват се транспортни разходи просто. Знае се , че основен клиент на Иран за петрол е Китай. Руснаците продават проблизително еднакви количества петрол на Китай каквито купуват от Иран. Тоест икономисват се транспортни разходи, а и Русия продава фактически ирански нефт на страни които иначе трудно биха купили от "аятолясите" петрол. Има и друг момент-сделките в този троен байпас се правят в национални валути
Хайде , бъди здрав и да черпиш...
цитирай
4. vencivaleri1951 - Който отиде в Баку и се връща от там
22.02.2017 22:17
с прословутия милиард тона петрол. Драги Колев, да знаеш от мен, че икономисват парички в училището за тролове. Иначе щеше да знаеш, че милиард куб метра газ е нищожно количество за производител като Газпром. Рашките губят около 3млрд м3 годишно от газопреносната си мрежа в Европа само заради разликата в температурите. Иначе газ може да купим от всякъде стига да имаме тръба или терминал за тази цел. Разбира се и пари. И лъжа е, че руснаците са ни заплашвали-предупредили е точната дума. Просто съобщиха на клиентите си, че транзитът през Украйна в края на 18та година е много вероятно да спре. То за това е Северен поток и беше Южен който бе заменен с проект за "Турски" Така, че много е вероятно да се сбъднат мечтите ти , да не търгуваме с ГАЗПРОМ. То газът най-вероятно пак от там, но ще си го купуваме от Германия, Гърция или Турция. Тоест може да е пак руски, но като мине през натовска страна ни топли повече...е и ще струва бая повече, но ние сме печени...като украинци сме. Ето те купуват през Словакия например руски газ, но минал през Братислава вече е натовски и Путин си взима парите от Словаците, а не от украинците. Печени са си хохлите, а и ние се "изпържихме" покрай тях-да бъдем солидарни. Що германците не бяха???
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4113515
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5100
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930